Zamieszczone przez Manieczko
Zobacz wpis
Demontaż gniazda zapalniczki i gniazda obd 2
Zwiń
X
-
Ja swój komputerek już jakiś czas temu sprzedałem, potem kupiłem, skaner OBD2 podobny do tego zamieszczanego przeze mnie, działa i i dzięki niemu odkryłem, jakiego protokołu używa silnik 1.6 BSE do rozgłaszania danych OBD, bo podczas uruchamiania ten skaner wskazuje konkretny protokół. Temat mam rozpracowany, teraz szukam komputerka który obsłuży ten konkretny protokół (KWP2000 slow) i powinno działać. Najbardziej potrzebny mi jest do kontrolowania temperatury silnika w trasie przy założonych osłonach zimowych chłodnicy, bo wentylator włącza się przy ponad 100 stopniach, natomiast wskazówka temperatury na zegarach pokazuje 90 czy jest 100 czy 75.
-
-
Udało mi się połączyć z komputerkiem, ważna jest kolejność podłączania i włączania zapłonu. Trzeba najpierw podłączyć go do gniazdka, poczekać aż pojawi się komunikat "Łączenie" i włączyć zapłon. Po chwili pojawił się napis wskazujący na rodzaj połączenia "BOSCH (M 1.5.4)" jednak nie ma on wiele wspólnego z rzeczywistością, bo oznacza komputer wtrysku stosowany w samochodach z przełomu 20 i 21 wieku. W Skodzie jest komputer Siemens Simos. Dalej wyświetla się tylko napięcie, tak jak u założyciela tego wątku w jego wyświetlaczu typu HUD. Nie jest to napięcie zmierzone przez wyświetlacz tylko przez ECU, ponieważ wyświetlacz podłączony wyłącznie do zasilania nie prezentuje napięcia. Udało mi się ustalić, że to połączenie następuje za pośrednictwem "K-line", przy czym sygnał ten powoduje wyraźne spowolnienie komputerka, bo strasznie wolno reaguje na naciskane przyciski. Coś jest nie tak. Kiedy odłączałem we wtyczce CAN-H i CAN-L zgodnie z sugestią podawana przez mój wyświetlacz, ten nadal łączył się, mając do dyspozycji jedynie linię K. Ogólnie we wtyku w Octavii II z silnikiem 1.6 mamy 2 piny masowe, 1 pin zasilanie stałe, 1 pin zasilanie po zapłonie, 2 piny CAN i jeden pin K-line. Teraz odłączyłem K-line i z powrotem podłączyłem piny CAN, na razie nie ma połączenia ale będę próbował. Miałem nadzieję że komputerek preferuje K-line przed CAN i odłączenie K-line spowoduje połączenie przez CAN. Z szeregu parametrów dostępnych do wyboru chciałbym ustawić wyświetlanie na ekranie głównym: obrotomierza, woltomierza, temperatury płynu i obciążenia. Jeden z parametrów ma forme graficzną (to ten dolny pasek widoczny na filmie). No ale najpierw trzeba się połączyć. Może jednak będzie możliwość przestawienia czegoś przez VCDS żeby komputerek zagadał z ECU? Z Fordem na pewno łączy się przez CANBUS. W mojej skodzie miałem kiedyś okazję podłączyć takie coś:
i wiem że z taką Skodą jest zgodne. Obawiam się że problemem może być tutaj wybrakowane oprogramowanie w moim wyświetlaczu które nie uwzględnia ECU Siemensa.
Zostaw komentarz:
-
-
Mam ten sam problem. Kupiłem elegancki komputerek i po podłączeniu go do gniazdka nie chce się połączyć z komputerem w samochodzie. Komputerek włącza się, wyświetla po angielsku komunikat "łaczenie..." i po pewnym czasie "połaczenie nie powiodło się" i się wyłącza. A jest to taki sprzęcik (za jedyne 90 zł z wysyłką):
podłączałem do Forda Focusa i po włączeniu zapłonu uzyskałem prawidłowe połączenie. Po wejściu w odpowiednie menu można odczytać, jaki protokół jest wykorzystywany do nawiązanego połączenia. Po wejściu do innego menu jest sugestia, aby uciąć 2 konkretne piny we wtyczce w przypadku, gdyby wskazania urządzenia były anomalne.
W skodzie (Octavia II Tour) można przeglądać menu ale wskazań nie ma żadnych. Po wejściu do menu z sugestią jest taka sama informacja o odcinaniu pinów gdyby wyświetlacz wariował z tym że tu jest podana inna para pinów - muszę spróbować, choć nie mam problemu z anomaliami tylko z brakiem połączenia.
Może wspólnymi siłami udałoby się nam jakoś odpalić te urządzenia. Ja to kupiłem głównie po to żeby mieć możliwość obserwowania rzeczywistej temperatury płynu chłodzącego. Dodatkowo ten model ma możliwość odczytywania i kasowania błędów zapalających kontrolkę check engine. Może przez VCDS trzeba coś odblokować? A może odpowiednio podłączyć kable, bo VCDS łączy się chyba taki sam sposób jak ten komputerek. Załaczam schemat od sprzedającego. Gdzieś czytałem że w Fabii II nie chce działać również.
HTB1YxA8ivImBKNjSZFlq6A43FXaA.jpg
Zostaw komentarz:
-
-
Chodziło mi tylko w mojej skodzie tak jest czy w innych też a głębiej w magistrale nie chce ingerować jeśli będę miał pewność że nie wina mojego gniazda obd ;-) Zrezygnuje i użyje wyświetlacza hud który działa po GPS ;-) ale najpierw chce się upewnić czy to z autem moim tak jest czy wszystkie tak mają ;-)
Zostaw komentarz:
-
-
to podłącz się gdzieś indziej do magistrali jakiej potrzebujesz
Zostaw komentarz:
-
-
Temat nadal nie rozwiązany czy właśnie każda skoda tak ma że ten wyświetlacz nie będzie działał? Z powodu jak kolega wyżej pisał? Że w skodzie jest tylko odnoga magistrali w gnieździe Obd i może dlatego wyświetlacz hud nie może zczytać danych auta odnośnie jego prędkości itd? Niestety nie mam możliwości sprawdzenia w innej skodzie.
Zostaw komentarz:
-
-
Toyota i Ford również są w tabeli :-) więc lipa ;-) Najlepiej jakby ktoś sprawdzał jeszcze wyświetlacz hud w swojej skodzie wtedy byłby temat wyjaśniony czy wszystkie tak mają czy z moją coś jest nie tak ;-)
Zostaw komentarz:
-
-
Napięcie może pokazywać, bo pewnie mierzy je na pinie, z którego jest zasilany. Do pozostałych parametrów nie potrafi się pewnie dobić. Poniżej masz tabelkę niekompatybilności ściągniętą ze strony sprzedawcy. Jest wśród nich VW a przecież nasze skodziny mają elektronikę VW:
<As below we listing some cars can not be used for this Head up display >

Zostaw komentarz:
-
-
Co do forda to na pewno opis gniazda od sharana może być inny ;-) Ja już miałem forda galaxy mk3 gdzie to już nie było to samo co VW i miałem inny interfejs diagnostycznynie VAGa czy jak to się zwie w vw ;-) i silnik francuza 2.0 PSA. Co do wyświetlaczy hud to sprawdzałem na 2 modelach geyiren A100 i geyiren m6 i ten i ten ma problemy w skodzie w pierwszym mruga tylko kreska po odpaleniu auta a w drugi odpala się pokazuje się napięcie auta później się wyłączy i tak w kółko. Co ciekawe M6 chyba bardziej zaawansowany bo we wtyce są wszystkie piny chyba że nie wszystkie są wykorzystywane/ Coś musi nie zgrywać i nie wiem czy to wina hud może innego producenta by zadziałał ale dwa różne modele i nie działa.
Napisałeś: "W naszych wozach na złączu OBD jest dostępna wyłącznie odnoga magistrali CAN do celów diagnostycznych.":
Może dlatego wyświetlacz hud nie może pobrać danych jakie auto ma napięcie ładowania, temp silnika, i prędkości jazdy????

Zostaw komentarz:
-
-
Chyba odwrotnie - to Galaxy ma elektrykę jak SharanZamieszczone przez koleś Zobacz wpisNie mam schematów do Galaxy ale mam do Sharana, który ma elektrykę jak Ford. Na 15 pinie w Sharanie też nie ma kabelka.
Tak na całkiem poważnie - w Fordowatych diagnoza jest robiona zupełnie inaczej niż w naszych bryczkach. Tam na gniazdo OBD jest wyprowadzona bezpośrednio magistrala CAN napędu (HS-CAN) i często też magistrala multimediów względnie komfortu (MS-CAN). Dzięki temu można pozyskiwać dane o np. prędkości bez używania protokołów diagnostycznych, takich jak np. UDS, zwyczajnie nasłuchując ramek CAN. W naszych wozach na złączu OBD jest dostępna wyłącznie odnoga magistrali CAN do celów diagnostycznych. W normalnych warunkach nie ma tam w ogóle ruchu. Dopiero po podłączeniu testera diagnostycznego zaczyna się coś tam dziać. Plusem takiego rozwiązania jest oczywiście odizolowanie gniazda OBD od reszty czułych podzespołów, takich jak np. sterownik ABS. Można wetknąć przysłowiowego gwoździa w złącze i nic złego się nie powinno stać
Inaczej sprawa się ma w Fordowatych - tutaj jakakolwiek próba manipulowania przy magistralach CAN dostępnych na złączu OBD skończy się co najmniej błędami "check engine" a w najgorszym wypadku może nawet unieruchomić samochód.
Wracając do sedna - ten wyświetlacz HUD ma jakieś oznaczenie (symbol, model, etc)? Może jest do niego jakaś instrukcja tudzież lista kompatybilnych pojazdów?
Zostaw komentarz:
-
-
Nie mam schematów do Galaxy ale mam do Sharana, który ma elektrykę jak Ford. Na 15 pinie w Sharanie też nie ma kabelka.Zamieszczone przez Manieczko Zobacz wpisDziałało w fordzie galaxy z 2008
Zostaw komentarz:
-
-
Działało w fordzie galaxy z 2008 i toyota corolla 2012. W sumie dwa wyświetlacze były sprawdzane i w obu przypadkach nie działa jak należy wyłącza się co chwile na jednym i nie pokazuje prędkości a drugi mruga tylko pasek.
Zostaw komentarz:
-
-
Nie.Zamieszczone przez Manieczko Zobacz wpisCzyli raczej nie możliwe że z tyłu jakiś inny z przewodów się odłączył
Schemat wyżej jest dla O2 z 2011 r.Zamieszczone przez Manieczko Zobacz wpisWszystkie skody mają ten sam układ pinów obd? 2 po lifcie to samo?
Sprawdziłem też schemat dla mojej Fabii i też nie ma pinu 15.
W jakim aucie Ci to działało?Ostatnio edytowany przez koleś; 6390.
Zostaw komentarz:
-
-
Czyli raczej nie możliwe że z tyłu jakiś inny z przewodów się odłączył, może i dlatego że brakuje na 15stce w obd pinu ten wyświetlacz hud nie chce działać poprawie a w innych autach działa
Wszystkie skody mają ten sam układ pinów obd? 2 po lifcie to samo?
Zostaw komentarz:
-
-
Masz wszystko w porządku z gniazdem OBD 2. Niczego Ci nie brakuje. Octavia II na pinie 15 nie ma nic.Zamieszczone przez Manieczko Zobacz wpisPanowie mam jeszcze jedno pytanie odnośnie gniazda obd na foto zaznaczyłem czerwone kółeczko czy posiadacie tam u siebie jakiś pin????

Zostaw komentarz:
-
-
Demontujemy osłonę nóg kierowcy, osłonę lewą tunelu, panel klimatyzacji i ramkę radia. Demontaż włącznika świateł, dekorów deski, gniazda OBD.
Zostaw komentarz:
-
-
Nie mam chwilowo dostępu do auta a powiedz mi te wkręty od schowka gdzie się znajdują ??? będzie je widać jak zdejmę meszek? czy jak otworze schowek? Rozumiem że drugi wkręt od boczku jest gdzieś pod kokpitem i od zewnątrz dojście do niego jest???
Zostaw komentarz:
-
-
Schowek środkowy przy drążku przykręcony jest dwoma wkrętami. Po jego wyjęciu zobaczysz wkręty mocowania boczków (po jednym na stronę). Drugi wkręt trzymający boczek jest na jego końcu - dostęp bez problemu od strony pasażera.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Andrzej.P Zobacz wpisNa pewno nie trzeba demontować tunelu - jak już, to jedynie prawy bok, o ile nie da rady podziałać przez sam otwór na ramkę mieszka. Wówczas demontujesz schowek środkowy przy drążku i masz dostęp do jednego z wkrętów trzymających boczki tunelu.
Co do masy to kilka punktów znajdziesz, czy to w okolicach tunelu czy skrzynki bezp.
Kolego a zdemontowanie schowka przy drążku polega na wyszarpaniu go????
Piszesz że mam dostęp do jednego z wkrętów trzymających boczki a gdzie reszta wkrętów ;-)?
Koleś nie zaglądałem jeszcze pod pokrywę bezpiecznikową bo to autko ojca i będę tam po niedzieli i nie wiem czy tak nie zrobię masa z tej śrubki o której piszesz (mam nadzieję że to prawdziwa masa a nie tylko śrubka trzymająca coś tam) i plus z bezpiecznika zapalniczki ze skrzynki bezpiecznikowej i może wtedy odpuszczę się dobieranie się do gniazda zapalniczki.
Panowie mam jeszcze jedno pytanie odnośnie gniazda obd na foto zaznaczyłem czerwone kółeczko czy posiadacie tam u siebie jakiś pin???? U mnie go niema a wyświetlacz hud ma wyjście na ten Pin w swoim gnieździe jak widać na foto. Czy wasze gniazda mają więcej wykorzystanych pinów niż moje gniazdo ODB ? (zielone kółeczka?) może przez brak tego jednego pinu wyświetlacz hud nie chce działać.

Zostaw komentarz:
-
-
Na pewno nie trzeba demontować tunelu - jak już, to jedynie prawy bok, o ile nie da rady podziałać przez sam otwór na ramkę mieszka. Wówczas demontujesz schowek środkowy przy drążku i masz dostęp do jednego z wkrętów trzymających boczki tunelu.
Co do masy to kilka punktów znajdziesz, czy to w okolicach tunelu czy skrzynki bezp.
Zostaw komentarz:
-
-
Zaglądałeś pod boczną pokrywę? Wydaje mi się, że nie ponieważ zauważyłbyś śrubę, pod którą możesz dać oczko. Podpowiem, że potrzebny będzie Ci klucz 10. Można ją też odkręcić torxem T30 ale tylko po demontażu tej dolnej części deski.
Możesz też dać oczko pod śrubę mocujacą skrzynkę bezpieczników.
Zostaw komentarz:
-
-
Gniazda OBD 2 nie wyjmiesz do przodu. Ono wychodzi do tyłu. Dlatego pisałem o demontażu wygłuszenia . I jest tak jak ja Ci zaznaczyłem. Jeden zaczep u góry (doskonale widoczny na Twoim zdjęciu) i dwa na dole.
Gniazdo zapalniczki można wyjąć do góry. Lepiej zdemontuj tunel. Zsunięcie pinów z zapalniczki wcale nie jest łatwe a ich włożenie przez dziurę po mieszku wg. mnie wręcz niemożliwe.
Zostaw komentarz:
-
-
Dziękuje chłopaki za podpowiedzi na moim foto zaznaczyłem też te miejsca chyba które macie na myśli jeśli chodzi o odblokowanie gniazda obd? są to takie łopatki jak dobrze widzę.
Gniazdo chce tylko trochę wysunąć do przodu żeby dojrzeć przewody czy wszystkie są całe więc chyba z wygłuszeniem nie trzeba walczyć. Chce sprawdzić czy wszystko z gniazdem ok bo nie działa mi wyświetlacz hud wpinany w to gniazdo (może ktoś z was miał do czynienia z takim wyświetlaczem prędkości? działał prawidłowo)??? Chyba że to jakieś ubogie odb i nie obsługuje takich wyświetlaczy.
Co do gniazda zapalniczki fajnie jak wyjmując meszek z gałką da się tam sięgnąć że nie trzeba demontować całego tunelu.
A wyjęcie samego gniazda zapalniczki do góry jest możliwe???
Ps orientuje się ktoś czy z lewej strony jak mamy bezpieczniki np od zapalniczki znajdę też tam jakąś masę????
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: