O2 FL Mint- montaz halogenow.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • brongo
    Drive
    • 2008
    • 75

Enriquez

Podłączasz tylko halogeny czy również dzienne i doświetlanie ? bo jak dzienne i doświetlanie to jeszcze jest taniej niż fabrycznie.

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

Doświetlanie też, bo tak to by chyba nie trzeba było sterownika wymieniać.
      Mam też problem z kablami 000979243, bo trzeba czekać, chyba ze 2 tygodnie wrrrrr

[ Dodano: Wto 03 Sie, 10 20:39 ]
      Odebrałem dziś przewody. Nadal brakuje 243. Będą HGW kiedy. Może się komuś wala stara wtyczka? Na alledrogo nie znalazłem. Same przewody naprawdę wyglądają profi. To samo wtyczki do lamp. No ale słono kosztują. Szkoda że są krótkie (50cm). Zastanawiam się jakby je przedłużyć w normalny sposób. W ETCE są jakieś kołki do tego.

Dobrałem się też dziś do komputera. U mnie w sterowniku 085 nie ma nawet pinów do halogenów. To samo w złączkach. Dostęp nie jest tragiczny jak myślałem wcześniej. Spokojnie po usunięciu osłony i tego styropianu jest dostęp do wtyczek. Muszę jeszcze się zastanowić jak z tego usunąć tą nadstawkę na przekaźniki.

Co do demontażu wtyczek, po pierwsze akumulator. Tutaj już kozakowanie mi się skończyło jak w przypadku airbagów, więc grzecznie go odpiąłem. Wtyczki A, B, C są na takich zapinkach. Same wtyczki rozbiera się wysuwając z nich środek, są takie dwie zapadki. Porobię zdjęcia następnym razem. Przymierzyłem mniej więcej kabelki które mam. Mniej więcej pasują

Po złożeniu wszystkiego do kupy i podłączeniu prądu na szafie wyskakuje błąd ESP i oczywiście wspomagania. Wygląda na to jakby stracił adaptacje. Ale nic nie trzeba robić. Wystarczy się przejechać kawałek i same znikają.

Co do niedogodności, to nie wiem dlaczego, ale przy otwieraniu drzwi z pilota otwierają sie wszystkie (zamiast kierowcy, jak mam zakodowane). Być może wystarczy jeszcze raz to zakodować/odkodować/zakodować.

Poza tym problemów brak. No to tak na szybko.

[ Dodano: Czw 05 Sie, 10 18:18 ]
      *** UPDATE ***

Sterownik 1k0 937 087 zainstalowany. Bez problemów. Dostęp banalny. Wszytko bangla. Objawy po podłączeniu: wariujący alarm, ale się uspokoił. Od razu zasygnalizował, że żarówki spalone od halogenów No ale tak ma być, bo jeszcze nie pociągnąłem kabli. Kable już wszystkie mam, zostało pociągnąć wiązkę. Mam też ich numery.

Jakby miał ktoś wyłącznik świateł z opcją halogenów niezniszczony to chętnie kupię. Mam od Golfa V i wygląda paskudnie.

[ Dodano: Nie 08 Sie, 10 12:45 ]
      *** Update 2 ***

Kable pociągnięte według schematu i sukces jest połowiczny. Zacznę od sukcesu. Halogeny działają, doświetlanie zakrętów działa, co ciekawe przełącznik od Golfa V nie działa - nie załącza halogenów, natomiast mój oryginalny bez pozycji "tylko przednie" załącza zarówno przednie jak i tylne. Natomiast w połowie drogi pierwsze zaświecają się przednie. Zatem bebechy mechaniczne wyłącznika się różnią. Muszę to jeszcze oblukać.

Nie działają za to dzienne. Czy mógłby mi ktoś podesłać swoje kodowanie? Zaznaczyłem Permanent RL via low beam active, Bajt 11 bit 2 i DRL via separate lights Bajt 15 bit 6.

Tak że instalacja pociągnięta (było trochę zabawy bo podłączyliśmy odwrotnie halogeny - prawy zamiast lewego ), pozostaje sterownik.

Teraz porażki.
      1K0 937 087 nie ma obsługi centralnego zamka tylnych drzwi, ponieważ nie posiada fizycznie pinów do jego obsługi. Ciekawe dlaczego tak jest. Nie robiono chyba octavii 3 drzwiowych? Podejrzewam, że mój sterownik jest od rozbitka z Anglii, ponieważ świeci się przeciwmgłowe z prawej strony - może jest tu jakieś rozwiązanie problemu na które czeka winni77

Zatem ciekaw jestem instalacji u brongo.

Spotkałem się też z gościem serwisu VW, który przy mnie wymienił mi komputer na żywca bez odłączania akumulatora. Ważne, by kluczyk był wyjęty ze stacyjki. Stwierdził, że oni nigdy nie odpinają akumulatora. Dzięki temu później bez problemu mogłem szybko podmieniać moduły.

Mała korekta co do kabli i wtyczek. Do DRL są inne niż do halogenów (pasują od tych stosowanych przy klimatyzacji - nawiasem robiłem to wszystko u znanego zakładacza klimatyzacji u Tomka z Piotrkowa - pozdrowienia), zatem mam na zbyciu dwie nówki sztuki wtyczki do halogenów z przewodami.

Zatem, jeżeli ktoś posiada AutoScana z minta z halogenami, byłbym wdzięczny - chodzi mi głównie o numer sterownika jaki trzeba kupić.

[ Dodano: Czw 12 Sie, 10 22:47 ]
      *** Update 3 ***

Moduł z końcówką D też nie posiada możliwości sterowania centralnym zamkiem z tyłu. Co gorsze modul 086 tez tego nie posiada, wiec jestem ciekaw jak oni to robia w ASO + ma ktos moze Auto Scana z Minta z halogenami. Ciekaw jestem scana baca10, kropeck moze masz u siebie...

[ Dodano: Sob 14 Sie, 10 01:56 ]
      *** Update 4 ***

Zrobione. Działa. Kupiłem moduł z końcówką H. Przed chwilą skończyliśmy z Kropeckiem i Andrew3. Dzięki chłopaki. Szczegóły później, bo już mi się spać chce.
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• krzg
        Drive
        • 2009
        • 80

Mam mozliwość kupna sterownika z końcówką 087S. Pytanie czy spasuje?

Komentarz

• Enriquez
          RS
          • 2009
          • 7685
          • Superb III (3V3)

krzg,

Musisz się upewnić, że ten sterownik ma fizycznie następujące piny:

Wtyczka A:
          7, 8, 25, 30, 38, 40, 41, 48, 49

Wtyczka B:
          7, 8, 26, 27

Wtyczka C
          25

Inaczej nie będzie działał centralny zamek w tylnych drzwiach.
          Pozdrawiam
          Marcin

Komentarz

• kowaltom99
            Rider
            • 2009
            • 743
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mam halogeny

Witam

Odgrzewam stary wątek - ale musze sie pochwalić.
            Dziś zamiast iść na procesję :lol: zająłem się montażem świateł dziennych + halogeny.
            Części kompletowałem już od 2 miesięcy. Wg wskazówek kolegi Enriqueza (jeszcze raz Wielkie Dziękuję) kompletacja części jak i sam montaż przebiegł bezproblemowo.
            1. Lampy kupiłem na allegro - komplet z przesyłką kosztował 195PLN (sprzedaje na allegro kolega z Czech nick badys777CZ - lampy nówki wraz z żarówkami).
            2. Wtyczki - nie trzeba kupować w serwisie - na allegro są gotowe zarobione wtyczki do halogenów H8/11 jak i do dziennych
            3. Moduł - do mojego Minta z 2009 roku (bez elektrycznych szyb z tyłu) wg ETKi pasują moduły
            1K0 937 086 G - midline (nie obsługuje xenonów)
            1K0 937 087 E - higline (z obsługą xenonów)
            1K0 937 087 H - higline (z obsługą xenonów)
            Mi udało się kupić za 170PLN moduł 1K0937086G - wiem, że nie obsłuży xenonów - ale nie planuję ich zakładać, więc jest OK.
            4. Pozostałe elementy - piny i kabelki serwisowe - niestety kupione w ASO :P za "odpowiednią" cenę)
            5. Montaż wykonałem wg touritala kolegi Enriqueza - obyło się bez niespodzianek. Miałem ułatwioną sprawę przeciągnięcia przewodów przez gródź - ASO montowało mi alarm i wykonali przejście tuz obok fabrycznej wiązki przewodów - nie miałem więc problemów z przeciąganiem przewodów
            6. Po zakodowaniu VCDS-em - halogeny i dzienne banglają :lol: :lol: . Oczywiście włączyłem od razu cornering - działa mi po włączeniu kierunkowskazów lub po skręceniu kierownicą. Poza tym włączają się obydwa halogeny po wbiciu wstecznego.

Ps - korzystając z tego, że planowałem rozbebeszyć instaklację elektryczną - od razu postanowiłem podłączyć czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy. Czujnik + wtyczkę zakupiłem na allegro, uszczelkę w ASO.
            Przewód wpiąłem w zegary (pin nr 17 w kostce) i pociągnąłem w tej samej wiązce co przewody do halogenów. W zbiorniczku musiałem wywiercić otwór śr. 27mm - wykonałem to bez demontażu zbiorniczka - poprzez otwór w zderzaku po wyjęciu zaślepki halogenu prawego (tuz przed zamontowaniem lampy).
            Potem, aktywacja w module zegarów - i za jednym zamachem mam również podłączoną kontrolkę poziomu płynu do spryskiwaczy

Niestety nie miałem do dyspozycji aparatu - ale jak kto potrzebuje jakieś info - postaram sie pomóc.

Komentarz

• Enriquez
              RS
              • 2009
              • 7685
              • Superb III (3V3)

gratulacje !
              Pozdrawiam
              Marcin

Komentarz

• kristofer55
                Rider
                • 2012
                • 272

Witam, czy modul 1K0 937 086 G bedzie poprawnie wspolpracowac z wersja Mint, chcialem kupic taki sterownik na allegro ale sprzedawca mnie poinformowal ze nie bedzie dzialac centralny zamek w tylnich drzwiach, czy to prawda? widze ze kolega wyzej taki sterownik zamontowal i chyba wszystko dziala...

Komentarz

• Wojtenio
                  L&K
                  • 2012
                  • 1095
                  • Octavia III (5E3)
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Uściślij trochę czy masz z tyłu elektryczne szyby czy nie bo jest to istotne , jak ich nie ma sterowanie centralnego zamka na tyle przejmuje sterownik CE , a jak są to jest sterownik w drzwiach od szyb i to on nim steruje , a tak w ogóle to po co Ci sterownik z końcówką 86G jak on i tak nie obsługuje dziennych w lampach halogenów , brak w nim pinów 7,8 w kostce A .
                  Sprawdzonymi sterownikami dla mintów są :
                  1K0 937 087H
                  1K0 937 087AB
                  Czyli mają wszystko to co potrzeba i są przetestowane przez innych kolegów na tym forum .
                  Zresztą wątek halogenów był już nie raz poruszany wystarczy poszukać .

[ Dodano: Pią 01 Lut, 13 15:23 ]
                  Poczytaj tu http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=652946 i tu a wszystkiego się dowiesz http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...sc&start=30%29 .

Komentarz

• kowaltom99
                    Rider
                    • 2009
                    • 743
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kristofer55
                    Witam, czy modul 1K0 937 086 G bedzie poprawnie wspolpracowac z wersja Mint, chcialem kupic taki sterownik na allegro ale sprzedawca mnie poinformowal ze nie bedzie dzialac centralny zamek w tylnich drzwiach, czy to prawda? widze ze kolega wyzej taki sterownik zamontowal i chyba wszystko dziala...
                    Jeżeli masz Minta i tylne szyby są na korbkę - to ten moduł zadziała.
                    Ja właśnie taki mam u siebie. Wstawiłem go jak montowałem halogeny.
                    Dzienne również obsługuje!!!!
                    Tylko trzeba dobrze patrzeć na schematy elektryczne. W przypadku braku tylnych szyb elektrycznych - w sterowniku 09 (Centr Elektr) światła dzienne podłączane są do innych pinów niż gdy są tylne szyby elektryczne

Prawdą jest, że to sterownik midline - jak w przyszłości chciałbyś dodać Xenony - to nie pójdą na tym sterowniku

Komentarz

• adamsky
                      Rider
                      • 2025
                      • 371
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam,
                      Przepraszam za OT, ale nie będę zakładał dodatkowego tematu o tym samym. Mam pytanie czy ktoś wie jaki moduł musiałbym zakupić do tour 2 (2012) by móc włączyć halogeny i cornery?

Komentarz

• krzynol
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 11002
                        • Superb II combi (3T5)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Wojtenio, tak, tak moduły z serii ...086 obsługują wwszystko, oprócz xenów - dzienne także
                        a faktycznie 087 H czy AB to wyższa półka i jak jest możliwość to też polecam jak Wojtenio nabyć je
                        ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                        ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                        poprzednie modele:
                        ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                        ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                        O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• kristofer55
                          Rider
                          • 2012
                          • 272

Jest jeszcze moduł o oznaczeniu 1K0 937 087 K, ktoś może montował taki ?

Komentarz

• krzynol
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 11002
                            • Superb II combi (3T5)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

kristofer55, jak widać z opisu podejdzie do minta
                            sprzedaje to kolega z forum superbman, zagadaj do niego, może coś ugrasz
                            poprzednie modele:

Komentarz

• kristofer55
                              Rider
                              • 2012
                              • 272

Sprawdzonymi sterownikami dla mintów są :
                              1K0 937 087H
                              1K0 937 087AB
                              Rozumiem że sterownik o oznaczeniach 1K0 937 086 H będzie tak samo działać , tylko nie będzie obsługiwać xenonów ?
                              Potrzebuje żeby działały halogeny,dzienne, doświetlanie zakrętów

Komentarz

• Wojtenio
                                L&K
                                • 2012
                                • 1095
                                • Octavia III (5E3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Musisz się upewnić czy ten sterownik ma odpowiednie piny , do halogenów są potrzebne piny 25 w kostkach A i C natomiast do dziennych piny 7 i 8 kostka A dla aut bez elektrycznych szyb z tyłu i 48 i 49 kostka C dla aut z szybami elektrycznymi , oczywiście mówię o dziennych w lampach z halogenami , co do doświetlania zakrętów to przy tym sterowniku nie ma problemu kwestia kodowania , jak obsługuje halogeny to i doświetlanie też .
                                Istotna sprawa to czy ten sterownik posiada resztę pinów potrzebnych do obsługi twojego auta np , centralnego w tylych drzwiach .

Komentarz

• krzynol
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 11002
                                  • Superb II combi (3T5)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Rozumiem że sterownik o oznaczeniach 1K0 937 086 H będzie tak samo działać , tylko nie będzie obsługiwać xenonów ?
                                  wszystko obsługuje ten sterownik
                                  poprzednie modele:

Komentarz

• kristofer55
                                    Rider
                                    • 2012
                                    • 272

Zamieszczone przez krzynol
                                    A centralny zamek z tyłu w wersji MINT? Po zdjęciach na allegro ciężko zobaczyć piny

Komentarz

• Enriquez
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 7685
                                      • Superb III (3V3)

pamiętajcie, że 087H nie jest tożsamy z 086H i wcale nie musi tych drzwi obsługiwać
                                      Pozdrawiam
                                      Marcin

Komentarz

• kristofer55
                                        Rider
                                        • 2012
                                        • 272

Enriquez, No to dużo wyjaśniłeś

Jest jakaś lista sterowników która na pewno działa ? Chodzi mi o sterowniki 086, nie potrzebuje mieć xenonów.

koledze kowaltom99, działa również 1K0 937 086 G

Komentarz

• Wojtenio
                                          L&K
                                          • 2012
                                          • 1095
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez krzynol
                                          To uchyl rąbka tajemnicy i wyjaśnij jak podłączysz w tym sterowniku 1K0 937 086 H światła dzienne ( nie te w mijania ) i obsługę centralnego w tylnych drzwiach ? , fizycznie ten sterownik nie ma pinów kostka A 7.8 ,30 ,38,40,41,49 i kostka B 7,8,26,27 .
                                          Są to piny odpowiedzialne za działanie w/w funkcji .
                                          W ETCE ten sterownik ma opis:
                                          4R4 -Power windows with comfort operation andcircuit breaker
                                          A potrzeba :
                                          4R5-Power windows with comfort operation andcircuit breaker, mechanical window regulators rear

Ogólnie rzadko który sterownik serii 86 ma wyjście na dzienne czyli piny 7,8 kostka A i 48,49 kostka C .Natomiast seria 87 ma je już , choć nie wszystkie . Sterowniki które posiadają i te i te to na pewno :
                                          1K0 937 087 H
                                          1K0 937 087 AB
                                          1K0 937 087 P
                                          Pozostałe o których mi wiadomo z serii 87 mają tylko wyjścia dziennych na 48, i 49 kostka C do których też można podpiąć dzienne jak pisał wyżej kowaltom99 używając sterownika 1K0 937 086 G który nie ma wyjść fizycznie 7,8 kostka A ( a powinny być faktycznie dzienne z tych pinów przy braku elektrycznych szyb z tyłu ) , a ma natomiast piny 48 i 49 kostka C i też to działa .

Czyli krótko mówiąc do listy można dodać sterownik 1K0 937 086 G.

[ Dodano: Czw 07 Lut, 13 15:11 ]
                                          Natomiast dla O2 Tour gdzie nie są wymagane DRL w oddzielnych lampach bo ma je w mijania , sprawdzonymi sterownikami są :

1K0 937 086 J
                                          1K0 937 086 N
                                          1K0 937 086 S

Sterowniki te obsługują halogeny ale nie maja wyjść pinów na oddzielne dzienne , no i sterują centralnym zamkiem w tylnych drzwiach gdy nie ma elektrycznych szyb z tyłu .

Komentarz

• krzynol
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 11002
                                            • Superb II combi (3T5)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

kristofer55, wybacz nie doczytałem, myślałem o 087H

Wojtenio, młody a dobry
                                            poprzednie modele:

Komentarz

• kristofer55
                                              Rider
                                              • 2012
                                              • 272

Wojtenio, super, dzięki za pomoc . Jeszcze mam kilka pytań.
                                              1. A który pin odpowiada za centralny zamek z tylu?
                                              2. Od czego są piny 48 i 49 że można podłączyć dzienne zamiast 7,8? Czy przy kodowaniu normalnie będzie trzeba oznaczyć funkcję dziennych i będzie wsio cykac? Czy są jakieś kombinacje?

Komentarz

• krzynol
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 11002
                                                • Superb II combi (3T5)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

zależy czy masz tylne elektryczne drzwi czy nie, tak dziwnie, ale tak to jest w mintach
                                                poprzednie modele:

Komentarz

• kristofer55
                                                  Rider
                                                  • 2012
                                                  • 272

Nie mam elektrycznych szyb z tylu

Komentarz

• Wojtenio
                                                    L&K
                                                    • 2012
                                                    • 1095
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Wojtenio, super, dzięki za pomoc . Jeszcze mam kilka pytań.
                                                    1. A który pin odpowiada za centralny zamek z tylu?
                                                    2. Od czego są piny 48 i 49 że można podłączyć dzienne zamiast 7,8? Czy przy kodowaniu normalnie będzie trzeba oznaczyć funkcję dziennych i będzie wsio cykac? Czy są jakieś kombinacje?
                                                    Kodowanie normalne tak jak przy dziennych , natomiast jeśli chodzi o piny to dla minta powinno się podpinać DRL w kostkę A pin 7 i 8 a jeśli z tyłu są szyby elektryczne to kostka C pin 48 i 49 , ale widać na podstawie wypowiedzi kolegi kowaltom99 że opcja druga czyli z kostki C też działa po mimo że nie ma szyb elektrycznych z tyłu .
                                                    Co do obsługi centralnego na tyle to potrzebne piny opisał kolega ENRIQUEZ w tym wątku http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=652946

Wtyczka A: 25, 7, 8, 21, 30, 38, 40, 41, 49
                                                    Wtyczka B: 7, 8, 26, 27
                                                    Wtyczka C: 25
                                                    no i opcja wtyczka C :48 , 49 - dzienne gdy elektryczne szyby tył ale działa i dla mintów
                                                    Piny wyboldowane są dla halogenów i DRL reszta dla centralnego zamka .

A opis wszystkich pinów w sterowniku znajdziesz tu: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=#999395 .

Komentarz

Pracuję...