Trafiła mi się okazja i trafiłem na allegro lusterka od O2 FL w stanie idealnym z opcjami (składane, podgrzewane, podświetlane i z fotochromem!) 13pinowe za 300zł komplet!! Gostek sprzedawał mi je w przekonaniu że nie maja fotochromu a jednak maja
W sumie dobrze że tak tanio bo niestety muszę je polakierować na ten mój beż cappucino :?
Czy możecie mi podpowiedzieć jak bezinwazyjnie (bez połamania czegokolwiek) zdjąć do lakierowania plastiki zewnętrzne???
maxpaynemm, Zapytaj kolegi gieu on chyba ostatnio coś kombinował z lusterkami ( fotochromy ) to powinien być w temacie , sam jestem ciekaw bo będę nie długo dokładał oświetlenie zewnętrzne w lusterku na ledach super flux .
maxpaynemm, nie wiem jak w fl, ale przed fl są zaczepy
teoretycznie wszystko od środka trzeba robić
praktycznie jak wciśniesz w połowie dolną część do górna na szynach idzie do góry
zresztą było na 100%, trzeba poszukać
coś z kierunkiem w lusterkach szukaj :idea:
krzynol, dziekuję tak właśnie jest. Przełamałem sie trochę i wyciagnołem lustro z obudowy. Faktycznie sa wkręty i kilka zatrzasków. Chwila strachu tylko przy wyciąganiu lustra
[ Dodano: Pon 03 Gru, 12 17:07 ] krzynol, ta gwoli potwierdzenia: wymiana lusterek na po FL lacznie z modułami i pokrętłem do sterowania jest całkowicie P&P??? Muszę ciągnąć jakieś kable oprócz kabli do fotochromu???
Możesz podrzucić jeszcze kodowanko?? Gdzie co i jak ?
kodowanko ci sie podpowie w VCDS
włącznik lusterek P&P
sterownik P&P - rozebrać boczek, odkręcić silniczek, wymienić sterownik, skręcić
UWAGA! znika taka funkcjonalność? że po naciśnięciu blokady okien tylnych nie gasną przyciski z tyłu - w wersjach >2007
sterownik FL też czułe są na opór szyby - mogą być kłopoty z ustwieniem auto run
1. Wyciągnąć wkład lustra szarpiąc z wyczuciem za zewnętrzną krawędź lusterka.
2. Odkręcić dwa wkręty torx trzymające osłonę lusterka ze stelażem.
3. Odgiąć delikatnie 3 zaczepy plastikowe i podważyć delikatnie płaskim śrubokrętem na wysokości zaczynającego się kierunkowskazu. Tam mniejwięcej jest 4 zaczep plastikowy i chyba nie ma do niego dostępu od środka ale mi udało się go zdjąć tak że nic się nie połamało.
Generalnie nic trudnego ale trzeba wszystko robić z wyczuciem żeby nie połamać delikatnych plastikowych zaczepów.
Koledzy sprawa nr 2.
Dziś wszedłem w kodowanie moich lusterek i to co zobaczyłem:
Na obu lusterkach mam możliwość zakodowania Foldig Mirrors Instaled czy to oznacza że moje sterowniki moga obslużyć składanie lusterek??
Dodam że moje auto to ostatni wypust przedliftingowców, jak myślicie?? :roll:
Enriquez, właśnie kupiłem takie lustra od FL w piątek montuje bo dziś się lakierowały. A powiedzcie mi czy fotochrom też koduje się w tych modułach czy tu kable idą do środka do lusterka wewnętrznego???
Już mi ślinka leci na uruchomienie fotochromu ale wewnetrzne mam zwykłe a to już rzeźba z mocowniem lusterka z czujnikiem i fotochromem
Już mi ślinka leci na uruchomienie fotochromu ale wewnetrzne mam zwykłe a to już rzeźba z mocowniem lusterka z czujnikiem i fotochromem
No właśnie miałeś nie montować czujnika zmierzchu/deszczu, a teraz konieczność łącznie z lusterkiem samo ściemniającym. Tylko teraz kombinacja z szybą.
W tych wybajerzonych lusterkach zewnętrznych to ile masz kabli w kostce?
Czujnika deszczu i świateł nie potrzebujesz tylko lustro wewnętrzne fotochrom z niego masz dwa kabelki o ile pamiętam białe które wpinasz do kostki w słupku które sterują lustrami w drzwiach.
Na lusterku kierowcy wszedlem w kodowanie i zrobiłem: 0000244+0004096= 0004340 i to wpisałem w polu kodowania. Niestety kodu nie przyjeło
Wszedłem w lusterko pasażera i ze wzgledu na to że tam też było 0000244 to dodalem tą samą wartość i wpisałem 0004043 (czyli na odwrót) przytjeło o dziwo :roll:
Zrobiłem test lustra pasażera banglało wszystko z podświetleniem przestrzeni ale lusterko się nie złożyło
Wygląda na to że składanie chyba na starych sterownikach nie zadziała Czy ktoś mi podpowie jak zakodować żeby świeciło się oświetlenie pod lusterkami??
maxpaynemm, Kodowanie do oświetlenia otoczenia (z lusterek) +0000002 . Ale faktycznie dziwne że nie masz tego w pomocniku kodowania .
A co do składania lusterek , to czy sprawdzałeś w sterowniku drzwiowym czy masz piny odpowiedzialne za tą funkcję ?.
Nie wiem jak jest w przed FL , bo w sterownikach dla FL to kostka czarna 16 stykowa pin 14 i 15 odpowiadają za pracę silniczka do składania lusterek .Jeśli fizycznie u Ciebie tych pinów nie ma to nie będzie składania .
Wojtenio, dzięki za to kodowanie. W sumie to wpinając sie w kostki tego nie przylukałem, zobaczę w sobotę jednak raczej na 100% czeka mnie wymiana tych sterowników, ponieważ o ile przyjmują podświetlanie przestrzeni wokól lusterek to składania już nie. Mam komunikat w stylu "Request of range" coś takiego o ile dobrze pamiętam.
Wojtenio, jeszcze jedna prośba czy mozesz u siebie looknąć czy kodowanie skladania lusterek też ma wartość +0004096?? Byłbym bardzo zobowiązany :|
[ Dodano: Wto 18 Gru, 12 07:46 ]
Jeszcze jedno Panowie:
Zauważyłem że moduły z obsługą składanych lusterek mają jeszcze oznaczenia tzw. SW i HW.
Są moduły ktore mają HW 007 i SW 20xxx oraz HW 008 i SW 20xx czy ktoś mi powie jaka jest miedzy nimi różnica bo w oznaczeniu modułu ktore podawał kolega marab i krzynol oba spełniają warunki żeby obsługiwać składania luster :szeroki_usmiech ''
Zauważyłem że moduły z obsługą składanych lusterek mają jeszcze oznaczenia tzw. SW i HW.
Są moduły ktore mają HW 007 i SW 20xxx oraz HW 008 i SW 20xx czy ktoś mi powie jaka jest miedzy nimi różnica bo w oznaczeniu modułu ktore podawał kolega marab i krzynol oba spełniają warunki żeby obsługiwać składania luster?
Komentarz