Zacznij od rzeczy łatwych sprawdź czy faktycznie masz sprawne wszystkie żarówki , jeżeli będą OK to sprawdź swoim klonem co masz ustawione w BCM CE09 bajt 18 . Prawdopodobnie osoba zmieniająca to u ciebie robiła to VAS-em lub ODIS -em i wtedy będą same zera (00) ale może też być jakaś wartość i tu jest istotne jaka . Możesz sam przekodować baj 18 w CE 09 na opcje skoda octavia .Jeżeli sam nie czujesz się na siłach to zrobi ci to kumaty kolega z VCDS lub warsztat z w/w sprzętem lub ASO .
No i dobrze by byś opisał co się dzieje ze światłami we wszystkich opcjach , tzn co jak masz dzienne a co jak mijania bo to jest też istotne i które światła są a których nie ma .
Zakodowanie bajtu 18 w nie odpowiedniej konfiguracji do swojego auta może dawać różne objawy .
Przy wszystkich kodowaniach w bajcie 18 zalecam ostrożność bo można narobić niezłego bigosu a w najlepszym wypadku wymieniać popalone żarówki .
[O2 Tour] Problem ze światłami z tyłu
Zwiń
X
-
[O2 Tour] Problem ze światłami z tyłu
Witam
Jakiś czas temu w serwisie elektryk zakodował mi tryb amerykański, mimo że w innym serwisie twierdzili że się nie da. Świecą tylko mijania z przodu, przyciemnione. Ale z tyłu świeci mi tylko jedno wsteczne - z prawej strony i jedno przeciwmgielne - też z prawej strony. Dodatkowo nie świecą z obu stron żarówki od pozycyjnych te na dole. Nie wiem czy przed kodowaniem było tak jak należy, bo nie sprawdzałem, a samochód mam stosunkowo niedługo. I teraz pytanie - czy taki stan może być skutkiem złego kodowania czy coś jest nie halo z instalacją? Żadnych błędów żarówek nie ma, a diagnoza jest na pewno włączona. Elektryk który mi to robił jest na urlopie, a ja mam za parę dni badanie techniczne i diagnosta się pewnie przyczepi. Jakieś sugestie? W razie czego dysponuję klonem VCDS-a.Tagi: Brak
-
Zostaw komentarz: