2.0 TFI 200->240 KM 280->380 NM

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • onyx73
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 282

Ci z top gear wysmiali vectre opc...

Komentarz

• QBA
      RS
      • 2004
      • 2646

Zamieszczone przez Kaszana
      A co to jest LSD? :?
      No nie wiesz co to sa papiery :?: :diabelski_usmiech

A tak na powaznie to Limited Slip Differential, czyli potocznie zwane Szpera, a inaczej Blokada Mechanizmu Roznicowego, ewentualnie Blokada Dyferencjalu

Komentarz

Zamieszczone przez onyx73
        To akurat żaden autorytet.
        Ze Skody też się śmieli.

Komentarz

• paf
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 3140

tak naprawdę to w Top Gear śmieją się prawie ze wszystkoego co nie jest Astonem Martinem najlepiej DB9 :lol:

z małymi wyjątkami ofkoz ale małymi

Komentarz

QBA, w ten weekendzik będę miał okazję tym sie pobawić w Kielcach :diabelski_usmiech

Zobaczymy jak sie to prowadzi.... Czy za duża moc ? Hmmm... O2-RS też po modach nie ma maleńkiej
            Vectra OPC z tego co doczytałem pobieżnie ma V6 Turbo pod maską i chyba ze 255KM na "dzień dobry" (choć na niemieckiej stronie widziałem dane 280PS).

Widziałem jak testowali Astrę III OPC...

Szczerze mówiąć z tych samochodów co oni zachwalają to na żaden mnie nie stać... i nie będzie przez jakiś piękny czas na pewno Pozostaje tylko powzdychać do ekranu...

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez Kaszana
              To akurat żaden autorytet.
              Ze Skody też się śmieli.
              a vectra to chyba w ogole dyzurny temat :lol:
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• MiKruS
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 7976

Szczerze mowiac, to nie spodziewam sie, zeby seryjne 280 koni w przedniej ośce moglo sie prowadzic jak przystało na tą moc.
                IMHO to jakas fanaberia ten samochod - ale nie jechalem, to nie mam zdania - tylko jakos mnie odstraszają te dane...

Co do wykrywania TFSI w kontekscie wykrywania EDC, to chcialem przypomniec, ze EDC jest systemem sterującym dieslem!
                W TFSI jest cos innego i nie mam zielonego pojecia w jaki sposob jest to wykrywalne z automatu i czy jest, ale powolywanie sie na wykrywalnosc EDC w tym przypadku moze byc nieuzasadnione.
                TDI 205PS

Komentarz

• onyx73
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 282

pokazali jak jezdzi porównujac vectrę z innymi gti. vectra opc to koszmar jezdzi tylko prosto.. zawieszenie jakz wozu drabiniastego

Komentarz

A tak prawdę powiedziawszy.... komu z was bez proszenia podpinali samochód w czasie przeglądu do VAG'a i grzebali w ustawieniach sprawdzając je ?

Ja musiałem się o to dopraszać zawsze.... bo skoro nie zgłaszam problemów to ne ma co sprawdzać.

vectra opc to koszmar jezdzi tylko prosto.. zawieszenie jakz wozu drabiniastego ?
                    W zasadzie to prawie każdy tam testowany samochód wykazuje jakies niedoróbki w zawieszeniu i do każdego sie przyczepiają..... no chyba, że to typowo torowy samochód (nawet do EVO IX mieli zastrzeżenia i jego elastyczności ).

Vectra, podobnie jak RS nie jest jakimś wyczynówką torową... a mocną i wygodna limuzyną.. gdzie nic nie brakuje kierowcy.
                    Jeździłem troche RS'em O2 i zobaczymy jak wypadnie w moim "subiektywnym" teście Vectra OPC :diabelski_usmiech

Komentarz

• Zibi
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 491

Przepraszam za OT ale kontynuujac watek Vectry OPC to zamiast niej blizej bym sie przyjrzal Mazdzie 6 MPS. 4-rolap, 4 cyl turbo, 260 km i tylko 140 tys za kompletne auto.

Pozdrawiam
                      Zibi

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez Zibi
                        Przepraszam za OT ale kontynuujac watek Vectry OPC to zamiast niej blizej bym sie przyjrzal Mazdzie 6 MPS. 4-rolap, 4 cyl turbo, 260 km i tylko 140 tys za kompletne auto.

Pozdrawiam
                        Zibi
                        ale on nie kupuje, tylko bedzie mial okazje potestowac, tak rozumiem przynajmniej...
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• kabanach
                          Drive
                          • 2006
                          • 91

Zamieszczone przez bezduszny
                          komu z was bez proszenia podpinali samochód w czasie przeglądu do VAG'a i grzebali w ustawieniach sprawdzając je ?
                          u mnie przy naprawie trzeciego stopu podlaczali VAGa (podobno) i probowali za to doliczyc jakies 160PLN - wysmialem i kazalem odliczyc!!
                          krzychu
                          L&K 1,9TDI AHF 2001r + turbo 130. 185 tyś km
                          CB Cobra, B4, ATE_PD

Komentarz

• Iron
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 281

Zamieszczone przez MisiekWAW
                            Zamieszczone przez QBA
                            Kto widział lub jechał nowym Oplem VECTRA OPC ?
                            Jechac nie jechalem, ale jakos nikt sie tym nie podnieca. Duzo za duzo mocy jak na naped na przod, do tego fatalny uklad kierowniczy i przeniesienie napedu. Autko podobno jedzie tylko na wprost :? Nie rozumiem, dlaczego przy takiej mocy nie ma zadnego LSD.
                            slyszalem dokladnie to samo :?
                            A ja widziałem w TOP GEAR ... VECTRA po prostu jedzie prosto... prowadzący powiedział, że kierownica nie jest mu potrzebna :lol:

Oczekuje:
                            Superb III L&K 2.0 TSI 280KM 4x4 DSG - niedługo będzie

Obecnie:
                            Citigo Style ASG
                            Kymco Downtown 300i ABS

Komentarz

• Jabar1975
                              RS
                              • 2006
                              • 3331

Przypominam ze Clarkson nie smieje sie z samochodow
                              np. z golfa GTI sie nie smial, za to Vectra OPC (Astra podobnie) jezdzila w ich testach prosto wiec dlaczego sie nie pobrechtac
                              nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• KruPin
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 517

Zamieszczone przez Zibi
                                Dlatego juz tyle tego jezdzi w Wwie od wakacji :shock: Normalnie widzialem juz ich wiecej, jak Subarakow WRX, co mnie osobiscie cieszy, bo bardzo fajne auto, wyrozniajace sie od zwyklej 6-tki jedynie felgami i drobniusienkimi akcentami nie do zauwazenia przez zwyklego zjadacza chleba. Cos w stylu Corolli TS

Vectra OPC i 280KM, to to samo co Astra OPC 240KM. Jak to ma jezdzic przy dosc mizernym (podobno) zawieszeniu? :roll:

Octavia RS (tdi/tfsi), Focus ST, Mazda 6 MPS, Golf GTI, Leon FR (TFSI/TDI) - to auta godne uwagi IMO za ta cene i doznania.

BTW Purchawa, u Mastersa ten Pasek TFSI 225KM byl z DSG :wink:
                                Forum Leasing.pl

Komentarz

Zamieszczone przez Jabar1975
                                  Przypominam ze Clarkson nie smieje sie z samochodow
                                  np. z golfa GTI sie nie smial, za to Vectra OPC (Astra podobnie) jezdzila w ich testach prosto wiec dlaczego sie nie pobrechtac
                                  Ze Skody się śmieje.
                                  Nie słyszałem żeby o jakimś innym aucie wyrażał się tak lekceważąco jak o Skodzie.

Komentarz

• djczas
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 9612

Kaszana, tylko mu nie było do śmiechu jak fabia rs z dieslem objechała mini coopera tego najmocniejszego

Komentarz

• KruPin
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 517

Fabia, ktora po dwoch zakretach miala pewnie ze 120* w dolocie i ok. 120KM :lol:
                                      Forum Leasing.pl

Komentarz

• misiekwaw
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 7715
                                        • Ford

Zamieszczone przez djczas
                                        Kaszana, tylko mu nie było do śmiechu jak fabia rs z dieslem objechała mini coopera tego najmocniejszego
                                        to nie byl najmocniejszy Cooper czyli CooperS tylko zwykły Cooper, przerabialismy juz ten temat :P

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
                                        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                        http://www.disi-tune.pl
                                        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                        Był WRX
                                        Była Octa

Komentarz

Zamieszczone przez MisiekWAW

to nie byl najmocniejszy Cooper czyli CooperS tylko zwykły Cooper, przerabialismy juz ten temat :P
                                          Dokładnie.
                                          Generalnie chodziło mi o to, że ten program należy traktować jako rozrywkowy.
                                          I to co w nim mówią traktować mocno z przymróżeniem oka.

Komentarz

• ida.mac
                                            Ambiente
                                            • 2005
                                            • 141

Re: 2.0 TFI 200->240 KM 280->380 NM

Zamieszczone przez miecz
                                            Przeczytałem w necie, że V-tech tuning wgrywa przez OBD do Octavii II RS 2.0 TFSI nową mapę, zwiększającą moc z 200 do 240 KM i moment z 280 do 380 NM.
                                            Sorry za lamerskie pytanie, ale chciałbym sobie wyjaśnić i poukładać w głowie: czy zapodanie takiego moda w aucie na gwarncji jest wykrywalne przez serwis? To znaczy, czy mogą przy okazji jakiejś kontroli dojść, że coś tatakiego siedzi pamięci? Albo gorzej - czy mogą przypadkiem zamazać takiego moda wgrywając swojego "service packa" w ramach jakiejśtam akcji serwisowej?
                                            Oczywiście zdaję sobie sprawę, że najbezpieczniej "poczekać aż skończy się gwarancja".
                                            Po pierwsze. Gratulacje za "właściwy" wybór samochodu.
                                            Po drugie. Ja mając u siebie w dupowozie 95KM/210N, nie zdaję sobie sprawy o różnicy w mocy 200 na 225 lub nawet 240KM.
                                            Po trzecie. Jeśli auto nie będzie Ci służyło do startów na cwiarę, to czy jest sens zwiększac moc, moment o te 20/40KM? i wyszystko i tak już jest na poziomie ponad 200KM.
                                            Jednym słowem co by nie mówic masz "fajne" dylematy. A tak swoja drogą to pewnie furka będzie ładnie śmigac.
                                            ciężko jest lekko żyć,

Komentarz

ida.mac, taki tuning to nie tylko samo zwiększenie mocy i momentu... ale to też korekta krzywej, która fabrycznie nie jest zbyt piękna.

Uwierz, że czuć wyraźnie różnice po takiej kuracji

Komentarz

• Purchawa
                                                Admin
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 8007

ida.mac, taki tuning to nie tylko samo zwiększenie mocy i momentu... ale to też korekta krzywej, która fabrycznie nie jest zbyt piękna.

Uwierz, że czuć wyraźnie różnice po takiej kuracji
                                                Dokladnie to samo chcialem napisac.
                                                "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                                Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• miecz
                                                  Ambiente
                                                  • 2006
                                                  • 234

moje dywagacje w tym temacie wzięły się stąd, że ten apgrejdzik byłby do wykonania softłerowo (przez wgranie nowej mapy), dlatego wydał mi się atrakcyjny.
                                                  Z tuningiem mechanicznym na razie mam doświadczenia w skali mikro (modele rc) i wiem, że to jest proces który nie ma końca, a co gorsza można w tym utopić dowolną kasę i jest to droga w jedną stronę, tzn. jak już zaczniesz tuningować, to musisz to robić przez cały czas. Kresem tuningu jest zajechanie wszystkich tuningowych części w aucie (bo tych standardowych już dawno nie ma) i stwierdzenie, że do takiej jazdy, to tak naprawdę potrzebna jest zupełnie inna konstrukcja. Całe szczęście że do tych wniosków doszedłem wydając parę kafli na tuning modelu rc, a nie w tuningu samochodów, gdzie to kosztuje x10 i zajmuje 10 razy tyle czasu. (Co potwierdził mój znajomy, posiadający znajomego off-roadowca). Więc nigdy się w to nie wpuszczę. Co innego wymiana mapy, no i może wydechu, no i może dolotu, no i może zawieszenia ....

Komentarz

• Purchawa
                                                    Admin
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2004
                                                    • 8007

miecz, skad ja to znam... :roll:
                                                    :szeroki_usmiech
                                                    "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                                    Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

Pracuję...