Miałem zaznaczone i cały czas informowało, że przepalona żarówka w migaczach.
Jaka może być przyczyna, że nie widać wszystkich bitów - tylko i wyłącznie, że to chińczyk? Czy w każdym bajcie numeracja bitów jest zawsze w kolejności?
Cały czas nie mogę uruchomić CH, LH.
Transport Mode włączona/wyłączona nic nie zmienia.
Czy w tym sterowniku można uruchomić światła DRL ale tylko przednie i by działały z czujnika światła ale tylko w pozycji AUTO (na 0 ma nic nie świecić) oraz niezależnie, czy ręczny jest zaciągnięty czy nie chciałbym by na AUTO świeciły. Dopiero jeśli czujnik światła osiągnie odpowiedni zakres to załącza mijania z przodu i z tyłu.
Miałem zaznaczone i cały czas informowało, że przepalona żarówka w migaczach.
Jaka może być przyczyna, że nie widać wszystkich bitów - tylko i wyłącznie, że to chińczyk? Czy w każdym bajcie numeracja bitów jest zawsze w kolejności?
Mam oryginał i też nie mam opisanych wszystkich bitów
Czy w tym sterowniku można uruchomić światła DRL ale tylko przednie i by działały z czujnika światła ale tylko w pozycji AUTO (na 0 ma nic nie świecić) oraz niezależnie, czy ręczny jest zaciągnięty czy nie chciałbym by na AUTO świeciły. Dopiero jeśli czujnik światła osiągnie odpowiedni zakres to załącza mijania z przodu i z tyłu.
Da się, a opcję z ręcznym, czy bez uruchamiasz trybem skandynawskim lub amerykańskim
gradek dzięki ale wszystkie te opcje przeglądam w od 5 dni i robię różne konfiguracje lecz bez skutku. Może nie trafiłem na tę odpowiednią, a że nie wiem czasami które co robią, to robię to na chybił trafił. B0.JPG B2.JPG b21.JPG tu w 6 zaznaczam i też bez zmian. b22.JPG tu bit 0 nie wiem za co odpowiada ale też kombinuję.
Niestety na poprzednim sterowniku z literą D (medium) działało super. Na tym niestety nie mogę uruchomić. W adaptacji nastawiłem długie czasy działania i nic.
Light Sensor raczej sprawny, bo jak się ściemni to załącza światła mijania. Rain sensor też bo wycieraczki uruchamia.
Transport Mode wyłączyłem jak z filmu krzynol.
No i niestety ciągle LH i CH oraz DRL/auto nie działają.
Doświetlanie zakrętów uruchomiłem, testowanie bloków różnych (przeciwmgłowe, migacze, klakson, ruch wycieraczek -skrajne wychylenie) działa, zmienia nastawy skandynawski, amerykański....itd. itp. więc kable i sterownik raczej ok.
Co źle robię?
Czy light sensor można fizycznie sprawdzić np. zaświecić na niego latarką, lub zakryć ?
Czy light sensor można fizycznie sprawdzić np. zaświecić na niego latarką, lub zakryć ?
Czujnik działa tylko na światło słoneczne. Z zakrywaniem natomiast nie ma problemu. Actawar a czy porobiłeś screeny ze starego sterownika?
Jak napisał krzynol brakuje ci opisu bitów. Bez tego ciężko ci będzie poustawiać. Niektóre wartości będziesz musiał z ręki wpisać.
Jak napisał krzynol brakuje ci opisu bitów. Bez tego ciężko ci będzie poustawiać. Niektóre wartości będziesz musiał z ręki wpisać.
Czyli w B2powinien być bit5, który jest za coś odpowiedzialny? Zaznaczając go zmieni się wartość binarna bajtu 2, a co za tym idzie dwa pola bajtu nr 2 w długim kodowaniu?
Witam Was,
Nie wiem czy w dobrym dziale zadaję pytanie (jeśli nie, to proszę o przeniesienie) ale czy znajdę gdzieś na forum, lub ktoś ma dostęp do
a wieczorem mogę wrzucić listę z gateway'a.
Oryginalnie miałem sterownik:Bordnetz 1K0 937 049 N, następnie3C8937049-D Medium, a teraz Highned. Na Medium CH,LH, DRL z AUTO działało. Brakowało przednich halogenów, których D nie obsługiwało.
ma O2 przecież z wymienionym bordnetzem na 30B High, tylko ma VCDSa starego
actawar, można w okienko z wartością binarną lub w okienko z wartością hexadecymalną wpisać z palca wartość
musisz umieć przeliczać systemy dziesiętne, dwójkowe i 16-nastkowe
Wpisz w Bajt 25 wartość 20
Siądę do tego w nocy . W szkole kiedyś przeliczałem ale to dawno i nie pamiętam. Dziękuję krzynol. Z ciekawości - co widać od Bajtu 24-29 na ori vcds?
Mam VCDS 18.2 wiadomego pochodzenia i u mnie sterownik widać tak jak w tym poście:
Actawar wieczorem wrzucę ci kodowanie z mojej byłej O2. Miała xenony, spryskiwacze lamp, grzane spryski szyb, grzane stołki, hak, przeciwmgielne ustawione jako dzienne w trybie amerykańskim. Skopiujesz do swojego sterownika i zobaczysz różnice.
no więc to co udało mi się zaobserwować:
1. brak CH - ale nie pamiętam czy było zaznaczone w codzie.
2. LH działa.
3. wydaje mi się, że na poprzednim moim sterowniku światło w kabinie zapalało się dopiero po otwarciu drzwi, a nie jak teraz - odblokowanie centralnego/alarmu.
4. doświetlanie zakrętów było i jest.
5. Jak wyciągam kluczyk to świtała mijania ciągle świecą - włącznik w AUTO - a chciałbym by nie świeciły. Zazbrojenie centralnego/alarmu - światła gasną, a chciałbym by świeciły CH - ale może nie jest zaznaczone.
6. DRL niestety nie mogę sprawdzić, bo w pozycji AUTO od razu po włożeniu kluczyka startują mijania - pewnie zbyt pochmurne dni na testowanie DRL z czujnika światła. Dlatego nie wiem czy DRL będą działały w AUTO.
Póki co więcej nie zauważyłem ale miałem bardzo mało czasu teraz, a wstaję b.wcześnie.
Pytam, bo nie zawsze przyjmuje kodowanie za pierwszym razem. Czasami przyjmuje od razu 5 kodowań pod rząd, a czasami 5 nie zapamięta - niby przyjmuje ale po ponownym wejściu widać, że nic nie zmienił. Nie chce odpinać aku, a jedynie zresetować sterownik przez odcięcie zasilania - może to pomoże. A może to wina chińczyka....
Jednak w sieci pełno takich info....poniżej cytat z forum golf 6:
"No to fajnie że w końcu ci się udało.Może to juz jest początek końca klona?
Zawsze po kodowaniu trzeba wyłaczyć zapłon,to juz każdy wie ,otworzyć/zamknąć drzwi ,załaczyć zapłon i sterownik startuje juz z nowym kodowanie ale czasem trzeba miekki reset sterownika zrobić czyli wyciągnąć na parę sekund i włozyć bezpiecznik od zasilania sterownika albo odłączyc aku lub poczekać do uspienia can.Nie wiem od której wersji vcds w okienku kodowania można zaznaczyć miękki reset sterownika po kodowaniu.
Ja mam 17,8 i jest."
bo to co piszą dotyczy golfa 6 i O2FL/O2T, tam się zdarza, że trzeba wyłączyć/włączyć zapłon i/lub otworzyć/zamknąć drzwi i/lub zamknąć/otworzyć centralny
6. DRL niestety nie mogę sprawdzić, bo w pozycji AUTO od razu po włożeniu kluczyka startują mijania - pewnie zbyt pochmurne dni na testowanie DRL z czujnika światła. Dlatego nie wiem czy DRL będą działały w AUTO.
Jak sprawdzić działanie DRL w takie szare dni jak teraz? Od razu startują mijania i nie wiem czy DRL działa.
Komentarz