[O2 1,9 Tdi] Wyciaganie zestawu wentylatorów "od góry&a

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dorazny
    Classic
    • 2011
    • 13

hotrain: http://www.fotografuj.pl/Article/Ama...page/3#content
  • akm97
    Ambiente
    • 2010
    • 137

Witam. Z tego, co widzę przy problemach z nie pracującym małym wentylatorem chłodnicy, jeszcze nikt nie wyciągał zestawu wentylatorów od góry. Nie twierdzę, że tak jest szybciej, ale nie każdy ma dostęp do kanału, a w moim przypadku operacja trwała 30 minut, a przy tym nie byłem pewien, że to jest w ogóle możliwe.
    A więc wiadomo, że zestaw wentylatorów jest przykręcony na 4 śruby, klęcząc z przodu przed samochodem obie górne odkręcamy bez problemu, prawą dolną odkręciłem przez otwór po demontażu halogenu (być może lewą dolną można w taki sam sposób, ale u mnie poszła od góry). Wcześniej odkręciłem wlot powietrza do filtra, uchwyt przewodu klimy (utrudnia dostęp do lewej górnej śruby) i jeden halogen.

w tym momencie od góry wypiąłem wtyczkę. Nie jest to trudne, gdyż wtyczka ma tylko jeden zatrzask i można to zrobić jedna ręką.

Wentylator wyciągnięty. Trzeba trochę poprzeciskać, ale nie ma z tym problemu. Jak widać chłodnica nie uszkodzona.

A tutaj zalecany sposób demontażu wiatraczka. Wkręcamy wiatrak, po kolei za każda z podstaw trzech śrub w imadło i rozkuwamy zabezpieczenia. Należy to zrobić dokładnie, gdyż wtedy nie powygina się pokrywy. Nie ma strachu, żadne szczotki, czy sprężyny nie wylecą po wyciągnięciu pokrywy (Plus dla techników VW, czy też Siemensa).

Oto przyczyna problemu. Jedna ze szczotek nie wyskoczyła z prowadnicy tylko wisiała w powietrzu.

Zaginanie zabezpieczeń pokrywy wiatraka w taki sam sposób, po wkręceniu w imadło. Montaż też ok. 30 minut. Oczywiście nie wiem, jak to wygląda w innych wersjach silnikowych.
    P.S. U mnie było takie coś, że jak się stuknęło młotkiem w mały wiatrak, to zaczynał pracę, ale robił to na tyle niemrawo, że można było go zatrzymać palcem. Teraz to niemożliwe. :diabelski_usmiech
    Pozdr.

Komentarz

• czyzyk64
      Elegance
      • 2008
      • 866

super, napewno sie przyda.

Komentarz

Pracuję...