Hid-y

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yunior81
    RS
    • 2010
    • 1657
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez krzynol
    rozwiązania ORI - tylko
    Powiedz to ludziom z wątku o tylnych spreżynach :lol:

Komentarz

• jamesbondzio
      L&K
      • 2009
      • 1174
      • Octavia III (5E3)
      • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Dachu,
      napisz do kolegi z naszego forum :

to "ten sam" co sklep motohid.pl
      pomoże i doradzi ;-)

z tego co wiem HIDy Slimy mieszczą sie w obudowe lampy i nic nie widać.
      kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• tokolosz
        Rider
        • 2010
        • 519
        • Volvo

Jeżdżę dużo w nocy i tak naprawdę oślepiają auta ze źle ustawionymi lampami - nieważne czy masz oryginalne xenony czy nie, lecz czy ustawione są one prawidłowo. Ople Insignia też porządnie wypalają gały.
        Ogólnie podoba mi się nazewnictwo na forum: "oryginalne xenony", chińskie HIDy? HID to opis działania a nie nazwa własna.
        Więc nie oryginalne xenony jeżeli są dobrej jakości i są dobrze ustawione są akceptowalne przeze mnie (tylko w soczewce ). Miałem kiedyś takie ustrojstwo w Leganzie z soczewką i ok. nie oślepiało bardziej niż H7. Ja ustawiam lampy co przegląd (czyli 15tkm).

yunior81, troszkę poszedłeś z cytowaniem ----- zbyt krótko - Jakbym Ja Ciebe tak zacytował z instrukcją montażu:
        Zamieszczone przez yunior81
        Wyjmujesz żarówkę
        to troszkę śmiesznie by wyglądało,
        co nie zmienia faktu, że też się nie zgadzam z tą opiną
        Zamieszczone przez sew1981
        bez przesady fabryczne ksenony nigdy Cie nie oslepią jak hid wstawiony w lampe, która nie jest dostosowana do tego.
        /jeśli mówimy o soczewkowych lampach.

Pozdrawiam
        Grand Scenic 2.0T Initiale 05'
        Służbowe: Berlingo 1.6hdi 92 Selection 15'
        Była 4 x Octavia: 04' O1 fl Elegance Combi ASV
        08' O2 Elegance Combi BKC
        11' O2 fl Elegance Combi CDAA
        99' O1 SLX Combi AHF

Komentarz

• sew1981
          RS
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2009
          • 10918
          • Fiat

yunior81, nie chodzi mi, że musi wszystko być ori, tylko musi spełniać swoje zadanie. Nie jestem przeciwnikiem hidów w ogóle, tylko hidów bylejakich i byle gdzie, a niestety tak jest w większości przypadków

Komentarz

• Dachu
            Rider
            • 2008
            • 724
            • Octavia II (1Z3)
            • BGU 1.6 MPI 102 KM

Dzieki wszystkim za wypowiedzi te pozytywne i te negatywne :wink: wlasnie moze ktos napisze jak ma slimy czy sie mieszcza w lampie?
            Skoda Octavia II 1.9 TDI BJB 105/250 niestety juz nie ma(ale w pamieci pozozstanie

obecnie Skoda Octavia II 2.0 TDI 187 km i 390 Nm + banan na twarzy

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ck+king++dachu

Komentarz

• gebek
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1214

Mielismy ostatnio klienta z peknieta soczewka...reklamowal reflektor na gwarancji.
              Zamowilismy reflektor i w czasie wymiany okazalo sie ,ze gosc ma wsadzone HIDy.
              Moze soczewka pekla bez zwiazku z HIDem,ale nie bylo problemu z ustawieniem swiatel.
              Jedynie odbicie promienia wyglada jak w halogenie,a nie w ksenonie...soczewka ma inna przeslone.
              Wiec tak na prawde to nie rozumiem dlaczego HID w soczewce mialby oslepiac.
              To soczewka z przeslona skupia/rozpasza/modeluje strumien swiatla...zarnik jedynie
              moim zdaniem, daje go wiecej...lumenow znaczy sie :szeroki_usmiech
              Tato,tato...czy to auto jest chore?
              Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
              Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• komoornik
                Ambiente
                • 2008
                • 150

Przecież w O2 FL można chyba przestawić przesłony, tak aby odcięcie było jak w ori xenonie?

Komentarz

• Dachu
                  Rider
                  • 2008
                  • 724
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BGU 1.6 MPI 102 KM

ma ktos moze zdjecie hid-ow zchowanych w lampach,jak swieca w OII hid 6000? :wink:
                  Skoda Octavia II 1.9 TDI BJB 105/250 niestety juz nie ma(ale w pamieci pozozstanie

Komentarz

• sebastian7905
                    RS
                    • 2009
                    • 3488
                    • Volkswagen
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

a ja miałem HID-y . teraz mam ori xenon i powiem wam że różnica w świeceniu jest ogromna ( na korzyść ori xenonów)
                    Sebastian
                    Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                    Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
                    Była Black ELEGANCE by sebastian7905
                    Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• kristofer55
                      Rider
                      • 2012
                      • 272

Zamieszczone przez Dachu
                      Dzieki wszystkim za wypowiedzi te pozytywne i te negatywne :wink: wlasnie moze ktos napisze jak ma slimy czy sie mieszcza w lampie?
                      Właśnie, dobre pytanie . Się zastanawiam gdzie można to przyczepić, do osłony gumowej od swiatla ?
                      Kompletny samochodowy zestaw xenon HID z przetwornicami typu semi SLIM CAN BUS PRO pod oprawki

Komentarz

• andrzej111
                        L&K
                        • 2010
                        • 1391

Zamieszczone przez Dachu
                        ma ktos moze zdjecie hid-ow zchowanych w lampach,jak swieca w OII hid 6000?
                        6000K to wiocha po całości.
                        4300 z motohid wygląda jak ori ksenon, porównywałem z ori ksenonem i jest dokładnie taka sama barwa.

Zastanów się czy warto wydawać na to kasę bo pewnie i tak skończy się na tym że prędzej czy później włożysz ori ksenon Wystarczy że przejedziesz się autem z ori ksenonem
                        Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• oolsztyniak
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6647
                          • Superb II combi (3T5)
                          • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

hid to kupa.
                          Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                          Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• krzynol
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 10996
                            • Superb II combi (3T5)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez andrzej111
                            bo pewnie i tak skończy się na tym że prędzej czy później włożysz ori ksenon
                            cały czas to powtarzam

oolsztyniak, :diabelski_usmiech
                            ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                            ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                            poprzednie modele:
                            ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                            ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                            O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• tomekjmopl
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1187
                              • Opel
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

6000K to wiocha po całości.
                              4300 z motohid wygląda jak ori ksenon, porównywałem z ori ksenonem i jest dokładnie taka sama barwa.
                              Cały czas mnie to fascynuje - jest wielu zawodników zachwalających 6000K. Dla mnie osobiście barwa 4300K jest optymalna (no powiedzmy jakieś 4700K byłoby idealnie, ale nie bawmy się w aptekarstwo ), a jak widać niebieska poświata jest dla nich ważniejsza od dobrej widoczności ...

Komentarz

• Super_Be
                                Rider
                                • 2010
                                • 308

Zamieszczone przez tomekjmopl
                                Cały czas mnie to fascynuje - jest wielu zawodników zachwalających 6000K. Dla mnie osobiście barwa 4300K jest optymalna (no powiedzmy jakieś 4700K byłoby idealnie, ale nie bawmy się w aptekarstwo ), a jak widać niebieska poświata jest dla nich ważniejsza od dobrej widoczności ...
                                Bo 4300 to właściwie ciężko odróżnić, czy to ksenon, czy jakaś żarówka typu +ileśtam%, Blue Power or łotewer. A przy 6000 to od razu widać, że spoko bryka na ksenach jedzie 8)
                                :
                                : Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
                                :
                                : Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
                                : Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
                                :

Komentarz

• tomekjmopl
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 1187
                                  • Opel
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Super_Be, czy ja wiem - mnie tam nawet na 4300K ładnie na autostradzie zjeżdżają - widocznie liczy się moc strumienia w soczewce, a nie barwa :P

Komentarz

• szwagier10
                                    Classic
                                    • 2008
                                    • 22

Re: Hid-y

jestem zainteresowany takimi,
                                    co myslicie, wszystkie opinie mile widziane,pozdrawim :wink:[/quote]

Każdemu, kto chce zamontować hidy/zenony...polecam aby przejechał się w deszczu przed samochodem z zamontowanym czymś takim lub mijanie się z takim pojazdem...najlepsze warunki to ciemność i deszcz.

Osobiście wytłukłbym młotkiem takie lampy - tak bardzo są uciążliwe na drodze w ww. warunkach - ale to moje zdanie

Ori xenon świeci o niebo lepiej

pozdrawiam
                                    Octavia II Elegance FL 4x4 2,0 TDI CR '11 (seria) 143kkm i poszła w ludzi!!

SII FL 4x4 '14 2.0 TDI CFFB

Komentarz

• andrzej111
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1391

Zamieszczone przez gebek
                                      Mielismy ostatnio klienta z peknieta soczewka...reklamowal reflektor na gwarancji.
                                      Zamowilismy reflektor i w czasie wymiany okazalo sie ,ze gosc ma wsadzone HIDy.
                                      Moze soczewka pekla bez zwiazku z HIDem,ale nie bylo problemu z ustawieniem swiatel.
                                      Jedynie odbicie promienia wyglada jak w halogenie,a nie w ksenonie...soczewka ma inna przeslone.
                                      Wiec tak na prawde to nie rozumiem dlaczego HID w soczewce mialby oslepiac.
                                      To soczewka z przeslona skupia/rozpasza/modeluje strumien swiatla...zarnik jedynie
                                      moim zdaniem, daje go wiecej...lumenow znaczy sie
                                      HID w soczewce nie oślepia, tyle że gównianie oświetla droge tzn nierównomiernie. Pewne obszary są mocniej oświetlone niż inne, w przypadku ori ksenonu wszystko do "odcinki" jest równo oświetlone - to mi się od razu rzuciło w oczy gdy przejechałem się autem z ori ksenonem

[ Dodano: Czw 21 Lut, 13 17:08 ]
                                      Zamieszczone przez szwagier10
                                      Każdemu, kto chce zamontować hidy/zenony...polecam aby przejechał się w deszczu przed samochodem z zamontowanym czymś takim lub mijanie się z takim pojazdem...najlepsze warunki to ciemność i deszcz.

Osobiście wytłukłbym młotkiem takie lampy - tak bardzo są uciążliwe na drodze w ww. warunkach - ale to moje zdanie
                                      Kolego pewnie masz na myśli ludzi którzy nie mają soczewki
                                      Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• czernobyl
                                        L&K
                                        • 2008
                                        • 1276
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

HID w soczewce nie oślepia, tyle że gównianie oświetla droge tzn nierównomiernie. Pewne obszary są mocniej oświetlone niż inne, w przypadku ori ksenonu wszystko do "odcinki" jest równo oświetlone - to mi się od razu rzuciło w oczy gdy przejechałem się autem z ori ksenonem
                                        no właśnie to jest problem, że nawet jeśli soczewka jest -niby- taka sama do H7 czy D2S to pewnie różnica w mocowaniu o jakiś 1mm sporo zmienia, bo niestety nawet niektóre xenony (zgaduję, że to HIDy) potrafią potężnie oślepić - właśnie w deszczu albo przynajmniej nocą widać to, że światło jest mocno skupione i nawet jeśli nie oślepia Cię bezpośrednio taki zawodnik (poprzez kiepskie odcięcie lub jego brak), to poziom olśnienia z odbicia z jezdni potrafi odebrać zdolność widzenia na kilka sekund.
                                        z mojego punktu obserwacyjnego nad dodupnie oświetloną drogą widać, że nawet jeśli dwa auta mają soczewki -np. passaty B6, to ori xenony świecą szerzej niż halogeny, za to zawodnicy na przeszczepach palą wąską, niebieską dziurę w jezdni przed sobą. tłumaczę sobie, że to właśnie z tego powodu HIDy nawet w soczewkach oślepiają bardziej - bo strumień światła padający na metr kwadratowy drogi jest dużo silniejszy niż być powinien
                                        także zgadzam się z wersją przed-przedmówcy - szwagier10, HIDy to zuo i tłumaczenie, że w soczewkę to można wszystko, nie przekonuje mnie

Komentarz

• Dachu
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 724
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BGU 1.6 MPI 102 KM

duzo czytałem na ten temat i juz sam zwariowałem,jedni mowia ze oslepia inni ze nie,jedni ze to zło inni ze swieci jak ori i nie ma z tym problemu,zwariowalem :roll:

Komentarz

• sebastian7905
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 3488
                                            • Volkswagen

mówię Ci że miałem Hidy w soczewce ,a teraz mam ori xenon i nikt mi nie powie że to jest to samo . Hid nawet w połowie nie dorównuje xenonowi ,wiem po sobie
                                            Sebastian
                                            Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                                            Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• Dachu
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 724
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BGU 1.6 MPI 102 KM

Ja zdaje sobie sprawe ze ori xenon to nie jest to samo co hid-y,ale jest to troszke tansza opcja zrobienia w swoim aucie lepsze oswietlenie drogi,czytalem i jedni mowia ze hid-y nie oslepiaja jezeli lapmy sa dobrze ustawione,czy sie myle? :roll:

Komentarz

• sebastian7905
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 3488
                                                • Volkswagen

szczerze to nikt mi nigdy nie mrugnął ,ale hid miałem krótko tyle że ja myślę że lepiej jest zostawić w soczewkach zwykłą żarówkę niż robić z siebie wieś-tuningowca sorry że tak to nazywam ,ale takie jest moje zdanie
                                                Sebastian
                                                Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• krzynol
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 10996
                                                  • Superb II combi (3T5)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Dachu
                                                  ale jest to troszke tansza opcja
                                                  to jedyny plus tego rozwiązania
                                                  ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                                  ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                                  poprzednie modele:
                                                  ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                                  ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                                  O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• shado
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 5315
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wciąż pozostają sytuację, gdy nie ma fabrycznego xenona jak w Fabii i co wtedy? :roll:
                                                    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

Pracuję...