Witam, chciałbym okleić swoją srebrną O1 liftback reklamą firmy, tj. biura księgowego.
Szukam inspiracji, będę wdzięczny za ciekawe pomysły. Chciałem okleić ją na wzór policyjny, tj. niebieski pas po bokach z napisem księgowość zamiast policja, niestety w świetle rozporządzenia ministra infrastruktury może to powodować problemy z niebieskimi i ITD...
Dz.U. 2003 nr 32 poz. 262
Rozdział 8 Warunki dodatkowe dla pojazdu samochodowego uprzywilejowanego
a konkretnie:
§ 37.
Oznakowanie określone w § 27-35 lub oznakowanie do niego podobne nie może być stosowane na pojeździe innym niż pojazd, dla którego zostało ono określone.
[ Dodano: Pią 22 Lis, 13 23:08 ]
choć zainspirowany twoim avattarem poszperałem i oni np chyba nie mają z tym problemu...
locaj85, jak byś wykleił POLCJA wtedy może ktoś by się przyczepił, bo faktycznie jest podobne ( brak literki ), ale jak wykleisz KSIĘGOWOŚĆ to chyba nikt normalny tego nie zakwestionuje...
Panowie, ja ostatni widziałem poloneza cargo sprzedanego z policji osobie prywatnej i napis na drzwiach różnił się lewą laską i "belką" od "A" dopisanej z przodu. To już nie pierwszy taki jakiego widziałem, więc chyba nawet tego się nie czepiają a co dopiero księgowości :szeroki_usmiech
locaj85 wiesz ile samochodów musiałyby straże gminne/miejskie wymieniać pod względem oklejenia wymienić? Eee... na pewno, mnóstwo.
W tym rozporządzeniu chodzi o to, że nie możesz pooklejać auta srebrnego w niebieski pas i napis "MILICJA", "POLIZEI" itp. kiedy mowa o oznakowaniu, a ponadto, żeby znamiona popełnienia zostały wyczerpane to "koguty" dołożyć byś musiał jeszcze...
W wypadku "KSIĘGOWOŚCI" to dotyczą Cię zapisy: ust. o swobodzie działalności gospodarczej, a przede wszystkim ust. prawo autorskie.
Musisz jedynie sprawdzić, czy ktoś nie zastrzegł tego znaku jako zastrzeżony znak towarowy czy logo firmy... znaczki odpowiednio "TM" i "R".
Komentarz