Zamieszczone przez kkn2007
[O2] chiptuning czy zamiana komputera/sterownika silnika????
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
[O2] chiptuning czy zamiana komputera/sterownika silnika????
Witam!
Mam Octavie2 z motorem 2,0 TDI 140km. Od pewnego czasu korci mnie by dodac jej troche wigoru (mocy). W zwiazku z tym zastanawiam sie czy jest mozliwosc wsadzenia komputera( urzadzenia sterujacego) z Skody RS TDI 170km bez wiekszych modyfikacji, typu turbina itp. ?? Czy lepiej nie robic sobie z tym kosztów i bezposrednio udac sie na Chipa????? Co o tym sadzicie?????
-
-
Zamieszczone przez graca38Co o tym sadzicie?????
To sa dwa kompletnie rozne silniki!!! Wsadzenie ECU od PPD do PD da... NIC, bo silnik nawet nie odpali!!! :idea:
Po za tym, myslisz ze mozna sobie ot tak zmienic ECU? A kodowanie immo? A kodowania wyposazenia?
I jaki jest sens kupowac nowe ECU za pewnie pare tysi, jak za niecale 2, mozna miec program idealnie dostrojony do odpowiedniego silnika?"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Graca38 mylisz pojecia
Chip to nie jakies tam magiczne pudelełeczko ktore wpinasz w instalacje. Chipem potocznie nazywamy przeprogramowanie jednostki sterujacej ECU.
Urzadzenia ktore wpinasz w instalacje to BOXy.
Boxow nie polecam, a dobry chips da sporo radosci.
I jeszcze jedno, w tdi zaczynasz od zmiany softu a dopiero jak Ci malo to zabierasz sie za hardware czyli turbo pompki IC itd..
Sama zmiana nawet na turbine od jelcza bez zmiany softu nie da nic a wrecz moze pogorszyc.pozdrawiam
Diagnostyka i tuning
hybrydowe wtryski i turbiny
programy na ulice jak i do sportu
Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
www.tune-up.pl
HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK
Komentarz
-
-
stileciak,
nie w temacie to raz
po drugie tak na szybko to luknij sobie w dziale wykresy
jak któryś Ci się spodoba to uderz do firmy z wykresu
Master's Tuning Warszawa, Katowice, CompSport, VTech i wiele innych
w szukajce u góry wpisz chiptuning to tez wiele pomoze
powodzenia
EDIT: Grzesiu ubiegłeś mnie :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
jestem jak najbardziej w temacie ,chciałem się dowiedzieć w której firmie warto robić, którą polecacie
wcześniej śmigałem Fabią i zrobiłem 400tyś z zaczipsowanym silnikiem od nowości, ale to robiłem u znajomego , który się tym teraz nie zajmuje.
podczas rejestracji wybrałem pierwszy lepszy silnik, jak się dowiem jaki mam dokładnie(symbol) to poprawięByło: Fabia 1,9TDI
Jest : Octavia 2.0TDI
Komentarz
-
-
Cześć Stileciak! Pamiętamy się chyba z AutoCentrum, prawda?
Widzę, że ładnie naganiałeś Fabką!
Zamieszczone przez stileciakjestem jak najbardziej w temacie ,chciałem się dowiedzieć w której firmie warto robić, którą polecacie
Z wiarygodnych i sprawdzonych tunerów względnie blisko masz:
Wrocław -> Jetronik -> http://www.tdi-tuning.pl/kontakt_wroclaw.htm
Katowice -> Aligator -> http://www.tdituning.pl/
Katowice -> Krzych -> http://www.tuning-tdi.pl/
Wszyscy powyżej firmują się logiem Master's Tuning.
Jeszcze jest:
Bielsko-Biała -> CompSport -> http://www.compsport.pl
Chiptunig tego silnika to żadna filozofia, kazdy z nich zrobi to dobrze, wiec nie musisz sie martwić.
Duzo jeździsz, to poproś o lajcik i bedziesz zadowolony.
BTW: Silnik juz Ci ustawilem w profiluTDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez stileciakjestem jak najbardziej w temacie ,chciałem się dowiedzieć w której firmie warto robić, którą polecacie
wcześniej śmigałem Fabią i zrobiłem 400tyś z zaczipsowanym silnikiem od nowości, ale to robiłem u znajomego , który się tym teraz nie zajmuje.
podczas rejestracji wybrałem pierwszy lepszy silnik, jak się dowiem jaki mam dokładnie(symbol) to poprawię
a ja powiem krótko. Jesteś z Opola jedź do Obornik Śląskich do MIRASA!!! Profi robota, profi podejście do klienta - auta więcej nie poznasz.
Ps. Na Twoim miejscu nawet bym się nie zastanawiał tylko brał za słuchawkę i umawiał termin
Komentarz
-
-
tak tak stare czasy z AutoCentrum, co do zaszczepienia mnie akurat przekonywać nie trzeba , od niecałego roku śmigam oktawką i troszkę mnie martwi turbina , stąd było moje zapytanie o gości co raczej pomogą, doradzą czy warto , mianowicie turbina troszkę gubi olej , i nie wiem czy te typy tak mają czy coś nie halo, ostatnio puściły mi zatrzaski w przewodzie wysokiego ciśnienia(dolotowy do interkulera) i troszkię tam było oleju,Było: Fabia 1,9TDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez stileciakmianowicie turbina troszkę gubi olej , i nie wiem czy te typy tak mają czy coś nie halo, ostatnio puściły mi zatrzaski w przewodzie wysokiego ciśnienia(dolotowy do interkulera) i troszkię tam było oleju,
Komentarz
-
-
fabia brała , ale od wymiany do wymiany nic nie dolewałem, brakowało ok 1l, w oktawce muszę dolaś po ok 7tyś tzn upomina się o olej.paniki nie ma tylko w porównaniu do fabi to żre strasznie olej. zanim strzelił mi przewód dolotowy do interkulera jest na nim uszczelka która miałem przerwaną i olejem żygało na obudowę silnika i lewą felgę. teraz mam nową i zobaczymyByło: Fabia 1,9TDI
Komentarz
-
-
2.0 tak niestety mają, zdarza się, że przestaje brać mocno olej po 30-40 kkm
turbiny są delikatnewww.soft-car.pl
www.chiptuning-gdansk.pl
- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
- Wyłączanie DPF
- Hamownia Obciążeniowa
Komentarz
-
-
No nie wiem czy takie delikatne!!!!!! Omylkowo zatankowalem do diesla benzyne tak ze proporcja byla 50/50. Bylo to na trasie i zorientowalem sie dopiero podczas nastepnego tankowania. Na Cpn zjechalem dopiero kiedy zapalila sie rezerwa i musze przyznac ze ostatnie km podczas zdejmowania nogi z gazu ,moja Octa dziwnie szarpala(dalo sie odczuc nierówna prace silnika). Minelo pól roku i narazie nic sie nie dzieje. Oby tak dalej bo jestem pelen podziwu i zachwytu co do mojej Czeszki. Pozdr
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez graca38Oby tak dalej bo jestem pelen podziwu i zachwytu co do mojej Czeszki. Pozdr
Przynajmniej paliwo nawet na mrozie by Ci nie zamarzlo :wink:pozdrawiam
Diagnostyka i tuning
hybrydowe wtryski i turbiny
programy na ulice jak i do sportu
Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
www.tune-up.pl
HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez graca38Omylkowo zatankowalem do diesla benzyne tak ze proporcja byla 50/50
Odjechała od dystrybutora kilka km i auto zgasło na najbliższym skrzyżowaniu.
Dalszy scenariusz nie wyglądał już optymistycznie, silnik przy kręceniu rozrusznikiem nie miał nawet ochoty próbować zapalić.
Po spuszczeniu całego paliwa, wymianie filtra, przedmuchaniu wszystkich przewodów i zalaniu świeżym ON silnik po kilku próbach rozruchu zapalił, ale spalanie było bardzo detonacyjne. Po kilkunastu sekundach wszystko wrócił do normy i tak jest do dzisiaj.
Po nagrzaniu sprawdziłem korekcje dawek i wszystko jest w normie.
Może jak by nie zgasło na skrzyżowaniu tylko kobitka by pogoniła auto na trasie, to chyba tak różowo by się nie skończyło.
Sorry za OTDigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftMiKruS, A widzisz racja, kolega to znany z AC, kurcze kiedy to bylo, juz ponad 3 lata jak tam zniknelismy
[...]
[ Dodano: Wto 08 Kwi, 08 22:09 ]
Zamieszczone przez MiKruSZamieszczone przez MaicroftMiKruS, A widzisz racja, kolega to znany z AC, kurcze kiedy to bylo, juz ponad 3 lata jak tam zniknelismy
Dział Fabii, Octavii i Superba też zniknął - przynajmniej nie było jak wszedlem tam jakis czas temu z ciekawości.
Komentarz
-
Komentarz