Problem z dobraniem manetki tempomatu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DesperoPl
    Classic
    • 2021
    • 32
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Problem z dobraniem manetki tempomatu

Witam, mam moduł pod kierownicą w o2 fl z 2009r o oznaczeniu 1K0 953 549CQ. W aucie mam komputer pokładowy pod prawa manetka. Dokupiłem manetke nową z tempomatem o numerze 1K0 953 513A która niby ma pasować. Manetke zakodowalem w zegarach i kole kierownicy tak jak trzeba wraz z aktywacja w bajcie 2 pit 2 opcji ccs itd. Wyskakuje mi błąd że manetka jest wadliwa. Gdy wchodzę w bloki pomiarowe zegarów w grupę 4 w idzie że manetka w okienku on of działa, natomiast reset plus i minus w okienkach nr 3 i 4 pokazuje skrót B/A. Próbuję wejść w silnik i wyskakuje mi blad: usterka 0010 i nie mogę wejść w żaden sposób w sterownik silnika i wyskakuje mi komunikat że nie mogę połączyć się vcdsem że sterownikiem silnika. Postępowałem tak samo że wszystkimi procedurami jak to robił krzynol i jeszcze kilku innych ludzi którzy kodowali i doposazali swoje autka w tempomat. Powie mi ktoś co robię źle? Nadmieniam że bcdsa mam oryg. Z firmy adako , zarejestrowany i bez limitu vin , interfejs hex v2, oprogramowanie i sterowniki vcdsa versja 24.7 pobrana że strony adako.pl.
    proszę o pomoc bo już nie mam pojęcia co jest grane.
    w Rzeszowie ciężko znaleźć kogoś by to ogarna , jedna firma jest na ul.przemyslowej ale mają napięte dlugo grafiki pracy.
  • kowaltom99
    Rider
    • 2009
    • 747
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Czy manetka jest na pewno nowa? Oryginał czy zamiennik?
    Jeżeli nie jest nowa nowa - to do rozebrania i sprawdzenia miernikiem - często przecierają się przewody w manetce, w przegubie gdzie manetka jest ruchoma.
    Mogą też być brudne styki.
    Skoro w blokach pomiarowych jest reakcja na on/off - a na inne przyciski nie ma - to coś nie tak wewnątrz manetki.

Komentarz

• DesperoPl
      Classic
      • 2021
      • 32
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BZB 1.8 TSI 160 KM

Nowa od producenta ale nie oryginał bo ten kosztuje 380zl.

Komentarz

• DesperoPl
        Classic
        • 2021
        • 32
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BZB 1.8 TSI 160 KM

No silnik nie widzi resetu itd tylko on off. Kupiłem kolejna z literka G i krzynol mówił że ta powinna podejść do mojego sterownika bez przeróbek itd bo na swoim kanale taka montował do takiego sterownika. Ponadto na allegro są całe zestawy czyli tasma , moduł i manetki i patrzyłem na oznaczenia i do mojego modulu podchodzi tempomat z numerami zakończonymi litera G a manetka kompa ma literę J. Zobaczymy, zamontuje , spróbuję zakodować i czy będzie chodzić o ile uda się wejść w sterownik silnika bo mi błąd usterka 0010 wywala i hgw dlaczego a wejść w opis błędu nie wiem jak w vcdsie.

Komentarz

• jasiek2905
          Rider
          • 2012
          • 270
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM
          • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zobacz czy przez przypadek nie odhaczyłeś sterownika silnika w Gateway.

Komentarz

Pracuję...