A no tak, są takie wypusty w każdym z innej strony.
Schowek pod siedzeniem OII FL
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez komoornikCzy schowek po stronie pasażera w wersji bez regulacji wysokości będzie można bez problemu zamontować ?
Montaż schowka pod fotelem pasażera / kierowcy i inne tematy.
Załączone plikiPozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER
Komentarz
-
-
A obecnie schowek pod fotel kierowcy o nr 1Z0881577E 47H jest dostępny w ofercie Emidy http://allegro.pl/emida-oferuje-scho...150755598.htmlO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Schowki założone. Poniżej parę porad.
Potrzebne są:
- klucz spline M10 do odkręcenia szyn
- klucz torx T20
- 2 szt. nakrętka rozprężna WHT 003 183 na jeden schowek + dwa wkręty.
Torx musi mieć długość ok. 12 cm, tak żeby sięgnął przez cały schowek. Nie znalazłem zwykłego klucza o tej długości więc w Leroyu kupiłem śrubokręt T20 i po lekkiej rzeźbie wszedł w otwór schowka.
Wkręty znalazłem w domu i użyłem zamiast oryginalnych. Oryginalne wkręty miały większą średnicę i powodowały obracanie się przyciętej nakrętki rozprężnej. Nakrętce trzeba ściąć narożniki tak żeby pasowała do okrągłego otworu. Do jej montażu dobrze użyć taśmy dwustronnie przylepnej żeby wyeliminować problem obracania. Może da się wtedy użyć oryginalnych wkrętów.
Schowek pasażera montowałem jako pierwszy i zajęło mi to ok. 40 min. Do zamontowania schowka pod kierowce wyjąłem fotel (polecam) i całość zajęła ok. 20 min. W ASO upewniłem się., że nie trzeba wyłączać aku.
Maskownice z przodu siedzenia ściągnąłem ciągnąc za nią i wciskając trójkątne zaczepy śrubokrętem. Zaczepy od schowków (trójkąty) skróciłem nożykiem o ok. 1 mm i ładnie się zatrzasnęły.Załączone pliki
Komentarz
-
-
Witajcie,
Mam auto ma gwarancji więc chciałem taki zestaw schowków zamontować w ASO. W Katowicach powiedzieli za 1 schowek 80 zł (po rabacie) i 100 zł za jego montaż...
Zastanawiam się czy jeśli kupię u nich schowek a zamontuje go sam to czy mogą mi odebrać gwarancję? Trochę obawiam się demontowania foteli (nie mam takiego sprzętu o którym piszecie), a z dyskusji zrozumiałem że bez demontażu się nie obędzie.
100 zł za oba to bym jeszcze dał, ale 200(oba schowki)...
Komentarz
-
-
Bez przesady z ta gwarancją. Przecież nie robisz ani przeróbek mechanicznych ani elektrycznych, to tak samo jakby mieli ci robić problem z gwarancją jak zamontujesz roletki na oknach.
Żadnych nie wiadomo jak specjalistycznych narzedzie nie potrzebujesz. W markecie budowlanym albo na alledrogo kupisz te dwa śrubokręty i tyle - koszt niewielki. A na forum opisane co i jak odkręcić.
Komentarz
-
-
Schowki da się zamontować bez wyciągania foteli ale jest z tym więcej roboty i raczej nie warto tak kombinować. Trzeba mieć torx z przedłużką, lusterko i latarkę. Klucz torx trzeba owinąć taśmą izolacyjną żeby wkręt nie spadał przy pionowym montażu. Nakrętki rozprężne najlepsze są takie. Pasują któreś z tych czarnych; w blasze fotela są specjalne szczeliny do ich montażu.Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
ale po co kombinować
to są dosłownie 4 śrubki spline 12 i masz wszystko jak na dłoni. 1 minuta roboty i fotela nie ma. Jak chcesz go kompletnie wyjąć to przed rozpięciem wtyczki od napinacza odłącz akumulator i podłącz go po spięciu wszystkiego do kupy. Dzięki temu powinienś uniknąć błędu airbagu (o ile nie masz kabla, bo wtedy to nie ma się czym stresować)Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Koledzy mam pytanie,
Mocno zastanawiam się nad montażem schowków pod obydwoma fotelami jednak zastanawia mnie sama wielkość schowka.
Czy tam można cokolwiek schować np. chociażby ręcznik papierowy, nożyk, apteczkę(oczywiście nie razem). Widziałem schowki do roomster-a na oko były 2 razy większe niż do octy. Mógłby ktoś zrobić fotkę z np puszką coli lub własną dłonią w tle?
Owszem schowek jest fajnym dodatkiem jednak pytam tych co już mają je zamontowane, założylibyście jeszcze raz?
Komentarz
-
-
Ja u siebie założyłem schowki pod siedzenia kierowcy i pasażera.
Nr schowków: 1Z0881577E47H
Potrzebne klucze to TORXy oraz 2 szt./fotel nakrętka/podkładka rozprężna.
Odłączamy masę z akumulatora to tak profilaktycznie ze względu na poduchy.
Wymontowujemy fotel odkręcając śruby.
Przechylamy fotel i odpinamy złącza poduszek, pasów, grzanych siedzeń (opcja)
Po wymontowaniu fotela odkręcamy zaślepkę oraz wypinamy zatrzaski tejże zaślepki w miejsce której montowany jest schowek.
W odpowiednie (zaznaczone na zdjęciu) otwory wkładamy podkładki rozprężne pod wkręty schowka.
Przykręcamy schowek na 4 śruby wykorzystując 2 po w/w zaślepce. Po montażu w otwory technologiczne/montażowe zakładamy zaślepki dołączone do schowka.
Następnie wkładamy fotel do pojazdu, podłączamy kostki/złącza które wcześniej rozpinaliśmy, przykręcamy fotele na 4śruby z siłą 40Nm (w/g danych z ELSA) i schowek zamontowany.
Niestety nie obyło się bez problemów.
Gdy dokręcałem oryginalne śruby fotela z momentem 40Nm to śruba została wyrobiona przez klucz, zanim zadziałał mechanizm klucza dynamometrycznego.
Udało mi się wykręcić te śruby za pomocą klucza zaciskowego, a już myślałem że będzie
Klucz dynamometryczny f-my JONNESWAY wykalibrowany, nowy ze świadectwem wzorcowania/kalibracji.
Moim zdaniem moment max. dla tych śrub i ich wytrzymałości to 30Nm dalej to już koniec ich możliwośći, a siła i tak już duża.
Zauważyłem natomiast, że nawet jak odkręcałem te śruby, to nie były (żadne z nich - 8sztuk!) one przykręcone z momentem 40Nm (małej siły potrzebowałem do odkręcenia w stosunku do ich późniejszego zakręcenia).
Wyrobiły mi się 3sztuki. Zamiast nich założyłem inne, zwykłe M10x35mm z łbem sześciokątnym i o dziwo w szynę bez problemu wchodzi do nich nasadka 17.
Dlatego zamówiłem sobie właśnie takie z łbem sześciokątnym M10x35mm ze stali nierdzewnej A2 i wymienię wszystkie te "gumowe" torxy w montażu foteli.Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
TwoB, potrzebujesz do montażu tych schowków? Max to będzie 20mm.
Nadal chcesz aby pomierzyć wewnątrz ten schowek? To dziś to zrobię i dam Ci znać.Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
Komentarz