Dziś dotarł do mnie ostatni grat (czujnik jakości powietrza) i też zaczynam modyfikację swojej klimatyzacji. Enriquez, traci już do mnie cierpliwość ale jeszcze go trochę pomorduję i mod będzie ukończony :wink:
[ Dodano: Pią 18 Maj, 12 23:43 ]
Zamieszczone przez Enriquez
1. Nagrzewnica, najlepiej z wiązkami 1K1 820 003 AQ - 200 - 300 PLN
2. Panel Climatronic (mój akurat z grzaniem dupy) 3T0 907 044 AL - 170 PLN
3. Wiązka, o ile nie udało nam się jej kupić z nagrzewnicą 1K1 971 566 AR - bezcenna
4. Czujnik nasłonecznienia 1Z0 907 539 C + wtyczka (1K0 972 704 C) + 4 piny 009 - czujnik katalogowo 112 PLN, do wyrwania razem z wtyczką i pinami w tej cenie.
5. Czujnik jakości powietrza 1K0 907 659 (? PLN) + wtyczka 1J0 972 483 A (21 PLN) + 3 piny 009 + gumki
6. Czujnik kratki po stronie pasażera 4B0 820 543 A lub prosty + wtyczka 1J0 971 972 + 2 piny 019
Enriquez, popraw mnie jesli sie mylę ale chyba niektóre piny trzeba podać jako x2 bo z jednej strony np. do czujnika nasłonecznienia a z drugiej strony do wtyczki 20pinowej panelu, prawda?? Teraz tylko kwestia czy to te same piny??
Dziś bolą plecy od pracy w kucki no i łapki pociętę od wszelakich śrubek i blaszek :? ale daliśmy radę.
Enriquez, no poszło deko szybciej bo po primo, wiedziałem już trochę od ciebie po duo miałem nawet manuale jak odkręcić deskę i belkę, krok po kroku od kowala2002 Drugi raz pewno zrobił bym to jeszcze szybciej
Oczywiście pomoc Roberta była niezbędna szczególnie przy opróżnieniu klimy i układu chłodzenia, więc chyba nie muszę nikomu pisać po raz kolejny że polecam Jego usługi
Dzwoniłem i dowiedziałem się że przeróbka climatic na climatornic w mojej Octavii będzie kosztowała 1500 zł. Wszytko robią na gotowo, mnie nic nie interesuje. Pan przez telefon zapraszał na takiego moda na jesieni. Mi się cena podoba i do Piotrkowa nie jest aż tak daleko.
Dzwoniłem i dowiedziałem się że przeróbka climatic na climatornic w mojej Octavii będzie kosztowała 1500 zł. Wszytko robią na gotowo, mnie nic nie interesuje. Pan przez telefon zapraszał na takiego moda na jesieni. Mi się cena podoba i do Piotrkowa nie jest aż tak daleko.
Ooooo,niezla cena Ceikawe ile czasu zajmuje taki mod?Pewnie caly dzionek,jak nie wiecej
Kupisz sobie nagrzewnicę i panel, przyjedziesz do mnie i w warsztacie Roberta wymienimy Ci za 500 łacznie z robocizną i opróźnieniem i napelnieniem klimy i układu chłodzenia Zawsze tysiac zostaje w kieszeni
namo, wydaje mi się że koledze chodziło o robociznę za 500...
Wszystkie części musiałbyś kupić, czyli nagrzewnicę kompletną (200-300), panel climatronic (150-250), ramkę radia(? 40), czujnik jakości powietrza z wtyczką i uchwytem (100), czujnik nasłonecznienia z wtyczką (100), czujniki temperatury 2 szt z wtyczkami (100), jak na poprzedniej stronie...
Za powyższe części zapłacisz ok. 700 + robota, no chyba, że maxpaynemm, ma mega promocję.
namo, wydaje mi się że koledze chodziło o robociznę za 500...
Wszystkie części musiałbyś kupić, czyli nagrzewnicę kompletną (200-300), panel climatronic (150-250), ramkę radia(? 40), czujnik jakości powietrza z wtyczką i uchwytem (100), czujnik nasłonecznienia z wtyczką (100), czujniki temperatury 2 szt z wtyczkami (100), jak na poprzedniej stronie...
Za powyższe części zapłacisz ok. 700 + robota, no chyba, że maxpaynemm, ma mega promocję.
Tak musisz kupić części.
1. Nagrzewnica jak dobrze poszukasz 200zł, od Octavi albo Golfa V lub VI
2. Panel Climatronika (ja kupiłem za 100zł) na allegro za około 200zł
3. Czujnik jakosci powietrza (według mnie zupełnie zbędny gadżet!!) no ale jak chcesz to na allegro do wyrwania za około 100zł. (ja kupiłem za 80zł)
4. czujniki nawiewu z wtyczkami spokojnie weźmiesz ze swojej starej nagrzewnicy (ja tak zrobiłem wiec nie musisz nic kupować. No chyba że chcesz stara nagrzewnicę sprzedać za jakieś duże $$$ ake wątpie zeby tototo ktoś kupił drżej niż 100-150zł więc masz gratisz czujniki temperatury :
5. No i czujnik nasłonecznienia - ja kupiłem za 40zł na allegro.
6. Ramka do Columbusa 50zł.
7. Kilka pinów w ASO około 50zł
Czyli JA wydałem:
Nagrzewnica 200
Czujnik nasłonecznienia 40
Czujnik jakości powietrza 80
Panel 100
Ramka 50
Czujnik kratek nawiewu - 0
RAZEM 470zł + jakieś 50zł łącznie na przesyłki allegro.
Robocizna przy spuszczaniu i napełnianiu klimy oraz układu chłodzenia i użyczenie warsztatu - pytaj kolegi robekcool
Moja robocizna - na PW
Temat do ogarnięcia w około 5-6h o ile nie wyskoczą niespodzianki.
Pozdro!
Odswiezajac temat mam pytanie odnośnie numeru panelu climatronica. Początek numeru jest taki sam bez względu z jakiego samochodu pochodzi natomiast numery różnią sie ostatnimi literami.
Ma to jakieś znaczenie ?
Witam w dyskusji,
Z pytaniem, czy wymiana samego panelu, bez wymiany nagrzewnicy oraz tych wszystkich dodatków, będzie wystarczająca by sterować klimatyzacją w w O2FL MY2010 w takim zakresie jak robi to climatic ?
Rozumiem oczywiście, że climatic robi trochę mniej, ale gdyby zastosować panel climatronika to np. czy można uzyskać wyświetlenie na SWINGU ?
W skrócie ---- czy panel climatronika będzie działał bez "bebeszenia" osprzetu ?
Też nad tym kiedyś myślałem - i nie da się. Chodzi o to, że w Climatic rozdział powietrza na poszczególne klapy odbywa się jednym silniczkiem, którego kąt obrotu to 360 stopni. W zależności od jego położenia powietrze jest kierowane tu i tam. W climatronic odbywa się to poprzez sterowanie poszczególnych klap indywidualnymi silniczkami, chodzącymi w pewnych zakresach kątów - jest to po prostu zupełnie inne rozwiązanie.
Dziękuję za fachową odpowiedź.
Rozumiem, że z climatikiem może współpracować dedykowana nagrzewnica, a z climatronikiem zupełnie inna - czy tak ?
Nie ma zatem mozliwości by auto miało włożoną nagrzewnicę od climatronika a do sterowania by panel climatic ?
Komentarz