Mój kolega używa któregoś z modeli Sony-Erickson. Nie słyszałem aby narzekał, ale jak będziesz zaint. mogę popytać i zamieszczę opinię.
Doposażenie auta w pakiet Light assistant
Zwiń
X
-
[center:8e1c38bf2b]Pomóż Kindze www.pomoz.eu [/center:8e1c38bf2b]
[center:8e1c38bf2b]"Mów łagodnie i miej przy sobie gruby kij, a zajdziesz daleko." - Teodor Roosevelt
[/center:8e1c38bf2b]
Ona pochłaniaTagi: Brak
-
-
Witam.
Mam w stopce lusterka czujnik deszczu (fotochromatyczne lusterko z resztą też). Nie mam natomiast automatycznego włączania świateł po zmierzchu oraz funkcji comming/leaving home, bo nie wiem czemu nie zamówiłem tego przy konfigurowaniu auta.
Pytanie jest następujące: czy jest możliwe doposażenie auta w ten pakiet świetlny (wymiana przełącznika świateł i aktywacja w komputerze). Czy trzeba montować czujnik zmierzchu, jeśli jest już czujnik deszczu (czytałem już gdzieś na forum, że to ten sam czujnik).
-
-
No właśnie problem w tym, że w FL wcale sprawa nie jest taka prosta. Do dziś nie udało mi się aktywować opcji CH/LH w aucie, które nie miało czujnika zmierzchu ORAZ włącznika z trybem AUTO.
Ponadto ta informacja została mi potwierdzona przez SAP, tzn. że nie da się aktywować CH/LH jest auto nie jest wyposażone w oba powyższe gadżety.Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadoŻeby mieć automatyczne włączanie świateł jak się zrobi ciemno, trzeba zmienić przycisk od świateł i pociągnąć dodatkowy przewód - jak dla mnie nie warto.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez voytekZamieszczone przez shadoŻeby mieć automatyczne włączanie świateł jak się zrobi ciemno, trzeba zmienić przycisk od świateł i pociągnąć dodatkowy przewód - jak dla mnie nie warto.
Niestety na dzień dzisiejszy nie dysponuję w tym temacie żadnymi schematami, więc nie mogę się bardziej kompetentnie wypowiedzieć.Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
Na schematach dodatkowy kabel od włącznika świateł jest pociągnięty do centralki. Możesz sprawdzić czy masz 10 kabelków wyciągając włącznik świateł. U mnie jeden pin jest nie obsadzony.
Ja mam taką konfigurację jak ty, ale w OII przed FL i światła przy otwieraniu auta włączają się jak jest ciemno, a jak chce, żeby się świeciły po zamknięciu auta to zostawiam światła w pozycji włączonej. Po zmianie kodowanie pojawiło mię także dodatkowe menu w Maxi-docie, gdzie mogę sobie ustawić czas świecenia.
[ Dodano: Pią 28 Maj, 10 23:00 ]
Zamieszczone przez kropeckPODOBNO, że faktycznie w tym czujniku, który jest pod lusterkiem już jest zainstalowany czujnik zmierzchu,
Zamieszczone przez kropeck
ale nie jest do niego podłączony żaden kabelek i PODOBNO, że aby z niego skorzystać, to trzeba rozebrać ten czujnik, podpiąć kabelek, przeciągnąć przez podsufitkę i podpiąć .... ale gdzie.... nie wiem :-) całkiem możliwe, że do tego włącznika właśnie.
Komentarz
-
-
Jeśli bierzesz pakiet light assistant, to czujnik deszczu i fotochromatyczne lusterko masz w komplecie. Nie da się zamówić light assistant bez czujnika deszczu i tego lusterka. Można natomiast zamówić czujnik deszczu+lusterko bez light assistant, ja tak właśnie zrobiłem i teraż żałuję :evil:
Zamieszczone przez shadokropeck napisał/a:
PODOBNO, że faktycznie w tym czujniku, który jest pod lusterkiem już jest zainstalowany czujnik zmierzchu,
Nie podobno tylko jest, bo jak inaczej by się lusterko ściemniało jak jest ciemno, a ktoś za tobą świeci ci reflektorami?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez voytekJeśli bierzesz light assistant, to czujnik deszczu i fotochromatyczne lusterko masz w komplecie. Nie da się zamówić light assistant bez czujnika deszczu i tego lusterka. Można natomiast zamówić czujnik deszczu+lusterko bez light assistant, ja tak właśnie zrobiłem i teraż żałuję :evil:
Zamieszczone przez shadokropeck napisał/a:
PODOBNO, że faktycznie w tym czujniku, który jest pod lusterkiem już jest zainstalowany czujnik zmierzchu,
Nie podobno tylko jest, bo jak inaczej by się lusterko ściemniało jak jest ciemno, a ktoś za tobą świeci ci reflektorami?Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
No i jeszcze taki dodatek, że ten czujnik zmierzchu w stopce lusterka (ten odpowiadający za sprawdzanie czy świeci słoneczko czy nie) działa na 99% na zasadzie sprawdzania promieniowania UV, bo widziałem kiedyś, jak gość wjeżdżał do dużej hali, gdzie było nie tak jasno jak na zewnątrz, ale cały czas bardzo jasno i światła mu się przełączyły z dziennych na mijania, nawet po postawieniu przed autem kilku lamp (naprawdę mocnych). To samo kiedyś ktoś mi opowiadał, że słońce tylko zaszło za chmury (wciąż jasno) i też mu się światła przełączyły.
Ja osobiście tracę pewność siebie jeśli chodzi o stwierdzenie w jaki sposób faktycznie działa ten czujnik.Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeckdziała na 99% na zasadzie sprawdzania promieniowania UV,
Skoro czujnik jest za szybą to raczej nie może działać na tej zasadzie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadoZamieszczone przez kropeckdziała na 99% na zasadzie sprawdzania promieniowania UV,
Skoro czujnik jest za szybą to raczej nie może działać na tej zasadziePozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeckNo i tu niestety mogę się podzielić niestety tylko "mądrością ludu", bo nie mam żadnej praktycznej wiedzy na ten temat. PODOBNO, że faktycznie w tym czujniku, który jest pod lusterkiem już jest zainstalowany czujnik zmierzchu, ale nie jest do niego podłączony żaden kabelek i PODOBNO, że aby z niego skorzystać, to trzeba rozebrać ten czujnik, podpiąć kabelek, przeciągnąć przez podsufitkę i podpiąć .... ale gdzie.... nie wiem :-) całkiem możliwe, że do tego włącznika właśnie. Albo sterownik elektryki (co wg mnie bardziej logiczne jest).
Niestety na dzień dzisiejszy nie dysponuję w tym temacie żadnymi schematami, więc nie mogę się bardziej kompetentnie wypowiedzieć.
czy udało Ci się może dojść co i jak w tym temacie?
Komentarz
-
-
genio, jeśli masz OIIFL ze ściemniającym się lusterkiem wewnętrznym i czujnkiem deszczu to bardzo duże prawdopodobieństwo że masz wszystkie kable i wystarczy, że zmienisz sam włącznik świateł na taki z funckją auto. No i oczywiscie plus kodowanie CH i LH. Ja u siebie miałem wszystkei kable pociągnięte i wystarczyło tylko wymienić włącznik.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Yarwagenio, jeśli masz OIIFL ze ściemniającym się lusterkiem wewnętrznym i czujnkiem deszczu to bardzo duże prawdopodobieństwo że masz wszystkie kable i wystarczy, że zmienisz sam włącznik świateł na taki z funckją auto. No i oczywiscie plus kodowanie CH i LH. Ja u siebie miałem wszystkei kable pociągnięte i wystarczyło tylko wymienić włącznik.
sprawdzę za niedługo jak odbiorę autko
Komentarz
-
Komentarz