Przyciemnianie szyb

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • misiekwaw
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 7715
    • Ford

W Feli miałem szyby przyciemnione folią, w Octavii po głowie chodził mi własnie Technicolor, głównie ze względu na to że nade wszystko pragnę świętego spokoju podczas kontroli drogowej...
    Na szczęście zanim pojechałem do Technicoloru podjechaliśmy z kumplem, który przyciemniał u nich Fabię na stację diagnostyczną żeby sprawdzić jak wygląda przepuszczalność tych szyb... No i wygląda to nijak... nawet szyby robione przez Technicolor nie spełniają norm przepuszczalności :!: Żeby było zabawniej, fabryczne szyby atermiczne w Octavii minimalnie nie mieszczą się w normach :!: Mowa oczywiście o przednich bocznych :idea:
    Także odpuściłem temat na razie :roll:
    Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
    http://www.disi-tune.pl
    Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
    Był WRX
    Była Octa

Komentarz

• Martinez
      L&K
      • 2004
      • 1366
      • Audi

Zamieszczone przez QBA
      A czy ktoś miał do czynienia z firmą?

Jak się dowiadywałem to obklejenie Octafki to coś w granicach 500-550 PLN.
      JA robiłem szyby na Modlińskiej ale z mapki to chyba gdzieś obok. Albo wjazd inaczej opisany. W każdym razie zapłaciłem coś koło 700 PLN chyba. W każdym razie to co mi sie u nich podobało to to że kleją folie pod sam rant szyby. Prawie nie widać że jest folia.
      Załączone pliki
      Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
      teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
      czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• Guciek
        Drive
        • 2004
        • 58

no to teraz to juz nie wiem co zrobic? Zaryzykowac i przyciemnic wszystkie, a efekt jesy super jak widze Skode Martineza, czy sobie odpuścic? Prawo nie działa wstecz to mmoze u niebieskich przejdzie gatka ze sie zrobiło szyby przed zmiana pzepisyów. A wie ktos kiedy te nowe przepisy weszły bo moze byc tak ze samochód nowszy niz te przepisy ;-)

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Zrobic mozna tak, ze przod wykonac piecowo a tyl folia. Jesli przednia ma byc antywlamaniowa wtedy to obkleic ja zwykla bezbarwna folia antywlamaniowa.

Stacje diagnostyczne musialy wyposazyc sie w miernik, ktory bada przepuszczalnosc swiatla przez szyby. Przyklada sie takie cus po dwoch stronach i nastepuje badanie. Problemem jest to, ze czesto szyba na ktorej beda rysy i zalamanie swiatla bedzie w nich juz moze pokazac ze to jest cos nie tak. Druga sprawa policja nawet jak to ma ze soba to wg mnie jak nie zostali przeszkoleni i nie maja papieru ze ukonczyli kurs to se moga badac :wink: co innego stacja diagnostyczna.

Co do tych co maja juz przyciemnione z przodu. Jesli znajdzie sie jakis upierdliwy to skonczy sie tym ze trzeba bedzie zdrapac. Podpowiadam wystarczy nozyk zeby odhaczyc z naroznika a potem juz idzie latwo. Na koniec pozostaje nam tylko umyc szybe. Pierwszy raz na gotowo dwie szyby to beda 2-3 godziny bo klej ciezko schodzi :szeroki_usmiech
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Martinez
            L&K
            • 2004
            • 1366
            • Audi

Jeszcze jedna kwestia - nie wszystkie stacje diagnostyczne faktycznie mają te mierniki. A jeżeli przednia szyba jest zrobiona rozsądnie to raczej sie nie czepiają. Poza tym jak już zatrzymają to trzeba szybko opuscić przednią szybe coby ich to nie zainteresowało. Poza tym w większości przypadków mają to w dupie bo zazwyczaj jak już zatrzymują to za poważniejsze wykroczenie niż durna szyba.

A jak sie chcą dogadać to i tak sie dogadają, a jak służbiści lub w końcu muszą komuś wlepić mandat to wlepią za prędkość a nie za szyby (mniej roboty) :szeroki_usmiech

Komentarz

• dede_adam
              L&K
              S_OCP Member
              • 2004
              • 1449

@Arci - to są dezent F .... mialem juz je wczesniej w zeszlym sezonie to nowy model byl
              a alu Toora nigdzie nie mozna bylo w dobrej cenie dostac wiec wzialem podobne... :diabelski_usmiech

[ Dodano: Czw Mar 24, 2005 8:49 am ]
              co do szyb to w fabi dwa lata mialem dosc mocno zrobiony bok i zero problemów...
              teraz mam lżej i jak narazie też jest git podczas kontroli...
              samemu nie warto oklejac bo dobra termokurczliwa folia kosztuje 50-60% ceny uslugi a mozna spieprzyc robote....

Komentarz

• MiKruS
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 7976

Zamieszczone przez Maicroft
                Co do tych co maja juz przyciemnione z przodu. Jesli znajdzie sie jakis upierdliwy to skonczy sie tym ze trzeba bedzie zdrapac. Podpowiadam wystarczy nozyk zeby odhaczyc z naroznika a potem juz idzie latwo. Na koniec pozostaje nam tylko umyc szybe. Pierwszy raz na gotowo dwie szyby to beda 2-3 godziny bo klej ciezko schodzi :szeroki_usmiech
                W zyciu nie zerwalbym tej folii przy nich - niech mi dowod zabieraja najwyzej... :P
                TDI 205PS

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Zamieszczone przez MiKruS
                  W zyciu nie zerwalbym tej folii przy nich - niech mi dowod zabieraja najwyzej... :P
                  Tu bardziej chodzi juz po przegladzie rejestracynym, gdzie pan stwierdza ze nie da rady.

A to, ze stacja nie ma tego miernika znaczy, ze nikt jej jeszcze nie podkablowal bo za brak urzadzen ktore sa na liscie obowiazkowych (chocby nikt ich nie uzywal) mozna pozbyc sie uprawnien stacji diagnostycznej.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• MiKruS
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7976

Tu bardziej chodzi juz po przegladzie rejestracynym, gdzie pan stwierdza ze nie da rady.
                    Spoko - Twoja rada jest cenna - ja tylko pisze tak "apropo"...
                    TDI 205PS

Komentarz

• Sebastian_SComp
                      Drive
                      • 2004
                      • 78

Piecowego przyciemniania szyb nie polecam z kilku powodów:

1. szyba jest wycinana z samochodu - w octavii tylna - przez co możliwa jest utrata gwarancji na blachę
                      2. są wygrzewane w piecu co powoduje iż zmniejszają swoją wytrzymałość na uderzenia
                      3. warstwa którą są pokryte jest wrażliwa na wszystkie tłuste plamy - szyby takie "wypalcowane " wyglądają okropnie, jeżeli ktoś w domu ma monitor np LG flatron z powłoką antyodblaskową to wie o czym piszę.

Znajomy sprowadził z zachodu samochód z i przyciemnionymi szybami tą metodą i nie jest z tego zadowolony, ponieważ ma małe dzieci i tylko chodzi ze szmatą i je wyciera

Jedyną zaletą jest to, iż otrzymuje się certyfikat że szyba boczna ma przepuszczalność 70 %.

Komentarz

ja jakos przechodze przez badanie diagnostyczne co roku i nigdy nie miale zadnycj problemow?? Maicroft moze trzeba zmienic stacje diagnostyczna

Komentarz

• misiekwaw
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7715
                          • Ford

Zamieszczone przez Sebastian_SComp
                          Piecowego przyciemniania szyb nie polecam z kilku powodów:

1. szyba jest wycinana z samochodu - w octavii tylna - przez co możliwa jest utrata gwarancji na blachę
                          a przy foljowaniu nie :?: :shock: co za tandeta :szeroki_usmiech

2. są wygrzewane w piecu co powoduje iż zmniejszają swoją wytrzymałość na uderzenia
                          bo :?: :roll:

3. warstwa którą są pokryte jest wrażliwa na wszystkie tłuste plamy - szyby takie "wypalcowane " wyglądają okropnie, jeżeli ktoś w domu ma monitor np LG flatron z powłoką antyodblaskową to wie o czym piszę.
                          trzeba dbać o ogólnie pojęta czystość :szeroki_usmiech

Jedyną zaletą jest to, iż otrzymuje się certyfikat że szyba boczna ma przepuszczalność 70 %.
                          który mozna sobie w buty włożyć, to juz sprawdziłem :idea: :roll:
                          Był WRX
                          Była Octa

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratoRS
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Zamieszczone przez da3
                            ja jakos przechodze przez badanie diagnostyczne co roku i nigdy nie miale zadnycj problemow?? Maicroft moze trzeba zmienic stacje diagnostyczna
                            A w okresie ostatnich 5 miesiecy byles na przegladzie Bo jakos w tym czasie pojawily sie te mierniki. Ja tez jezdze do stacji gdzie pan jest bardzo mily i powie zawsze co dolega i co trzeba zrobic, zeby nie bylo problemow.
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• dede_adam
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 1449

Misiek przy foliowaniu szyb wklejanych nie ruszaja... robia od srodka

Komentarz

• sebo
                                Ambiente
                                • 2004
                                • 201

POLECAM AUTOFOL SZYB

za całą skode łacznie z przednimi zapłaciłem 590 zł i juz mam rok i nic a mercu mam 3 lata i tak samo zadnych zastrzeżeń Tak wiec POLECAM PERFEKCJA
                                152 KM/342,8 Nm
                                ARL, FMIC, dostroił
                                Masters Tuning

Komentarz

• Martinez
                                  L&K
                                  • 2004
                                  • 1366
                                  • Audi

Mój kolega obklejał tam COMBOlota i jest OK. Cena też chyba rozsądna razem z FV.

Komentarz

• Guciek
                                    Drive
                                    • 2004
                                    • 58

zna ktoś adres firmy która zajmuje sie przyciemnianiem piecowym w Warszawie. Po obejrzeniu zdjęć jednak piecowe jest efektowniejsze no i od środka jest widok jakby szyby były seryjne.

Komentarz

• Samiec
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 4287
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Guciek
                                      zna ktoś adres firmy która zajmuje sie przyciemnianiem piecowym w Warszawie. Po obejrzeniu zdjęć jednak piecowe jest efektowniejsze no i od środka jest widok jakby szyby były seryjne.
                                      Dokladnie tez o takim przyciemieniu mysle :diabelski_usmiech Procz http://www.technicolor.pl/ jest malo firm ,w wawie nie slyszalem o zadnej :roll:
                                      TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Guciek
                                        Drive
                                        • 2004
                                        • 58

no własnie, jest car-solar ale to bielsko-biała :-( słyszałem ze w Markach pod Warszawa jest taki wakład co robi piecowo ale.... jesli na tym forum nikt nie wie to pewnie w Wawie nie ma takiej firmy

Komentarz

• misiekwaw
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 7715
                                          • Ford

Zamieszczone przez Guciek
                                          no własnie, jest car-solar ale to bielsko-biała :-( słyszałem ze w Markach pod Warszawa jest taki wakład co robi piecowo ale.... jesli na tym forum nikt nie wie to pewnie w Wawie nie ma takiej firmy
                                          napewno nie robią :!: mogą conajwyżej demontować i wysyłać do technicoloru albo gdzieś jeszcze :idea:
                                          Był WRX
                                          Była Octa

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratoRS
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Na TVN Turbo jakis czas temu pokazywali jak piecowo przyciemnia sie szyby, moze ktos ogladal i pamieta czy mowili gdzie to wykonuja :?:

W Bielsku wiem ze robia nigdy nie bylem i nie gadalem, to w tym temacie sie nie wypowiem.
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Sebastian_SComp
                                              Drive
                                              • 2004
                                              • 78

Z tego co wiem jedyną firmą w Polsce przyciemniającą piecowo szyby jest Technicolor. Inne Firmy takie jak w Bielsku-Białej wycinają u siebie w zakładzie i wysyłają do przyciemnienia.

Komentarz

• Guciek
                                                Drive
                                                • 2004
                                                • 58

przyciemniłem sobie w końcu szyby. Za oklejenie calej Skody prócz przedniej szyby i Peugot Partnera zapłaciłem...800zeta. Za Skode wyszło mi 450zł. Oklejałem w Galeria tonów, to zakład przy ul. Modlińskiej, jak sie jedzie w strone jabłonny po pierwsza w lewo po zwęrzeniu. 3 godziny, robota czysta, szybka i co wazne dokładna i tania. co do piecowego to jednak nie polecam, juz wiem ze w piecu robi sie chleb a nie przyciemnia szyby. Jest dobra technologia polegajaca na spryskiwaniu szyb specjalna farba ale to jest dosc droge i nie wiem czy ktos sie w tym specjalizuje.
                                                Teraz trzeba na niebieskich uwarzac bo szkoda mi zrywac foli..... ;-)

Komentarz

• tomi98
                                                  Rider
                                                  • 2004
                                                  • 564

Dobrze zrobiłeś, że zafoliowałeś- bedziesz zadowolony. k
                                                  Tylko przez 2-3 tygonie nie myj płynem do szyb ( przynajmniej mnie tak radzili)
                                                  Może jakieś foto :?:

W czerwcu kończy mi się rejestracja , ciekawe czy bez zerwania przednich przejdzie :diabelski_usmiech

Komentarz

• franca
                                                    Rider
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2004
                                                    • 532

przyciemniłem sobie w końcu szyby
                                                    Może jakieś foto
                                                    Nie moze. Obowiązkowo :!:
                                                    a czy masz jakis dokladniejszy adres :?:

Komentarz

Pracuję...