awaria czujników parkowania o2

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • domino79
    Classic
    • 2012
    • 20

Wygląda tak:

Czy to faktycznie ten właściwy?

[ Dodano: Wto 09 Wrz, 14 10:22 ]
    Zamieszczone przez kowal 2002
    domino79, numer jest dobry. Czujnik zamontowany w zderzaku ma jeszcze taką skośną ramkę dookoła a to co masz ( sam czujnik ) to tylko ten płaski środek...
    BTW. Ori czujniki są nie lakierowane ( chyba, że kupisz używkę ).
    No właśnie i ta skośna ramka - ten czujnik ze zdjęcia, które wrzuciłem nie wygląda mi na taki, który wszedłby w tę skośną ramkę, bo ma jeszcze ten pierścień wokół, który jest na równi z płaskim środkiem, a wg tego, który jest w zderzaku wydaje mi się, że płaski środek powinien być wystający ponad pierścień, żeby pasował do skośnej ramki w zderzaku. Tak ja to widzę, czy się mylę?

Zadzwoniłem jeszcze przed chwilą do hurtowni motoryzacyjnej i tam podali mi numer taki: 1J0998275B.
    Jak patrzę na zdjęcia tego czujnika, to zdecydowanie bardziej mi pasuje do mojej Skody.
    Już zgłupiałem i nie wiem komu i w co wierzyć.

[ Dodano: Wto 09 Wrz, 14 14:27 ]
    Osobie, która pomoże mi w tym problemie wyślę naklejki OCP w kolorze czarny mat.

Komentarz

• demmsi
      Elegance
      • 2011
      • 966
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wszystko jest ok. Wypinaj niedziałajacy i wpinaj nowy - ten co masz.

Hurtownia podała Ci numer czujnika ale do Octavii pierwszej generacji.

Komentarz

• rasialdo07
        Classic
        • 2014
        • 30

Czesc podpinam sie pod temat z pytaniem czy orientujecie sie gdzie mozna na poludniu okolica nowego targu podpiac sie pod komputef i spr czujniki, jakis adres fajnego serwisu? Bylbym wdzieczny...
        Patrz w lusterka motocykle są wszędzie

Komentarz

• mojżesz
          Classic
          • 2014
          • 6

Witam, posiadam octavie II 05r. Może ktoś wprost określić jaki numer katalogowy czujników parkowania pasuje do tego modelu? Będę bardzo wdzięczny.

Komentarz

• rasialdo07
            Classic
            • 2014
            • 30

Podpialem autko pod komputer i dostalem info ze prawy przedni czujnik wywala blad i pewnie bedzie do wymiany a po powrocie do domu system zasoczyl i dziala. Wylaczylem silnik i kolejnego dnia po wlaczeniu auta znow system odmowil wspolpracy. Wlaczz sie kiedy chce a jak juz sie wlaczy to dziala bez zarzutu. Wiecie co moze byc przyczyna? Dodam ze autko niestety ale stoi pod chmurka i nie bylo uderzone ani nic... 2005r octacvia II ambient

[ Dodano: Pon 27 Paź, 14 21:08 ]
            Zamieszczone przez mojżesz
            Witam, posiadam octavie II 05r. Może ktoś wprost określić jaki numer katalogowy czujników parkowania pasuje do tego modelu? Będę bardzo wdzięczny.
            słuchaj do mojej pasuje 7h0 919 725 ale najprościej sprawdzić ...
            Patrz w lusterka motocykle są wszędzie

Komentarz

• Gmario87
              Classic
              • 2014
              • 5

Awaria czujników

Witam,

Pewnie powiele pytanie ale jestem nowicjuszem z Octavią

Mam problem w niedziele przy odpalaniu na wstecznym po kilku dniach mrozu usłyszałem piszczący dźwięk przez chwile i na radiu dopiero przy wyłączaniu wstecznego pojawiło się na sekunde auto. Czujniki nie działają. Co może być problemem. Spryskiwacz moim zdaniem działa normalnie. Jestem z Wrocławia jak ktoś ma komputer i dobrą wolę to chętnie się wybiore do kogoś aby to spr. Moja żona się martwi o parkowanie bez czujników. Octavka z 2005 roku czujniki tylko z tyłu. Nigdy żadnego problemu nie było. Stukania nie słyszę żadnego przy czujnikach a lampki od wstecznego obie działają.
              Jest O3 1.8 TSI: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=95327
              Jest O2 2.0 FSI: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=95327

Komentarz

• mojżesz
                Classic
                • 2014
                • 6

Doradzi ktoś gdzie mogę zlokalizować głośniczek(buzzer) czujników parkowania? Słyszałem, że w słupku b albo pod boczkiem w bagażniku. Octavia II 05r.

Komentarz

• piotrek_gdy
                  RS
                  • 2008
                  • 7723
                  • Volkswagen
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

mojżesz, zalezy czy masz tył czy przód i tył

jeden jest w lewym slupku B a drugi na podszybiu po lewej stronie pod deską

Zamieszczone przez mojżesz
                  albo pod boczkiem w bagażniku.
                  w ori parktroniku nigdy tak nie było
                  na lewym tylnym nadkolu jest moduł ale nie ma to nic wspólnego z lokalizacją głośniczka
                  przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• mojżesz
                    Classic
                    • 2014
                    • 6

Mam oryginalny przód i tył, więc w takim wypadku gdzie go szukać?

Komentarz

• piotrek_gdy
                      RS
                      • 2008
                      • 7723
                      • Volkswagen
                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

mojżesz, przecież ci napisałem
                      w obu miejscach bo masz 2
                      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• orzel720
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 2267
                        • Superb III (3V3)

Jest taka zagwozdka, że po wymontowaniu czujników ze zderzaków wszystkie działają natomiast po zamontowaniu PDC nie działa... Podpiuęcie wskazało na przód lewy i srodkowy pomimo ze jak pisałem powyżej działają..
                        Nawet podmnieniane były czujniki i to samo
                        Najciekawsze że nawet na aucie raz działają a raz P miga i piszczy że usterka...
                        Jakies pomysły ?

Komentarz

• pkupcz
                          Drive
                          • 2011
                          • 42
                          • Octavia IV combi (NX5)
                          • AZV 2.0 TDI 140 KM

Witam,
                          mój problem jest bardziej złożony. Zczytany błąd wskazuje na uszkodzenie przedniego lewego środkowego czujnika. Ale to nie jest prawda. Czujnik sprawdzałem i jest sprawny. Moim zdaniem problem leży gdzieś w zwarciu w instalacji. Wnioskuję to po tym, że jak przyjadę np. przez tory to pojawia mi się błąd parktronica i dodatkowo kładzie się wskazówka od poziomu paliwa. Macie jakiś pomysł gdzie mogę szukać zwarcia? Czy przyczyna może leżeć po stronie zalanego sterownika parktronica?
                          Z góry dzięki za pomoc!

[Edit wieczorem ]

Rozebrałem cały boczek. Nic nie cieknie, a przyczyną słabego działania spryskiwacza były ześniedziałe dysze w ramieniu - wystarczyła szpilka i 30 min. na regulację.
                          Niestety cały czas mam błąd 01628 (czujnik od parktronica) oraz 00771 (czujnik poziomu paliwa -G).
                          Czy myślicie, że może być coś przetarte z przodu? Gdzie szukać wiązki przewodów?
                          A i zapomniałem, że jak wariuje parktronica i poziom paliwa to wskazuje mi temperaturę zewnętrzną -35°C !

[ Dodano: Nie 16 Sie, 15 00:53 ]
                          Na prawdę nikt nie ma żadnego pomysłu?
                          Dla znajomych "Piterek" ;-)

Komentarz

Pracuję...