Ja standardowo tez bede
O2: Informacje zawarte w nr nadwozia.
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
"Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
Pionek znów gra.......
Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
www.dynosoft.plTagi: Brak
-
-
Pewno niektorzy z was juz o tym wiedza, ze nr nadwozia zawiera wiele informacji o aucie.
Przyklad: (TMB) (B) (A) (2) (1Z) (0) (5) (2) (110019)
pozycja 1-3 (TMB) - kod producenta (Skoda)
pozycja 4 - typ karoserii i wyposazenie
B - Octavia II, Elegance
C - Octavia II, Ambiente
D - Octavia II, Classic
pozycja 5 - silnik
A - 1,6l / 75 KW / Benzinmotor
B - 1,6l / 85 KW / Benzinmotor
C - 1,4l / 55 KW / Benzinmotor
E - 2,0l TDI / 100 KW (103 KW) / Dieselmotor
S - 1,9l TDI / 77 KW / Dieselmotor
pozycja 6 - Airbag-System
0 - bez poduszek
1 - poduszka kierowcy
2 - poduszka kierowcy i pasazera + poduszki boczne
4 - poduszka kierowcy i pasazera
6 - poduszka kierowcy i pasazera + poduszki boczne + kurtyny
pozycja 7-8 - Model
1Z - Octavia II
pozycja 9 - ???????
pozycja 10 - Model (rocznikowy)
4 - 2004
5 - 2005
pozycja 11 - Fabryka (wyprodukowany w)
2 - Mlada Boleslav
8 - Vrchlabi
N - Mlada Boleslav
X - Poznan
pozycja 12-17 - Numer samochodu/karoserii
Dla O2 ktos juz nawet napisal dekoder nr nadwozia.
-
-
http://www.liebminger.de/skoda.htm A to co robi bo nie znam Niemieckiego widze ze cos po 2000 roku.
Komentarz
-
-
Hersteller: Skoda Auto a.s.
Karroserie-Typ und Ausstattung: Limousine SLX/ Elegance
Motorisierung: 1,9 l/ 81 kw (110 PS) TDI Dieselmotor
Airbagsystem: Fahrer- und Beifahrerairbag
Modelljahr: 2001
Montagewerkstatt: Poznan
Laufende Fahrzeugnummer: NaN
UUUUUUUUUU Madafaka, w Posen robiona :/Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
czarna AR 156 1.8 T.Spark
Komentarz
-
-
Karroserie-Typ und Ausstattung: Limousine GLX/ Ambiente
Motorisierung: U
Airbagsystem: Fahrer-, Beifahrer und Seitenairbag
Modelljahr: 4
Montagewerkstatt: Mlada Boleslav
8)Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
luke997
Coś tam kantują chyba
Karroserie-Typ und Ausstattung: Octavia II Limousine Elegance
Motorisierung: 1,9 l/ 77 kw (102 PS) Dieselmotor
Airbagsystem: Fahrerairbag, Beifahrerairbag, Seitenairbag, Kopfairbag
Modelljahr: 2005
Montagewerkstatt: Mlada Boleslav
Coś z rocznikiem modelu jest nie tak, bo mam na 100% 2004. No i 3 kucyki się gdzieś zapodziały
Komentarz
-
Zamieszczone przez luke997Modelljahr: 2005
Coś z rocznikiem modelu jest nie tak, bo mam na 100% 2004. No i 3 kucyki się gdzieś zapodziałyTorque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Pozdrawiam.Jestem nowy.
O1 do modelu 1999 ma oznaczenie VIN:
TMB ZZZ 1U X X O XXXXXX
"TMB" - międzynarodowy kod producenta: T- Europa, M- Republika Czeska, B- Skoda
"ZZZ" - trzy znaki(litery ZZZ) jest oznaczeniem nie wykorzystanym
"1U" - dwa znaki oznaczają grupe pojazdu:1U oznacza typ: Skoda Octavia, Octavia Combi
"X" - jeden znak - wewnętrzny kod fabryki
"X" - jeden znak-rok modelowy samochodu:T- 1996, V- 1997, W- 1998, X- 1999, Y- 2000
"O" - jeden znak- cyfra oznaczająca zakład w którym został wyprodukowany: cyfry od 1 do 4 Mlada Bolesław, 5- Kvasinach, 7- Vrchlabi, X- Poznań
"XXXXXX" - kolejny numer fabryczny samochodu.
Od modelu 2000 wprowadzono nowe oznaczenia w numerze VIN
TMB D H O 1U 8 Y 8 123456
"TMB" - międzynarodowy kod producenta: T- Europa, M- Republika Czeska, B- SKODA
"D" - kod opisu pojazdu: A- Octavia,L&k; B- Octavia, SLX/Elegance; C- Octavia, GLX/Ambiente; D- Octavia, LX/Classic; E- Octavia RS, F- Octavia Combi, L&K; G- Octavia Combi, SLX/Elegance; H- Octavia Combi, GLX/Ambiente; J- Octavia Combi, LX/Classic; K- Octavia Combi 4x4; R- Octavia opancerzona; S- Octavia 4x4; U- Octavia Combi RS.
"H" - typ silnika: C- 1,4-55kW(benz); E- 2,0-85kW(benz); G- 1,9 TDI-66kW; H- 1,4-44kW(benz); J- 1,6-55kW(benz); K- 1,6-74kW(benz); L- 1,8-110kW(benz); N- 1,9 SDI-50kW; P- 1,9TDI-81kW; R- 1,8-132kW(benz); S- 1,9TDI-74kW; U- 1,9TDI-96kW; X-1,6-75kW(benz).
"O" - informacja o poduszkach powietrznych: 0- bez poduszek; 1- jedna przednia poduszka; 2- dwie przednie i dwie boczne poduszki; 4- dwie przednie poduszki.
"1U" - typ samochodu; 1U- Octavia, Octavia Combi.
"8" - kod wewnętrzny fabryki np.8.
"Y" - model roku: Y- 2000;1- 2001;2- 2002; 3- 2003; 4- 2004; 5- 2005.
"8" -miejscowość w której powstał samochód: 2- Mlada Boleslav; 8- Vrchlabi; N- Mlada Boleslav; X- Poznań; B- Solomonovo(Ukraina).
"123456" - Kloejny numer produkcyjny nadwozia
Czy ktoś z klubowiczów ma wersje opancerzoną???
Komentarz
-
-
A nie jest to tak, ze auto przyjezdza do Polski do Poznania i jesli bylo przerabiane na ciezarowke to dostawalo nowa tabliczke i bylo oznaczane ze jest wyprodukowane w PL. W koncu zalozenie tej kraty to ostatni krok w produkcji auta zgodnego z homologacja :diabelski_usmiech - paranoja jesli to by tak bylo :evil:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftA nie jest to tak, ze auto przyjezdza do Polski do Poznania i jesli bylo przerabiane na ciezarowke to dostawalo nowa tabliczke i bylo oznaczane ze jest wyprodukowane w PL. W koncu zalozenie tej kraty to ostatni krok w produkcji auta zgodnego z homologacja :diabelski_usmiech - paranoja jesli to by tak bylo :evil:
Montagewerkstatt: Vrchlabi
btw gdzie to jest to Vrchlabi :|
edit:
juz znalazlem
stóp Karkonoszy znajdują się następujące miejscowości - w Polsce: Szklarska Poręba, Jakuszyce, Michałowice, Piechowice, Podgórzyn, Przesieka, Borowice, Karpacz, Sosnówka, Kowary.
Po stronie czeskiej natomiast leżą: Mala Upa, Velka Upa, Pec pod Śniezką, Trutnov, Vrchlabi, Szpindlerowy Młyn, Jańskie Łaźnie, Rokytnice nad Jizerou, Mlade Buki, Harachov.NajtFukinPatrol North-West
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftA nie jest to tak, ze auto przyjezdza do Polski do Poznania i jesli bylo przerabiane na ciezarowke to dostawalo nowa tabliczke i bylo oznaczane ze jest wyprodukowane w PL. W koncu zalozenie tej kraty to ostatni krok w produkcji auta zgodnego z homologacja :diabelski_usmiech - paranoja jesli to by tak bylo :evil:"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Miałem dzisiaj troche czasu, wiec zebrałem informacje od maju i moje o nr VIN, dorzuciłem do tego oznaczenia silnikow zebrane przez Maicroft (dzieki chłopaki ) i napisałem VinDecoder(68kb) dla wszystkich modeli Octavii. Ten programik odkodowuje informacje zawarte w nr VIN oraz oznaczenie silnika. Mam nadzieje, ze wszystko działa poprawnie ,ale jakby ktos znalazł błedy, to byłbym wdzieczny za info. Brakuje mi jeszcze informacji, jakimi literami beda oznaczane wersje O2 Combi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek_rdMiałem dzisiaj troche czasu, wiec zebrałem informacje od maju i moje o nr VIN, dorzuciłem do tego oznaczenia silnikow zebrane przez Maicroft (dzieki chłopaki ) i napisałem VinDecoder(68kb) dla wszystkich modeli Octavii. Ten programik odkodowuje informacje zawarte w nr VIN oraz oznaczenie silnika. Mam nadzieje, ze wszystko działa poprawnie ,ale jakby ktos znalazł błedy, to byłbym wdzieczny za info. Brakuje mi jeszcze informacji, jakimi literami beda oznaczane wersje O2 Combi.
(system win 2000)
NajtFukinPatrol North-West
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek_rdMiałem dzisiaj troche czasu, wiec zebrałem informacje od maju i moje o nr VIN, dorzuciłem do tego oznaczenia silnikow zebrane przez Maicroft (dzieki chłopaki ) i napisałem VinDecoder(68kb) dla wszystkich modeli Octavii. Ten programik odkodowuje informacje zawarte w nr VIN oraz oznaczenie silnika. Mam nadzieje, ze wszystko działa poprawnie ,ale jakby ktos znalazł błedy, to byłbym wdzieczny za info. Brakuje mi jeszcze informacji, jakimi literami beda oznaczane wersje O2 Combi.
Komentarz
-
-
Sorry ops:,
wlasnie przetestowale program na ojca kompie i tez nie mial pliku Comdlg32.ocx. Po wkopiowaniu tego pliku wszystko dziala.
Brakujacy plik (COMDLG32.OCX ) mozna sciagnac z tej strony i umiescic go w:
Windows 95, 98, or Me: \windows\system\COMDLG32.OCX
Windows NT or 2000: \WINNT\system32\COMDLG32.OCX
Windows XP: \windows\system32\COMDLG32.OCX
Dla tych ktorzy nie chca instalowac tego pliku zrobilem wersje programu, ktora chodzi bez tego pliku, ale nie ma mozliwosci zapisywania.
Komentarz
-
-
kod wewnętzrny fabryki
Mała poprawka do wcześniejszej informacji o numerze VIN.
Okazuje się że w numerze VIN kod wewnętrzny fabryki to nic innego jak liczba kontrolna.
Obliczenie liczby kontrolnej pozwala na sprawdzenie, czy któryś ze znaków kodu nie został zmieniony (przebity).
Przed obliczeniem liczby kontrolnej należy każdy znak literowy kodu zamienić na przypisaną mu cyfrę:
A = 1, B = 2, C = 3, D = 4, E = 5, F = 6, G = 7, H = 8,
J = 1, K = 2, L = 3, M = 4, N = 5, O = 6, P = 7, R = 9,
S = 2, T = 3, U = 4, V = 5, W = 6, X = 7, Y = 8, Z = 9
Dla sprawdzenia liczby kontrolnej kodu każdą z kolejnych cyfr przypisaną znakowi trzeba pomnożyć przez tzw. wagę. Waga to stała liczba przypisana dla każdego kolejnego znaku w kodzie.
Wagi:
1-znak = 8, 2-znak = 7, 3-znak = 6, 4-znak = 5, 5-znak = 4,
6-znak = 3, 7-znak = 2, 8-znak = 10, 9-znak = 0 (znak kontrolny),
10-znak = 9, 11-znak = 8, 12-znak = 7, 13-znak = 6, 14-znak = 5,
15-znak = 4, 16-znak = 3, 17-znak = 2
Po przemnożeniu każdego kolejnego znaku kodu przez odpowiadającą mu wagę należy dodać do siebie wszystkie otrzymane wyniki. Następnie sprawdzić, ile razy w otrzymanym wyniku mieści się liczba 11.
Otrzymana reszta jest cyfrą, która musi być zgodna z dziewiątym znakiem kodu. Jeżeli reszta z obliczeń wynosi 10, dziewiąty znak musi być być literą X.
Przykładowe sprawdzenie kodu: VIN = 1YVGE22D1V5643814 ( '1' jest cyfrą kontrolną w tym kodzie)
VIN 1 Y V G E 2 2 D 1 V 5 6 4 3 8 1 4
Przypisanie cyfr 1 8 5 7 5 2 2 4 1 5 5 6 4 3 8 1 4
Waga 8 7 6 5 4 3 2 10 0 9 8 7 6 5 4 3 2
Mnożymy i dodajemy składniki: (1 X 8 ) + (8 X 7) + (5 X 6) ... (4 X 2) = 408
W liczbie 408, liczba 11 mieści sie 37 razy i pozostaje reszta 1.
Cyfra ta jest zgodna z cyfrą kontrolną znajdującą się na dziewiątym miejscu kodu. Kod jest prawidłowy.
Komentarz
-
Komentarz