Szumy powietrza w O2 - ponownie!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maxpaynemm
    RS
    • 2008
    • 1764
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dobra spoko panowie wyluzujcie już z tym porównywaniem swoich klekotów. Każdy ma i tak inną opinię na ten temat. Ja już swoją powiedziałem.

Moja benzynka 1,5 w Nissanku jest tak cicha na postoju ze czasem mam wrażenie że autko mi zgasło i co chwilę patrzę na kontrolki :P natomiast jak sie rozpędzę powyżej setki to w środku robi się tak głośno od silnika że muszę radio podgłaśniać :P
    Moje nowe TDI natomiast na wolnych obrotach klepie sobie łagodnie i słychać go wyraźnie na postoju :P a powyżej setki to mi już tylko raczej szum powietrza dokucza

To by było na tyle... pozdrawiam :szeroki_usmiech
    Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• ARobert
      Rider
      • 2008
      • 254
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

..nawiąże do tematu bo wczoraj po raz pierwszy pogoniłem swoją OII a jako że nie mam radia to słuchałem wszystkiego wokół. Szumy powietrza są słyszalne w okolica 100km/h. Nie czytałem wcześniej tego wątku ale skoro zauważyłem to zjawisko to znaczy że ono raczej jest. Opływ powietrza po prostu... nic szczególnego na tle ogólnej ciszy panującej w aucie. Może być, że jest to związane z przepływem powietrza przez komorę silnika skoro np. nie słychać tego w dieslach. Mogą mieć lepiej wygłuszoną komorę silnika... mają wytłumioną wykładzina maskę.. być może osłonę od spodu. Generalnie jednak odnosiłem wrażenie że zjawisko to występuje na krawędziach bocznych szyby czołowej. Powyżej 100km/h zaczyna być słyszalny silnik i chyba trochę opony. Od 120km/h głos silnika coraz bardziej narasta i ogólny hałas związany z ruchem auta. Nie jechałem jednak z nadmierna prędkością i nie wiem w którym momencie można powiedzieć, że jest bardzo głośno.

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

1.8TSI na postoju jest tez cichutki
        Spritmonitor.de

Komentarz

• twin
          Rider
          • 2008
          • 288

Nie tylko na postoju

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Jak sie go zaczyna krecic to zaczyna byc go slychac :twisted:
            Spritmonitor.de

Komentarz

• JOY
              Rider
              • 2008
              • 641

Mam obadane - przynajmniej u mnie - że szumy słychać ewidentnie z górnej części bocznych przednich okien, ale czy to lusterka czy uszczelki - tego nie jestem w stanie stwierdzić. Da się szybko odkręcić lusterka w O2 ?

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

Zamieszczone przez JOY
                Mam obadane - przynajmniej u mnie - że szumy słychać ewidentnie z górnej części bocznych przednich okien, ale czy to lusterka czy uszczelki - tego nie jestem w stanie stwierdzić. Da się szybko odkręcić lusterka w O2 ?
                Trzeba zdjąć tapicerkę, potem plastikową obudowę nawiewu na szybę ( zatrzaski ) i po odkręceniu 1 centralnej śruby ( torx ) lusterko wychodzi na zewnątrz. Ja nie stawiałbym na lusterko, bo moje jest całkowicie uszczelnione i przy 100km/h pojawiają się szumy. Wcześniej tego nie miałem ( szumu ) ale ostatnio trochę skrzypiał podnośnik szyby i po nasmarowaniu linek ( w tym celu zdejmowana była tapicerka i ta uszczelka/korytko, która znajduje się na dole szyby od wewnątrz samochodu ) szumy się pojawiły. Jak znajdę chwilę czasu to z tym powalczę, bo faktycznie jest to strasznie wkurzające; szczególnie, że wsześniej tego nie miałem...
                Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• satoot
                  Rider
                  • 2008
                  • 525

Zamieszczone przez JOY
                  Może to tylko półśrodek, ale zanim odkręcisz lustreka, to przejedź się ze złożonymi na drzwi (jak na parkingach się składa).

Także usiądź jako pasażer i w czasie szybkiej jazdy pobaw się stetoskopem lekarskim, wychwycisz bardziej precyzyjnie źródło dźwięku. Stetoskop pożycz od jakiegoś mechanika lub lekarza.

Komentarz

• JOY
                    Rider
                    • 2008
                    • 641

Złożenie lusterek nic nie daje, jeździłem już z zalepionymi oknami i drzwiami i też nic się nie zmieniło, ale dalej uszczelek nie wyklucczam. Kwestia szumu to naprawde subiektywne odczucie i wielu z nas to poprostu nie przeszkadza, niektórzy nawet nie wiedzą o co chodzi, ale cóż 3 nowe o2 którymi jechałem szumią, panowie z serwisu oczywiście nic nie słyszą, a ja mam już taką korbę że z każdym szumem, mlaskiem, trzeszczeniem i kląskaniem walczę, a zwielkorotniło mi się to po tym jak trochę pojeździłęm Accordem gdzie panowała grobowa cisza. No prawie

Komentarz

• gebek
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1214

Zamieszczone przez JOY
                      a ja mam już taką korbę że z każdym szumem, mlaskiem, trzeszczeniem i kląskaniem walczę, a zwielkorotniło mi się to po tym jak trochę pojeździłęm Accordem gdzie panowała grobowa cisza. No prawie
                      Mysle,ze nie piszesz o nowym Accordzie,gdyz te maja ''seryjnego''trzeszczyka w
                      prawym progu, gdzie wadliwie zgrzane blachy skrzypia jak w kilkunastoletnim klamocie.
                      Slyszalem,jezdzilem...jest akcja serwisowa :diabelski_usmiech
                      Tato,tato...czy to auto jest chore?
                      Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                      Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• JOY
                        Rider
                        • 2008
                        • 641

2004 r. Został zresztą w salonie Skody
                        FAjne autko ale dizel, no i teraz mam nówkę.

Komentarz

• gebek
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1214

JOY, zamieniles CTDI prawdopodobnie najbardziej sportowego i niezawodnego
                          diesla w swojej klasie :twisted: na tego budzetowego bzyka ad: ...swiat podupada :roll: .
                          pozdrawiam :szeroki_usmiech
                          Tato,tato...czy to auto jest chore?
                          Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                          Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• JOY
                            Rider
                            • 2008
                            • 641

Jak Ci jeszcze powiem, że wcześniej jeździłem Subaru Imprezą WRX....
                            Nie lepiej tego nie powiem

Komentarz

• pawelpap
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 182

podbiję trochę temat mam pytanie czym uszczelniliście tą za krótką uszczelkę koło lusterka od strony kierowcy ? i czym uszczelnialiście ten trójkąt z tyłu... silikonem ? od wewnątrz czy od zewnątrz ?

Komentarz

• Com
                                Classic
                                • 2016
                                • 1

Szumy powietrza w O2

Witam
                                Czy znalazł już ktoś przyczynę i dobry sposób wyeliminowania szumu z narożnika szyby pasażera siedzącego za kierowcą w Octavii 2 ? (narożnik przy słupku od bagażnika)
                                Zaznaczam że wymieniłem uszczelkę w samych drzwiach, oraz sprawdziłem docisk drzwi. Nic to nie pomogło.
                                A szum występuje już przy 40/50 km/h

Komentarz

• rurka07
                                  Drive
                                  • 2014
                                  • 87

szum jest z szyby trojkatnej daje sie sylikon pod uszczelke na zewnatrz dobry jest norfenst zdozownikiem jesli nie pomorze trzeba zdemontowac tapicerke icofnac szybe trojkatna dac sylikon i docisnac bedze ok powodzenia

Komentarz

Pracuję...