[O1] Od kogo dobre tłumiki przelotowe???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jm1964
    Classic
    • 2006
    • 21

hmmOctavia, ja byłem tylko że wy przez te różowe okulary nie mogliście mnie dojrzeć a że ja mam swoje to nie mogłem nosić różowych :diabelski_usmiech
    Pozdrawiam
    jm1964
  • jaro4444
    Rider
    • 2006
    • 508

Temat wałkowany był już dziesiątki razy - jednak przeważnie dotyczył albo kompletnych układów (te robią np. MG, El-Tec, Kwas Met, Kaliński, ....) albo jakiś półśrodków typu końcówka tłumika lub wycięcie kata.

Więc przedstawie dokładnie o co mi chodzi - wyciąłem kata, trochę poganiałem i okazuje się, że mój seryjny tłumik "beczy" i powoli się kończy. W związku z tym będę musiał kupić coś w to miejsce albo zbudować nowy układ od podstaw. Myślałem o zleceniu kompletnej usługi MG albo El-Tec ale ceny są, że tak powiem, mało okazyjne (ok dwa razy wyższe z montażem jak samych tłumików).
    Dlatego chcę kupić dwa tłumiki przelotowe, trochę gratów (rura, kolanka, siatka) i sklecić sam wydech z pomocą dobrego spawacza TIG.
    Zależy mi na cichym układzie, żadnych beczących wynalazków!!! Latam długie trasy i chcę mieć ciszę. Wstępnie wytypowałem średnicę układu 2,5" od turbiny do końca i jedna lub dwie końcówki (jak seria TDI VP) zgięte w glebę.

Stąd pytanie - jakiej firmy i jakie konkretnie tłumiki polecacie (średnica przelotu, wymiary zewnętrzne tłumika). Może znacie kogoś kto robi porządnie takie układy za bardziej przystępne pieniądze. Na co zwrócić uwagę by służyło dobrze i było ciche?

Jak na razie przeprowadziłem wstępne rozeznanie w El-Tec i Pan Wojtek proponuje środkowy okrągły, końcowy spłaszczony owalny tłumik. Koszt takiej pary to ok 1 kzł. Biorąc pod uwagę raczej bardzo dobrą jakość tych tłumików to jest to jakiś punkt odniesienia.
    Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+

Komentarz

hmm, a co chcesz uzyskac ? bo jak dla mnie wymiana koncowego na nowy, ew. lepszy zalatwia sprawe

Komentarz

• jaro4444
        Rider
        • 2006
        • 508

Zamieszczone przez lec
        hmm, a co chcesz uzyskac ?
        Ciszę

Dlatego proszę o podzielenie się też swoimi dośwadczeniami w tej kwesti.
        Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+

Komentarz

no to tak napisalem, dobry tlumik koncowy zamiast seryjnego. U mnie kiedys w benzynie duzy unwersalny tlumik Remusa spowodowal kompletna cisze jesli chodzi o tyl auta, z przodu bylo tylko slychac jak sie wkreca na stożku. Co prawda taki tlumik to sam kosztuje ~1k

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

jaro4444, ja moge polecić MG mam u siebie w benzynie cały przelotowy i jestem zadowolony jest w miarę cicho jak na przelot

Komentarz

Pracuję...