DEFA - elektryczne ogrzewanie postojowe 230V - w BMM

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rocker
    Classic
    • 2016
    • 4

Zamieszczone przez Amix
    G12 jest wycofywany i zastępuje go G13. Są kompatybilne, ale nie zaleca się zdecydowanie dolewać G12.
    G12 Plus Plus jest wycofany już od co najmniej 1-1,5 roku. W to miejsce wszedł G13 i jest w pełni mieszalny z G12, G12 Plus i G12Plus Plus. G13 to po prostu kolejne rozwinięcie tego płynu.
  • mattyah4x4
    Rider
    • 2013
    • 664

witajcie

zapewne mało kto słyszał o DEFA - elektrycznym ogrzewaniu postojowym, choć w krajach skandynawskich to powszechne rowziązanie, do tego stopnia - że pod restauracjami lub na osiedlach są słupki z 230V a podłączone do nich auta to częsty widok...

owszem, nie jest to ani konkurent dla rozwiązań typu webasto lub ebespracher (spalinowe dogrzewacze), ale dość ciekawa propozycja dla osób z nieogrzewanym garażem lub bliskością prądu z sieci (domy jednorodzinne, szeregówki itp.)

DEFA oferuje szeroką paletę rozwiązań - od najprostszych typu grzałka silnika - przez bardziej skomplikowane: grzałka silnika, grzałka miski olejowej, nadmuch wnętrza, doładowywanie prostownikiem akumulatora podczas grzania, sterowanie timerem... co komu pasuje 8)

ale ja tu nie od reklamy jestem - zresztą jak kogoś DEFA zainteresuje to błyskawicznie w necie znajdzie wszystkie informacje - jak, co, i gdzie kupić w Polsce :wink:

---------------------

poniżej przedstawię najprostszą kompletację (grzałka silnika 550W wpięta w mały obieg + okablowanie) do silnika BMM - montaż tego jest prosty jak, przepraszam, kopulacja :szeroki_usmiech więc każdy da radę !

koszty:
    - około 300 PLN (brutto) grzałka (do silnika BMM symbol DEFA411761)
    - około 170 PLN okablowanie (w tym przewód wewn. od grzałki do gniazdka i samo gniazdko oraz przewód zewnętrzny 5m - DEFA460787)

zamykamy się zatem w kwocie ok. 475 PLN za całość - montaż we własnym zakresie (bezcenny) + dwa piwa (marka według upodobań)

--------------------

zatem zaczynamy:

zestaw wygląda tak:

czyli grzałka:

(w zestawie dostajemy systemy mocowania grzałki w różnych wariantach oraz przewody gumowe też w różnych wariantach - wszystko jest - łącznie z kilkunastoma stronami instrukcji montażu - pod różne rodzaje silnika !)

oraz okablowanie:

a to sama grzałka do BMM (i pokrewnych):

(PRZERWA - bo w mecz w siatę, POLSKA-BUŁGARIA!)

cdn.

[ Dodano: Wto 24 Wrz, 13 21:10 ]

jako, że w siatę (mistrzostwa Europy jakby nie było) jest 2:0 dla nas to jedziemy dalej:

przycinamy (dostarczony w zestawie) wąż pod wariant BMM:

(wszystko według precyzyjnej instrukcji)

wstępny efekt:

no i z tym "kapitałem" udajemy się pod garaż - UWAGA, montaż nie wymaga kanału ani podnośnika !

(znowu przerwa, bo mecz dalej trwa...)

[ Dodano: Wto 24 Wrz, 13 21:29 ]

udajemy się do garażu - po otwarci maski widzimy dwa przewody wodne w okolicy chłodnicy oleju:

dostęp taki sobie (choć nie najgorszy), aby sobie pomóc demontujemy przewód ssący powietrze:

po jego zdjęciu (roboty tyle co i nic) dostęp już nieco lepszy:

widać dwa przewody wodne połączone taką zgrzaną taśmą gumową:

tą taśmę rozcinamy uważnie, za pomocą ostrego nożyka tapicerskiego, ale bardzo ostrożnie (aby nie uszkodzić któregoś węża!)

I U UWAGA

zasadniczo producent przewiduje do montażu spuszczenie płynu chłodzącego... można, owszem - tylko po co 8)

można zrobić to bez spuszczania - wymaga to tylko trochę zręczności i sposobu - jak to zrobić za chwilę zobaczycie :wink:

(przerwa, bo przegrywamy trzeciego seta, wamać)

[ Dodano: Wto 24 Wrz, 13 21:39 ]
    po rozcięciu tej taśmy i - lekkim - rozerwaniu przewodów wygląda to tak:

na cel bierzemy ten pierwszy przewód - bliżej zderzaka - idący od chłodnicy oleju do bloku silnika...

najpierw zaciskamy ww. przewód za pomocą... zwykłego ścisku stolarskiego, możliwie najwyżej :lol:

[ Dodano: Wto 24 Wrz, 13 23:01 ]
    zsuwamy z dolnej krawędzi przewodu - przy chłodnicy oleju - opaskę zaciskową (w górę)... pod chłodnicę podkładamy obcieta butelkę po mineralnej (po co - wiadomo)

... po czym płynnym ruchem zsuwamy dolną krawędź przewodu z chłodnicy, jednocześnie ZAMYMYKAJĄC swiatło króćca kciukiem (aby nie wypływał grawitacyjnie płyn, a wypływa całkiem żwawo!)

(KUUUR.WAAAA, przegraliśmy po bohaterskiej walce - odpadamy z mistrzostw Europy... żal)

dobra, idziemy dalej...

żwawym ruchem odsuwamy kciuka, jednocześnie nakładając wcześniej przygotowany element (przewód + grzałka, roboczo zaślepiona od góry), odpowiednio przesuwamy i zaciskamy opaskę (jest trochę ginekologicznej zabawy - bo miejsca mało na szczypce, chłodnica przeszkadza, generalnie dupa)

mamy już element grzejny osadzony dołem - pozostaje wymierzyć i przyciąć wąż górny:

nakładamy wąż, opaskę - tak to wygląda po zmontowaniu:

dobra :!:
    otwieramy piwo, zasłużyliśmy... 8)

czas na okablowanie - trzeba staranni położyć kabel wewnętrzny
    zaczynamy od wymyślenia (po obmierzeniu) miejsca na gniazdko :szeroki_usmiech

ja stwierdziłem, że będzie to czoło zderzaka po stronie kierowcy
    czemu? - bo tak :lol:

wiercimy otwór (oczywiście o odpowiednim fi i tak dalej...) pamiętając, aby było odpowiednie dojście od wewnątrz (montaż):

[ Dodano: Wto 24 Wrz, 13 23:24 ]
    tym oto narzędziem:

(brzegi otworu się wyrówna, spoko - a poza tym gniazdo zakryje...)

po czym osadzamy gniazdo (nie zapominając o o-ringu od wewnątrz) - lekka gimnastyka nadgarstka aby to dokręcić od wewnątrz zderzaka :x

po wpięciu dedykowanej wtyczki:

DOBRA - otwieramy drugie piwo :wink:

i zabieramy się za STARANNE okablowanie - zwracam uwagę na to, aby używać zabezpieczeń/dystansów w miejscach narażonych na przetarcie ! (ja używałem fragmentów uciętych węży, sciągnietych mocno trytytkami... będzie widać na zdjęciach)

podłączamy wtyczkę do grzałki:

mocujemy kabel wewnętrzny do przewodu sprężarki od klimy:

a kabel prowadzimy wzdłuż zderzaka:

pamietając, aby na przejściu koło reflektora prawego zabezpieczyć go dodatkowo gumą ! (ostre krawędzie blach, a tam to będzie trochę pracowało - silni się przecież porusza na poduszkach!)

KONIEC

uwagi z eksploatacji (czekam na mrozy) będę przekazywał na bieżąco...
    po podłączeniu i próbie - grzałka grzeje fest, po paru minutach trudno utrzymać ręką przewód gumowy ponad grzałką... zobaczymy ja będzie się to sprawować w silnych mrozach

w opracowaniu jest sterowanie czasowe (opublikuję), być może na pilota :wink:
    (ale też niskobudżetowe)

PS. za powyższy montaż jeden z warsztatów (dedykowanych przez Inter Cars jako "błogosławiony" do montażu DEFY) zawołał mi... uwaga... 850 PLN :!:

dlatego zachęcam do montażu samodzielnego, tym bardziej, że są do wszystkiego precyzyjne instrukcje (zarówno w zestawie, jak i ogólnodostępne w necie)

dla zaciekawionych podręcznik techniczny DEFY:

pozdrawiam
    Diesel Service Śmietana
    43-210 Kobiór
    ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16

uwaga
    nie robimy pompowtryskiwaczy

Komentarz

• piotrcar
      Rider
      • 2010
      • 641

polecam jeszcze dolozyc gniazdko do srodka i maly grzejniczek.W zimie w srodku sucho i zapomnisz o skrobaniu szyb
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• barteq
        Rider
        • 2011
        • 309
        • Opel

Fajna sprawa taka grzałka, chyba w starszych samochodach montowali takie podgrzewacze na świece żarowe zasilane z aku.
        Wiesz może czym się różni twoja grzałka od tej :

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• piotrcar
          Rider
          • 2010
          • 641

sa dwa rodzaje podgrzewania:

pierwsze to wodne takie jak kolega montowal
          a drugie to wlasnie to co masz na zdjeciu. montuje sie do bloku silnika i przez obudowe grzeje. pierwsze rozwiazanie jest duzo lepsze.

jest jeszcze jedna firma podgrzewaczy nazywa sie calix

Komentarz

• mattyah4x4
            Rider
            • 2013
            • 664

Zamieszczone przez barteq
            Wiesz może czym się różni twoja grzałka od tej :
            Obrazek
            wlasnie nie wiem... w katalogu defy na IC było rozróżnienie aut z BMM - normalnego, i 4x4
            i właśnie do tego "normalnego" była dedykowana ta powyżej :roll:
            to jest z gruntu bez sensu, bo silnik ten sam - dlaczego miały by być różne grzałki :?:
            moim zdaniem jakiś blad w katalogu...

[ Dodano: Pią 27 Wrz, 13 19:03 ]
            Zamieszczone przez piotrcar
            polecam jeszcze dolozyc gniazdko do srodka i maly grzejniczek.W zimie w srodku sucho i zapomnisz o skrobaniu szyb
            tak jak pisałem - moja intencją było ulżenie silnikowi, a nie sobie :wink:
            a tak poważnie - chodziło o rozwiązanie budżetowe
            choć masz rację - zawsze mogę rozbudować, dokładając wiązkę wewnętrzną i grzejniczek
            Diesel Service Śmietana
            43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• piotrcar
              Rider
              • 2010
              • 641

Juz ci napisalem czym sie rozni ta grzalka

Komentarz

• barteq
                Rider
                • 2011
                • 309
                • Opel

A nie lepszym rozwiązaniem jest taka grzałka na świecach żarowych zasilana z alternatora ? W przypadku DEFA trzeba mieć dostęp do gniazdka, a tak zawsze ci grzeje płyn. Jedyny minus to duże obciążenie aku.

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• piotrcar
                  Rider
                  • 2010
                  • 641

Nie slyszalem o takim rozwiazaniu.....i na czym mialo by to polegac??? To co kolega zamontowal sluzy temu aby silnik byl cieply kiedy przyjdziesz do samochodu a nie nagrzewal sie w momencie jak juz w nim jestes

Komentarz

• mattyah4x4
                    Rider
                    • 2013
                    • 664

Zamieszczone przez piotrcar
                    Juz ci napisalem czym sie rozni ta grzalka
                    to jeszcze powiedz, dlaczego w katalogu IC do tego samego silnika BMM są dwie różne grzałki, a różnicuje je tylko napęd 4x4 (co sensu żadnego w przypadku frontu silnika nie ma)

tutaj:
                    Diesel Service Śmietana
                    43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• piotrcar
                      Rider
                      • 2010
                      • 641

Ogolnie defa specjalizuje sie w podgrzewaniu do bloku silnika, ale dlaczego sa dwa rozne to nie wiem

Komentarz

• prz
                        Classic
                        • 2013
                        • 20
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CFHF 2.0 TDI CR 110 KM

A orientujecie się może czy da się to zrobić w jakiś sposób przez który nie stracę gwarancji na autko? Bo też chciałbym "ulżyć silnikowi"

Komentarz

• mattyah4x4
                          Rider
                          • 2013
                          • 664

nie wiem jak na "autko", ale na auto raczej gwarancji nie stracisz... :lol:

w strukturę silnika nie ingerujesz - ani mechanicznie, ani elektrycznie w układ, więc problemu nie widzę...

[ Dodano: Pią 15 Lis, 13 16:08 ]
                          dziś - zupełnie niechcący - przeprowadziłem wytrzymałościowy test DEFY

mianowicie zapiąłem ją wczoraj wieczorem przez programator czasowy - programator miał włączyć grzanie o 06.55 a wylączyć o 07.50 :lol:

piszę "miał" - bowiem cos popieprzyłem przy programowaniu i grzanie włączyło się wieczorem, a rano je manualnie wyłączyłem, czyli grzałka chodziła 10 godzin

grzałce ani autu nic się nie stało, a rano zastałem silnik elegancko zagrzany - nawet po przekręceniu stacyjki pokazywał na wskaźniku połowe temperatury, czyli jakieś 45 stopni 8)
                          Diesel Service Śmietana
                          43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• Nedar
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 209
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

nawet po przekręceniu stacyjki pokazywał na wskaźniku połowe temperatury, czyli jakieś 45 stopni 8)
                            U mnie po 2,5 godz. grzania wskaźnik na szafie pokazał dzisiaj ok. 60 stopni (przy temp. zewn. 2 stopnie). Poza tym wskaźnik temperatury zaczyna się od 50 stopni, więc skąd te 45 stopni u ciebie (literówka)?
                            Pewną niedogodnością jest brak wymuszonego obiegu cieczy chłodzącej. Skutkuje szybkim spadkiem temperatury po odpaleniu silnika. Oznacza to punktowe zagrzanie silnika (w okolicy czujnika temperatury), a nie całego bloku.
                            Nie zmienia to faktu, że rozruch silnika jest na pewno łatwiejszy.
                            Jutro załączę grzałkę na 4 godziny - ciekawe jaki będzie efekt. Trzeba korzystać z gwarancji póki jest.

Komentarz

• mattyah4x4
                              Rider
                              • 2013
                              • 664

skoro wskaźnik przy silniku zagrzanym do temperatury roboczej (czyli prawie 90st) znajduje sie w połowie skali, to na chłopski rozum wskazówka w 1/4 skali to 45st - i dlatego tak to określiłem :lol:

a "wymuszony obieg" podgrzewanej cieczy tam jest, wymusza go... fizyka 8)
                              (oczywiście pompka wymuszałaby lepiej)

a propos pompki - to można by to było zmotać i wpiac taka pompke również w mały obieg
                              musiałoby to być cos małego, na 230V - no i ze stosunkowo niewielkim wydatkiem
                              Diesel Service Śmietana
                              43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• Nedar
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 209
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Witam.
                                Nie czepiam się szczegółów, to tylko taka ułomność ludzka. Myślałem, że masz jakiś inny licznik :P
                                Bardziej szukam sposobu polepszenia działania układu ogrzewania.
                                Na pewno komplikuje to cały układ , ale na pewno system miałby większą sprawność obiegu cieczy[pomka]
                                Sprawdzałem układ ogrzewania w BKD i BMM. Występują niewielkie różnice w układzie. Lecz jeżeli termometr wskazał tobie temperaturę oznacza to, że wpięty jesteś w mały obieg [ta jak ja]. Przy mocy 500W grzałki nie wiem, czy termostat otworzyłby się przy temperaturze zewn. na poziomie 0-5 st. C.
                                Wszystko wyjdzie podczas fazy testowej układu. Czekam na dostawę programatora, co ułatwi mi sprawdzenie zależności czasu grzania do uzysku temperatury silnika w stosunku do temperatury zewnętrznej.
                                Jutro na grill idzie osłona Heko. Ciekawy jestem czy będzie miała wpływ na Defę.
                                Pozdrawiam

Komentarz

• mattyah4x4
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 664

Zamieszczone przez Nedar
                                  Przy mocy 500W grzałki
                                  u mnie 550W (w sumie żadna róznica)

Zamieszczone przez Nedar
                                  czy termostat otworzyłby się
                                  a po co się ma otwierać termostat ? termostat nie otworzy się, bo otwiera się wyżej - a nawet jakby sie miał otworzyć, to źle (bo wtedy ciepły płyn idzie na chłodnicę, a na tym przy DEFIE absolutnie nam nie zależy!)

Zamieszczone przez Nedar
                                  Jutro na grill idzie osłona Heko
                                  a co Ci to ma dać przy statycznym grzaniu grzałką ?? :shock:
                                  Diesel Service Śmietana
                                  43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• Nedar
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 209
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Osłona co roku idzie na grila. Po zimie silnik jest dużo mniej usyfiony. Nie lubię brudu w komorze silnika. Przy okazji sprawdzę czy daje jakąś osłonę przed zimnem (zwłaszcza podczas jazdy). Cudu nie oczekuję, poniewaz chłodnica jest na wysokości zderzaka. Ale warto sprawdzić.

Komentarz

• Damian-jg
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 229

Jak jest realizowany obieg nagrzanego płynu??
                                      FIAT Service

Komentarz

• mattyah4x4
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 664

nijak 8)

znaczy nie ma wymuszonego obiegu mechanicznie - po prostu fizyka: zagrzana ciecz unosi się do góry i w ten sposób wymusza obieg :lol:
                                        Diesel Service Śmietana
                                        43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• Damian-jg
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 229

nijak 8)
                                          No właśnie o taką odpowiedz mi chodziło
                                          Bo zastanawiam się nad czymś takim :
                                          FIAT Service

Komentarz

• mattyah4x4
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 664

cena dobra, ale nic ponadto :roll:
                                            też nie ma pompki...

zwróć uwagę na cytat:

"montaż odbywa się na dolnym wężu dużego obiegu układu chłodzenia"

GRATULUJĘ grzać zimą duży obieg grzałką 500W :lol: :lol: :lol:

[ Dodano: Nie 15 Gru, 13 17:58 ]
                                            zresztą to jest idiotyzm :szeroki_usmiech

grzać trzeba mały obieg - bliżej płaszcza wodnego bloku - a nie duży obieg, czyli chłodnicę... to nie ma żadnego sensu, bo nawet jak się jakimś cudem zagrzeje duży obieg (a grzałką 500W się tego nie da zrobić przy ujemnych temperaturach) to i tak silnik najpierw musi zagrzać mały obieg aby otworzyć termostat i dopuścić sobie ciepłej wody z dużego obiegu (która w międzyczasie wystygła, bo zaczęliśmy jechać!)

:shock:
                                            Diesel Service Śmietana
                                            43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• Damian-jg
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 229

No właśnie tak mi się wydawało.

Chyba najlepszy wybór. Do tego dorobić przekaźnik załączający wentylator i jak znalazł
                                              FIAT Service

Komentarz

• mattyah4x4
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 664

to już ciekawszy produkt
                                                montuj, testuj, opisuj !

choć trochę obawiam się jego skomplikowanej budowy :roll:
                                                Diesel Service Śmietana
                                                43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• piotrcar
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 641

Przeciez jest mozliwosc dolozenia pompy np.calix takie cos ma i pewnie defa tez

Komentarz

Pracuję...