CheapTuning wydechów w TDI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sobczyp
    Drive
    • 2004
    • 65

To , że p opołudniu to oczywiste... Powiedziałbym nawet , że pod lekki wieczór mogłoby to podpadać to wtedy może koledzy z Poznania i Tomasteam z Bydzi nas nawiedzą ?
    Raz już byli więc można powtórzyć :-)
    Zapodałem info bo może ktoś bardziej preferuje konkretny dzień tygodnia - mnie to wsio ryba praktycznie oprócz piątku bo wtedy wiadomo - weekendowe wyjazdy się planuje a sezon rozpoczęty...
    Czyli co ? Coś pomiędzy pon. a czw. !
    Nie będę się wygłupiał z ankietą ale czyjeś jeszcze zdanie byłoby mile widziane
  • KruPin
    Rider
    S_OCP Member
    • 2004
    • 517

Kurcze, czemu nikt nie chce robic wydechu? I nie mowie koniecznie o wydawaniu ponad 1.000PLN na to. Ja zrobilem wczoraj eksperyment - wycialem koncowy tlumik i wspawalem (tzn jakis mechanior) w jego miejsce rure o identycznej srednicy, jak reszta wydechu (2,25", czyli niezle, jak na ori!). Poniewaz srodkowy tlumik jest przelotowy, to nie bylo sensu go usuwac. Rezultat taki, ze przy normalnej jezdzie i przy obciazeniu do 3/4 jest cicho, jak na serii - zero zmian, a pod max obciazeniem samochod zamienia sie w szerszenia, czyli dokladnie tak, jak chcialem - nie męczacy w normalnym uzytkowaniu i na trasie, a daje o sobie znac wtedy, kiedy chce :diabelski_usmiech

A co do osiagow, to juz nie mam trakcji wogole na 2ce (teraz na pół gwizdka jest tak, jak bylo na pelnym ogniu jeszcze przedwczoraj) i fura sie odblokowala jeszcze do tych 4.500obr, takze 3ka jest teraz szatanem i trace trakcje powyzej 4000obr z lekko skrecona kierownica (205/45/16 GY Eagle F1) :shock:

Niektorzy moga pomyslec, ze to rajs, ale ja szczerze polecam sprobowac!

Koszt "modyfikacji": 40PLN :lol:

Spojrzcie na ten krater po tlumiku
    Forum Leasing.pl

Komentarz

• Techno200
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2005
      • 782
      • Tesla

KruPin,

Ciekawy eksperyment -az sie chce sprobowac. Czyli mowisz ze po wycieciu koncowego tlumika (tego na samym koncu) poprawila Ci sie wydajnosc silnika i odglos pracy na maxie wpada w ucho tak jak trzeba? To to normalnie rewelka jesli to prawda. :diabelski_usmiech
      Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5

Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy

Komentarz

• KruPin
        Rider
        S_OCP Member
        • 2004
        • 517

Dokladnie, ale pod warunkiem, ze tez masz srodkowy przelotowy. Jak nie, to ja bym wycial wszystko i na koncu wspawalbym jakis maly przelotowy - efekt bedzie ten sam. Kazdy tlumikarz bedzie mial, tylko trzeba przypilnowac, zeby srednica byla identyczna z oryginalną!

P.S. Oczywiscie na wiekszej sprezarce moze byc glosniej, ale nie sadze, ze o wiele...
        Forum Leasing.pl

Komentarz

• Tymon
          RS
          • 2004
          • 2970

Ja tam wiem jedno, że na Gt20 czy GT22 nie zrobie wydechu nigdy :!:
          Wystarczą mi doznania akustyczne Wojtka Octavi :shock: :lol:
          Po założeniu GT20 i większej pompy już jest dużo głośniej a gdzie tam wydech :roll:
          Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
          Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
          BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Techno200
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2005
            • 782
            • Tesla

A w AHFie - srodkowy jest przelotowy?
            Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5

Komentarz

• dariuspolo
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1168

Zamieszczone przez Techno200
              A w AHFie - srodkowy jest przelotowy?
              ...pytanie czy AHF posiada srodkowy?
              W ASV mam(mialem) KAT i koncowy.

Darek
              T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
              SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
              Zuzycie paliwa

Komentarz

• Techno200
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2005
                • 782
                • Tesla

No wiec, w AHFie nie ma srodkowego wogle. Wcialem dzisiaj rano. Hmm, uczcia mieszane. Ale dzwiek OK. Musze sie tylko przyzwyczaic. Ale dziwk w miare rasowy- zadne tam rzezenie. Co do osiagow to sie nie wytpowiem bo mokro i trudno przetestowac :twisted:

W sumie jak by nie patrzec wydech przelotowy 2,25. Kat wywalony, tlumik koncowy tez wiec chyba naprawde rasowa przelotowka

Komentarz

KruPin, a co prawo na to ? kazdy Misiek jak zajrzy i zobaczy ze nie ma tlumika to IMO bedzie chcial mi tymczasowy dowod na droge do domu wystawic...

Techno200, tez mam AHF. Na moim setupie 155KM i dalej nie chce isc, konieczna wymiana pompy.

Komentarz

• Techno200
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 782
                    • Tesla

Hehe, pod moj woz lepiej zeby nikt nie zagladal :P Ani kata, ani tlumika. Po prostu nie ma nic. :lol:

Komentarz

• KruPin
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 517

Prawo na to tak samo, jak na dokladanie xenonow na wlasna reke, przyciemnianie szyb, itd. Ja tlumik jeden mam i glosno bez obciazenia nie jest wcale.
                      Forum Leasing.pl

Komentarz

• Techno200
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 782
                        • Tesla

KruPin,

Cfaniak 8) , zosawiles sobie jeden, a ja nie mam zadnego :szeroki_usmiech

[ Dodano: Pon 19 Mar, 07 16:46 ]
                        ps ile twoja rura ma przeswitu"? moja ma jakies 4,5 cm, czyli niecale 2cale. Chyba masz jakas wieksza.

Komentarz

• Luca
                          Rider
                          • 2004
                          • 524

Seryjny układ wydechowy, spokojnie sobie daje rade do 200 KM!!!, ale każdy ma swoje wizje i gusciki, a o tym lepiej nie dyskutować. Powodzenia.
                          "Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
                          Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
                          Pionek znów gra.......

Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
                          www.dynosoft.pl

Komentarz

• KruPin
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 517

Nie wiem ile ma przeswitu, zmierze jutro.

A co do dodatkowych korzysci, to jezdzac normalnie mam wrazenie, jakbym wyjal z 60kg z samochodu. Samochod znacznie lepiej reaguje na gaz z nizszych obrotow - lzej mu jest sie napedzac na pol gwizdka od ok. 1500-2500obr i na dodatek nie musze juz tyle cisnac na trasie, zeby jechac tyle ile chce. Dzisiaj lapalem sie na tym, ze chcialem jechac 150km/h i ustawialem tak gaz wlasnie, a po chwili zauwazalem, ze lece 170km/h. Glupio to brzmi, bo jednak usunalem tylko koncowy tlumik......tylko.

P.S. Nie trzaskam Ibizą 100kkm rocznie, ale robie na tyle duzo km i znam na tyle swoje auto, ze jestem w stanie spokojnie stwierdzic, ze to zadna sugestia z mojej strony, ani zadna "wizja" i spokojnie moge polecic to kazdemu "nie_wrazliwemu" na zwiekszoną ilosc dB.

P.S.2 Mierzylem sie wczoraj wieczorem przy temp. 3° (ostatnie pomiary 5° w dzień) i czasy srednio o 0.1-0.2s lepsze - powtarzalne 6,4s.
                            Forum Leasing.pl

Komentarz

• Tymon
                              RS
                              • 2004
                              • 2970

Zamieszczone przez Tymon
                              Ja tam wiem jedno, że na Gt20 czy GT22 nie zrobie wydechu nigdy :!:
                              Skłamałem :lol:
                              Biorę w czwartek poł dnia urlopu i wywalę tłumik
                              Czyli jak dobrze rozumie, to po wywaleniu tłumik końcowego, będe miał tylko rurę :?:
                              Kata też nie mam.

Pozdro
                              T :diabelski_usmiech

Komentarz

• Tymon
                                RS
                                • 2004
                                • 2970

Techno200 powiedz proszę jak jest u Ciebie po tym zabiegu z hałasem :?:
                                I czy ktoś kto bawił się z wydechem, lub słyszał coś od kogoś, może mi powiedzieć czy ma to w ogóle sens :?: :roll:
                                Wiem że Purchawa Mikrus Bond itp mają zrobione "auspufy" ale są one większej średnicy niż seria, dlatego się jednak nadal zastanawiam :lol:

Komentarz

• Luca
                                  Rider
                                  • 2004
                                  • 524

Zamieszczone przez KruPin
                                  Glupio to brzmi, bo jednak usunalem tylko koncowy tlumik......tylko.

P.S. Nie trzaskam Ibizą 100kkm rocznie, ale robie na tyle duzo km i znam na tyle swoje auto, ze jestem w stanie spokojnie stwierdzic, ze to zadna sugestia z mojej strony, ani zadna "wizja" i spokojnie moge polecic to kazdemu "nie_wrazliwemu" na zwiekszoną ilosc dB.
                                  Wkrótce również zdamy realcję z zabiegu , tak dla testu, zawsze można wrócić
                                  "Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
                                  Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
                                  Pionek znów gra.......

Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
                                  www.dynosoft.pl

Komentarz

• Techno200
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 782
                                    • Tesla

Wiec tak. Odglosy pracy bez zadnego tlumika i bez kata. Po po pierwsze - rano jak sie zapala to tragedia, zimny silnik daje o sobie znac, chodzi gorzej niz moj wozek widlowy ktory ma silnik z c30 . Pozniej jest o wiele lepiej. W srodku na miejscu kierowcy praktycznie przy normalniej jezdzie nie ma roznicy niz z tumikiem. Ale wystarczy dac troche gazu i juz zaczyna tak fajnie burczec, przy okolo 3000tys obrotow slychac lekki gulgot (w srodku brzmi rasowo - mi sie podoba) Jak sie docisnie do konca to jest glosniej ale bez przesady, tylko na samym koncu obrotow tak juz srednio to brzmi - takie lekkie rzezenie. Tylko tak- jest male ale - z tylu przy rururze - odglos podobny jest do pracy odkurzacza - poprostu slychac jak gazy zawalaja :twisted: W sumie tak sobie mysle ze jakis tam tlumik srodkowy przelotowy by sie przydal. I jeszcze jedna rzecz - slychac turbine bardzo wyraznie. Z reszta u mnie i z lumikiem grala u mnie, ale teraz to muzyka. Ten swist to poezja. Co chodzi o osiaga- u raczej nie widze zadnych rewelacji. Moze troszke lepiej na obroty wchodzi i turbo dziura ciut mniejsza. Najwieksza rozniece poczulem po wywaleniu kata. Jednym slowem - mozna sprobowac . Zawsze mozna spowrotem tlumik wsadzic. Generalnie jestem zadowolony i nie zaluje 8)

Komentarz

• Tymon
                                      RS
                                      • 2004
                                      • 2970

Oki doki :szeroki_usmiech
                                      Jestem już po zabiegu :!:
                                      Powiem tak, nie jest głośno, drze się jak WURC :!: z tym ze Klekocze :twisted:
                                      Ktoś kto ma dużą Turbave, musi zrobić jakiś tłumik przelotowy, bo inaczej można Ocipieć :!: :!:
                                      Ja lada dzień wkładam inne Turbo, więc na bank jakiś tłumiczek przelotowy zawita.
                                      Zrobiliśmy z Lucą mały teścik, ja stałem za autem a Luca dał ognia...... :shock: Ja pitole jaki Klang :twisted:
                                      Co do osiągów...hm... tak czy siak jest bardzo szybka więc za dużo nie czuć, jedynie co to faktycznie wcześniej się wkręca i to jest OK

Włoże przelotówke i zdam relacje.

Pozdrawiam
                                      Tymek

Do Moderatorrrrrów :diabelski_usmiech może wydzielicie jakiś temat o wydeszkach :?: :szeroki_usmiech

Komentarz

to daje cos czy nie ? czy to autosugestia jedynie ?

Komentarz

• Tymon
                                          RS
                                          • 2004
                                          • 2970

No przecież napisałem że wcześniej się wkręca.

Komentarz

• KruPin
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 517

Co do tego, czy wydech cos daje, to Patryk z CS wykonal u siebie w Ibizie wszystkie potrzebne mody na 230-240KM, ale mial jedynie 205KM na seryjnym wydechu. Po przycieciu rury za downpipem przybylo podobno 30KM :shock:

Ja na waszym miejscu wywalalbym koncowy tlumik i w jego miejsce wsadzilbym najzwyklejszy przelotowy. To by sie wydawalo rozsądne... :wink:
                                            Forum Leasing.pl

Komentarz

• djczas
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 9612

lub tak jak ja ma MG mi zrobił naprawdę cichy przelot

Komentarz

• Tymon
                                                RS
                                                • 2004
                                                • 2970

KruPin, tak też zrobie.
                                                Bo po dłuższej chwili głowa mnie boli.

Pzdr
                                                T

Komentarz

• MiKruS
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 7976

Wydzielilem...

Przejechalem sie Ibiza Krupina - nie jestem raczej podatny na autosugestie, ale niestety musze przyznac, ze nie jezdzilem nia kilka tygodni, wiec moglem juz zapomniec jak bylo ostatnio.

W kazdym razie wydaje mi sie, ze jezdzi lepiej. Przede wszystkim zdziwilo mnie to, ze mialem problem ze zlapaniem trakcji na drugim biegu (jadąć po staremu) i jak juz zlapalem przyczepnosc, to wrazenie bylo niezle...

Dzwiek zmienil sie na zewnatrz - bardzo... Brzmi IMHO tylko odrobine gorzej niz TDI na przelotowym, wiekszym wydechu. :twisted:
                                                  TDI 205PS

Komentarz

Pracuję...