tak to wyglada u mnie, kolorki niestety jak zwykle przeklamane przez aparat
ps
na dole widac jaka temperature mamy tez zimy (zdjecie z przed 10 minut)
wskazniki jeszcze nie podlaczone do czujnikow, wiec nie wskazuja jeszcze nic
neck99, gdzie kupiles te kolanka ? jakis market budowlany ? bo jezdze od kilku dni i nie moge dostac takich jak twoje wszytkie maja dokladnie 50mm srednicy i standartowy wskaznik 52mm juz nie wchodzi ponadto maja mało estestyczne przetloczeniu u podstawy wyglada to mniej wiecej tak:
BTW: na czas zanim podłaczysz do czujników przytknij kabel idący do czujnika ciśnienia do masy wtedy wskazówka wskoczy na "0"
ViRuE, komplet taki jak my mamy z czujnikami ~800. Kilka osób juz mi truje o nie więc pod koniec przyszłego tygodnia bede zamawiał VDO jak jest ktoś chętny
Hmmmm no to troche bede musial sie zastanowic i pomyslec ale moze troche pozniej gdyz narazie modyfikacji nie ma wiec spokojnie ^_^ a duzo jest doporadzania tych czujniow ? i ktore sa takie najwazniejsze wskazniki ?
ViRuE, Roboty nie ma prawie wcale. A co do wskażników to najważniejsze IMHO :
Temp oleju (opisywałem juz co sie dzieje jak butujemy i nie mamy świadomości jaka jest temp oliwy, a ona jest w stanie urosnąć bardzo szybko do ponad 120`C !!). Jeszcze ciekawostka dla tych co nie wiedza. Jak temperatura wody na desce jest na środku czyli wskazuje 90`C olej ma dopiero niecałe 70`C ! W zimie potrzeba jeszcze ok 10km spokojnej jazdy by olej dopiero osiągnął okolice 90`C
Ciś oleju ( Po nim, też można ustalić mniej wiecej temp oliwy. Nie butuje samochodu gdy ciśnienie nie spadnie. Przy załączonym silniku - zimnym ma ok 4 bary. Na świeżym oleju ciut więcej. Jak butujesz z zimnego wskazówka idzie ponad 6 bar. Tak, że nie polecam takiej jazdy
Turbina (raczej fajny gadzet. Ale przydaje się też gdyż widzimy czy mamy wszytko oki z doładowaniem. U mnie jak padł N75 na turbince seryjnej AGR doładowanie sięgało 1,5 bar. Jeździłem tak miesiąc. Ale zorientowałem sie ze cos jest nie tak. Podpiąłem VAG-a zapuściłem loga jadąc do pracy i jak odczytałem to sie wystraszyłem Mogłem sobie narobić niezłego kuku. Tak, że boost też sie przydaje.
Mając komplet 3 wskaźników monitorujesz prawie wszytko. Przy mocach powyżej 170KM warto pomyśleć o EGT.
Aha .. Co do wskaźników. Zamawiam z VDO-Siemens niemcy. Tak, że powyżej 3 ludków przesyłka jest właśnie juz w tej cenie. jak potem zamówisz sam to cena urośnie znacznie ze względu na przesyłkę to raz a dwa to zamowienie poniżej określonej kwoty euro też dopłaca sie thz. opłate manipulacyjną. Wskaźniki mogą leżeć. Karmić ich nie trzeba Skoro myślisz o zakupie to prędzej czy później kupisz. Więc kup teraz razem z tymi osobami. Ze względu na korzyści dla ciebie
Hmmmm no to musze sie zastanowic i zaczac odkladac ^_^ moze niedlugo odloze [hahaha troche to potrwa] wiec spokojnie sobie poczekam na wszystko nadejdzie swoj czas
Hmmmm to co powinno byc w taki zestawie procz samego wskaznika ? i masz moze jakiegos linka do nich ?
I czy do tego wskaznika potrzebna jest jakas centralka czy cus ?
Edit: neck99, jak bym mial hajs to bym zakupil ale to niestety troche potrfa gdyz niestety narazie sie ucze i nie mam jak uzbierac
Moze pod radio :roll: MisiekWAW mial tak zamontowane, ale 3szt, jedna za ladnie nie bedzie wygladala, wiec trzeba by jeszcze ze 2 wskazniki zalozyc :wink: :P
dariuspolo, bajer niezly, tylko troche post factum teraz juz
...dlaczego ten analogowy zegar od cisnienia doladowania pewnie szybko sie sprzeda na forum, a na jego miejsce wstawisz EGT.
Lub zrobisz wskaznik djodowy EGT w obrotomierzu.
lec, Mysle ze nie ma sie co zastanawiać na EGT. Zobaczysz ze temp oliwy da ci szybko do zrozumienia ze czas spuscic z gazu Tak, że częściej będziesz popuszczał teraz. Obejdzie sie bez EGT. Tymon Luca i inni o duzych mocach jeżdza bez EGT. Bo umią obchodzić sie z autem a pomaga im w tym wskaznik temp oliwy
odkopie troche temat, ale szukalem wskaznikow vdo tak zeby nie trza bylo z niewiadomo kad sciagac i placic za astronomiczne przesylki. dzis wyszperalem link http://rallyshop.pl/index.php?d=szuk...&szukaj_opis=1 maja praktycznie wszystko na miejscu, ew zamawiaja i maja dostawy raz na tydz. ceny wydaje mi sie tez w miare rozsadne.
Komentarz