Oryginalny BCN w O2 TOUR miałem 1K0937085L. Kiedyś przy zmianie przodu na przedliftowy RS i dokładaniu halogenów zmieniłem na 086N. Dobrałem go na podstawie tego, że 086N i 085L są w jednej wspólnej grupie, dla której zamiennikiem highline jest 087AB. Poniżej screen z etki. Teraz zmieniam cały przód na FL RS i szukałem BCN obsługującego DRL z przodu. Moduły N i L nie miały w ogóle pinów aa7/aa8 ani ac48/ac49, które są wyjściami na DRL. Według sklepu internetowego, moduł 087Q ma te funkcje:
http://www.cars-equipment.com/www/en...module-for-vw/
W etce 087Q jest w tej samej grupie co wcześniejsze 086N i 085L, więc go kupiłem. Okazało się jednak, że moduł ma piny ac48/ac49, które są "wyjściem do świateł jazdy dziennej dla pojazdów z mechanicznymi szybami z tyłu". Ale w rzeczywistości jest typu 4R4 (elektryczne szyby tył) i brak pinów ab26/ab27 nie rygluje mi tylnych drzwi. Absurd.
W międzyczasie doczytałem gdzieś, że w FL RS światła LED zastępują światła pozycyjne, a pozycje w reflektorach w ogóle się nie świecą. Ze schematu elektrycznego z ELSY wynika, że lampa/moduł DRL ma jedno wejście masowe i dwa wejścia plusowe. Jedno na DRL z BCN a drugie na pozycje z BCN. Teraz pytanie czy zwykły FL ze światłami do jazdy dziennej w halogenach może mieć ten sam BCN co FL RS? Jaki moduł dobrać do 4R5 bez xenonów a z halogenami i led drl?? Czy to w ogóle musi być highline, czy wystarczy, że przeciągnę wiązkę z reflektora od pozycyjnych do DRL i zmienię jakieś kodowanie, żeby same DRL świeciły z przodu, gdy włącznik świateł jest na zero?
http://www.cars-equipment.com/www/en...module-for-vw/
W etce 087Q jest w tej samej grupie co wcześniejsze 086N i 085L, więc go kupiłem. Okazało się jednak, że moduł ma piny ac48/ac49, które są "wyjściem do świateł jazdy dziennej dla pojazdów z mechanicznymi szybami z tyłu". Ale w rzeczywistości jest typu 4R4 (elektryczne szyby tył) i brak pinów ab26/ab27 nie rygluje mi tylnych drzwi. Absurd.
W międzyczasie doczytałem gdzieś, że w FL RS światła LED zastępują światła pozycyjne, a pozycje w reflektorach w ogóle się nie świecą. Ze schematu elektrycznego z ELSY wynika, że lampa/moduł DRL ma jedno wejście masowe i dwa wejścia plusowe. Jedno na DRL z BCN a drugie na pozycje z BCN. Teraz pytanie czy zwykły FL ze światłami do jazdy dziennej w halogenach może mieć ten sam BCN co FL RS? Jaki moduł dobrać do 4R5 bez xenonów a z halogenami i led drl?? Czy to w ogóle musi być highline, czy wystarczy, że przeciągnę wiązkę z reflektora od pozycyjnych do DRL i zmienię jakieś kodowanie, żeby same DRL świeciły z przodu, gdy włącznik świateł jest na zero?
) Ale BCNów tam opisanych kilka lat temu teraz praktycznie nie ma na rynku wtórnym, a ponadto żaden wątek nie porusza tematu właściwego BCN do ledowych DRL. Więc może zapytam inaczej. Czy jakikolwiek BCN obsługujący w O2 FL halogeny i zintegrowane z nimi dzienne wywali błąd żarówki, jeśli zamiast żarówkowych dziennych podepniemy ledowe DRL od RSa? Jeśli nie wywali to poszukam sobie BCN ze zwykłego lifta zamiast szukać cuda na kiju zwanego RS. To wie tylko ktoś, kto przerabiał przód na RS z zachowaniem sztuki a nie druciarni.
Komentarz