[O2] 1,6 LPG problemy z odpalaniem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Northeusz
    RS
    • 2010
    • 1677
    • Octavia I (1U2)
    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez TwoB
    Zamieszczone przez piotrek_os
    jaki koszt tych wtryskiwaczy przy "ori" instalcjach?
    circa 1000 kosztuje listwa MEDów
    To już nie lepiej się szarpnąć na Keihiny? :lol:
    Pozdrawiam
    Northeusz

Komentarz

• TwoB
      L&K
      • 2011
      • 1086
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Na szczęście na gwarancji wymienione, na pewno za taką kwotę nie zamontowałbym tych wtryskiwaczy. Na alledrogo są taniej - około 650zł. Bardziej realnie widziałbym wymianę na Hanki (około 300zł) lub idąc po bandzie Keihiny, ale to już drugi koniec skali kosztów.
      SATYNOWA O2 Tour
      Z pozdrowieniami
      Bartek

Komentarz

• krist42
        Classic
        • 2013
        • 6

Witam . Mam pytanie czy pomogla wymiana wtryskow . Mam identyczny problem ,gazownicy teierdza ze to nie wtryski .

Komentarz

• Angel
          Rider
          • 2008
          • 503
          • Octavia III combi (5E5)
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Mam podobny problem z odpalaniem z rana po dłuższym postoju.
          Skoda roomster 1.6 MPI. Winny u mnie okazuje sie parownik BRC. kilku gazowników juz mi potwierdziło że pada parownik i puszcza gaz w dolot, przez co z początku jest za bogato i nie odpala. W styczniu wymieniam parownik.... Napisze czy pomogło...
          Skoda Octavia Combi 2012 elegance 2.0 TDi 140 KM 320Nm

Komentarz

• patrykL
            Rider
            • 2009
            • 588

Koledzy, u mnie nie pomogla ani wymiana wtryskow, ani parownika

Komentarz

• kniazuk
              Drive
              • 2013
              • 79

PatrykL,
              co pomogło?
              Pozdrawiam,
              IGK

Komentarz

• patrykL
                Rider
                • 2009
                • 588

PatrykL,
                co pomogło?
                jak do tej pory nic, czasem po prostu za pierwszym razem nie chce odpalić, druga proba - zawsze, a przyczyny do tej pory nie udało się "namierzyć", jakies sugestie?

Komentarz

• niezal
                  Rider
                  • 2010
                  • 283
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Podejrzewam, że kolega patrykL może mieć uszkodzoną pompę paliwa. Warto sprawdzić, bo jeśli to nie wtryski, nie reduktor to właśnie uszkodzona pompa może powodować problemy przy odpalaniu. Pada ponieważ wielokrotnie przegrzewała się na skutek małej ilości paliwa w zbiorniku, nie jest całkowicie niesprawna ale nie daje 3 Bar ciśnienia.
                  "coś być musi, do cholery, za zakrętem"

O1 Tour BFQ+LPG LR - BARRACUDA
                  O2 Tour BSE+LPG LR - MED

Komentarz

• patrykL
                    Rider
                    • 2009
                    • 588

Podejrzewam, że kolega patrykL może mieć uszkodzoną pompę paliwa. Warto sprawdzić, bo jeśli to nie wtryski, nie reduktor to właśnie uszkodzona pompa może powodować problemy przy odpalaniu. Pada ponieważ wielokrotnie przegrzewała się na skutek małej ilości paliwa w zbiorniku, nie jest całkowicie niesprawna ale nie daje 3 Bar ciśnienia
                    ze wszystkim moglbym się zgodzić, jest tylko jedno, a w zasadzie sa dwa "ale", objaw ten wystepuje praktycznie od początku użytkowania auta, a zbiornik benzyny zatankowany (zawsze) przynajmniej w 1/2, najczęściej pelny

Komentarz

• Rosomak
                      L&K
                      • 2011
                      • 1365
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Angel
                      1.6 MPI. Winny u mnie okazuje sie parownik BRC. kilku gazowników juz mi potwierdziło że pada parownik i puszcza gaz w dolot,
                      wyjaśnijcie mi, bo nie bardzo kumam czaczę..., czy aby przypadkiem na parowniku nie ma elektrozaworu, który odcina gaz? To że zalewa dolot, to nie wina byłaby raczej elektrozaworu? Ale z drugiej strony gdyby nie trzymał elektrozawór, to pozostają wtryski, które teoretycznie bez sygnału ze sterownika też nie powinny otworzyć przepływu.
                      Więc od parownika mamy 2 zabezpieczenia: elektrozawór i wtryski...

patrykL, napisał wyżej że wymienił parownik i wtryski i nadal lipa... co potwierdzałoby moją teorię...
                      Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                      http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                      Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• TwoB
                        L&K
                        • 2011
                        • 1086
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez mkania777
                        czy aby przypadkiem na parowniku nie ma elektrozaworu, który odcina gaz? To że zalewa dolot, to nie wina byłaby raczej elektrozaworu? Ale z drugiej strony gdyby nie trzymał elektrozawór, to pozostają wtryski, które teoretycznie bez sygnału ze sterownika też nie powinny otworzyć przepływu.
                        Więc od parownika mamy 2 zabezpieczenia: elektrozawór i wtryski...
                        Elektrozawór odcina, ale w chwili wyłączenia silnika trochę gazu zostaje w układzie zamkniętym reduktor-przewody-wtryski, wtryski bez sygnału się nie otworzą jeśli są sprawne, jeśli nie puszczają gazu. Ale mamy jeszcze przewód podciśnienia łączący kolektor dolotowy z reduktorem i tędy właśnie reduktor może "popuszczać".

W moim przypadku padły wtryski czyli nie domykały się w 100%, reduktor był sprawny. Po wymianie wtrysków jest OK
                        SATYNOWA O2 Tour
                        Z pozdrowieniami
                        Bartek

Komentarz

• marte
                          Rider
                          • 2007
                          • 259

Witam,

Panowie u mnie jest podobnie w 1.6 BSE. Jednak przyczyn upatruje w innym problemie.
                          Jakieś 2.5 miesiąca temu zapaliła się kontrolka check engine. Po podłączeniu do komputera okazało się, że mieszanka jest za bogata. Stało się to po zatankowaniu gazu na innej stacji niż zwykle. Wyjeździłem gaz zatankowałem tam gdzie zwykle i był spokój. Jakiś miesiąc temu trzeba było zrobić przegląd. W związku, że cena przeglądu w ASO razem z filtrami gazu wyszła jakieś 130 zł, więc pojechałem. Po przeglądzie okazało się, że wgrali jakąś nową mapę i pozmieniali ustawienia komputera LPG. Od tego czasu auto "źle" przełącza się z LPG na noPB. Jest dość duże szarpnięcie. W związku z tym, że w ASO powiedzieli mi, że wszystko jest ok i mają taką mapę zainteresowałem się tematem na własną rękę. Kupiłem interfejs do LPG i zrobiłem testy. Okazuje się, że mapa wgrana przez ASO w przedziałach obrotów między 500 a 1800 robi bardzo bogatą mieszankę, gdzie komputer benzynowy wprowadza korekcje poniżej -25%. W dalszym zakresie obrotów już jest ok. Wydaje mi się, że podczas rozruchu na zimnym silniku używane są wartości wyuczone, gdzie na biegu jałowym mamy korekcje -25% dlatego auto ma problem z zapalaniem. U mnie to też występuje. Jak jeżdżę na noPB to auto zapala normalnie bo komputer nie zapamiętuje granicznych korekcji. Próbowałem modyfikować mapę LPG w tym problematycznym zakresie i to rozwiązuje problem. Komputer nie rejestruje już błędu zbyt bogatej mieszanki i w miarę normalnie się przełącza z LPG na noPB.
                          Przed korekcją współczynnika "K" okazuje się, że czasy otwarcia wtrysków gazowych i wtrysków benzynowych znajdowały się w różnych punktach charakterystyki.
                          Wybieram się do dobrego gazownika, który odpowiednio skoryguje mi mapę gazu.

PozdrawiamTutaj opisuje problem.

Co prawda nikt nie odpowiedział, ale analizując logi z noPB i LPG mam przekonanie, że tak jest. Spróbuje jeszcze wykasować wartości wyuczone lambda w VCDS ale nie bardzo wiem jak, a nie chce robić tego na pałę. Jeżeli ktoś może powiedzieć jak skasować wartości wyuczone dla lambd w VCDS to proszę i jakąś informację. Wydaje mi się, że wiem gdzie i jak to zrobić ale potrzebuje potwierdzenia.

Pozdrawiam

Komentarz

• Rosomak
                            L&K
                            • 2011
                            • 1365
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez marte
                            współczynnika "K"
                            Koledzy co to takiego ten współczynnik "K" w LPG???
                            Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                            http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                            Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• kris17009
                              Ambiente
                              • 2012
                              • 235

mkania777, to jest współczynnik który tak jakby przelicza czas otwarcia wtryskiwacza gazu w stosunku do wtryskiwaczy benzyny. Czasy otwarcia wtryskiwaczy gazu są dłuższe i nie może być to 1do1. Dlatego tak ważne jest prawidłowe ustawienie mapy wtrysków czyli czasu pracy wtryskiwaczy w zależności od obrotów

Zamieszczone przez marte
                              eżeli ktoś może powiedzieć jak skasować wartości wyuczone dla lambd w VCDS to proszę i jakąś informację.
                              Jak nie znajdziesz gdzie w VCDS to powinno wystarczyć odłączenie akumulatora na kilka godzin. Wtedy korekty długoterminowe powinny się wykasować. Ale wtedy lepiej najpierw pojeździć na benzynie żeby komputer się nauczył ponownie.

Moja furka:
                              -------------------------
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=60516

Komentarz

• marte
                                Rider
                                • 2007
                                • 259

Zamieszczone przez kris17009
                                mkania777, to jest współczynnik który tak jakby przelicza czas otwarcia wtryskiwacza gazu w stosunku do wtryskiwaczy benzyny. Czasy otwarcia wtryskiwaczy gazu są dłuższe i nie może być to 1do1. Dlatego tak ważne jest prawidłowe ustawienie mapy wtrysków czyli czasu pracy wtryskiwaczy w zależności od obrotów

Zamieszczone przez marte
                                eżeli ktoś może powiedzieć jak skasować wartości wyuczone dla lambd w VCDS to proszę i jakąś informację.
                                Jak nie znajdziesz gdzie w VCDS to powinno wystarczyć odłączenie akumulatora na kilka godzin. Wtedy korekty długoterminowe powinny się wykasować. Ale wtedy lepiej najpierw pojeździć na benzynie żeby komputer się nauczył ponownie.
                                Czy do kasowanie wartości wyuczonych trzeba użyć funkcji opisanej jako: Reset learned Values w oknie jak w załączniku?
                                Załączone pliki

Komentarz

• patrykL
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 588

Koledzy, chciałem dopytać i porownac,

u mnie objawia się to w dwojaki sposób:
                                  1-sza wersja: pierwszy raz krece rozrusznikiem i prawie silnik zalapuje, ale nie może wejść na obroty i gasnie, drugi raz krece rozrusznikiem (zawsze trzymam do końca, tzn. az [chyba] sterownik silnika wylaczy rozrusznik, trwa to ok. 10sek.) - bez efektu, krece rozrusznikiem trzeci raz i odpala bez problemu;

2-ga wersja: j/w, ale bez punktu 1-ego, tzn. raz krece rozrusznikiem, az go "odetnie" - nic, druga proba - odpala bez problemu

przyznam szczerze, ze nie jest to problem spedzajacy mi sen z powiek, być może dlatego, ze wiem, ze i tak zawsze odpali

chodzi mi raczej o przyczyne, czy na pewno jest to wina lpg, zastanawia mnie to, ponieważ, przynajmniej u mnie, nie ma zadnego znaczenia czy gasze na benzynie czy na lpg, czy jezdze na benzynie (krócej czy dluzej) czy na lpg, i wreszcie czy odpalam silnik na benzynie czy na lpg

co Wy na to?

Komentarz

• Jaroslav92525
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 365
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez marte
                                    Czy do kasowanie wartości wyuczonych trzeba użyć funkcji opisanej jako: Reset learned Values w oknie jak w załączniku?
                                    Ten sposób na pewno działa bo sam tak robię z tym że oprócz korekt paliwowych (Long Term Fuel Trim) kasuje też prawdopodobnie i inne ustawienia. Z "odpinaniem" akumulatora się nie bawiłem więc nie wiem czy w ten sposób można wykasować korekty.
                                    Pozdrawiam,
                                    Jaroslav92525

-----------------------
                                    VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• marte
                                      Rider
                                      • 2007
                                      • 259

Zamieszczone przez Jaroslav92525
                                      Zamieszczone przez marte
                                      Ten sposób na pewno działa bo sam tak robię z tym że oprócz korekt paliwowych (Long Term Fuel Trim) kasuje też prawdopodobnie i inne ustawienia. Z "odpinaniem" akumulatora się nie bawiłem więc nie wiem czy w ten sposób można wykasować korekty.
                                      Ok dziękuje za potwierdzenie. Jutro wykasuje te nastawy. I zapodam nową mapę do gazu. Zobaczymy czy błąd bogatej mieszanki i problemy z zapalaniem będą dalej się pojawiać.

Pozdrawiam.

Komentarz

• leonn
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2730
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Panowie, u mnie ten problem nie wystepuje , ale z tego z się orientuje to jest tak jak pisze TwoB, że jeżeli wtryski Lpg przepuszczają gaz na wyłączonym silniku do kolektora to efekt jest właśnie taki, że rano czy po dłuższym postoju nie można odpalić. Znam ten problem nie z Octavii, a z Renault Megane.

Zakręcenie zaworu w butli i pojeżdżenie kilka dni na benzynie powinno pokazać, czy to jest ten problem czy nie. W 90% które znam, to były nieszczlne wtryski lpg.

Komentarz

• Jaroslav92525
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 365
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez marte
                                          ... Jutro wykasuje te nastawy. I zapodam nową mapę do gazu. Zobaczymy czy błąd bogatej mieszanki i problemy z zapalaniem będą dalej się pojawiać.

Pozdrawiam.
                                          A nie wystarczy po resecie LTFT wykonać tylko autokalibrację ? U mnie po samej autokalibracji i po przejechaniu kilkuset kilometrów LTFT wynosił +2,3 % (uboga mieszanka ale jak najbardziej do przyjęcia). Po ręcznym podniesieniu wartości K o 2% od mniej więcej 700 km mam LTFT na poziomie +0,4%, więc bardzo dobrze (help VCDS podaje że dopuszczalne wartości LTFT są z przedziału +-10%). Instalacja Omegas znana jest z tego iż dosyć dobrze się autokalibruje więc może z tego skorzystać ?
                                          Pozdrawiam,
                                          Jaroslav92525

-----------------------

Komentarz

• marte
                                            Rider
                                            • 2007
                                            • 259

Zamieszczone przez Jaroslav92525
                                            Zamieszczone przez marte
                                            ... Jutro wykasuje te nastawy. I zapodam nową mapę do gazu. Zobaczymy czy błąd bogatej mieszanki i problemy z zapalaniem będą dalej się pojawiać.

Pozdrawiam.
                                            A nie wystarczy po resecie LTFT wykonać tylko autokalibrację ? U mnie po samej autokalibracji i po przejechaniu kilkuset kilometrów LTFT wynosił +2,3 % (uboga mieszanka ale jak najbardziej do przyjęcia). Po ręcznym podniesieniu wartości K o 2% od mniej więcej 700 km mam LTFT na poziomie +0,4%, więc bardzo dobrze (help VCDS podaje że dopuszczalne wartości LTFT są z przedziału +-10%). Instalacja Omegas znana jest z tego iż dosyć dobrze się autokalibruje więc może z tego skorzystać ?

Dzisiejszy log z jazdy na noPB. W porównaniu z poprzednim jest dużo lepiej. Nie wchodzi już w zakresy poniżej -10% i powyżej +10%. Co prawda wartości wyuczone są jeszcze zerami. Ale zobaczymy co będzie dalej. Dalej kontynuuje jazdę tylko na noPB.

Log dzisiaj
                                            Log poprzedni

Pzdr

Komentarz

• Jaroslav92525
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 365
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez marte
                                              ... Po całym dniu jeżdżenia na noPB brak błędów i niepożądanych objawów...
                                              I tak trzymaj :-)
                                              Pozdrawiam,
                                              Jaroslav92525

-----------------------

Komentarz

• leonn
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2730
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

marte, czy My możemy sie spotkać jakoś w okolicy SJ?

Komentarz

• marte
                                                  Rider
                                                  • 2007
                                                  • 259

Zamieszczone przez leonn
                                                  marte, czy My możemy sie spotkać jakoś w okolicy SJ?
                                                  Możemy...
                                                  Tylko ja jestem amatorem, który dopiero uczy się tematu.
                                                  Nie wiem czego szanowny kolega oczekuje :P

Pzdr[/fade]

Komentarz

• niezal
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 283
                                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja podejrzewam teraz wtryski, mam O1 i O2 jak widać. W BFQ od zawsze ten sam problem z odpalaniem, gdy ciepły. Losowo się to zdarza. Ostatnio w BSE po raz pierwszy ciepły też nie chciał za pierwszym razem odpalić. Dokładnie Panowie to samo co u Was. Jeśli chodzi o BFQ to wykluczyłem: świece, przewody, cewkę, czujnik położenia wału, gaszenie na LPG czy PB też bez znaczenia. Będzie trzeba wymienić listwę wtryskiwaczy, niestety gwarancji już nie ma. Co do pompy paliwa prawdopodobnie się myliłem.
                                                    "coś być musi, do cholery, za zakrętem"

O1 Tour BFQ+LPG LR - BARRACUDA
                                                    O2 Tour BSE+LPG LR - MED

Komentarz

Pracuję...