1.8T czy Tdi 110?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • EŁ
    L&K
    • 2004
    • 1168
    • Octavia III (5E3)
    • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

rurka szczęścia..znaczy sie zamiana rurki w dolocie ze zwężka na taką bez zwężki..... ( wystepuje w poprzecznych 1.8 T) ..można to zrobić np w Unitronicu....( ja przynajmniej tam robiłem)...a co do spalania to nie wiem jak lefowi ale mi w miescie pali ok 12 l. ( no chyba ze jeżdze mega spokojnie to wtedy 10-11)

Komentarz

• Zibi
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 491

Hej

udalo mi sie namierzyc ciekawe porownanie:
      Každý den píšeme o autech. Novinky, aktuality, podrobné testy a tajné projekty automobilek. Živé diskuzní fórum a čtenářská fotogalerie.

Jest to co prawda porownanie 1.8T 150 z 1.9 TDI 130 PD, ale IMHO dobre i to

Polecam zwlaszcza 2 strone gdzie podane sa dla poszczegolnych predkosci obroty na kolejnych biegach, a takze tak przeze mnie poszukiwana dynamika 60-100 i 80-120

Komentarz

• leff
        Elegance
        • 2004
        • 862

Zamieszczone przez Mach
        Zamieszczone przez leff
        po podkreceniu zaworka i zalozeniu rurki szczescia bylo bodazje 143@260 czyli po wyjechaniu z salonu moze to mialo ze 137-139 kucy

po chipie u Marka wyszlo 194@285
        mozesz rozwinac temat "rurki szczescia" - o co chodzi ?

BTW: ile Ci pali srednio po miescie ?
        spalanie oscyluje w granicach 12-12.5, przy kapeluszu i omijaniu centrum mozna zejsc do 11.

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• perfex
          L&K
          • 2005
          • 1117

Zamieszczone przez leff
          po podkreceniu zaworka i zalozeniu rurki szczescia bylo bodazje 143@260 czyli po wyjechaniu z salonu moze to mialo ze 137-139 kucy

To strasznie marnie bylo w serii Ja licze po cichu ze trzymam blizej serii, bo na GPS, bez gorki i wiatru w plecy osiagnalem okolo 225- mam nadzieje ze to jest jakis wyznacznik.. No ale za jakies 2 mies sie to zweryfikuje hamownia. Z tym ze ja chyba do Unitronica sie zwroce a nie do MT.
          Pozdrawiam
          perfex

Octavia HTP

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

Zamieszczone przez perfex
            Zamieszczone przez leff

To strasznie marnie bylo w serii Ja licze po cichu ze trzymam blizej serii, bo na GPS, bez gorki i wiatru w plecy osiagnalem okolo 225- mam nadzieje ze to jest jakis wyznacznik.. No ale za jakies 2 mies sie to zweryfikuje hamownia. Z tym ze ja chyba do Unitronica sie zwroce a nie do MT.
            Ja bym ci radził żebys sie raczej do Marka Mastersa zwrócił on co prawda specializuje sie w TDI ale zawsze ci lepiej zrobi niż UniTronic. jak jusz pisałem jedz do mastersa jesli niechcesz miec problemów z autkiem

Komentarz

• Zoltar
              Rider
              • 2005
              • 722

Zamieszczone przez djczas
              Zamieszczone przez leff

Ja bym ci radził żebys sie raczej do Marka Mastersa zwrócił on co prawda specializuje sie w TDI ale zawsze ci lepiej zrobi niż UniTronic. jak jusz pisałem jedz do mastersa jesli niechcesz miec problemów z autkiem
              Jak Cie czasem czytam, to zastanawiam się skąd bierzesz swoje "światowe" teorie...

No offence...
              www.soft-car.pl
              www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
              - Wyłączanie DPF
              - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• perfex
                L&K
                • 2005
                • 1117

Zamieszczone przez djczas
                Rozwin moze mysl czemu nie Unitronic ? :?:
                Pozdrawiam
                perfex

Octavia HTP

Komentarz

• herman
                  Rider
                  • 2005
                  • 456

Witam

Co do tematu i tego porownania przyspieszen co tu kolega wstawil to wybralbym diesla(ale 130PD)..osiagi sa na tym samym poziomie(a TDI troszke slabszy i ciezszy) a jednak spalanie duzo nizsze..
                  Ale ciezko mi tu obiektywnie jednak stwierdzic jak jezdzi 1.8T bo nigdy nie mialem okazji, wiem ze na pewno wygrywa z TDi pod wzgledem dzwieku silnika

Sam jezdze 130PD i naprawde moge polecic to autko..Mam dolozony tam jakis moduł Vtecha co ma mi dawac max +25KM, ale jezdze na jakims tam ustawieniu ze +18KM..Ale ile to auto ma naprawde to nie wiem bo nie bylo hamowane nigdy, jedynie moge oceniac po wyscigach z benzyniakami jak sprawa wyglada..Wiem ze z seryjna Octavia TDI 110KM to jest duza roznica jesli chodzi o osiagi, bo mialem okazje sie z takim scigac w ustawianym wyscigu na 400m..

Pozdrawiam
                  --------------

Komentarz

• BaPit
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 630

tak się dość często zdarza, że auta wyjeżdżające od P. Poniedziałka często mają fajne wyniki na papierze, a cienko jeżdżą... ale niektórzy wolą mieć fajne wykresy, więc nie ma co od razu Unitronica odradzać...

Pozdrawiam,
                    Bartek
                    była mocna Octa, a jest konik
                    Greckie Delikatesy

Komentarz

• perfex
                      L&K
                      • 2005
                      • 1117

Zamieszczone przez BaPit
                      tak się dość często zdarza, że auta wyjeżdżające od P. Poniedziałka często mają fajne wyniki na papierze, a cienko jeżdżą... ale niektórzy wolą mieć fajne wykresy, więc nie ma co od razu Unitronica odradzać...

Bartek
                      Znaczy, ze te Leony z Seat Racing jezdza kiepskawo ?
                      Pytam bo za jakies 2 mies bede czipował i nie wiem gdzie to zrobic w Wawie.
                      Pozdrawiam
                      perfex

Octavia HTP

Komentarz

• BaPit
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 630

nie znam wszystkich aut z Seat Racing. Te, które spotkałem jeździły kiepawo jak na parametry, które uzyskały na hamowni Unitronica.
                        Jeśli chcesz zrobić lekkiego moda, to możesz nabyć w Unitronicu tę część dolotową do turbiny (wymienić to seryjne przewężenie), ewentualnie dorobić to za 1/2 ceny w El-tecu (z tym, że wtedy zajmie Ci to trochę czasu i musisz mieć trochę cierpliwości) i zrobić program u Mastersa, albo Piro. Jeśli masz silnik >X.2000 to wyjdzie ok. 190KM, jeśli starszy to ok.180KM (mówię o prawdziwych KM).

Pozdrawiam,
                        Bartek
                        Greckie Delikatesy

Komentarz

• perfex
                          L&K
                          • 2005
                          • 1117

Zamieszczone przez BaPit
                          nie znam wszystkich aut z Seat Racing. Te, które spotkałem jeździły kiepawo jak na parametry, które uzyskały na hamowni Unitronica.
                          Jeśli chcesz zrobić lekkiego moda, to możesz nabyć w Unitronicu tę część dolotową do turbiny (wymienić to seryjne przewężenie), ewentualnie dorobić to za 1/2 ceny w El-tecu (z tym, że wtedy zajmie Ci to trochę czasu i musisz mieć trochę cierpliwości) i zrobić program u Mastersa, albo Piro. Jeśli masz silnik >X.2000 to wyjdzie ok. 190KM, jeśli starszy to ok.180KM (mówię o prawdziwych KM).

Pozdrawiam,
                          Bartek
                          Silnik mam 1.8T AUM '05 - czyli co z tego mozna wyciagnac ?
                          I czy ten dolot do turbiny (kosztuje chyba w Unitronicu 300 ?) cos poprawia ? A jezeli tak to czemu inni na to nie wpadli ?
                          Piro jest w Krakowie a nie mam zamiaru tam jechac, tylko Wawa.
                          Pozdrawiam
                          perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Sebastian_M26
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 1823
                            • Superb II (3T4)

Katowany benzyniak spali dużo więcej niż porównywalny katowany ropniak , różnica może dochodzić do 10l/100
                            Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• BaPit
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 630

pod 190KM powinno się udać

I czy ten dolot do turbiny (kosztuje chyba w Unitronicu 300 ?) cos poprawia ? A jezeli tak to czemu inni na to nie wpadli ?
                              no nieee. bez jaj to można było kupić od wielu lat. ja miałem to dorobione na 3 lata przed tym, zanim to Unitronic wpuścił do swojej oferty

ja z Wwy podjechałem. do Krakowa rzut beretem i teraz wiem, że było warto. mam naprawdę zaje[..]ty program :diabelski_usmiech. Ale wtedy tylko on pisał dobre programy do 1.8T. teraz jest już więcej osób...

Pozdrawiam,
                              Bartek
                              Greckie Delikatesy

Komentarz

• leff
                                Elegance
                                • 2004
                                • 862

Zamieszczone przez BaPit

Pozdrawiam,
                                Bartek

jak to nie wpadl? Bartek mial to juz dawno a tera u mnie jezdzi jego rurka szczescia :szeroki_usmiech

u mnie wyszlo 194@285

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• perfex
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1117

Zamieszczone przez leff
                                  jak to nie wpadl? Bartek mial to juz dawno a tera u mnie jezdzi jego rurka szczescia :szeroki_usmiech

u mnie wyszlo 194@285
                                  I jak widze tez postawiles na mastersa ? Ech, to mam zagwozdke. Chyba pojade do obu i zobacze ktory nie potraktuje mnie jako intruza
                                  Pozdrawiam
                                  perfex

Octavia HTP

Komentarz

• MACIEKKK
                                    Classic
                                    • 2005
                                    • 21

Wg mnie kazdy ma swoje doswiadczenia i jest tak ze jesli sporo sobo ktrore kreci na UNITRONIC ale maly odsetek jest jego klientów. Njczesciej sa to opinie ludzi ktorzy cos gdzies slyszeli. Jka bym robil jeszcze raz turbo benzyne to unitronic a jesli diselka to bym zrobil u Mastersa Tylko ze wzgledu na jego doświadczenie. 190 Z SERYJNEJ 150 W 1.8T jest ciezko zrobić przy ko3 nie liczylbym na takie optymistyczne wyniki.

Komentarz

• LIFE
                                      Ambiente
                                      • 2005
                                      • 183

Katowany benzyniak spali dużo więcej niż porównywalny katowany ropniak , różnica może dochodzić do 10l/100
                                      Ale jaka przyjemność z jazdy 1,8 turbo !
                                      Power is nothing without control !
                                      "Samochód nie powinien wyglądać na szybszy niż jest" - zasłyszane na forum (napisał paulm)

Komentarz

• MACIEKKK
                                        Classic
                                        • 2005
                                        • 21

Dokładnie i potencjał o ile wiekszy

Komentarz

• dede_adam
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 1449

a przyjemnosc jazdy dieslem to niby zadna?? ze polowe samochodow z pod swiatel odstawisz to nie przyjemnosc?? i powochaja tylko smrodek ropki... :!:

Komentarz

• MiKruS
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 7976

Dobra Panowie i Panie - chyba sami widzicie, ze tak mozna wkolo Macieju...

Chyba wszystkie argumenty zostaly juz napisane wnioski kazdy moze sobie wyciagnac sam.

Zamykam - dziekuje za uwage.
                                            TDI 205PS

Komentarz

Pracuję...