FAQ - wymiana gatewaya, radia w Octavii 2 przed FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mic165
    Classic
    • 2012
    • 4

Zamieszczone przez 4x4BKF
    Jak widać sądu nie poraża blask bijący od munduru, a logiczne tłumaczenia niesłusznie obwinionego i dobrze przygotowany przez niego materiał dowodowy może być skuteczną obroną.
    Masz rację
    ale to że policjanci zachowali się poniżej krytyki to już inna sprawa :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech

jestem ciekawy jaki by był wyrok (orzeczenie) gdyby przypadkiem zachowali się poważniej i odpowiednio (czytaj tak samo) zeznali :twisted: :roll:
  • mclimak
    Classic
    • 2011
    • 22

Witam,
    dzis postanowilem zrobic maly FAQ jak wymienic Gateway i radio w Octavii 2 przed FL na Columbusa. Robilem to u siebie i z doswiadczenia wiem ze nawet proste rzeczy staja sie prostsze jak jest instrukcja krok po kroku z fotkami

Mialem u siebie zamontowany CAN Gateway w wersji 1K0 907 530 L. Aby zamontowac Columbusa u siebie musialem albo zmienic Gateway na nowszy (i taki zakupilem w wersji
    1K0 907 530 AA) albo moglem sciagnac z navi-forum soft do Columbusa zmodyfikowany, dzieki ktoremu po nocy akumulator z zainstalowanym Columbusem nie padnie. Ja wybralem opcje ze zmiana sterownika. Przed jego wymiana warto wejsc w VCDSa w opcje Select/19-Can Gateway/Installation list i zrobic sobie screeny jakie opcje sa zafajkowane. Dodatkowo mozna tez zrobic sobie screeny w opcji gateway, Coding - 07/Long Coding Helper. Ustawienia sa potrzebne do tego aby po wymianie sterownika na nowy mozna bylo zakodowac dokladnie takie samo wyposazenie naszego autka - aby nie bylo bledow itp.

Po backupie ustawien mozna sie wziasc za demontaz CAN Gatewaya. Najpierw proponuje odlaczyc klemy od Aku

Sam modul znajduje sie po stronie kierowcy, nad pedalem gazu. Najpierw nalezy wyjac schowek po lewej stronie kierownicy i odkrecamy 2 srubki na dole trzymajace plastikowa obudowe. Uwaga wszystkie srubki to torxy - nie znam rozmiaru Widac to na fotkach 1, 2, 3 i 4

fotka 1

fotka 2 (schowek)

fotka 3 (srubka 1)

fotka 4 (srubka 2)

Nastepnie z lewej strony podwazamy bok plastiku i wyjmujemy boczek (jest na zatrzaskach widocznych na fotce nr 7),widzimy bezpieczniki plus 2 kolejna srubki ktore nalezy odkrecic (fotka 5,6,7,8 i 9).

fotka 5

fotka 6

fotka 7

fotka 8

fotka 9

Nastepnie od spodu, nad pedalami znajduje sie pianka ktora spokojnie mozna zdjac by miec dostep do Can gatewaya - rowniez ja zdejmujemy po toby moc odchylic odkrecona plastikowa oslone (fotka 10,11,12).

fotka 10

fotka 11

fotka 12

Teraz czeka nas ekwilibrystyka Nalezy sie polazyc pod kierownica na plecach i zobaczymy to co na fotkach 13 i 14. niebieski element wchodzi do gatewaya. Odczepic kabelek od niego jest nietrudno, problem byl dla mnie by odczepic samego gatewaya od metalowej szyny - chyba mam za grube paluchy Troche musialem grzebac ale da rade go wypiac. Jest on wsuniety w 2 otwory i zamontowany na zasadzie wasow do metalowej szyny. Z drugiej strony trzeba je scisnac i wypchnac z mocowania.

fotka 13

fotka 14

Na fotce 15 pokazuje jak wyglada CAN Gateway (wasy sa od spodu).

fotka 15

Po wymianie samego sterownika bierzemy sie za wymiane radyjka

U mnie byla zamontowana fabrycznie nawigacja Nexus i nie musialem wymieniac ramki do zamontowania Columbusa. Inne radyjka bez nawigacji maja inna ramke (wezsza po bokach i taka ramka nie pasuje do Columbusa). Jezeli radio jest zamontowane oryginalnie w aucie a nie mamy karty kodowej to odpiecie Aku nic nam nie robi, radio samo sie zakoduje po ponownym podlaczeniu AKU nie trzeba podawac kodu PIN. Jezli bysmy podlaczyli radio do innego auta to jestemy pytani o PIN. Na szczescie u mnie PIN byl fabrycznie naklejony na starej nawigacji Nexus .

Najpierw nalezy otworzyc schowek pod nawigacja (miejsce popielniczki) i powoli od dolu ciagnac ramke do gory az wyjda wszystkie zaczepy. Oczywiscie nie ciagniemy chamsko by nic nie urwac ale spokojnie to wszystko wyjdzie bezproblemowo. Po wyjeciu ramki zostana nam do wykrecenia 4 srubki i stare radio mozna wyjmowac. - widac to na fotkach 16, 17 i 18.

fotka 16

fotka 17

fotka 18

Oczywiscie odlaczamy z tylu kostke od zasilania, antene radiowa, gps i bluetootha - wszystko mialem w standardzie zamontowane. Oczywiscie podlaczenie drugiego raydjka jest na zasadzie plug and play.
    Ja mialem tez zamontowany zestaw glosnomowiacy (nie wiem po co jak byl tez bleutooth) i okazalo sie ze przy zdejmowaniu ramki musialem go (mocowanie Kuda) odkrecic. Dodatkowo jak widac na fotkach 19, 20,21,22,23 mialem wyciete lekko w ramce mocowanie do Kudy plus w listwie nad schowkiem od strony pasazera mam dziure na okablowanie. Z tego wzgledu nie zdemontowalem Kudy i ja zostawilem - nie chcialem placic dodatkowo za nowa ramke ok 200 zl plus za nowa listwe ok 90 zl.

fotka 19

fotka 20

fotka 21

fotka 22

fotka 23

Po zlozeniu wszystkiego w odwrotnej kolejnosci wyglada to tak jak na fotkach 24 i 25.

fotka 24

fotka 25

Zostanie jeszcze tylko procedura nauczenia ksenonow aby sie same regulowaly przy wlaczeniu auta i wszystko smiga.

Wazne aby dzialal mi maxidot a dokladnie kompas plus informacja na maxidocie podczas nawigacji to musialem wgrac latke od kolegi grygry plus w ustawieniach radia w vcdsie musialem odfajkowac uzycie protokolu BAP. Teraz wszystko smiga

Uwaga - przy podlaczeniu Columbusa zauwalyem ze mial on dwa wejscie na telefon i do anteny. U mnie w aucie byla fabrycznie poprowadzona jedna instalcja antenowa i do bluetootha i podlaczylem tylko po jednej sztuce. NIw mma problemu z zasiegiem satcji radiowych itp ale w VCDsie pokazywane sa dwa bledy o tym ze nie ma do drugiego gniazda nic podlaczonego:

00856 - Radio Antenna
    011 - Open Circuit

01523 - Microphone for Telephone (R38)
    011 - Open Circuit

Mozna sie tym nie przejmowac i smigac

P.S. Moja nawigacja (plus plyty nawigacji 2011 Europy i lektor PL) i gateway sa do sprzedania.

Menu w jezyku angielskim, kod do radia na obudowie. Do nawigacji dodaje oryginalna plyte Niemiec z 2007 plus kopie plyt nawigacyjnych ktore dzialaja w tym Nexusie (wszystkie sprawdzone):

1)
    AUSTRIA, SZWAJCARIA, LICHTENSCHTEIN, POŁUDNIOWE NIEMCY I FRANCJA, PÓŁNOCNE WŁOCHY 2009 2010 PL

2)
    BELGIA, HOLANDIA, LUXEMBURG, STREFA PRZYGRANICZNA NIEMIEC I FRANCJI 2009 2010

3)
    DANIA, SZWECJA, FINLANDIA, NORWEGIA, STREFA PRZYGRANICZNA NIEMIEC 2009 2010

4)
    Francja 2009 2010

5)
    GŁÓWNE DROGI EUROPY ZACHODNIEJ 2009 2010 PL

6)
    HISZPANIA PORTUGALIA ANDORA GIBRALTAR WYSPY KANARYJSKIE 2009 2010

7)
    ANGLIA, WALIA, SZKOCJA, IRLANDIA, IRLANDIA PÓŁNOCNA 2009 2010

8)
    Niemcy 2009 2010 PL

9)
    Polska-Czechy 2010 2011 PL

10)
    Iberia 2010 2011

11)
    Glowne drogi europy 2010 2011

12)
    Niemcy 2010 2011

13)
    Benelux 2010 2011

14)
    WŁOCHY, SAN MARINO, WATYKAN 2009 2010

Tam gdzie jest PL oznacza ze jest polski lektor.

dokladne fotki nawigacji sa dostepne:

cena jaka mnie interesuje to 500 zl plus przesylka.

dokladne fotki gatewaya sa dostepne:

cena jak mnie za niego interesuje to 60 zl plus przesylka.

pozdr
    mclimak
    Sprzedam:
    nowy, nieuzywany czujnik cisnieniowy DPF, nowa, niuzywana rurke metalowa laczaca czujnik cisnieniowy z filtrem DPF - info na priv

Komentarz

• octawia 2.0
      Drive
      • 2010
      • 54

witam
      Kolego możesz odezwać się na pw do mnie

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

Fajny tutorial, wymaga jednak sprostowania:

Uwaga - przy podlaczeniu Columbusa zauwalyem ze mial on dwa wejscie na telefon i do anteny. U mnie w aucie byla fabrycznie poprowadzona jedna instalcja antenowa i do bluetootha i podlaczylem tylko po jednej sztuce. NIw mma problemu z zasiegiem satcji radiowych itp ale w VCDsie pokazywane sa dwa bledy o tym ze nie ma do drugiego gniazda nic podlaczonego:

00856 - Radio Antenna
        011 - Open Circuit
        No i bardzo dobrze pokazuje gdyż wejście anteny Bluetooth jest w module bluetooth a nie w Columbusie. Columbus ma dwa wejścia na dwie anteny radiowe. Można z tym żyć, jednakże w miejscach ze słabszym sygnałem jest gorzej.

Zamieszczone przez mclimak
        01523 - Microphone for Telephone (R38)
        011 - Open Circuit
        to wystarczy odhaczykować w kodowaniu, tylko teraz nie pamiętam gdzie.
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• DjTraks
          Classic
          • 2011
          • 20
          • Octavia I (1U2)
          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Witam
          Posiadam Octavie Scout z 12.2007, która ma Can gateway w wersji 1K0 907 530 L wyprodukowany bodajże we wrześniu 2007. W związku z tym, iż w tej konfiguracji posiadam Columbusa sądzę, iż gateway musiałbym wymienić. Dlatego mam pytanie jaki maksymalnie najnowszy moduł gateway mogę zastosować w swoim pojedzie nie tylko pod względem numeracji modelu np 1K0907530AA, ale także mając na uwadze parametr S oraz HH i datę produkcji ??

Komentarz

• krzynol
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 10996
            • Superb II combi (3T5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez DjTraks
            1K0907530AA
            będzie działał
            ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
            ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
            poprzednie modele:
            ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
            ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
            O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• DjTraks
              Classic
              • 2011
              • 20
              • Octavia I (1U2)
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Rozumiem, że każdy z tym numerem czy może są jakieś ograniczenia dotyczące daty produkcji takiego sterownika np max do 09.2009 itp ??
              Czy wie ktoś może do kiedy produkowano takowy sterownik o powyższym oznaczeniu oraz
              czy można ze spokojem kupić używany czy też obowiązkowo musi być nowy ??

Komentarz

• krzynol
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 10996
                • Superb II combi (3T5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez DjTraks
                czy też obowiązkowo musi być nowy
                powodzenia w ASO

oczywiście, że używany
                poprzednie modele:

Komentarz

• DjTraks
                  Classic
                  • 2011
                  • 20
                  • Octavia I (1U2)
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Pisząc nowy miałem na myśli nieużywany egzemplarz np. z allegro.
                  Po prostu sądziłem, iż zakup nowego oszczędzi mi kłopotu z szukaniem rozwiązania, gdy okaże się niesprawny. Czasami problem jest natury wyższej i niestety VCDS'em nie będzie się dało go rozwiązać.

Komentarz

• Enriquez
                    RS
                    • 2009
                    • 7685
                    • Superb III (3V3)

DjTraks,

to jest tak tania część używana, że jak nie będzie sprawna (co mało prawdopodobne) to nie będziesz nad tym rozpaczał za bardzo vs. pieniądze jakie musiałbyś wydać za nowy moduł + montaż w ASO
                    Pozdrawiam
                    Marcin

Komentarz

• DjTraks
                      Classic
                      • 2011
                      • 20
                      • Octavia I (1U2)
                      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Enriquez,
                      Dzięki za info. Już miałem pytać jakie są szanse, abym trafił na uszkodzony egzemplarz.
                      Jednak czytając sporo w internecie nie natrafiłem na osoby które pisałyby o uszkodzeniu gateway'a, a więc coś w tym musi być

Komentarz

• hamster
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 130

DjTraks: Ten Gateway z koncowka L bedzie dzialac. Nie bedzie rozladowywac AkU , OPS tez bedzie na nim dzialac bez problemu.
                        Nic nie bedziesz musial przerabiac , tylko podlaczyc Columbusa i zakodowac.
                        pzdr
                        hamster

Octavia II 1.9 TDI BXE Elegance + Xenon

Komentarz

• DjTraks
                          Classic
                          • 2011
                          • 20
                          • Octavia I (1U2)
                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Wgrałem ostatnio SW4120A czyli teoretycznie nie powinno wyładowywać akumulatora oraz do tego łatkę gateway 1200 oraz łatkę na multikiere. Aktualnie siedząc w samochodzie pół godziny bez otwierania drzwi itp cały czas słychać mielenie dysku oraz szum z głośników wysoko tonowych plus do tego klik (jakby załączenie zasilania przypominający dźwięk termostatu).

Komentarz

• piotrek_gdy
                            RS
                            • 2008
                            • 7723
                            • Volkswagen
                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

DjTraks, na forum golfa było info że część gatewayi z końcówką L miała wadliwe oprogramowanie- trzeba było zmieniac soft
                            u mnie skończyło się na wymianie gatewaya na nowy ale mój stary bez problemu śmiga u kolegi też z Columbusem, więc naprawdę nie wiadomo jak to jest
                            przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• DjTraks
                              Classic
                              • 2011
                              • 20
                              • Octavia I (1U2)
                              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Chyba jednak zakupię gateway'a, ponieważ nie jest to zbyt duża inwestycja, a jeśli ma dać ona spokój to moim zdaniem warto

Komentarz

• gradek
                                RS
                                • 2010
                                • 12900
                                • Superb III (3V3)

mclimak osobiście do Columbusa zakupiłem adapter anteny: LINK. Po zamontowaniu lepszy odbiór stacji i zero błędów.

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
                                Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
                                Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• greg44
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1198
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

A ktoś podpowie czy nie lepiej dać dodatkową antenę wewnętrzną FM pod drugie gniazdo - Fakre i przykleić ją gdzieś na szybę przy podsufitce? Takie rozwiązanie nie będzie lepsze niż taki adapter, który powoduje jedynie zmostkowanie dwóch tunerów FM?

Komentarz

• krzynol
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 10996
                                    • Superb II combi (3T5)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

greg44, greg44, jest to rozwiązanie do przetestowania :idea:
                                    poprzednie modele:

Komentarz

• hamster
                                      Ambiente
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 130

Ja mam dodatkowa antene dokladnie taka sama jak na dachu, schowana pod deska nad schowkiem i sprawdza sie super.
                                      Sila sygnalu 100%.

Troche jest zachodu zeby to upchac ale jakos sie udalo.
                                      Jedyne co jest potrzebne to dorobienie kabelka z gniazdem RAST II na FAKRA do Columbusa.

Sam adapter mostkujacy spowoduje ze nie bedzie bledu od obwodu anteny w radiu i sila sygnalu (teoretycznie) wzrosnie, ale nie bedziemy mieli informacji TMC, w Polsce nie uzywane ale na zachodzie juz tak.
                                      pzdr
                                      hamster

Komentarz

• krzynol
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 10996
                                        • Superb II combi (3T5)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez hamster
                                        ale nie bedziemy mieli informacji TMC
                                        myślisz, że odbiór TMC jest zależny od posiadania dwóch oddzielnych anten?
                                        chyba nie?
                                        poprzednie modele:

Komentarz

• gradek
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 12900
                                          • Superb III (3V3)

greg44, już lepiej by było w którymś słupku przednim schować tą dodatkową antenę.

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
                                          Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
                                          Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• hamster
                                            Ambiente
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 130

krzynol: Columbus ma 3 tunery AM/FM , FM i TMC. Kazdy z FM ma osobna antene.
                                            Natomiast tuner TMC jest na stale podpiety do jednego wejscia antenowego, bodajze do tunera 1.
                                            Ja podlaczysz tylko jedna antene pod np tuner 2 to TMC nie bedzie.
                                            Wiec chyba zaleznosc miedzy druga antena a TMC jest.

Oczywiscie jak sie zmostukje to tez bedzie dzialac ale wtedy nie ma schalt diversity ( przelaczania anten kierunkowych ).

Generalnie chodzi o to czy chcemy kozystac w pelni ze sprzetu za pare tys pln czy tylko pozbywac sie bledu.
                                            pzdr
                                            hamster

Komentarz

• krzynol
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 10996
                                              • Superb II combi (3T5)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

rozumiem
                                              Bolero też chyba ma TMC?
                                              poprzednie modele:

Komentarz

• greg44
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1198
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Panowie, taka antena wewnętrzna FM ma najczęściej kable z zasilaniem zewnętrznym - dodatkowe, natomiast oryginalna Skody zasilanie idzie po przewodzie antenowym, jak to rozwiązać?

Komentarz

• hamster
                                                  Ambiente
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 130

greg44: Ja mam oryginala skody i upchalem ja pod deska.
                                                  Jedyne co trzeba zrobic to rzejsciowke RAST II na FAKRA.

Jak kupisz nie oryginalna to musisz sobie pociagnac 12V i tylko od ciebie zalezy skad.
                                                  Ja bym ciagnal ze zlacza zasilania radia.
                                                  pzdr
                                                  hamster

Komentarz

Pracuję...