Zamieszczone przez kasper64
AKUMULATOR Skoda Octavia II 1,4 TSI
Zwiń
X
-
Alarm założyli mi w serwisie Skody i testowali pobór prądu, wszystko u nich jest ok. W skodach , w których alarm montowany jest fabrycznie akumulator dają 60Ah. mam na uwadze 1.4 TSI , moim zdaniem jeśli alarm montują w salonie to powinni wymieniać akumulator z 44Ah. na 60 Ah. i byłoby po problemie.
Serwis wyższe obroty przy zapalaniu tłumaczy spadkiem prądu w akumulatorze, komputer steruje w ten sposób , że przy uruchamianiu daje wyższe obroty aby uzupełnić spadek napięcia,
[ Dodano: Nie 27 Lis, 11 12:18 ]
Po pełnym naładowaniu akumulatora problemów nie ma przez dwie lub trzy doby . Problem wystąpi po zamknięciu auta pilotem na kilka godzin.Serwis Skody problemu nie widzi, robią test poboru energii i nie ma problemu.
Komentarz
-
-
Nadal wytłumaczenie serwisu uważam za nielogiczne. Przykład: Auto stało 3 dni, i zapaliło cicho bez glośnej pracy, a z dnia na dzien jak używam auta zdarza sie ze jest głosny po odpaleniu. Więc to raczej nie to co powiedzial Ci serwis.
[ Dodano: Nie 27 Lis, 11 23:08 ]
Poza tym samo to ze auto odpaliło, w tym momencie pracuje alternator i go ładuje.
Komentarz
-
-
Wymienię akumulator na-? , o większej pojemności i wtedy będę wiedział czy głośna praca przy rozruchu to wina spadku napięcia. Moim zdaniem będzie ok.
Serwis twierdzi , że zanim uruchomimy auto, komputer już widzi że jest za mało prądu i tak steruje pracą silnika aby uzupełnić braki prądu.Tylko czy w ciągu 4-5 minut głośnej pracy silnika alternator naładuje ubytek z akumulatora ? , w owym serwisie jeden z panów konsultantów wmawiał mi , że głośna praca silnika przy rozruchu to jest efekt automatycznego ssania.
Nie jestem pewien tej teorii ponieważ nie znalazłem w żadnych materiałach wzmianki że w silnikach TSI jest automatyczne ssanie.
Komentarz
-
-
zenek127, z tym akumulatorem, to bzdura. Ja mam nowy akumulator 60Ah i to nic nie zmienia. Wyższe obroty i głośniejsza praca opisane są w instrukcji - to kwestia ekologii (dogrzewanie tłumika czy coś). Pewnie ECU nie pozwala na takie zachowanie w warunkach, które były by niekorzystne dla silnika - dlatego jak jest zimno to podwyższone obroty nie mają miejsca.
Komentarz
-
-
Tichy , ja to testowałem na wszystkie sposoby, tak jak pisałem wcześniej jeśli zamykam auto kluczykiem (nie na pilot) problemu z wyższymi obrotami nie ma, niezależnie od pory roku czy temperatury, wystarczy na kilka godzin zamknąć pilotem (na alarm) i po uruchomieniu są wyższe obroty (1200 lub więcej) przez kilka minut.
[ Dodano: Sro 30 Lis, 11 09:34 ]
Podobny temat jest na:
http://www.autocentrum.pl/awc/dzienn...-starcie-5712/ teraz sam nie wiem co o tym sądzić
[ Dodano: Sro 30 Lis, 11 09:45 ]
Powiedz mi jak długo te wyższe obroty się utrzymują ile minut
Komentarz
-
-
Myśle że nie ma to żadnego związku z akumulatorem. Moim zdaniem jest to pompa wtórnego obiegu powietrza.
za forum passata:
Secondary Air Injection System - w skrócie można powiedzieć - jest po to aby przyspieszyć rozgrzewanie się katalizatora w celu redukcji emisji szkodliwych substancji. Dodatkowe powietrze wstrzykiwane jest zaraz za zaworami w głowicy powodując efekt "afterburn" (z Haynes Manual -dodatkowe spalanie powoduje, że katalizator szybciej pokonuje bariere 300 stopni. System dziala okolo 2 minuty po odpaleniu zimnego silnika...
Zauważcie że gdy rzecz się pojawi i zgasicie silnik, po ponownym (nawet natychmiastowym) odpaleniu silnik startuje normalnie. Jak pan z ASO to wytłumaczy? Silnik zdecydował, że aku jednak jest w porządku i już nie chce go doładowywać?
Jeśli ktos ma dostęp do ETKI - poszukajmy tego elementu (gdzie jest) i spróbujmy odłączyć albo sprawdzić czy rzeczywiście chodzi podczas głośniejszego rozruchu.
Komentarz
-
-
Sprawdziłem i popieram, po ponownym uruchomieniu nawet natychmiastowym problem znika, a silnik pracuje cichutko . Bardzo ciekawa jest ta twoja teoria i zgodziłbym się z tym bo jest to realne, tylko dlaczego uruchamianie na wyższych obrotach w moim przypadku występuje tylko wtedy kiedy samochód był zamknięty pilotem, a nigdy tego nie ma po kluczyku w drzwiach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tichymrrudzin, ja mam fabryczny, ale po co dodatkowe 10Ah do niego? Nie mam natomiast ksenonów, podgrzewanych foteli i Start&Stop....
Troche mnie to zdziwilo. Wiec na wszelki wypadek (przed zimą) zmierzylem uplyw pradu w czasie postoju i wyszlo 0,035A wiec w normie.
Komentarz
-
-
u mnie nie wytrzymuje aku obciążenia i elektroniką i webasto - za krótkie trasy, muszę go zmienić bo wtedy będzie w stanie się doładować raz na jakiś czas i zmagazynować więcej energii. Sam akumulator jest dobry bo podjechałem na jego test do sklepu z akumulatorami, prąd rozruchowy ma nawet większy o 10A niż podaje producent... no ale niestety za mała pojemność
mierzył ktoś jakie są wymiary podstawki pod aku - jaki największy da się wcisnąć (największy gabarytowo)- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Ja mam 60Ah i zastanawiam sie, czy Pojemnosc aku nie ma zwiazku np z 'fabryczna' opcja CH/LH?
Czy mozecie mi powiedziec jak sprawdzic pobor pradu? Wiem, ze trzeba sie wpiac szeregowo i udaje mi sie zmierzyc pobor w wylaczonym samochodze (pokazuje 0,02A), ale jak zazbroje alarm to wskazanie zaczyna szalec (od 3 do 8A) i wlacza sie alarm ... Przy podpietym multimetrze nie da sie wlaczyc swiatel, radio ledwo chodzi, itp. Multimetr ma oczywiscie gniazdo pomisrowe 10A i na nim mierze.
Komentarz
-
-
gieu,
Popatrz na grubość przewodów multimetru i pomyśl, ile prądu może przez coś tak cienkiego popłynąć... Multimetr ma zabezpieczenie 10A, a prąd płynący przez żarówki świateł mijania może wynosić nawet 5A, a sa dwie, plus pozostała część żarówek i cała elektronika, myśle że ok 15-20 A. Tak więc się nie dziw że ledwo się palą.
Przy pomiarze prądu spoczynkowego należy jeszcze "zamkąć" maske, drzwi i okna (niektóre alarmy - np. meta czytają że okna są otwarte) i dopiero wtedy sprawdzać prąd. Reszta pomiarów może być zakłamana.
Pojemność akumulatora zalezy od wyposażenia, w wersjach bida z nędzą akumulator ma 44Ah. W lepszych wersjach ma większą pojemność.
A akumulator można tam wcisnąć nawet z dwulitrowego diesla, podstawy akumulatora są takie same. Tylko nie będzie pasował płaszczyk, bo jak jest plastikowa obudowa to też jest tylko jeden rodzaj.
Pozdrawiam MarcinSkoda... Hmmm... No jak się niema co się lubi, to się lubi co się ma...
Komentarz
-
-
Przez ten czas (prawdopodobnie) rozgrzewania katalizatora, słychać jakiś wentylator, a faktycznie jest to turbina. Problemy z dławieniem się silnika pewnie spowodowane nadmiarem paliwa którego i tak już dużo silnik dostaje podczas tzw ssania. Nowoczesne silniki z wtryskiem elektronicznym też mają coś takiego jak ssanie tylko tu tak się to nie nazywa (można to nazwać trybem rozgrzewania silnika/katalizatora), a tylko silnik pracuje tak jak w silniku gaźnikowym (w którym występowało ssanie) na bardzo bogatej mieszance (dużo paliwa). Silnik pracuje na podwyższonych obrotach, aby dać rade spalić nadmiar paliwa i nie kuleć z powodu nadmiernych oporów gęstego oleju, mniejszej sprawności silnika (mniejsza szczelność tłoków i pierścieni - metal bardzo się kurczy jak jest zimny). Nie martwił bym się wysokimi obrotami przy starcie, większe obroty = wyższe ciśnienie oleju przez co silnik jest lepiej smarowany, olej szybciej dotrze we wszystkie zakamarki silnika.
Pozdrawiam MarcinSkoda... Hmmm... No jak się niema co się lubi, to się lubi co się ma...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KicerPojemność akumulatora zalezy od wyposażenia, w wersjach bida z nędzą akumulator ma 44Ah. W lepszych wersjach ma większą pojemność.
Zamieszczone przez Kicerpodstawy akumulatora są takie same.
Zamieszczone przez kasper64wrzucając trzy grosze do tematu dzisiaj ok. -3 st. wyższe obroty ok 1200 też wystąpiły (ok. 30 sek).- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
Komentarz