Kompas (maxidot) bez radia navi O2 preFL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bozo
    Classic
    • 2021
    • 19
    • Octavia II (1Z3)
    • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Kompas (maxidot) bez radia navi O2 preFL

Witam wszystkich,

jakiś czas temu natknąłem się w internecie na zdjęcie maxidota ze wskazaniem kompasu i zachciałem tego samego we własnej Octavii.
    Czytając dowiedziałem się, że takie wskazanie kompasu na maxidot pokazuje się z automatu gdy mamy fabryczne radio z nawigacją, ale korzystając z wygody nowoczesnego radia z bluetooth i dobrodziejstw map google, postanowiłem poszukać innego rozwiązania.

Czytając tutorial, wskazujący jak dokonać retrofitu licznika z dużym wyświetlaczem w VW Jetta 2006 (https://furmanka.blogspot.com/2008/0...e-cluster.html) możemy przeczytać, że da się do Jetty taki kompas uzyskać przy pomocy dodatkowego modułu sondy magnetycznej, nawet jeżeli nie ma w niej radia z nawigacją. Jako że Jetta jest Golfem, a Golf jest Octavią, stwierdziłem że spróbuję podjąć się takiej samej operacji w swojej Octavii 2 preFL z 2006.

Potrzebne graty:
    - Moduł sondy magnetycznej 1K6 919 879
    - Wtyczka 8 pin do modułu 3D0 972 708
    - 6 przewodów (i pinów, jeżeli we wtyczce nam brakuje - moja miała, więc niestety nie znam numeru części pinu), 1 na +12V, 3 na masę i 2 na CAN

image.pngimage.png

Przygotowujemy wiązkę i podłączenie robimy zgodnie ze schematem poniżej (z tego samego blogposta), pamiętając aby przewody CAN H i CAN L były ze sobą skręcone. Masę podłączamy gdzie nam najwygodniej, a 12V po zapłonie.
    image.png

Szyna CAN opisana na diagramie (piny 10 i 20 CAN GW) to szyna infotainment, w każdej Octavii powinna ona być łatwo dostępna we wtyczce radia na pinach 9 i 10 zgodnie ze schematem:

image.png

Fabrycznie (przynajmniej w Golfie) moduł kompasu umieszczony jest nad podsufitką i przymocowany do sufitu, zaraz przy tylnej szybie tak, aby możliwie uniknąć zakłóceń od wszelkich pobliskich urządzeń (zwłaszcza głośników).

Jeżeli wszystko zrobiliśmy poprawnie, naszym oczom po uruchomieniu zapłonu powinien ukazać się następujący widok:
    image.png

Kompas sam zaczął nadawać, a w menu licznika pojawiła się opcja Compass, w której można wybrać strefę świata (według mapek VW dla Polski jest to raczej strefa 8).

W moim wypadku nie musiałem w GW kodować pola 17 (Position Sensing) aby kompas się podpowiedział, ale być może kodowanie to jest wskazane dla poprawnego działania i kalibracji modułu - na razie za krótko się bawię by stwierdzić to z całą pewnością.​​​​
Pracuję...