Problem z rozruchem - podejrzany rozrusznik

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kadmar
    Ambiente
    • 2013
    • 210
    • Octavia III combi (5E5)
    • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Problem z rozruchem - podejrzany rozrusznik

Witam towarzystwo, odkąd pojawiły się pierwsze przymrozki mam drobny problem. Po kilkugodzinnej przerwie rozrusznik ma problem z rozruchem. Przekręcam kluczyk i po 1-2s rozrusznik z wyraźnym oporem zaczyna pracować. Ostatnio nawet na maksa przygasły kontrolki i komputer się zresetował. Dodam, że jak już franca się ruszy to z kolejnym rozruchem nie ma problemu aż do następnego dłuższego postoju.
    Tak wiec na pierwszy ogień poszedł akumulator pod prostownik - niestety nie pomogło. Troszeczkę poczytałem i wychodzi mi, że kolejnym podejrzanym może być rozrusznik. Autko ma nalatane 318kkm więc kilka rozruchów ma za sobą silnik to poczciwy BKD

Zanim zacznę grzebać to prosiłbym kolegów o potwierdzenie bądź rozwianie dwóch moich wątpliwości:
    1. Czy jeżeli rozrusznik zaciera się na tulejach to zwiększony opór może powodować drastyczny spadek napięcia w instalacji?
    2. Grzebiąc po necie znalazłem uwagę, że przy demontażu rozrusznika w TDI należy podeprzeć skrzynię biegów ponieważ podobno dwie szpilki (te długie) mocujące rozrusznik mocują również skrzynię do bloku silnika??? (WTF???)
  • vaz
    Elegance
    • 2010
    • 799
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Akumulator jest w miarę nowy? Niesprawny rozrusznik może powodować spadki napięcia w instalacji.
    W TDI BXE rozrusznik przykręcony jest dwoma nakrętkami, nie ma szpilek, nie trzeba podpierać skrzyni; w BKC jest chyba podobnie.
    Antyfotoradar Valentine1
    Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• kadmar
      Ambiente
      • 2013
      • 210
      • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Aku to Varta Blue Dynamic 74Ah, w lutym będzie miało 3 urodzinki, świeżo ładowana po ostatnich cyrkach, jak do tej pory żadnych problemów nie miałem z tym aku.

Komentarz

• marekzu
        L&K
        • 2007
        • 1412
        • Superb II combi (3V5)

A podłącz najpierw auto na kable - bo objawy jak padnięty aku.

Komentarz

• vaz
          Elegance
          • 2010
          • 799
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kadmar Zobacz wpis
          Aku to Varta Blue Dynamic 74Ah, w lutym będzie miało 3 urodzinki, świeżo ładowana po ostatnich cyrkach, jak do tej pory żadnych problemów nie miałem z tym aku.
          Akumulator dobry, pojemność ok; jeśli drugie pod rząd odpalenie odbywa się normalnie to całość raczej wskazuje na sam rozrusznik lub włącznik elektromagnetyczny rozrusznika
          Antyfotoradar Valentine1
          Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• kadmar
            Ambiente
            • 2013
            • 210
            • CRMB 2.0 TDI 150 KM

dziękuję wszystkim za podpowiedzi - okazuje się, że przyczyną były dwa problemy. Pierwszy to oczywiście akumulator. Varta po niespełna 3 latach z 680A miała już tylko 240A. Akumulator wymieniony i nawet po nocnych "przymrozkach" -30stC szarpał aż miło. Niestety albo stety dzięki tym "przymrozkom" ujawnij się drugi problem - prawdopodobnie walnięte świece żarowe. Właśnie wróciłem z delegacji i będę przymierzał się do diagnostyki. Szukam możliwości zweryfikowania świec żarowych w BKD bez wykręcania za pomocą VCDSa. Ktoś coś może podpowiedzieć?

Komentarz

Pracuję...