Jakiś czas temu w mojej Skodzie Octavii II uszkodziła się oryginalna lampka drzwiowa. Zdecydowałem się więc na zakup zamiennika LED.
Świeci naprawdę ładnie, ale zauważyłem, że po zamknięciu drzwi lampka wciąż delikatnie się żarzy. Z czasem zaczęło mnie to irytować.
udało mi się ten problem rozwiązać, więc postanowiłem podzielić się sposobem, który może się komuś przydać.
Co będzie potrzebne:
Rezystor 2,2kΩ / 1W
Taśma izolacyjna
Opcjonalnie: lutownica, cyna, kalafonia lub pasta lutownicza
Krok po kroku:
Zdejmij kolorową osłonę, a następnie odkręć dwie śrubki i wyjmij płytkę PCB z obudowy.
Zawiń lub przylutuj druciki rezystora pomiędzy dwa piny zasilające.
Najlepiej przylutować rezystor, aby zapewnić trwały i pewny styk.
Jeśli nie masz lutownicy, możesz druciki mocno owinąć wokół pinów.
Zabezpiecz końcówki rezystora przed przypadkowym zwarciem taśmą izolacyjną.
Rezystor nie powinien się stykać z innymi elementami na PCB jeśli dotyka jakichkolwiek pól lub elementów, również zabezpiecz je taśmą izolacyjną.
Uwaga: jeśli zdecydowałeś się na owinięcie drucikiem piny, rezystor może się mocniej nagrzewać z powodu mniejszej powierzchni styku.
Po zamontowaniu rezystora problem z żarzeniem się powinien całkowicie zniknąć.
Świeci naprawdę ładnie, ale zauważyłem, że po zamknięciu drzwi lampka wciąż delikatnie się żarzy. Z czasem zaczęło mnie to irytować.
udało mi się ten problem rozwiązać, więc postanowiłem podzielić się sposobem, który może się komuś przydać.
Co będzie potrzebne:
Rezystor 2,2kΩ / 1W
Taśma izolacyjna
Opcjonalnie: lutownica, cyna, kalafonia lub pasta lutownicza
Krok po kroku:
Zdejmij kolorową osłonę, a następnie odkręć dwie śrubki i wyjmij płytkę PCB z obudowy.
Zawiń lub przylutuj druciki rezystora pomiędzy dwa piny zasilające.
Najlepiej przylutować rezystor, aby zapewnić trwały i pewny styk.
Jeśli nie masz lutownicy, możesz druciki mocno owinąć wokół pinów.
Zabezpiecz końcówki rezystora przed przypadkowym zwarciem taśmą izolacyjną.
Rezystor nie powinien się stykać z innymi elementami na PCB jeśli dotyka jakichkolwiek pól lub elementów, również zabezpiecz je taśmą izolacyjną.
Uwaga: jeśli zdecydowałeś się na owinięcie drucikiem piny, rezystor może się mocniej nagrzewać z powodu mniejszej powierzchni styku.
Po zamontowaniu rezystora problem z żarzeniem się powinien całkowicie zniknąć.