Kamera cofania - podłączenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szere
    Rider
    • 2019
    • 555
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Kamera cofania - podłączenie

02 FL
    Witajcie, pytanie czysto techniczne:
    W obecnej chwili mam na kablu podpiętą kamerę cofania do radia typu chińczyk i leży sobie spokojnie w schowku pasażera. Kamera podpięta jest bezpośrednio pod radio i włącza się od razu po wrzuceniu biegu wstecznego. Chciałbym ją doprowadzić w miejsce docelowe lecz nie chcę ciągnąć kabli przez całe auto + wiercić dziury w klapie aby wyciągnąć kable na zewnątrz. Czy w takim przypadku sprawdzi się taki oto zestaw:

do tego dokupiłbym taką kamerkę (obecnie mam taką do przewiercenia/przymocowania):

lub

Jeśli tak to zasilanie do kamery wziąć z żarówki od wstecznego?
    Wirus -> 136 KM 310 Nm
    https://forum.octaviaclub.pl/forum/m...kombi-by-szere
  • kowaltom99
    Rider
    • 2009
    • 743
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Kamera do Octavii najlepiej pasuje zintegrowana z przyciskiem otwierania tylnej klapy. Nie trzeba nic wiercić, ale przewody trzeba ciągnąć przez całą klapę, przez przelotkę do bagażnika i potem do radia.
    Np. taka

Ale jak nie chcesz ciągnąć przewodów to ten moduł bezprzewodowy powinien pasować. Tylko musiałby wypowiedzieć się ktoś kto ma taki moduł zainstalowany, czy nie ma zakłóceń.
    Co do zasilania z żarówki cofania - można wziąć +12V z żarówki, ale koniecznie trzeba dołożyć filtr przeciwzakłóceniowy np. taki

(bez filtra na 100% będą zakłócenia po włączeniu silnika)

Komentarz

• oolsztyniak
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6647
      • Superb II combi (3T5)
      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Dokładnie , najlepiej bez kombinacji kupić kamerę w klamkę i po problemie.
      Dając WiFi i prąd ze światła wstecznego musisz dać filtr bo wrzucenie wstecznego wyłączy Ci kamerę.
      Jak masz wycieraczkę to najlepiej do niej się wpiąć.

Swoją drogą ludzie różnie mówią o tych modułach, słyszałem dość często, że są zakłócenia albo nie działa, albo działa za którymś razem.
      Co po kablu to po kablu.
      Była O2 RS 190 km / 436 Nm
      Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• szere
        Rider
        • 2019
        • 555
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Czyli zostaje po kablu lecz zmieniam kamerę na tą w klamce - różnica jest w klamce do kombi / hatchback czy jest taka sama?
        Druga sprawa, podpowie ktoś jak/którędy najłatwiej/najprościej/najszybciej puścić kable od radia do klamki klapy?
        Ewentualnie czy ktoś wykona taką usługę?
        Wirus -> 136 KM 310 Nm

Komentarz

• oolsztyniak
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6647
          • Superb II combi (3T5)
          • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez szere Zobacz wpis
          różnica jest w klamce do kombi / hatchback czy jest taka sama?
          Musisz zmierzyć po pierwsze otwór klapy a po drugie zobaczyć czy klamka jest na wąską kostkę czy na szeroką - bez zdjęcia osłony tylnej klapy niestety się nie da.
          Druga sprawa, podpowie ktoś jak/którędy najłatwiej/najprościej/najszybciej puścić kable od radia do klamki klapy?
          wyjść zza radia, pod schowkiem, w progu pod listwami, wyjście w słupku C i przejście w harmonijkę, potem już z górki. (strona pasażera)
          Ewentualnie czy ktoś wykona taką usługę?
          skąd jesteś ?

Komentarz

• szere
            Rider
            • 2019
            • 555
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez oolsztyniak Zobacz wpis
            skąd jesteś ?
            okolice Wrocławia
            Wirus -> 136 KM 310 Nm

Komentarz

• krzygaj
              Rider
              • 2008
              • 627
              • Octavia II (1Z3)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

szere ja ostatnio podłączyłem chińczyka z kamerką cofania(w klamce bagażnika). Sygnał z kamery dałem za pomocą takiego transmitera bezprzewodowego. I teraz tak:
              1. Z lewego światła wstecznego mam poprzez kondensator do przekaźnika do nóżki sterowania poprowadzony kabel
              2. Do nadajnika bezprzewodowego poprzez przekaźnik z wycieraczki poprowadzone jest stałe 12v
              3. Odbiornik obrazu jest podłączony do sygnału od wstecznego (z dekodera canbusa)
              Czasami pojawiają się zakłócenia obrazu, ale nie jest to zbyt częste i są one bardziej chwilowe niż utrzymujące się przez cały czas cofania. Dałem sobie czas do wiosny i jak mnie wkurzy, to pociągnę kabel od kamerki. Póki co jest ok i jakby miało być jak w tej chwili, to zostanę przy bezprzewodowym przekazie obrazu.
              Ostatnio edytowany przez krzygaj; 3716.
              Moja Skodzina

Skoda Octavia II -
              Opel Astra III -

Komentarz

• oolsztyniak
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6647
                • Superb II combi (3T5)
                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

okolice Wrocławia
                to nie pomogę , za daleko

Komentarz

• szere
                  Rider
                  • 2019
                  • 555
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak masz wycieraczkę to najlepiej do niej się wpiąć
                  biorąc prąd stąd też są zakłócenia i trzeba filtr dokładać czy już nie?
                  Wirus -> 136 KM 310 Nm

Komentarz

• krzygaj
                    Rider
                    • 2008
                    • 627
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Z wycieraczki już nie. Tylko jak dasz po bezprzewodowym przekazie obrazu, to nadajnik będzie działał cały czas i może mieć potem problemy by dogadać się z odbiornikiem. Chyba, że nadajnik i odbiornik będą działały cały czas po wrzuceniu zapłonu, ale takiego wariantu nie testowałem.
                    U mnie w pierwszej wersji odbiornik działał cały czas po włączeniu zapłonu(nadajnik dopiero po wrzuceniu wstecznego) i np po 10 min jazdy jak wrzucałem wsteczny, to obrazu nie było.
                    Teraz mam, że nadajnik włącza się po wrzuceniu wstecznego(sterowanie ze światłą wstecznego), a odbiornik także po wrzuceniu wstecznego(zasilanie podłączone do kabla wstecznego z dekodera canbusa)
                    Moja Skodzina

Skoda Octavia II -
                    Opel Astra III -

Komentarz

• kowaltom99
                      Rider
                      • 2009
                      • 743
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jeżeli zdecydujesz się jednak ciągnąć przewody przez cały samochód (co jest wg mnie lepszym rozwiązaniem), to zasilanie nie musisz brać ani z żarówki, ani z wycieraczki.
                      Większość kamer ma w zestawie przewód 3 żyłowy (sygnał, masa i +12V). Ten wystający czerwony kabelek (zobacz zdjęcie na aukcji aliexpress) jest właśnie do podłączenia zasilania. W radyjkach chińczykach jest dodatkowe wyjście +12V reverse camera, gdzie pojawia się +12V po wrzuceniu wstecznego.

Ciągniesz jeden kabelek i masz załatwione oba tematy - sygnał i zasilanie.

Komentarz

• oolsztyniak
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6647
                        • Superb II combi (3T5)
                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez kowaltom99 Zobacz wpis
                        Ten wystający czerwony kabelek (zobacz zdjęcie na aukcji aliexpress) jest właśnie do podłączenia zasilania. W radyjkach chińczykach jest dodatkowe wyjście +12V reverse camera, gdzie pojawia się +12V po wrzuceniu wstecznego.
                        to jest tylko wybudzenie, prąd musisz podać z zewnętrznego źródła.
                        W tych przewodach nie ma masy, jest cinch jako sygnał + przewód do wybudzenia (wpinane w reverse w radiu).
                        Masę podajesz po podłączeniu kamery.

Z tego co pamiętam to było cinch z zasilaniem + oddzielnie przewód zasilania z podłączeniem do kamery -> kamera

Komentarz

• kowaltom99
                          Rider
                          • 2009
                          • 743
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

to jest tylko wybudzenie, prąd musisz podać z zewnętrznego źródła.
                          W tych przewodach nie ma masy, jest cinch jako sygnał + przewód do wybudzenia (wpinane w reverse w radiu).
                          Masę podajesz po podłączeniu kamery.

Z tego co pamiętam to było cinch z zasilaniem + oddzielnie przewód zasilania z podłączeniem do kamery -> kamera
                          Sorry - ale o jakim wybudzaniu piszesz? Kamera jak podłączysz zasilanie to się włącza, odłączysz zasilanie to się wyłącza. Nie potrzebuje żadnego wybudzania.
                          W kabelku Chinch są 2 żyły - sygnałowa i masa!
                          Masa sygnału video w kamerce jest wspólna z masą zasilania.

Montowałem ostatnio radio Erisin i w przewodzie oznaczonym "Reverse Camera power" pojawiało się +12V po wrzuceniu wstecznego.

Wystarczyło tylko połączyć przewodem Chinch kamerę z wejściem w radiu oraz podłączyć czerwony przewód z jednej strony z "reverse camera power" w radiu a z drugiej strony podłączyłem ten czerwony przewód do + zasilanie kamerki. Ponieważ masa do kamerki szła już poprzez przewód Chinch, nie musiałem nawet podłączać dodatkowej masy zasilania.
                          Kamera działa prawidłowo.

Kolega szere - jak masz obecnie podpięte zasilanie do kamery (która jest w schowku?)
                          Jakie wyjścia masz z tyłu radia. Jak masz "reverse camera power" to sprawdź czy po wrzuceniu wstecznego jest tam +12V.

Komentarz

• szere
                            Rider
                            • 2019
                            • 555
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kowaltom99 Zobacz wpis
                            jak masz obecnie podpięte zasilanie do kamery (która jest w schowku?)
                            Teraz nie mam auta pod ręką, podpięte jest tylko pod radio i działa bez problemu. Bankowo Pan jak podłączał to użył "reverse camera power" w radiu i chyba są tam tylko dwa kable. Jutro z rana wrzucę zdjęcie
                            Wirus -> 136 KM 310 Nm

Komentarz

• szere
                              Rider
                              • 2019
                              • 555
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kowaltom99 oolsztyniak
                              żona przesłała zdjęcia więc wrzucam. Coś to Wam pomoże?
                              Załączone pliki
                              Wirus -> 136 KM 310 Nm

Komentarz

• kowaltom99
                                Rider
                                • 2009
                                • 743
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wprawdzie trochę "zaplątane", ale wygląda na to, że zasilanie jest podłączone przez czerwony dodatkowy kabelek (wychodzony z żółtej wtyczki). Masa zasilania "wisi" niepodłączona, czyli kamerka bierze wspólną masę z przewodu sygnałowego (Chinch)

Wystarczy teraz tylko przeciągnąć ten jeden przewód z wtyczką chinch (żółtą) przez cały samochód do tylnej klapy.
                                Wewnątrz samochodu wchodzisz przewodem w lewy próg. Progu nie trzeba rozbierać, da się wcisną przewód pod plastik. W bagażniku do rozbiórki trochę tapicerki, do zdjęcia również poszycie klapy bagażnika. Radze poczekać do wiosny, chyba, ze masz ogrzewany garaż.

Komentarz

• oolsztyniak
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6647
                                  • Superb II combi (3T5)
                                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Nie pamiętam teraz już dokładnie jak to było ale na bank dawałem zasilanie z wycieraczki.
                                  Cinch do radia, czerwony przewód co był zlany z cinch do przewodu "reverse"
                                  I ten który został luźny dałem do wycieraczki
                                  image_49901.jpg

Komentarz

• keciu
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 63
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Zakupiłem Kamerę cofania( monitor na lusterko a kamerę w ramce rejestracji ) Kamerę podłączyłem do żarówki wstecznego a monitor do oświetlenia kabiny ,filtr zakłóceniowy także założyłem.Na wyłączonym silniku obraz jest prawidłowy bez zakłóceń ,gdy zapalę silnik obraz zaczyna skakać i migać ,Także przy wyłączonym silniku obraz miga gdy zamknę drzwi .Proszę o jakąkolwiek porady co można zrobić z tym problemem .Na filmiku widać w czym jest problem ..Za pomoc dziekuje z góry .Pozdrawiam WhatsApp Image 2020-08-18 at 06.40.42.jpeg
                                    Załączone pliki

Komentarz

• skit
                                      Classic
                                      • 2018
                                      • 28
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Film jest prywatny.. ale może problem jest w tym http://forum.octaviaclub.pl/forum/octavia-ii-octavia-ii-fl-octavia-ii-tour-1z/doposażanie-retrofitting-aa/2537588-radio-bonroad-2din-android-kamera-cofania-mikrofon?p=2646489#post2646489

Komentarz

• keciu
                                        Drive
                                        • 2011
                                        • 63
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Zmieniłem filmik na Publiczny . Odpiąłem od lamki zasilanie do lusterka i bezpośrednio dałem prąd z zapalniczki efekt ten sam , następnie podpiąłem ekran lusterka bezpośrednio z akumulatorem obraz jest ok ale tylko do chwili uruchomienia silnika ,obraz skacze i nic nie widać . Przepraszam ,ze tak długo nie odpisywałem .Pozdrawiam i proszę o jakieś sugestie .

Komentarz

• skit
                                          Classic
                                          • 2018
                                          • 28
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Podaj "plus" na kamerę zamiast z żarówki wstecznego, bezpośrednio z gniazda zapalniczki albo z akumulatora i zobacz czy wtedy też będzie się tak samo działo. Sprawdź to dla obu wariantów zasilania ekranu.

Komentarz

• keciu
                                            Drive
                                            • 2011
                                            • 63
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez skit Zobacz wpis
                                            Podaj "plus" na kamerę zamiast z żarówki wstecznego, bezpośrednio z gniazda zapalniczki albo z akumulatora i zobacz czy wtedy też będzie się tak samo działo. Sprawdź to dla obu wariantów zasilania ekranu.
                                            Rozumiem ze mam odpiąć plus kamerki od żarówki wstecznego ? a minus zostawić tak jak jest na obudowie tylnej lampy ? Czy jak tak zrobię dalej kamera będzie sie uruchamiać po włożeniu wstecznego biegu ? Bo chyba Nie ?Bardzo dziekuje za info ? .Pozdrawiam .

Komentarz

• szere
                                              Rider
                                              • 2019
                                              • 555
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

keciu jak dobrze rozumiem montujesz kamerę cofania z monitorem poza radiem, spróbowałbym jeszcze raz podpiąć tak jak było (+ do światła wstecznego) lecz z zamontowaniem innego filtra - może Twój jest wadliwy lub nie odpowiedni
                                              Ostatnio edytowany przez szere; 48118.
                                              Wirus -> 136 KM 310 Nm

Komentarz

• skit
                                                Classic
                                                • 2018
                                                • 28
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez keciu Zobacz wpis

Rozumiem ze mam odpiąć plus kamerki od żarówki wstecznego ? a minus zostawić tak jak jest na obudowie tylnej lampy ? Czy jak tak zrobię dalej kamera będzie sie uruchamiać po włożeniu wstecznego biegu ? Bo chyba Nie ?Bardzo dziekuje za info ? .Pozdrawiam .
                                                to robimy tylko po to żeby wykluczyć usterkę sprzętu, bo jeżeli się okaże, że wtedy kamerka działa dobrze no to problem jest w "plusie" podawanym na żarówkę (który jak wiemy jest sygnałem PWM) i wtedy trzeba ustabilizować to napięcie np. kondensatorem.

Komentarz

• piesu102
                                                  Drive
                                                  • 2014
                                                  • 43
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Witam, mam pytanie odnośnie podłączenia kamery cofania (z chin) do radia MIB STD2 z yeti, podłączyłem zasilanie z wycieraczki tylnej tak samo masę, kabelek czerwony od złącza RCA zostawiłem nie podłączony, do radia podpiąłem RCA kabelek czerwony zostawiłem bez podpinania. I nie odpala się kamerka. Pytanie czy coś mam kodować ?
                                                  Samochód octavia II lift

Komentarz

Pracuję...