[O2] BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Michał725
    Classic
    • 2010
    • 32

Zamieszczone przez abstinent
    no tak, ale jednak 185KM dla bxe bez większych przeróbek to troszku za dużo chyba

Jednak to nie powód żeby układ korbowo tłokowy nie wytrzymywał.

Historia samochodu jest na tyle długa że musiałbym sporo pisać.
    To już drugi przypadek u mnie z korbą. Pierwszy raz samochód miał 145 tys km pewnego przebiegu i program u dobrego tunera na 147KM . Panewki wtedy były lekko wyżarte więc zrzuciłem na nie winę, wymieniłem silnik na nowy w dobrym stanie (gładzie na wale i wałki rozrządu idealne) + panewki i śruby + chłodnica oleju z ASZ olej Valvoline Synpower co 8 tys km i taka niespodzianka nadal. Niestety oba silniki były z 2007 roku więc może coś w tym jest.

Teraz filozofia się zmieniła. Właśnie uruchamiam silnik ASZ

Komentarz

• D2mian
      Rider
      • 2010
      • 551
      • Toyota
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Michał725, Gratuluję pozytywnego podejścia
      120,1KM/269,7Nm --> 146,8KM/332,7Nm

Smarowanie zapewnia

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

D2mian, jakoś nie do końca rozumiem dlaczego chcesz mi odbierać prawo do realnej oceny MOJEJ sytuacji, w poprzedniej, seryjnej O2 pęka mi blok (30kkm) a w następnej silnik przy 100kkm nadaje się do quasi remontu, nie widzę powodów do specjalnej radości, zapłaciłem, zrobiłem, wyraziłem niezadowolenie i tyle.

Ze swojego samochodu w każdym razie możesz się radować do woli, mi to nie przeszkadza zupełnie.

Kompletnie nie rozumiem też co ma do tego mój aktualny samochód, ale jeżeli już o to chodzi, to cokolwiek w nim padnie będzie miało zrobione ~400kkm (czterysta tysięcy) i przy tym przebiegu normalną rzeczą są pewne wymiany czy remonty.
        Aczkolwiek w poprzednim łosiu (?) wszystko jakoś dojechało do tych 480kkm a następnie pojechało dalej do Wrocławia o ile pamiętam :lol:
        Ale jakby się zesrało przy 100kkm to tak, psioczyłbym, że to gówno :lol:
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• D2mian
          Rider
          • 2010
          • 551
          • Toyota
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

szkoda, ależ ja nie odbieram Ci kompletnie żadnego prawa! Nawet mi to przez myśl nie przeszło. Ale nie raz w tym wątku padało stwierdzenie że jak masz BXE to korba wyjdzie Ci bokiem. I właśnie do tego piję bo nikt nie z nas nie ma pojęcia dlaczego tak się dzieje jak i to czy każde auto obarczone jest jakąś wadą. Chodzi mi o realniejsze podejście do sprawy a nie odbieranie Tobie prawa do marudzenia i wychwalania silnika BXE albo samego producenta jakim jest Skoda.

P.S.
          Gratuluję Volvo mnie również bardzo się podobają ale niestety po przejęciu przez Chińczyków jakością już nie grzeszą.

To tyle ode mnie na temat BXE tudzież innych "wycieczek słownych".

Jeszcze raz Wesołych Świąt dla wszystkich

Smarowanie zapewnia

Komentarz

• dj1978
            Ambiente
            • 2014
            • 181
            • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

P.S. Rozmawiałem z userem naszego forum który pracował trochę w ASO Pechamot w Szczecinie i powiedział mi że na naprawdę masę aut które się mu przez ręce przewinęło mieli tylko jedne taki przypadek żeby korba wyszła bokiem. Więc nie demonizujmy, wszytko może się zepsuć.

U mnie w ASO podobnie, ale dowodzi to tylko tego, że korby wyłażą w autach już po gwarancji i tylko jednostki dokonują naprawy w ASO.

Komentarz

• marwikar
              Classic
              • 2014
              • 7

Jestem po długiej analizie wątku. Zaintrygowany tematem zadzwoniłem do około 8 losowo wybranych ASO. W 6 problem jest znany. W 4 z 6 powiedzieli, że mieli kilka przypadków na kilkadziesiąt samochodów z tym silnikiem. W pozostałych dwóch (Wrocław i Poznań) Panowie oświadczyli, że problem jest częsty. I panewki wymienili by nawet zapobiegawczo. Akcji serwisowej nie ma i nie będzie. Zamówiłem więc zestaw w ASO i tam dowiedziałem się, że od 01.01.2010r. zmieniono górną panewkę- teraz jest na nią zamiennik. Z ASO otrzymałem KOLBENSCHMIDT-y wyprodukowane 2012r. i tak się zastanawiam czy jednak dobrze zrobiłem, bo to chyba z panewkami tego producenta był największy problem.

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

marwikar, jedna z ciekawszych wypowiedzi w tym wątku, dzięki za wytrwałość w poszukiwaniach :kciukgora
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• marwikar
                  Classic
                  • 2014
                  • 7

Powiem tak.
                  Temat jest oczywiście MEGA przesadzony.
                  Dziś wymieniłem panewki u siebie. Oczywiście niepotrzebnie i czego naprawdę żałuję.
                  To już nie chodzi o koszta tylko o sam fakt. Miałem panewki na których spokojnie zrobił bym ze 300 tys.

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

marwikar, nie rozumiem, skoro to takie oczywiste to po cholerę wymieniałeś, dałeś się nakręcić przrz Internecik, przez ASO?!
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• marwikar
                      Classic
                      • 2014
                      • 7

Skoda Superb 2008 przebieg 132000. Olej LL.
                      Załączone pliki

Komentarz

• canecorso
                        Ambiente
                        • 2014
                        • 146

Przecież górne masz już wytarte do stopu z jakiego zrobiona jest panewka a dolne mają wżery to czemu mówisz że nie potrzebnie? Czy się mylę? Niech wypowie się jakiś mechanik.
                        Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę...

Komentarz

• marwikar
                          Classic
                          • 2014
                          • 7

Dolne porysowałem panewka o panewkę. Bezpośrednio po zdjęciu nie było na nich ani jednej rysy. Te górne są lekko przytarte ale wygląda na to, że od nowości miały ciemny kolor. Jedna nawet specjalnie tarłem i zeszła jedynie ta ciemna warstwa. Jeśli chodzi o grubość to wszystkie mają identyczną. Dysponuję również jedną panewką z Octy 2007r. -KOLBENSCHMIDT z której korba wyszła bokiem przy 200 tys. (mojego sąsiada- i to było głównym powodem wymiany- nie ASO i nie internecik) i już na oko jest dużo cieńsza niż te z mojego Superba. Panewka nie jest zrobiona ze stopu koloru miedzianego to jedynie cienka warstwa nałożona na materiał z którego jest wykonana. Myślę, że te górne są w jakiś sposób wzmocnione. Jestem pewien, że z tymi panewkami nie zatarłbym silnika. Jeśli się mylę,to niech ktoś przedstawi zdjęcia z silnika z którego korba wyszła bokiem i panewki były w takim stanie. Problem dotyczy naprawdę niewielkiej liczby tych silników. Ja za panewki w ASO wraz ze śrubami zapłaciłem 486 zł. za ich wymianę również w ASO (mocno zaprzyjaźnionym)-100zł. Niestety te z ASO to KOLBENSCHMIDT z 2012r. mam tylko nadzieję, że nie pogorszyłem. Olej ten sam bo wymieniałem miesiąc temu i przejechałem na nim 2 tys. km.

[ Dodano: Wto 29 Kwi, 14 22:40 ]
                          I jeszcze jedno. Nie mam zamiaru czytać więcej o problemach z samochodem. On jest po to by nim jeździć a nie o nim czytać. Mam też dziwne wrażenie, że na tym forum kręci temat jedynie .........., który ma z..........pseudonim (tajemnicza panewka) mały układ. Jeśli to prawda że biorą 900 za części i 900 wymiana to drą niezłą kasę a dodatkowo wciskają wszystkim, że na tych panewka które im wymieniono to już nawet do domu by nie dojechali. Zaraz pewnie pojawi się kilka mądrych wywodów, że te moje to też już w agonii. Popatrzcie na zdjęcia panewek pochodzących z BXE rocznik 2006 - wyglądają bardzo podobnie a przebiegi pod 300 tys.

Komentarz

• D2mian
                            Rider
                            • 2010
                            • 551
                            • Toyota
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

marwikar, popieram Cię w 100%

Smarowanie zapewnia

Komentarz

• Wally
                              RS
                              • 2012
                              • 3790
                              • Volkswagen

marwikar, moje masz na stronie 10
                              1,9 TDI BXE - kwiecień 2008, 145kkm przy wymianie.... nówki funkel nie śmigane prawie :lol:
                              i skąd Ty wziąłeś 1800 za wymianę z panewkami :?:
                              Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                              => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                              => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                              "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• marwikar
                                Classic
                                • 2014
                                • 7

A stąd.
                                Zamieszczone przez Wally
                                Bylem dzisiaj u DGW - wymiana rozrządu - i zapytałem o to :
                                koszt ok. 1800 wszystko z częściami przez niego sprawdzonymi
                                900 + 900
                                trzeba zacząć zbierać :cry:
                                Szczerze to mam już dosyć tego tematu. Jak jeszcze trochę poczytam i powymieniam to mi samolot wyjdzie, a przynajmniej cenowo podobnie.

Komentarz

• Wally
                                  RS
                                  • 2012
                                  • 3790
                                  • Volkswagen

marwikar, to za wszystko -szklanki, panewki itp itd jak mnie pamięć nie myli - to co jest na zdjęciach u DGW jest za 900
                                  swoje robiłem gdzie indziej koszt był mniejszy ale i panewki miałem w prazencie

Komentarz

• marwikar
                                    Classic
                                    • 2014
                                    • 7

Wally, Wkładałeś ori więc KS. A sprawdzałeś jak wyglądają teraz? Jaki masz na nich przebieg?

Komentarz

• Wally
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 3790
                                      • Volkswagen

Zamieszczone przez marwikar
                                      Wally, Wkładałeś ori więc KS. A sprawdzałeś jak wyglądają teraz? Jaki masz na nich przebieg?
                                      nie robmy jaj :szeroki_usmiech
                                      nie bede sprawdzal po 30k :diabelski_usmiech
                                      moze za kolejne 30...

Komentarz

• rafiki
                                        RS
                                        • 2012
                                        • 15975
                                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez marwikar
                                        Szczerze to mam już dosyć tego tematu. Jak jeszcze trochę poczytam i powymieniam to mi samolot wyjdzie, a przynajmniej cenowo podobnie.
                                        Wybacz ale czy ktoś Cię zmusza do czytania tego tematu i wymieniania czegokolwiek? :?
                                        رافال
                                        Spoty
                                        Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• robreg
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1195
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AXP 1.4 MPI 75 KM

marwikar, chłopie, ogarnij się. :-)

Po pierwsze, podaj TYP swoich panewek wg VW a nie podniecasz się grubościami panewek - pianie na temat tego, że jeden producent jest zły a drugi cacy, to głupia robota ludzi nie mających pojęcia o temacie.

Ja zauważyłem, że panewek korobowych było kilka typów (o ile mnie pamięć nie myli to xxx xxx xxxB + xxx xxx xxxC, xxx xxx xxxD + xxx xxx xxxF bodajże - one się czymś bardzo różnią - niedługo wrzucę foty swoich to też się poślinimy i będzie okazja do na........)

Po drugie, to, co pokazałeś na zdjęciu, to panewki zabite - to szare co starłeś, to reszta tego srebrnego, co kiedyś było na panewkach umieszczonych na górze zdjęcia, a obecnie zostało jedynie na dolnych panewkach, które zdjąłeś z samochodu.

Po trzecie - nikt świadom co w trawie piszczy nie podnieca się rysami pochodzącymi od złożenia panewek jedna w drugą, fajne są te foty, gdzie wielowarstwowy stop łożyskowy zaczął się łuszczyć jak farba potraktowana zmywaczem do powłok.
                                          Pozdrawiam, Robreg.
                                          ----
                                          furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Niniejszym temat uważam za zakończony.
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...