Antena do telestratu to zwykly kabel z wtykcza fakra. Licznik z pełnym MFA i bedzie webasto na zegarach
webasto dołożenie/montaż
Zwiń
X
-
Wiesz co całą kalkulację zrobię jak skończę. Ja liczę w 1000zł się zamknąć ale bardzo prawdopodobne że przekroczę te kwotę.
[ Dodano: Sob 11 Kwi, 15 23:19 ]
a więc wszystkie graty są już u mnie więc kosztowo wyszło to tak:
- panel climatronic 60zł (musiałem go troszkę przerobić bo nie było podgrzewania stołków)
- kompletny piec z pompką paliwa i metalowymi przewodami wodnymi oraz kompletnym długim wydechem 350zł
- antena dachowa 100zł
- moduł telestart t91r razem z pilotem 280zł
-zbiornik spryskiwaczy 100zł
- elektrozawór wraz z przewodami 130zł
całość wyszła 1020zł ale te ceny udało mi się osiągnąć częstym przeglądaniem ofert i wyszukiwanie tych najtańszych. Jeśli ktoś chciałby kupić wszystko na już bez czekania to trzeba się liczyć z kosztem 1500-1700zł.
Teraz powoli nadszedł czas to wszystko zamontować i testować
A, koszt końcowy w moim wypadku mógłby być niższy gdym zastosował zwykłą antenę pod deskę a nie dachową(ok 50zł) oraz elektrozawór też nie był potrzebny, wiec 130 w kieszeni
Komentarz
-
-
Gadalem z gosciem z TKP zerknol na Autoscan i wydzlo mu ze cala instalascje trzebka klasc z wydechami pomokami itd (w touranch instalacja podstawowa jest zawsze z fabryki) i wycenil na porzadnych czescich. Ze ok wk trzeba liczyc.
Ponizej przykladowa wycena:
przesyłam wycenę jaką robiłem dla golfiarzy jakie koszta są czego bo u Ciebie będzie tak samo.
tylko mogą się różnić nr części ale cenowo podobnie
Orientacyjne ceny potrzebnych części:
1. Zbiornik spryskiwaczy - ok 100-200 zł
2. wąż z pieca 1K0819374A - 46 zł (ASO)
3. wąż podwójny 1K0819350B- 118 zł (ASO)
4. węże stalowe 03G121151AE(AF) ok 150 zł (ASO)
5. Instalacja paliwowa 1T0201418C i 1T0201418D ok 150 zł
6. blachy montażowe 1K0819471K i 1t0955195B ok 50-100 zł
7. Panel climatronic/ climatic -200-400 zł zależy od wersji
Przedmioty które zazwyczaj mam na stanie bieżącym:
8. Pompa wody V55 -200 zł Nowa
9. Pompa paliwa V54- 160-180 Nowa (zależy jaki model pieca)
10. Tłumik - nowy 60 zł rura wydechu 1K0819508D - 50 zł
11. Instalacja el. 100 zł
12. Telestart T91R -250 zł
13. Pilot do telestart -170 zł Nowy
14. Piec Webasto Thermo Top V - 500 zł ( po przeglądzie czyszczeniu i z gwarancją) lub Piec VEVO -600 zł po przeglądzie czyszczeniu i z gwarancją)
Ogólnie dość spory koszt za same części wychodzi ponad 2 tyś ( jakby tylko na używkach czego nie polecam to można koszty obniżyć)
Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem. Te rzeczy przy których napisałem "nowe" polecam takie zakładać bo używki często wysiadają. Niektóre elementy jak blachy montażowe i węże można kupić z piecem ale też kosztują.
Komentarz
-
-
Koszta są dość duże ale żadna grzałka elektryczna nie umywa się do ogrzewania postojowego, doceni to osoba, która używała to chociaż przez jedną zimę, albo wyjechała zimą na narty w góry.
Wejść do rozgrzanego samochodu i nie musieć marznąc i odśnieżać auto rano - bezcenne.
Do tego podwyższa cenę auta przy sprzedaży.
Kolega we wcześniejszym poście przybliżył co potrzebne do założenia, ja dodam że to 2 dni roboty.
Dodam kilka zdjęć żebyście widzieli mniej więcej jak wyglądają poszczególne części:
Montaż wszystkiego w VW Passat B7, dało radę ogarnąć w jeden dzień, ale od wczesnego rana do świtu. Auto wyszło z fabryki bez Webasta (czyli montaż identyczny co w Octavii):
Przepraszam za ilość zdjęć ale ograniczałem się do minimum.
Jeżeli ktoś ma jakieś pytania to śmiało.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Komentarz
-
-
Zgadza się w Vevo nie do chodzi do zgaszenia płomienia co nie raz zdarza się w V-tce.
Różnica jest w podawaniu paliwa do komory spalania.
Cytuje:
"Thermo Top V – wkład palnika z dyszą Venturiego, wtrysk paliwa jest wspomagany ssaniem.
Thermo Top VEVO – paliwo miesza się z powietrzem w parowniku. Taki sam układ zastosowano w ogrzewaniu postojowym Thermo Top C."
Piece Vevo montowane są przez VW dopiero od 3-4 lat.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Komentarz
-
-
Moja Octavia II FL wyjechała z salonu z zamontowanym Webasto thermo Top V ... pytałem szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi czy można dołożyć sterowanie za pomocną Thermo Call albo pilota T100 ?Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
Była Octavia II 2.0 Rs Tdi 2008 kombi 170/?? 350/??
...
A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koddiczy można dołożyć sterowanie za pomocną Thermo Call albo pilota T100
Podłączenie tych wszystkich urządzeń to wyciągnięcie z pieca jednego kabla sygnału W-Bus oraz masa i zasilanie, najlepiej z bezpiecznikiem. No i antena, albo rekin na dachu, albo dodtakowa taka na szybę, ale nie wiem jak z zasięgiem takiej anteny.
Komentarz
-
-
Tak, chciałbym mieć taką możliwość sterowania zdalnego. Nie mam daleko do samochodu, ale chciałbym trochę wygody ) zamiast programować w max-docie czy manualnie wciskając guzik.
W thermo call podoba mi się możliwość zaprogramowania całego tygodnia i telefon jako urządzenie sterujące.
Kolego masz może jakieś schematy tego webasto ?Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
Była Octavia II 2.0 Rs Tdi 2008 kombi 170/?? 350/??
...
A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jacek339Proponuje coś takiego i sterujesz telefonem skąd tylko chcesz
Komentarz
-
-
Witam
Z uwagi że kolega z forum zdecydował się na montaż ogrzewania postojowego, zacząłem zbierać graty, a najważniejszy i bardzo ciężko dostępny jest panel climatronik w wersji z Webasto + ECON.
A tak on wygląda:
Panel to bardzo ważna rzecz całego układu Webasto i tu nie chodzi o to że możemy przyciskiem włączyć sobie Webasto nie zależnie jaka jest temp. na zewnątrz samochodu i czy mamy włączymy silnik samochodu.
Panel taki steruje nam nawiewami w samochodzie jak włączy się Webasto np. z pilota siedzą sobie w domu, czy jak się zrobi na liczniku nastawy na włączenie pieca na odpowiedni dzień tygodnia i godzinę.
Jak byśmy nie mieli panela z Webasto to piec grzałby nam tylko płyn chłodniczy, a nie mieli byśmy ciepła w środku samochodu, dopiero po przyjściu do samochodu trzeba by odpalić go i włączyć nadmuch, a to trochę mija się z celem.
Jak nie zapomnę to spróbuje zrobić zdjęcie wszystkich razem części do założenia Webasto w samochodzie, które wyszło z fabryki bez niego.
Na tą chwilę tyle.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Komentarz
-
Komentarz