Haldex a Zima

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Misiekoctavia
    Elegance
    • 2005
    • 891

Zamieszczone przez Thundi
    Tak jest wynalazkiem Szwedzkim ale firma która to wynalazła nazywa się tak samo jak system ( Haldex ). I VW było pierwszą firmą która rozpoczęła z nimi współpracę.
    No wlasnie, bo juz myslalem, ze mam jakies mylne wiadomosci na temat Haldexa i Volvo i Szwedow
    Z ciekawosci jesli posiadasz takie informacje bo tego niewiem, od ktorego roku VW i Volvo wspolpracuja z Haldexem :?:
    Zasada dzialania w VW i Volvo jest identyczna ale jakby niepatrzec XC70 wazy 1700kg (poprzedni model, aktualny ponad 1800kg), XC60 tez ponad 1800kg, a XC90 2100kg wiec w Volvo prawdobodobnie sa mocniejsze. Jesli dobrze kojarze z broszurek Haldex jest sprzeglem wiskotycznym.
    A tu troche wiecej o Haldexie:

Szczegolnie zaciekawilo mnie zdanie mowiace o mozliwosci przenoszenia momentu obrotowego o wartosci do 3200Nm. Czy to oby nie pomylka :?:

Komentarz

• zepter00
      RS
      • 2008
      • 2304

Haldex nie jest sprzęgłem wiskotycznym... jest to elektroniczne sterowane sprzęgło wielopłytkowe. I w Volvo nie są mocniejsze...zapominasz, ze Haldex jest też w VW Transporterze - T5 4 motion. Co więcej niedawno czytałem list zdenerwowanego właściciela XC90-ki któremu uległ awarii ów system.podczas długotrwałej próby wyjechania z zaspy. Wiecie jaka była odpowiedź Volvo? "...XC90 to samochód do jazdy w lekko niekorzystnych warunkach drogowych a nie do przedzierania się przez zaspy. W związku z tym klient użytkował samochód niezgodnie z przeznaczeniem..." :shock:

Papier przyjmie wszystko o skuteczności i niezawodności. Niedawno czytałem że w kilkumiesięcznym Nissanie Navarra urwał się wał napędowy przy samym tylnym moście (sic!) a auto niby jest przecież twardym, solidnym wozem z bardzo mocnym silnikiem i zasadniczo tylnonapędowym z możliwością załączenia na sztywno 4x4. :x Choć z drugiej strony wiadomo wszędzie zdarzają się wady fabryczne, i materiałowe..tylko, że poważne firmy reprezentujące światowe koncerny powinny rzadziej korzystać ze swojej ulubionej formułki o użytkowaniu niezgodnie z przeznaczeniem. Jedyna nadzieja to iść do prasy motoryzacyjnej i (lub) do TV.. Negatywnej reklamy w sumie boją się i częściej wymiękają i decydują się naprawić swój własny bubel. 8)

P.S: dałbym wiele za możliwość jazdy w obecnych warunkach drogowych OII 4x4.... albooo... A4 Quattro lub nową Imprezą diesel
      Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• Thundi
        L&K
        • 2005
        • 1157

Zamieszczone przez Misiekoctavia
        Z ciekawosci jesli posiadasz takie informacje bo tego niewiem, od ktorego roku VW i Volvo wspolpracuja z Haldexem :?:
        W 1992r. firma współpracowała z Saabem konkretnie rajdowym zespołem tego producenta, Saab nie chciał montować systemu w cywilnych autach (co było marzeniem właścicieli firmy) więc w 1996 podjęli współpracę z VW. Rok później było Volvo.

ps. pierwszymi autami były VW Golf i Audi TT oraz Volvo XC70 (wszystkie premiery w 1998r. )

ps2. XC70 było co prawda oferowane od 1997roku (dla mało znających się XC70 od V70 różni się dokładnie tak jak Octavia Scout od zwykłej Octavii ) tyle że było tylko z napędem na przód - z AWD oferowane dopiero od 1998r.

ps3.
        Zamieszczone przez zepter00
        dałbym wiele za możliwość jazdy w obecnych warunkach drogowych OII 4x4.... albooo... A4 Quattro lub nową Imprezą diesel
        Zamiast A4 Quattro proponuje A4 Allroad albo jeszcze lepiej A6 Allroad jazda obydwoma tymi autami to bajka
        O ortografie dba FF.
        Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
        http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
        Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• marbab
          RS
          • 2009
          • 4713
          • Fiat
          • BMM 2.0 TDI 140 KM

zepter00, dziwne, to chyba pierwsza awaria Haldexa o ktorej slysze. Nawet jak rozmawialem z mechanikami to mowili ze to najmniej awaryjny system 4x4. Sam tez jezdze po konkretnych zaspach i terenie i tez wszystko gra.

dałbym wiele za możliwość jazdy w obecnych warunkach drogowych OII 4x4.... albooo... A4 Quattro lub nową Imprezą diesel
          Chyba najlepszym w tym wszystkim byloby Subaru Outback Diesel z 200 mm przeswitu
          Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
          Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• rezon
            RS
            • 2006
            • 1894
            • Volvo
            • AKL 1.6 MPI 101 KM
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

tylko, że poważne firmy reprezentujące światowe koncerny powinny rzadziej korzystać ze swojej ulubionej formułki o użytkowaniu niezgodnie z przeznaczeniem. Jedyna nadzieja to iść do prasy motoryzacyjnej i (lub) do TV.. Negatywnej reklamy w sumie boją się i częściej wymiękają i decydują się naprawić swój własny bubel.
            U mnie chyba tak się skończy spór o podwójnie lakierowane prawe tylne drzwi i wstawione kabelki zamiast wiązki Thule do haka przez ASO Mitsubishi w Boguchwale. Importer na razie twierdzi, że to sprawa pomiędzy mną a dealerem. Ale w obecnych warunkach Outek - zwłaszcza po wyłączeniu wspomagaczy elektronicznych w trybie 4WD Lock idzie przez śnieg jak czołg.

Komentarz

• luz_blues
              Classic
              • 2010
              • 4

Witam, jestem nowy.
              Octavię 4x4 (nie Scout) z podwyższonym podwoziem kupiłem w maju (pozbyłem się A6 ośka 2.5TDI) i dopiero w październiku gdy zaskoczyła nas dwudniowa zima w pełni doceniłem swoją decyzję.
              A decyzja: czy 1.9TDI 5-biegów czy 1.9TDI 6-biegów ale tylko w 4x4. Wybrałem to drugie bo chciałem 6-biegów i nie żałuję. Stać było mnie wtedy i na coś droższego jak nawet A4 Quattro ale po co? Robię w roku nie więcej niż 30kkm i ważniejsze dla mnie są walory ekonomiczne i praktyczność niż szpan czy perstiż choć Octavia nie jest byle jakim autkiem (no ale nowe A6 Quattro to inna bajka), inaczej bym się na Octę nie zdecydował.
              Przeczytałem wszystkie wypowiedzi w tym wątku i dodam parę komentarzy od siebie.

W BARDZO trudnych warunkach zimowych tego roku byłem wiele razy. Były to zawet sytuacje gdy samochody typu Jeep jechały nie do przodu ale dokładnie w bok na wyprostowanych kołach. Mogę powiedzieć, że na naprawdę zaśnieżonych górskich i nie tylko, drogach zrobiłem około 2-3kkm.

1. Każdy kto się przesiądzie z ośki na 4x4 będzie zachwycony, niezależnie czy będzie to Octa, Panda czy Land Cruiser i wiecej chyba nie kupi ośki. I ma rację.

2. Haldex śmierdzi. Przykład: sasypany i lekko oblodzony parking z dość dużym nachyleniem. Muszę zrobić nawrotkę górę-lewa-dół później slalom między stojącymi autkami. Sprzęgło max popuszczone. Efekt: haldex śmierdzi.
              Co mi powiedział w październiku mechanior: "Haldex VW jest wytrzymały ale jak się kręci bączki to można spalić."

3. Szybka jazda na zaśnieżonej drodze z lekkim zaledwie gazem.
              Radzi sobie znakomicie ale to chyba zasługa ESP, a nie 4x4 bo powyżej pewnej prędkości (w XTrail to 40km/godz) PODOBNO na tył idzie minimum momentu albo się odłącza jak może.

Ale jak damy gaz to haldex chyba wspomaga tyl? Takie ma dziwne odczucie.

4. Podjazd pod górę śliską, ośnieżono-ubitą prywatna drogą wyłożoną śliskimi kamieniami (podczas deszczu płynie tam strumyk).
              To jest góra! żadna ośka nie miała szans aby choć spróbować. Zresztą nawet w lecie, po deszczu czy porannej rosie mało osiek decyduje sie na pokonanie tej góry. To było coś po czym byłem BARDZO zadowolony z 4x4. Droga przebiegała dodatkowo w wąskim tunelu ze śniegu, po obu stronach miałem może po 40 cm odstępu od ściany śniegu. Śnieg w najwyższym momencie zaspy sięgał powyżej dachu Octy! Tyle go nawiało.
              Octa tylko raz na parę wjazdów lekko skręciła w prawo przez co na prawym kołpaku miałem nieco śniegu.
              Auto szło jak czołg i to prościutko jak chciałem. I bez kiszonej kapusty.

Tylko raz coś się zaświeciło na konsoli, chyba ESP czy cóś ale to na sekundę. Ale to wtedy gdy wjeżdżałem pod tę górke nie odśnieżoną drogą. Wtedy to też nawet wisiałem ale z rozpędu wpadłem na płytszy śnieg i to mnie uratowało.

5. Lato, zakręt, nieco piasku na zakręcie, daję gazu i nagle wyraźnie czuję się jak w samochodzie z napędem na tylnią oś, tył ucieka i to dość szybko.
              To, po kiszonej kapuscie druga i ostatnia wada tej konstrukcji.

6. Zaśnieżone czy błotniste drogi leśne, no problem.

7 Spalanie:
              - autostrady zimą 140-160km/godz na polskim paliwie 7.3l Te same odcinki na niemieckim 6.9! To niesamowita różnica w jakości paliwa.
              - mieszane trasy w Polsce zimą to około 6.2-6.7l
              - moje minimum to 5.9l niżej nie chciał zejść a ja nie chciałem wolniej jak 110km/godz

Niestety to nie Octa I na jedną oś gdzie spalanie schodzi (podobno) poniżej 5l.

Samochodzik super i nie zamienię go na nic więcej poza elektrycznym XTrail, na który z niecierpliwością czekam.

Pozdrawiam serdecznie,
              Luz Blues

[ Dodano: Czw 18 Lut, 10 18:21 ]
              Sprostowanie. Kapustę nie śmierdzi haldex ale zwykłe sprzęgło. Haldex pływa w oleju więc nie może śmierdzieć.
              Przepraszam i pozdrawiam,
              luz blues

Komentarz

• bradley
                L&K
                • 2008
                • 1465

Mialem okazje poprowadzic Leona ARL 4x4 i rewelacja. Oska przy wjezdzie na koperte przodem z asfaltu na snieg zawiesilaby sie przodem i szorowala w sniegu. W 4x4 wszystko dzialo sie samo, tylko lekko gaz i sunal jak czolg.
                Wada jest taka, ze to nie mozna haldexa zapiac na stale i nigdy nie wiadomo kiedy sie wlaczy tyl do akcji.
                VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• marbab
                  RS
                  • 2009
                  • 4713
                  • Fiat
                  • BMM 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez luz_blues
                  Co mi powiedział w październiku mechanior: "Haldex VW jest wytrzymały ale jak się kręci bączki to można spalić."
                  No to cos mechanior sciemnial. Skoro plywa w oleju to jak ma sie spalic :?
                  O kiszonej kapuscie tutaj jest co nieco: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=30324&start=0

A co do reszty to napewno nigdy sie nie przesiade na oske

Tak na marginesie to moglbys pokazac swoja Czeszke w dziale nasze auta (no i w tym sniegu).
                  Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                  Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• luz_blues
                    Classic
                    • 2010
                    • 4

Też do końca mu nie wierzę (ASO) bo jak niby tarcze mogą pływać w oleju skoro siła tarcia między na sprzęgle ma być właśnie jak największa. Będę drążył temat, szukał i pytał. Ale tak czy inaczej przy jednej ośce ten zapaszek też się czasem pojawia, np przy jeździe na pół-sprzęgle.
                    Zdjęć nie mam bo kto niby miał mi je zrobić gdy żona siedziała obok i za każdym razem "modliła się" abyśmy wjechali pod tę górkę bez problemów.

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Haldex ten z VW jest duzo wytrzymalszy niz taki w Volvo czy Mitsu i to potwierdzilo juz wiele osob.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• guzolot
                        Rider
                        • 2010
                        • 473

Górol, ach gdyby w reklamach prawdę mówili hi hi hi świat byłby piękniejszy.
                        Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
                        ---

A to moja skodzinka:
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014

Komentarz

• Misiekoctavia
                          Elegance
                          • 2005
                          • 891

Hmm. Poki co XC70 moj ojciec ma juz 4 lata i nic z Haldexem sie niedzieje, a ja czasami gdy mam okazje sie przejechac tym autem zima je wykorzystuje i lubie sobie pokrecic kilka baczkow na parkingu. Raz nawet XC70 mocno zaskoczylo mnie swoimi mozliwosciami w blocie.
                          Ja rowniez do tej pory nieslyszalem o awariach Haldexa ani w Volvo ani w VW ani w Mitsu.
                          Sasiad uzytkuje XC90 od nowosci juz chyba 5 rok i tez nic niewspominal aby mial problemy z Haldexem. Jedyne co zauwazylem w XC70 to ten dziwny zapach przy intensywniejszym uzytkowaniu(czyt. np. krecenie baczkow)
                          Ogolnie XC70 zima idzie jak czolg i to jest fajne
                          Thundi, podziekowania za uzupelnienie mojego kompendium wiedzy na temat Haldexa

Komentarz

• oculus
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 228

Zamieszczone przez marbab
                            O kiszonej kapuscie tutaj jest co nieco: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=30324&start=0
                            Dokładnie tak bym ten zapach określił - kiszonka. Też to czuję jak trochę pojeżdżę po głębszym śniegu.
                            Może to kwestia obrotów. Często zdarza mi się jeździć polną drogą i jak popada, to pewnie też Haldex pracuje na rozmiękłej glinie, ale tutaj tego zapachu nigdy nie czułem. Tylko, że na śniegu gazu daje się trochę więcej.
                            Skoda Octavia Scout 2.0TDI

Komentarz

• Thundi
                              L&K
                              • 2005
                              • 1157

Zamieszczone przez Misiekoctavia
                              Thundi, podziekowania za uzupelnienie mojego kompendium wiedzy na temat Haldexa
                              Skoro dostałem podziękowania to raczej za szerszą wiedzę niż to co podałem

Więc taka mała informacja (myślę że ci co mają haldeksa chętnie poczytają jak działa ich system a ci co nie mają poczytają obejrzą jak działa coś co chcieli by mieć )

Pare przydatnych informacji:
                              Schemat działania, spis części, opis działania, schemat elektryczny, budowa i opis, inne (wymiana oleju, diagnozowanie, hamowanie auta z tym systemem itp):

(Informacja na przyszłość jeśli nie będą się obrazki wyświetlać to pisać na PW z proźbą o wysłanie na mejla)

Miłego czytania
                              O ortografie dba FF.
                              Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                              http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                              Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• wojtisek1
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 429

Mam pytanie, można w 4X4 w haldeksie czwartej generacji zimą przycinać na ręcznym ??
                                Daje to auto jakąś radochę z jazdy??
                                NOWA TWARZ http://www.wrzuta.pl/obraz/x1NMSALRtR/
                                Bilstein B4+tarcze ATE PD+klocki ATE - SUPER ZESTAW !!
                                Wojtisek - bokiem do przodu to jest to !!!!
                                171 KM ; 402 Nm obr/min
                                Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zabić ją boczną...

Komentarz

• zepter00
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2304

Oczywiście, że można. Nie wiadomo tylko jak jest obecnie z możliwością odłączania ESP i ASR. Octavią II 4x4 nie jeździłem ale miałem przyjemność powozić się służbową nową Audicą S3 (dwa lata temu) po wyłączeniu ESP. na mokrym asfalcie w ciasnych zakrętach tył nadrzucał a i kółka piękne kręciła nawet na suchej kostce :diabelski_usmiech
                                  Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

Komentarz

• wojtisek1
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 429

No właśnie !! Te dziadowskie elektroniczne kagańce!!! Też nie wiem jak obecnie jest z mozliwością wyłączenie ESP.
                                    A przy zaciągnięciu ręcznego haldex nie próbuje zablokować przednich kół ??
                                    171 KM ; 402 Nm obr/min

Komentarz

• zepter00
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2304

A czemu miałby to robić? Haldex to nie jest centralny dyfer blokowany wiskozą ani sprzęgło wiskotyczne. Haldexem steruje inteligentniejsza elektronika. Masz tu filmik (Golf IV czyli Haldex I ale to bez różnicy) w 1:07 jest scena która cię zainteresuje. http://www.youtube.com/watch?v=KraH8uFmHew

P.S: Masz może swoją furę opisaną w dziale nasze auta? Chciałbym popatrzeć na twoje dodatkowe światła.

Komentarz

• wojtisek1
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 429

Zepter00 - chyba autka nie mam opisanego, ale są to założone dalekosiężne relektory Hella, na osobnym obwodzie , sterowane przekaźnikiem i dodatkowo każdy z osobna zabezpieczony bezpiecznikiem. Świecą razem z drogowymi , ale mam wyłącznik osobny do nich.
                                        Dzieki za info o Haldex.
                                        171 KM ; 402 Nm obr/min

Komentarz

• krzynol
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 10997
                                          • Superb II combi (3T5)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez wojtisek1
                                          A przy zaciągnięciu ręcznego haldex nie próbuje zablokować przednich kół
                                          nic nie blokuje, fajnie wtedy wpada w poślizgi, oczywiście na śniegu, bo na suchym to słabo
                                          ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                          ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                          poprzednie modele:
                                          ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                          ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                          O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Horas91
                                            Classic
                                            • 2011
                                            • 22

Witam,

Jako, że szukam samochodu trafiłem akurat na ogłoszenie z 4x4 wiem, że Octavia ma napęd na 4 koła dzięki haldexowi... ale to wszystko co wiem.
                                            Rocznik samochodu 2006, 1.9 tdi przebieg ponoć 84tyś(Będę sprawdzał VIN) jako, że cena mała nie jest, a ja nigdy doświadczenia z 4x4 nie miałem.

Piszecie, że na autostradzie przy 185 km/h macie 4000 obr, To na skrzyni 5b czy 6b?
                                            Ta którą ja oglądałem ma 6b

Pozdrawiam

Komentarz

• krzynol
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 10997
                                              • Superb II combi (3T5)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

to jak 1,9 to jest 105 KM i skrzynia 6b
                                              i bez programu się nie obejdzie :diabelski_usmiech
                                              ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                              ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                              poprzednie modele:
                                              ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                              ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                              O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• kmink
                                                L&K
                                                • 2007
                                                • 1360
                                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez krzynol
                                                to jak 1,9 to jest 105 KM i skrzynia 6b
                                                i bez programu się nie obejdzie :diabelski_usmiech
                                                seria to jest muuuuuuuuuuuuuuuuuułłłłłłł totalny...jak wsiadam do takiego seryjnego auta to zawsze mam wrażenie że coś jest zepsute...
                                                Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                                https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                                www.dpfserwis.pl

Komentarz

• Tippo
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1349
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez kmink
                                                  seria to jest muuuuuuuuuuuuuuuuuułłłłłłł totalny...jak wsiadam do takiego seryjnego auta to zawsze mam wrażenie że coś jest zepsute...

Octa 1 czy 2 4x4 to obowiazkowo chociaz program. Mialem 1 4x4, sprzedalem, z haldexem problemow 0, serwisowany co 60tysi, olej i filterek oleju. Auto ma obecnie prawie 9 lat i z haldexem do tej pory nic sie nie dzieje, dziala jak nalezy.
                                                  Teraz ujezdzam nowego haldexa w t5 . Rewelka, szybciej sie dolancza i jest mniej nerwowy, ESP mozna niby wylaczyc ale to tylko asr sie w sumie dezaktywuje. W mojej starej o1 tdi, nawet nie bylo ESP :twisted:
                                                  Do spalania w oct trzeba doliczyc 1L w miescie i na trasie.

Zobacze wkrotce, jak sie bedzie sprawowac w 1.8 tsi...

Komentarz

• ryjeks
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 488
                                                    • Octavia III combi (5E5)
                                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Thundi
                                                    Pare przydatnych informacji:
                                                    Zapytam na skróty, bo materiałów jest za dużo :wink:

Czy przy wyższych prędkościach tył też działa??

Czy np. przy 100km/h wpadając lub chcąc wpaść :lol: tył też będzie kręcił czy może przy jakiejś prędkości się dezaktywuje ?

Komentarz

Pracuję...