Świecące kontrolki na desce, prośba o weryfikację

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Raffo
    Classic
    • 2017
    • 3

Świecące kontrolki na desce, prośba o weryfikację

Witam na forum,

Mój 1 post niestety związany jest z sytuacją którą miałem dzisiaj i tydzień temu.

Tydzień temu jechałem skodą octavią II 1.6 Tour z lpg, i przy 100km/h zaświeciły się jednocześnie 2 kontrolki, EPC i kontrola trakcji, zjechalem na stację wyłączyłem silnik, po uruchomieniu wszystko zniknęło.
    Samochód funkcjonował dobrze, do dzisiaj..
    Dzisiaj po prostu mi zgasł na światłach, i znowu dwie te same kontrolki, uruchomiłem ponownie, mimo że odniosłem wrażenie że robił to dłużej..
    Dojechałem do domu, i przy próbach wł i wył silnika zaświeciła się dodatkowo kolejna żółta kontrolka check.

Co to może oznaczać? Jutro jadę podłączyć pod komputer, ale gdyby ktoś miał podobny problem, czego można się spodziewać? Przepustnica? Wtryski gazu?

Będę wdzięczny za pomoc.

Ostatnio edytowany przez Raffo; 44894.
  • orzel720
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 2267
    • Superb III (3V3)

Witaj!
    Co do przyczyn to wróżenie z fusów - komp prawdę Ci powie jeśli będzie w dobrych rękach...
    Daj znak co było przyczyną
    Pozdro Juras

Komentarz

• JayKey49
      Elegance
      • 2014
      • 873
      • Superb II (3T4)
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Na 90 % usterka elektryki. A powodów może być dziesiątki
      Octavia I Tour 1.9 TDI 2007
      Passat B7 2.0 TDI 2013 Czarny Deep

Komentarz

• Raffo
        Classic
        • 2017
        • 3

Dzięki za odzew, jest to możliwe że zbliżająca się wymiana świec mogła to spowodować? Gaz robi swoje...
        Jakieś 800-1200 km przejechałem, gdzie powinienem wymienić olej i filtry ( wymieniam po 15 tyś) może filtr jest zatkany..
        Inne powody? Po głowie mi chodzi to, że od jakiegoś czasu przy opalaniu samochodu słyszę świst z lewej strony od kierowcy, mechanik mówił że to rozrusznik, słuchać to jak jest wilgoć, w ciepłe dni było cicho. Auto pali normalnie ale świst jest.

Czytałem na forum że lubi być problemem pedał gazu, sprawdzę też stop czy świeci, inne przyczyny to przepustnica lub czujniki temperatury.
        Dziwne że świeci engine..

Tak czy inaczej kolega wyżej ma rację teraz to wróżenie z fusów jutro będzie komp to zobaczymy, tylko co pokaże mechanik? w Krakowie nie znam nikogo dobrego :/ loteria..

Ostatnio edytowany przez Raffo; 44894.

Komentarz

• JayKey49
          Elegance
          • 2014
          • 873
          • Superb II (3T4)
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Gdyńska 26 w Krakowie. Jeszcze sie nie zawiodłem. W przypadku Octavii to tylko bieżący serwis był robiony ale z miejskim popychadłem Corsą C miałem troche historii
          Octavia I Tour 1.9 TDI 2007
          Passat B7 2.0 TDI 2013 Czarny Deep

Komentarz

• Raffo
            Classic
            • 2017
            • 3

Jestem po diagnozie, wyskoczyły 2 błędy, czujnik obrotu Ckp - obwód przerwany, oraz czujnik obrotów silnika lub jego obwód Ckp - zły sygnał
            Miałem też sygnał niewiarygodny - czujnik temperatury/poziomu oleju. Ale to zniknęło po skasowaniu

Mechanik twierdzi że czujnik, próbował czyścić ale dalej to samo.

Pytanie czy czujnik czy coś co spowodowało że czujnik zaświecił..

Mechanik dawał do zrozumienia że jeśli nie czujnik to niestety nie mają zwrotów, bo to część elektryczna, odniosłem wrażenie że konsekwencje złego wyboru poniosę ja :/
            Niby 200 zł za org Boscha, + wymiana jakieś złotówki

Ktoś może doradzić czy czujnik jest standardem? Czy coś mogło spowodować ten błąd? Erg? Świece. Itd?

Komentarz

Pracuję...