Może się jeszcze pojawią - oferta się zakończyła z powodu braku ofert kupna. Ewentualnie można się skontaktować bezpośrednio ze sprzedającym, żeby wystawił je jeszcze raz...
Pzdr
[O2] 2.0 FSI glosna praca silnika / Wymiana lancucha
Dodam iz jest to moj post z innego forum (na wypadek gdyby ktos mi zarzucil ze kopiuje )
Witam serdecznie.
Od pewnego czasu trapil mnie odglos dochodzacy z silnika po jego rozgrzaniu ( 2.0 FSI [BLR]) . Gdybym nie byl wlascicielem pomyslalbym ze to diesel :razz: Odrazu zaczelo sie wertowanie internetu i padlo na napinacz i lancuch walka dolotowego. Z tego co wyczytalem to walsnie bolaczka tego silnika Dodam ze jest on montowany rowniez w Audi, Vw i Seacie.
Chwila namyslu duzy wdech i do roboty.
Pierwszym dylematem bylo, oryginaly, czy zamienniki. W pierwszym podejsciu padlo na zamienniki FEBI. 5 dni oczekiwania i tzw. Pupa ;/ Brak stanu magazynowego w calej UK trzeba sciagac z Niemiec, czas nieokreslony ;/ .
Dlugo nie myslac tel do VW i zamawiam oryginaly. Kilka klikniec myszka, klawiaturka i bramy poczciwego Ebay-a otwarte, mozna zamawiac narzedzia do zablokowania silnika ( dokladniej walkow rozrzadu ). Po zamowieniu wszystkich czesci przyszedl czas na robote.
Calosc zajela mi ok 5h, wiec nie jest tak strasznie, szczegolnie ze byl to moj "pierwszy raz" no i nie jestem profesjonalnym mechanikiem . Przyznam sie, ze mialem ulatwione zadanie, ze wzgledu na mozliwosc korzystania z profesjonalnych narzedzi i dostepu do warsztatu.
Problem jaki mialem to sruba trzymajaca Variator, ale poradzilem sobie uzywajac pistoletu pneumatycznego. Odrazu radze tutaj zaopatrzec sie w porzadny klucz. Ja kupilem klucz SNAP-ON-a (R10).
Cala reszta to juz z gorki.
Po wymianie silnik pracuje duzo ciszej, nie ma juz charakterystycznego klekotu jak przed wymiana.
Miejcie na wzgledzie fakt, ze sa to silniki z bezposrednim wtryskiem z pompa wysokiego cisnienia. Te elementy same w sobie sa dosc glosne.
W razie pytan piszcie smialo.
Widok po sciagnieciu pokrywy zaworow, z ustawionym TDC i zablokowanymi walkami.
Jak widac lancuch troche sie rozciagnal, co powodowalo charakterystyczny odglos dobiegajacy z silnika+czego nie widac, zuzyty napinacz. Po jego odkreceniu filtr napinacza zostal na glowicy :razz:
Widok po zalozeniu nowego lancucha i napinacza. Znaczna roznica )
Tutaj podaje link do czego moze doprowadzic olanie sprawy TUTAJ lacznie z tym, ze grozi zerwaniem lancucha, co juz sie prrzytrafilo niestety kilku osobom.
Dodam ze napinacz jest produkowany przez INA (LUK) czyli smialo mozna do kupic w sklepie za pol ceny. Niekoniecznie w ASO ;/. W internecie mozna rowniez znalesc caly zestaw naprawczy firmy FAI numer TCK126 Ale nie wiem czy sa dobre. Moze ktos juz uzywal tego zestawu lub czesci tego prducenta i powie cos wiecej na ich temt.
Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
Obecnie -> Seicento 900+LPG
Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
Bylo ->GOLF 3 1.8
Komentarz