W pokrywie są tylko otwory do mocowania tablicy z plastikowymi wkładkami.Wydaje się,że lepszym wyjściem byłoby wypuścić przewód po przewierceniu sie przez lampkę oswietlenia tablicy.Klosz można uszczelnić klejem na gorąco i nie ma obaw,że coś skoroduje.
Dzięki,w takim razie lepiej chyba kupić kamere do lampki oświetlenia. Tylko wizualnie kiepsko potem wygląda podświetlenie tablicy. Nie da się równo podświetlić. Coś musze wykombinować
Dzięki,w takim razie lepiej chyba kupić kamere do lampki oświetlenia. Tylko wizualnie kiepsko potem wygląda podświetlenie tablicy. Nie da się równo podświetlić. Coś musze wykombinować
Witaj.Ja kupiłem coś takiego i polecam - koszt 200 zł
[ Dodano: Nie 11 Maj, 14 20:08 ]
Zamieszczone przez spoq
Witaj. A ja kupiłem kamerkę z ramką pod tablicę rejestracyjną .Fajna rzecz i świetnie wygląda nocą cofanie
zamówiłem już taką ,którą montuje się zamiast lampki.
Jak montaż?
Najgorsze jest chyba przeciągnięcie kabli z bagażnika do kabiny. I tego się najbardziej obawiam.
zamówiłem już taką ,którą montuje się zamiast lampki.
Jak montaż?
Najgorsze jest chyba przeciągnięcie kabli z bagażnika do kabiny. I tego się najbardziej obawiam.
Sorki że nie podpowiem ale montowali mi tam gdzie kupiłem a mnie przy tym nie było.Pozdrawiam
Przeciągnięcie kabli pomiędzy klapą a kabiną było dla mnie ciężkie, bo kable sygnałówe były u mnie zakończone wtyczkami CINCH a one dosyć duże średnice mają, ale koniec końców dało radę.
Jeżeli chodzi o różne świecenie lampek podświetlenia tablicy to do drugiej lampki dokupujesz żarówkę led z kasownikiem błędów CANBUS:
i jest lepiej niż oryginalne oświetlenie . Zmierz tylko długość orgynalnej żarówki bo te ledowe są o różnej długości.
Nie wiem, czy wiesz, ale zasilania kamery nie możesz wziąć bezpośrednio ze światła cofania, bo będziesz miał zakłócenia w obrazie, ale przez przekaźnik z akumulatora/rozdzielni. Przynajmniej tak było w moim przypadku.
Zasilanie kamery wezme z radia. Jest kabel na którym jest napięcie po wbiciu wstecznego.edu
Zasilanie prościej wziąć z żarówki cofania (nie trzeba ciągnąć przewodu przez cały samochód.
Ja mam tak zrobione, tylko musiałem dodać filtr zasilania, bo obraz z kamery na ekranie "skakał".
Filtr zwykły, taki jak do podłączenia zasilania CB. Koszt ok 10PLN link
Zasilanie kamery wezme z radia. Jest kabel na którym jest napięcie po wbiciu wstecznego.edu
Zasilanie prościej wziąć z żarówki cofania (nie trzeba ciągnąć przewodu przez cały samochód.
Ja mam tak zrobione, tylko musiałem dodać filtr zasilania, bo obraz z kamery na ekranie "skakał".
Filtr zwykły, taki jak do podłączenia zasilania CB. Koszt ok 10PLN link
O ile dobrze pamiętam u mnie się to nie sprawdzało.
Najtrudniejsze za mną
Kamera przykręcona,kable przeprowadzone do kabiny ,ale...
jak teraz złożyć do kupy gumową rurkę,którą idą kable z klapy do kabiny. Trzeba ją wcisnąć do środka czy wciska się ją w te plastikowe białe coś ,nie pamiętam jak to było przed.
I okazało się ,ze w moim chińskim radiu(GMS7706) brakuje jednej kostki iso,którą podłącza się kable od kamery. Gdzie moge coś takiego dostać?
Najtrudniejsze za mną
Kamera przykręcona,kable przeprowadzone do kabiny ,ale...
jak teraz złożyć do kupy gumową rurkę,którą idą kable z klapy do kabiny. Trzeba ją wcisnąć do środka czy wciska się ją w te plastikowe białe coś ,nie pamiętam jak to było przed.
I okazało się ,ze w moim chińskim radiu(GMS7706) brakuje jednej kostki iso,którą podłącza się kable od kamery. Gdzie moge coś takiego dostać?
Ten biały plastik od rurki gumowej ma zatrzaski na obwodzie, które są obecnie wewnątrz klapy
- wyjmij go z klapy
- nasadź na niego tę rurkę gumową
- zamocuj ponownie w klapie
Ja też mam chińczyka - ale miałem od razu obydwie kostki ISO - idź do sklepu z car audio i pokaż im te radio. Dobiorą wtyczkę bez problemu.
Dobra ,wszystko podłączone. Obraz jest ok ,bez zakłuceń .Zasilanie mam z radia tzn jak radio jest włączone to kamera działa cały czas lecz w instrukcji napisano ,żeby podłączyć się pod lampę cofania. Czy stałe zasilanie kamery wpływa negatywnie na jej pracę ?
Dobra ,wszystko podłączone. Obraz jest ok ,bez zakłuceń .Zasilanie mam z radia tzn jak radio jest włączone to kamera działa cały czas lecz w instrukcji napisano ,żeby podłączyć się pod lampę cofania. Czy stałe zasilanie kamery wpływa negatywnie na jej pracę ?
Stałe zasilanie - teoretycznie może mieć wpływ na żywotność kamery
Pisałem parę postów wyżej - ja mam podłączoną kamerę pod światło cofania z zastosowaniem filtra przeciwzakłóceniowego i wszystko jest OK.
Podłączenie kamery pod zasilanie "na stałe" na pewno zaszkodzi jej trwałości.
Bardzo przydatną jest funkcja podtrzymania włączenia kamery i monitora przez czas około 15 sekund po wyłączeniu wstecznego biegu. Szczególnie przydaje się w czasie manewrów na parkingu. Widoczny jest nie tylko dojazd do przeszkody, ale i odjazd. Przydatna jest też możliwość włączenia kamery na postoju bez włączenia zapłonu i wstecznego biegu. Czasami przydaje się też możliwość włączenia kamery w szasie jazdy do przodu, szczególnie w korku. Wszystkie te możliwości zapewnia dość prosty moduł monitorowy do samodzielnego zbudowania:
Ten moduł będzie dobrze współpracował z każdym monitorem, ewentualnie radiem z wyświetlaczem, i oczywiście można go zamontować w każdej chwili jako uzupełnienie już istniejącego systemu.
Komentarz