[OII FL] kierownica multifunkcyjna

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• leonn
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez lockin
    Bez tego MF nie zadziała?
    Zadziała, ale tylko opcja radio-tel, bo z MF kiery działa maxidot.

Zostaw komentarz:

• lockin
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez leonn
    lockin
    A maxidota masz?
    No właśnie nie mam (pokazuje mi jedynie asystenta zmiany biegów, spalanie, prędkość, zasięg, temp. na zewnatrz). Bez tego MF nie zadziała?

Zostaw komentarz:

• leonn
    odpowiedział(a)
    lockin, masz to samo co ja miałem, więc potrzebujesz, sterownik E, H, lub T, bierz ten T z forum jak taka cena nawet sie nie zastanawiaj, taki kabel no i kiera MF :wink:
    Zwijak/sterownik przykęcony jest do manetek zespolonych dlatego można wymianiać same sterowniki bez manetek.
    A maxidota masz?
    Skontaktuj się z misiek^wro on ma wszystko co potrzebujesz, a jak kabla nie kupisz to przerobi ten co masz u siebie.

Zostaw komentarz:

• lockin
    odpowiedział(a)
    Panowie na fali wymian podepne sie z pytaniem:
    Panowie co musiałbym dokładnie wymienić w mojej o2Tour 2011 by mieć multifunkcje ?
    Mam tempomat (sterowany lewa manetka) i komputer (sterowany prawą manetka).
    Sprawdzalem i mam 5K0-953-569, wedlug >>TEJ LISTY<< moj sterownik tego nie obsluguje i musialbym go zmienic na taki z E,H lub T zgadza się ?

Moduł T >>>JEST NA FORUM<<<, do tego taśma do poduszki podana wyżej i powinno to chodzić. Pytania jednak mam 3:
    - ten moduł z forum to sama taśma a przecież taśma i manetki to jedno (czy jednak da się to zamienić i podpiąć do manetki zespolonej u mnie) ??
    - co się dzieje po założeniu kiery MF ze sterowaniem komputerem z prawej manetki (czy nie ma błędów, czm się steruje wtedy komputerem) ??
    - jaki ma w końcu być ten kabel do poduszki (na allegro jest ich ze 20) ??

Zostaw komentarz:

• leonn
    odpowiedział(a)
    jasiek2905, OK odezwę się po świętach :mikolaj

[ Dodano: Pon 06 Sty, 14 18:34 ]
    Jest już po Świetach :mikolaj i dzięki koledze jasiek2905 u mnie teraz już wygląda tak

jasiek2905
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• jasiek2905
    odpowiedział(a)
    leonn, Nie widzę problemu.

Zostaw komentarz:

• leonn
    odpowiedział(a)
    krzynol, jasiek2905, OK Panowie Dzięki.

jasiek2905, czy My moglibyśmy się jakoś spotkać w KOS albo KCH?

Zostaw komentarz:

• KulfonP
    odpowiedział(a)
    Czy ktoś orientuje się jaka jest przybliżona cena modułu przycisków MF prawej strony z obsługa telefonu 3T0959538A lub 3T0959538F - pozycja 13 z drugiego zdjęcia z ETKI z postu leonn-a?

Już się dowiedziałem ... około 600PLZ po rabacie w ASO :shock: prawie tyle co używane Bolero.

Zostaw komentarz:

• jasiek2905
    odpowiedział(a)
    1K0 953 549 CH i 5K0 953 569 E to są dwa różne moduły. Ten pierwszy montowany jest pod kolumną kierownicy i manetki są pojedyncze, a ten drugi montowany jest bezpośrednio w kierownicy to znaczy, że taśma jest zintegrowaną częścią sterownika i manetki są zespolone. 5K0 953 569 C to znaczy że masz manetki zespolone.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    leonn, jeszcze raz
    nie ma opcji który lepiej będzie założyć
    do Ciebie pasuje tylko ten podany
    CH jest do starszych aut z inną elektroniką kierownicy

Zostaw komentarz:

• leonn
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol
    Zamieszczone przez leonn
    moduł 1K0 953 549 CH,
    u Ciebie nie występuje
    Chdziło mi raczej o to, czy ten z końcówką 1K0 953 549 CH podejdzie? Czyli jednak lepiej będzie założyć ten 5K0 953 569 E?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez leonn
    moduł 1K0 953 549 CH,
    u Ciebie nie występuje

jasiek napisał jaki moduł masz szukać, dodam, że jest to zazwyczaj całość z manetkami

[ Dodano: Sob 30 Lis, 13 15:45 ]

Zostaw komentarz:

• leonn
    odpowiedział(a)
    Podepnę sie z pytaniem, żeby kierownica wielofuncyjna obsługiwała radio swing i telefon , wystarczy jeżeli wymienię tylko moduł 1K0 953 549 CH, czy ten dodatkowy sterownik ( J453 ) w kole kierownicy o którym pisze kowal 2002 też trzeba dokupić?
    Dodam, że chodzi o OIIFL MY12 +fabryczny tempomat+fabryczny maxidot, moduł mam taki;

-------------------------------------------------------------------------------
    Address 16: Steering wheel (J527) Labels: 5K0-953-569.clb
    Part No SW: 5K0 953 521 BL HW: 5K0 953 569 C
    Component: LENKS.MODUL 014 0140
    Revision: FF010040 Serial number: 20110906301421
    Coding: 5080140000
    Shop #: WSC 73430 790 00097
    ASAM Dataset: EV_SMLSNGVOLWSXS A01004
    ROD: N/A
    VCID: 77F9EFEF7AE9

No ASAM data for: "EV_SMLSNGVOLWSXS" (SK35)
    No fault code found.

-------------------------------------------------------------------------------

Chociaż nie bardzo wiem gdzie ten sterownik ( J453 )jest. Może ktoś podpowiedzieć?
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• jasiek2905
    odpowiedział(a)
    Wymień moduł na 5K0 953 569 E lub inny highline

[ Dodano: Nie 03 Lis, 13 14:37 ]
    I jeszcze wiązka do poduchy. Można samemu przerobić ja tak zrobiłem i zaoszczędziłem 160zł w ASO lub 100 zł na Allegro.

Zostaw komentarz:

• kris17009
    odpowiedział(a)
    Podpowiedzcie co bym potrzebował jeszcze zrobić żeby wymienić kierownicę na MFA z obsługą radia SWING i komputerem.
    Dokładnie na taką

Moduł pod kierownicą mam taki;
    Address 16: Steering wheel (J527) Labels: 5K0-953-569.clb
    Part No SW: 5K0 953 521 BJ HW: 5K0 953 569 C
    Component: LENKS.MODUL 014 0140
    Revision: FF010041 Serial number: 20120524800100

Zostaw komentarz:

• Super_Be
    odpowiedział(a)
    Obsługi Columbusa raczej mi nie włączy, biorąc pod uwagę, że go nie mam :wink: . Podsumowując: mówi się "trudno" i żyje się dalej. W każdym razie dzięki za wyjaśnienie.

[ Dodano: Wto 10 Wrz, 13 14:22 ]
    Mały update: działa! Może nie dokładnie tak, jak chciałem, ale mam wybieranie głosowe i to całkiem skuteczne.

Cały szkopuł polegał na tym, że nie wiedziałem, że opcja Push-To-Talk w kodowaniu kierownicy to właśnie sterowanie głosem. Kiedyś tak się nazywała taka usługa u niektórych operatorów GSM, coś w rodzaju broadcastu (nawet telefony miewały specjalnie do tego przycisk, działający jak ten w walkie-talkie - i to mnie zmyliło). Pewnie i tak zależy to od modułu BT, ale mój po ustawieniu tej opcji zagadał do mnie całkiem miło i jeszcze uważnie wysłuchał. Co prawda na komendę "select name" odpowiedział, że "phonebook is empty" i pomyślałem wtedy, że rzeczywiście wybieranie zadziała dopiero przy rSAP. Z drugiej strony, mój moduł tego trybu nie ma 8) , więc niby jak mogłoby to w ogóle zadziałać? Tak czy inaczej na "store name" zareagował jak trzeba i po dokonaniu wpisu rozpoznawał nazwę i grzecznie wybierał numer w trybie HFP. Fakt, że gdybym miał teraz wprowadzić wszystkie swoje kontakty do książki, to by mnie szlag trafił, zwłaszcza że ta miła pani jednak nie ma najlepszego słuchu: cyfry rozpoznaje całkiem nieźle, ale "delete" zwykle interpretuje jako "three, three", ewentualnie "three, eight" :roll: . A już Nobel dla tego, kto postanowił, że wprowadzanie numeru trzeba zakończyć poleceniem "store", podczas gdy "star" jest odczytywane jako gwiazdka... :? Chyba wolałbym, żeby moduł po prostu włączał wbudowaną w telefonie opcję rozpoznawania głosu, ale biorąc pod uwagę, że mój moduł BT nie należał do najdroższych, to i tak full wypas

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    połączenie wtyczek włączy Ci obsługę głosową Columbusa
    nic nie zmieni w wybieraniu głosowym BT

Zostaw komentarz:

• Super_Be
    odpowiedział(a)
    Czyli teoretycznie jak połączę te wtyczki, które mają iść do/od Columbusa, to mogłoby coś zmienić - o ile już nie połączyłem, bo nie pamiętam :roll: . Sprawdzę i zdam sprawę.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    wiązka BT od carsystemu posiada właśnie obsługę mikrofonu do Columbusa
    nic nie trzeba podłączać dodatkowo do Columbusa, ani do BT
    wszystkie podłączenia realizuje się poprzez te białe kwadratowe wtyczki
    sygnał z mikrofonu "przechodzi" przez columbusa i idzie do BT

Zostaw komentarz:

• piotrek_gdy
    odpowiedział(a)
    Super_Be, mozna kupic wiązkę od carsystemu która zalatwia sprawę
    nie wiem czy to ta sama o której myslisz, ale ta właściwa wymaga podłaczenia

Zostaw komentarz:

• Super_Be
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez piotrek_gdy
    bo masz niepodłączone wybieranie głosowe
    jak napisał krzynol, kwestia podłaczenia wiązki
    Pewnie chodzi o kwadratowy wtyk, którego nie miałem gdzie podłączyć, a który dawał się w całej wiązce "zapętlić". Kojarzę, że można ją jakoś wetknąć w Columbusa, ale takowego i tak nie mam. A czy w przypadku wybierania dla telefonu to nie będzie tak, że powinno być dodatkowe gniazdo w module BT? Jeśli tak, to by wyjaśniało sprawę - mój moduł czegoś takiego nie ma i pewnie chodzi właśnie o to, że takie wybieranie głosowe dotyczy tylko rSAP. A może powinienem właśnie zapętlić tę wtyczkę na samej wiązce (wiązka z Allegro od firmy carsystems)?

Zostaw komentarz:

• piotrek_gdy
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Super_Be
    bo u mnie jedyne, co się dzieje po wciśnięciu lewej rolki, to wyciszenie radia
    bo masz niepodłączone wybieranie głosowe
    jak napisał krzynol, kwestia podłaczenia wiązki

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    raczej tylko rSAP - musi być dostęp do karty SIM

Zostaw komentarz:

• Super_Be
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol
    kwestia kodowania modułu BT, żeby miał sterowanie głosowe
    i dodatkowo można tym samym mikrofonem od BT sterować głosowo columbusa
    ale wymaga to odpowiedniego połączenia wiązek
    Ale to pewnie dotyczy trybu rSAP i rozpoznawania głosu przez sam moduł? Bo ja korzystam z HFP (zresztą tylko taki mam), a opcja o którą mi chodzi, występująca głównie w zwykłych słuchawkach BT, polega na uruchomieniu wybierania głosowego w telefonie. Z kolei żona ma zestaw Nokii, który ma do tego oddzielny przycisk. A wiesz może, czy w module działającym tylko w HFP takie coś może zadziałać?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Super_Be
    bo u mnie jedyne, co się dzieje po wciśnięciu lewej rolki, to wyciszenie radia.
    kwestia kodowania modułu BT, żeby miał sterowanie głosowe
    i dodatkowo można tym samym mikrofonem od BT sterować głosowo columbusa
    ale wymaga to odpowiedniego połączenia wiązek

Zostaw komentarz:

Pracuję...