Montaż Kamery Cofania w Logo

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AdekWawa
    Classic
    • 2009
    • 10

Hej.
    Pewnie wiele takich tematów i nikt nie zdiagnozuje przez komputer ale muszę spróbować.
    Od jakiegoś czasu ubywa płynu chłodniczego. Zawsze parkuje w tym samym miejscu i auto zostawia plamkę po nocy na ulicy.
    Byłem u mechanika, pierwsza diagnoza że to na pewno ten "jeżyk"(króciec?) plastikowy co wychodzi z silnika bo zawsze stamtąd ciekną. Oglądali,oglądali od góry, od spodu. Zapadła decyzja że wymieniamy. Koszt 500zł części ok 100 zł robocizna. No cóż...auto zostawiłem i czekałem na tel kiedy odebrać.
    Po godzinie dzwoni mechanik, że trzymali auto godz na kanale i że nic nie pociekło więc nie ma co na pałę wymieniać, żeby się wstrzymać może zacznie mocniej cieknąć to wtedy na 100% będzie wiadomo co. Niby uczciwe podejście, ale zmartwienie zostało bo auto dalej cieknie.
    W ten sam dzień odwiedziłem jeszcze jednego mechanika, akurat nie miał czasu, najbliższy możliwy termin miał za kilka dni, ale mówi że podłączy pod sprężarkę i 2,5 atmosfery i jak gdzieś leci to zacznie lecieć i będzie wiadomo skąd. Powiedziałem mu że jeszcze się odezwę. Postanowiłem najpierw skonsultować to z Wami.
    Czy ta metoda ciśnieniowa to niegroźna dla silnika i tak się robi?
    Zamieszczam też fotki od dołu silnika, na tyle co się dało zrobić na parkingu. Widać wyraźnie że się leje ale Ci pierwsi mechanicy nie potrafili zdiagnozować skąd.
    Może ktoś miał taki problem i podpowie gdzie szukać?
    Trochę przydługi ten mój post, ale mam nadzieje że przetrwaliście.
    Dziękuje za wszelkie sugestie. Pozdrawiam.

octavia 1.6"99
  • mackowski
    Rider
    • 2008
    • 310
    • Superb III (3V3)
    • AZV 2.0 TDI 140 KM

Panowie,

Potrzebuję pomocy w montażu tego cuda w Passacie B6 - oryginalny set wyjęty z Passata CC. Wiem, że to forum OCP, ale może ktoś ma takie umiejętności lub zna kogoś z okolicy Sandomierza, Stalowej Woli, Tarnobrzega lub nawet Rzeszowa, kto podjąłby się tego tematu? Będę wdzięczny za jakieś info na PRV.
    O2 FL 2.0 TDI ==>> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=71836
    Maciej
    Kierownice MF, tempomaty, MFA w grupie VAG Skoda, VW, Seat, Audi. Montaż, kodowanie sterowników, sterowniki, wiązki i inne..

Komentarz

• Marian 2
      L&K
      • 2007
      • 1086
      • Octavia I combi (1U5)
      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Sam montaż kamery (bez podłączania) to sprawa czysto mechaniczna, montaż w logo może wymusić jakieś tam wiercenie/piłowanie otworu.
      Całkowicie bezinwazyjny i tak samo dobry pod względem funkcjonalnym jest montaż dedykowanej do odpowiedniego samochodu kamerki, w miejsce jednej lampki oświetlenia tablicy rejestracyjnej. Z reguły taka kamerka ma też żarówkę led zastępującą usuniętą lampkę.
      Tu jest fotka takiej kamerki oraz opis układu monitorowego (nie koniecznie trzeba go budować jeżeli jest porządne radio z wyświetlaczem/monitorem).

Komentarz

• El Zygmunto
        Elegance
        • 2008
        • 838

Marian 2, mackowski napisał, że ma set z Paska CC więc jest to oryginalna kamerka umieszczona w logo

mackowski, nie napisałeś czy chcesz mieć zwykłą kamerkę czy rozszerzoną z dynamiczną ilustracją kierunku jazdy (z dodatkowym sterownikem)
        pytanie też czy masz radio, które obsłuży kamerkę (RNS 510 lub RCD 510 z odpowiednim wejściem sygnału)
        mechanicznie montaż kamery stworzy tylko dwa problemy - konieczne będzie delikatne podgięcie blachy wewnątrz klapy bagażnika i zrobienie odpływu wody z kamery (są technologiczne otwory w klapie, które należy wykorzystać)
        Moja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33422

Komentarz

• mackowski
          Rider
          • 2008
          • 310
          • Superb III (3V3)
          • AZV 2.0 TDI 140 KM

Dokładnie tak jak piszesz El Zygmunto, set już jest więc teraz kwestia podłączenia. Radio spokojnie pociągnie bo jest identyczne jak w dawcy.. Odnośnie opcji kamery, chciałbym wykorzystać to co mam bez konieczności dokładania kolejnych elementów układanki..
          Poniżej załączam zdjęcia części wraz z ich numerami. Problem jest następujący, za cholerę nie wiem jaka kostka gdzie ma być zamontowana. Oczywiście ostatnia ze zdjęcia idzie od sterownika do radia RNS510, ale który kabel (z którego zdjęcia i którego nr kostki) ma być podłączony do + w skrzynce bezpieczników? Który kabel i do czego ma być podłączony od kamery, który do zamka, który do "wstecznego" itd.. Wiem, że część z tych kabli jest ponoć zbędna, więc byłbym wdzięczny za jakąś instrukcję montażu. Załączam również dwa manuale znalezione w sieci, ale one w żaden sposób nie odpowiadają kolorom moich kabli itd.. Generalnie chodzi mi o instrukcję, który pin z której kostki ma być podpięty do nr pinu w innej kostce itd..
          Może jest ktoś z podkarpacia, malopolski lub tych regionow, kto podjąłby się tego wyzwania? Jeśli nie, prawdopodobnie będę jechał do W-wy bo tam jest ponoć ktoś, kto ogarnia ten temat..

1. http://bd8ba3c866c8cbc330ab-7b26c6f3...eraInstall.pdf
          2. http://www.carsystems.home.pl/instru...20golf%206.pdf

O2 FL 2.0 TDI ==>> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=71836
          Maciej
          Kierownice MF, tempomaty, MFA w grupie VAG Skoda, VW, Seat, Audi. Montaż, kodowanie sterowników, sterowniki, wiązki i inne..

Komentarz

• El Zygmunto
            Elegance
            • 2008
            • 838

Manuale dotyczą golfa więc nie dziw się, że instalacja jest inna.
            Ale z tego co pamiętam to kostki są różne i nie ma możliwości niewłaściwego połączenia kostek.
            Będziesz musiał jednak dodatkowo doprowadzić zasilanie dla kamery oraz sterownika

Komentarz

• spacewalker
              Elegance
              • 2012
              • 942

tu chyba znajdziesz wszystko

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

z kalibracją będzie trochę zabawy
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• spacewalker
                  Elegance
                  • 2012
                  • 942

Zamieszczone przez Enriquez
                  w MS-Paincie umie się poruszać bo poznaczył wtyczki to zrobi

Komentarz

• El Zygmunto
                    Elegance
                    • 2008
                    • 838

Zamieszczone przez Enriquez
                    albo oleje kalibrację skoro to jest kompletny zestaw z CC 8)

Komentarz

• Enriquez
                      RS
                      • 2009
                      • 7685
                      • Superb III (3V3)

zapewne...
                      Pozdrawiam
                      Marcin

Komentarz