I proponuję zasięgnąć info u innych leasingodawców np w BRE Leasing i się targować
[OII FL] kierownica multifunkcyjna
Zwiń
X
-
[OII FL] kierownica multifunkcyjna
Witam
Mam wymieniony moduł po kierą na CK, mam radio obsługujące CAN, wypadałoby dołożyć kierownicę multifunkcyjną.
Ale mam problem - dostępne są 2 wersje
- do sterowania radiem + komputerem pokładowym
taka: radio + komp
- do strowania radiem + telefon
taka: radio + telefon
Czy te kierownice (szczególnie prawe przyciski) różnią się jakąś elektroniką, czy tylko piktogramem?
Jeżeli kupię wersję radio + komp i zakoduję VCDS-em że mam telefon - czy to zadziała?
Czy ktoś rozbierał taką kierownicę i może napisąc czy te przyciski mają jakąś elektronikę - czy to tylko zwykłe przyciski z wiązką przewodów?
Pozdrawiam
Tomek
-
-
A masz telefon w samochodzie? bo jeżeli nie masz to bierz tą radio + komphttp://emmu.pl
----------------------------------------------------------
W końcu robi się to, co się lubi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowaltom99Czy ktoś rozbierał taką kierownicę i może napisąc czy te przyciski mają jakąś elektronikę - czy to tylko zwykłe przyciski z wiązką przewodów?
Jeżeli kupię wersję radio + komp i zakoduję VCDS-em że mam telefon - czy to zadziała?
nie zadziała,bo końcówki wiązki mają inne piny do modułu sterownika kierownicy,trzeba by wymienić całą wiązkę lub odpowiednio przepinowaćJacek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jago7270Zamieszczone przez kowaltom99Czy ktoś rozbierał taką kierownicę i może napisąc czy te przyciski mają jakąś elektronikę - czy to tylko zwykłe przyciski z wiązką przewodów?
Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jago7270informacje zdobyłem od fachowca w tej dziedzinie, ten sterownik jest na płytce sterownika pod kolumną kierownicy
Kolegakowaltom99 ma chyba OII FL...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Ten powyższy schemat to OII FL ( kierownica z tymi śmiesznymi kręciołkami do głosu ) i tu jak widać jest dodatkowy sterownik ( J453 ) w kole kierownicy ( co potwierdza obecność sprężyn śrubowych F350 pomiędzy J453 a J527 ).
no dobra,poświęcę więcej czasu i z fachowcem rozbierzemy taką kierownicę,wtedy to potwierdzę fizycznieJacek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jago7270Zamieszczone przez kowaltom99Czy ktoś rozbierał taką kierownicę i może napisąc czy te przyciski mają jakąś elektronikę - czy to tylko zwykłe przyciski z wiązką przewodów?
nie zadziała,bo końcówki wiązki mają inne piny do modułu sterownika kierownicy,trzeba by wymienić całą wiązkę lub odpowiednio przepinować
No więc dla mnie co najmniej połowa z tych rzeczy brzmi jak herezje, a to co czytam tutaj dodatkowo mnie w tym upewnia. Co jeszcze potrafię powiedzieć, to że wiązka (bo nie wiem, czy celowo, czy przez pomyłkę, ale dostałem ją razem z kierą 8) ) ma na etykiecie datę 07.11, a jej numer to 3T0 971 584 (bez A). I teraz jak to jest z tym przyciskiem i wiązką? Tzn. czy ktoś zna szczegóły tego przepinowania (bo jak sądzę bez tego się nie obejdzie, a kupować inną wiązkę mi się nie uśmiecha)? Aha, moje auto to S2 MY10, moduł kiery zmieniony z 1K0 953 549 CQ na CF (wszystko bangla poza klaksonem), bez MaxiDOTa.:
: Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
:
: Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
: Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
:
Komentarz
-
-
hmm, też noszę się (na razie teoretycznie) z wymianą kierownicy na np. taką:
kierownica
po co?
1. bo mój samochód obsługuje przez bt telefon, informację kto dzwoni i ostatnie połączenia mam dostępne na centralnym wyświetlaczu, między zegarami, odbieram lub kasuję używając przycisku kołyskowego na manetce od wycieraczek, chciałbym sobie to ułatwić, używając tych na kierownicy;
2. z tego co widzę, ma ona również obsługę radia, a to miałem w poprzednim aucie i było bardzo wygodne - nie odrywam rąk, tym bardziej że teraz mam jeszcze dsg
warto?
dużo pracy?
zapomniałem dopisać, mam O2 przed fl, z 2006r.pozdrawiam
Sebastian
Szkolenia wstępne i okresowe z zakresu bhp dla Twoich pracowników -> szczegóły na www.bhpskania.pl
Zniżka dla OCP!
Komentarz
-
-
To ja też podłączę się pod temat.
Czy poduszka powietrzna w kierownicy multifunkcyjnej jest taka sama jak w kierownicy zwykłej bez multifunkcji?
W przyszłym tygodniu jadę sprawdzić czy będę musiał jeszcze wymieniać sterownik pod kierownicą. Chcę dołożyć tempomat, a że kierownicę i tak trzeba zdjąć to pomyślałem że zmienię kierownicę na skórzaną. Tylko nie wiem czy z multifunkcją czy bez, zależy co będę musiał powymieniać.
Moje auto to OII 2006r. 1.6 MPI
Komentarz
-
-
Pytanko do posiadaczy kiery z przyciskiem telefonu (i oczywiście modułu bluetooth): czy ów przycisk potrafi włączyć w telefonie wybieranie głosowe? W typowych zestawach HF z jednym przyciskiem do odbierania i odrzucania rozmów działa to tak, że przytrzymanie tego przycisku powoduje odpalenie w telefonie wybierania głosowego - niestety obsługując telefon przez Bolero nie dałem rady takiej sztuki dokonać, a chciałbym mieć możliwość wybierania głosowego bez konieczności wyciągania telefonu.:
:
:
Komentarz
-
-
Tzn. prawej, czy lewej rolki? I krótkie wciśnięcie, czy przytrzymanie? Tak się zastanawiam teraz, bo jedna sprawa, to że mam kierę z przyciskiem źródła dźwięku, a druga, że nie mam Maxi-Dota. I jak na razie, to wciśnięciem prawej rolki przełączałem wskazania kompa między 1 a 2. A jak to wygląda u Ciebie?:
:
:
Komentarz
-
-
sebol77, ta kierownica nie obsługuje telefonu i maxi dota
jest specjalna wersja takiej kiery, która obsługuje telefon, ale maxi dota też nie
[ Dodano: Wto 27 Sie, 13 14:30 ]
strumyk81, wszystko zależy jaki masz moduł obecnie
może się zdażyć że obecny obsłuży tempomat, ale multifunkcji już nie
a żeby dobrać moduł do MF, to musisz wiedzieć jaki moduł kierownicy masz w tej chwili
i nie masz toura->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Drążąc temat multifunkcji ze sterowaniem telefonem: czy ktoś posiada takową i jednocześnie nie ma Maxi-DOTa? Interesuje mnie, jak zachowuje się prawa rolka przy naciśnięciu. Czy, podobnie jak w wersji z przyciskiem zmiany źródła dźwięku, przełącza wskazania liczników dziennych, czy nie? piotrek_gdy, Ty pewnie masz Maxi-DOTa, więc u Ciebie w ogóle rolka może się inaczej zachowywać niż u mnie. A właśnie - zdaje mi się, że wciśnięcie rolki generalnie służy do wchodzenia w opcje Maxi-DOTa. Jak to się ma do włączania wybierania głosowego?:
:
:
Komentarz
-
-
Aha, już rozumiem. To w takim razie na mój rozum to będzie kwestia modułu BT, bo u mnie jedyne, co się dzieje po wciśnięciu lewej rolki, to wyciszenie radia. Chyba że (w co jednak wątpię) Ty masz jakiś inny lewy panel - widziałem kiedyś na Allegro taką kierę, która miała ikonkę telefonu obok lewej rolki. Ale ona była do Fabii, czy Yeti, w każdym razie bez prawego panelu. No cóż, chyba będę musiał się tym razem obejść smakiem...:
:
:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Super_Bebo u mnie jedyne, co się dzieje po wciśnięciu lewej rolki, to wyciszenie radia.
i dodatkowo można tym samym mikrofonem od BT sterować głosowo columbusa
ale wymaga to odpowiedniego połączenia wiązek->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
Komentarz