hmmOctavia, ja byłem tylko że wy przez te różowe okulary nie mogliście mnie dojrzeć a że ja mam swoje to nie mogłem nosić różowych :diabelski_usmiech
[O1] Od kogo dobre tłumiki przelotowe???
Zwiń
X
-
[O1] Od kogo dobre tłumiki przelotowe???
Temat wałkowany był już dziesiątki razy - jednak przeważnie dotyczył albo kompletnych układów (te robią np. MG, El-Tec, Kwas Met, Kaliński, ....) albo jakiś półśrodków typu końcówka tłumika lub wycięcie kata.
Więc przedstawie dokładnie o co mi chodzi - wyciąłem kata, trochę poganiałem i okazuje się, że mój seryjny tłumik "beczy" i powoli się kończy. W związku z tym będę musiał kupić coś w to miejsce albo zbudować nowy układ od podstaw. Myślałem o zleceniu kompletnej usługi MG albo El-Tec ale ceny są, że tak powiem, mało okazyjne (ok dwa razy wyższe z montażem jak samych tłumików).
Dlatego chcę kupić dwa tłumiki przelotowe, trochę gratów (rura, kolanka, siatka) i sklecić sam wydech z pomocą dobrego spawacza TIG.
Zależy mi na cichym układzie, żadnych beczących wynalazków!!! Latam długie trasy i chcę mieć ciszę. Wstępnie wytypowałem średnicę układu 2,5" od turbiny do końca i jedna lub dwie końcówki (jak seria TDI VP) zgięte w glebę.
Stąd pytanie - jakiej firmy i jakie konkretnie tłumiki polecacie (średnica przelotu, wymiary zewnętrzne tłumika). Może znacie kogoś kto robi porządnie takie układy za bardziej przystępne pieniądze. Na co zwrócić uwagę by służyło dobrze i było ciche?
Jak na razie przeprowadziłem wstępne rozeznanie w El-Tec i Pan Wojtek proponuje środkowy okrągły, końcowy spłaszczony owalny tłumik. Koszt takiej pary to ok 1 kzł. Biorąc pod uwagę raczej bardzo dobrą jakość tych tłumików to jest to jakiś punkt odniesienia.Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
-
-
lec
Komentarz
-
lec
no to tak napisalem, dobry tlumik koncowy zamiast seryjnego. U mnie kiedys w benzynie duzy unwersalny tlumik Remusa spowodowal kompletna cisze jesli chodzi o tyl auta, z przodu bylo tylko slychac jak sie wkreca na stożku. Co prawda taki tlumik to sam kosztuje ~1k
Komentarz
Komentarz