[O2] Problem z dmuchawa i ogrzewaniem w O2

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marlej108
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 4976
    • Octavia III (5E3)
    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Ale czy u Ciebie po wymianie tego panelu zaczelo dzialac normalnie? Bo jesli tak to znaczy ze cos jest moze nie tak albo wlasnie z tym panelem, albo z jakims elementem ktory z nim wspolpracuje...

osobiscie nie chce mi sie z tym specjalnie teraz jechac, skoro wnetrze mam jak nowe a ogrzewanie dziala tylko ze trzeba po wylaczeniu silnika przelaczyc w lewo i w prawo... troche to glupie... Ale gdyby mialo tak dzialac do usranej smierci to tego w ogole nie bede ruszal... boje sie tylko zeby nagle sie nie spieprzylo na amen, ale owa obawa tez nie jest duza bo mam ciagle prawie dwa lata gwarancji wiec zobaczymy co wyjdzie.

W kazdym razie ciekawe ze owo przekrecanie pokretla dotyczy tylko Tourow... moze wsadzili tam jakas nowa czesc... i taki oto rezultat "udoskonalenia"....

Musimy jednak trzemac reke na pulsie i jak ktos cos wymysli - to od razu sie informowac. Ja ten problem pewnie zglosze na 1 przegladzie tylko ze to moze byc za rok dopiero...

a trzeba bylo Superba.. :P
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• rafall79
      Drive
      • 2010
      • 89

Ja u siebie niestety tez to zauwazylem, temperatura byla ustawiona na maks., podjechalem do sklepu, silnik rogrzany, wylaczylem silnik. Wrocilem ze sklepu po 5 min. odpalam auto i zaczelo leciec zimne powietrze. Przekrecilem lekko w lewo, wrocilem na maks. w prawo i zaczelo leciec cieple. Ale u mnie zdarzylo mi sie na razie tylko 2 razy, wiec pomyslalem ze moze chwilowa zawiecha. Skoro coraz wiecej osob tez tak ma, wiec pewnie to jakas wada. Podejrzewam, ze blad moze byc w samym sterowaniu, bo dzieje sie to po wylaczeniu silnika, moze soft ?? Użytkownicy Tour-ów obserwujcie i robimy najazd na ASO :-)
      Rafał

Komentarz

• l1530s
        Classic
        • 2011
        • 17

O widzę że problem zaczyna dotyczyć coraz większej grupy użytkowników, szkoda że SAP nie czerpie wiedzy z tego forum wile by się dowiedzieli, ja czekam na kolejna osobę która uda się z tym do serwisu. Bardzo jestem ciekawy diagnozy.

Komentarz

• mar979
          Ambiente
          • 2011
          • 187

Zamieszczone przez rafall79
          Ja u siebie niestety tez to zauwazylem, temperatura byla ustawiona na maks., podjechalem do sklepu, silnik rogrzany, wylaczylem silnik. Wrocilem ze sklepu po 5 min. odpalam auto i zaczelo leciec zimne powietrze. Przekrecilem lekko w lewo, wrocilem na maks. w prawo i zaczelo leciec cieple.
          No to jest już nas czterech... A byłem na początku pewien że to albo tylko ja mam pecha,
          albo to moje "widzi mi sie"
          Nikomu tego samego nie życzę, ale mam nadzieję że nas tu przybędzie od tego problemu i
          że ktoś z SAP poważnie przyjrzy się temu tematowi

Pozdro
          Moja Octa:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=54561

Komentarz

• marlej108
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 4976
            • Octavia III (5E3)
            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez rafall79
            Ja u siebie niestety tez to zauwazylem, Ale u mnie zdarzylo mi sie na razie tylko 2 razy, wiec pomyslalem ze moze chwilowa zawiecha. Skoro coraz wiecej osob tez tak ma, wiec pewnie to jakas wada. Podejrzewam, ze blad moze byc w samym sterowaniu, bo dzieje sie to po wylaczeniu silnika, moze soft ?? Użytkownicy Tour-ów obserwujcie i robimy najazd na ASO :-)
            Rafal, witaj w klubie Tajemniczego Pokretla Ogrzewania

a tak powaznie, to mysle, ze jak poeksperymentujesz - czyli wylaczysz silnik i po kilku minutach znowu wlaczysz to za kazdym prawie razem bedziesz musial robic niestety myk z kreceniem pokretlem...

mam podobne odczucia jak Ty, ze moze to dotyczy wlasnie tylko softu... bo wyglada tak, jakby po wylaczeniu silnika i po kilku minutach jego wlaczeniu - jakis czujnik czy sterownik nie odbieral ustawienia temperatury dmuchawy... w sumie chyba podobnie jest z klima - jak sie ma wlaczona i wylaczy silnik i po kilku minutach znowu uruchomi motor to klima juz nie bedzie wlaczona (?)...

w kazdym razie jest nas 4 i obawiam sie, ze na 4 sie nie skonczy.... (przypuszczam wrecz ze czesc osob nawet sobie z tego sprawy nie zdaje z tej przypadlosci...)

Czekamy wiec na geniusza, ktory odkryje w czym tkwi problem....
            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

Dawajcie AutoScana z klimy ( Ci którym się zawiesza i Ci którym w Tour działa prawidłowo ) ciekawe czy macie wszyscy ten sam HW/SW...
              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• marlej108
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 4976
                • Octavia III (5E3)
                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
                Dawajcie AutoScana z klimy ( Ci którym się zawiesza i Ci którym w Tour działa prawidłowo ) ciekawe czy macie wszyscy ten sam HW/SW...
                bardzo chetnie to zrobie tylko nie mam jak :-(

Moze na jakims spocie w 3miescie ktos to u mnie zrobi (rozumiem, ze trzeba kompa do auta podlaczyc?).... to od razu pokaze co tam wyjdzie.

a co to HW/SW?
                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• mar979
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 187

A jeszcze powiedzcie mi dodatkowo, czy jak macie ustawiony nawiew tylko na szybę przednią
                  (kreska na godzinie 12 na pokrętle) to czy wieje Wam z wylotów przednich ale tych po bokach
                  nie przy samej szybie (bo że z tych przy bocznych szybach to normalne w tym ustawieniu) -
                  mam na myśli wylot z lewej strony nad włącznikiem świateł i z prawej nad drzwiczkami schowka w desce rozdzielczej.
                  W moim poprzednim aucie (Clio II) wiało mi tylko na szyby w takim ustawieniu pokrętła
                  Moja Octa:

Komentarz

• conan
                    Rider
                    • 2011
                    • 546

Znajomy miał to samo w o2 tour, tzn że trzeba było pokrętło dać na maks zimne i ciepłe żeby zaczęło grzać wnętrze.
                    W aso chcieli mu zmienić nowy panel ale że nie mieli na stanie to jakiś magik podłączył auto pod kompa i okazało się że nie było komunikacji z panelem. Teraz wszystko zakodowali i działa.
                    Aso skody śliwa :wink:
                    Moja skodzinka o2
                    Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

• mar979
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 187

Dzięki za info kolego, jak możesz to jeszcze napisz czy tej komunikacji nie było między panelem
                      a komputerem czy między pokrętłami a panelem, i czy ten brak komunikacji obserwowano
                      tylko w czasie gdy nie grzało z ustawionym pokrętłem na maksa czy przez cały czas.
                      No i oczywiście co konkretnie zakodowali.
                      Jak możesz to się zapytaj o to kumpla. Dopytuję się bo chciałbym wiedzieć co ewentualnie
                      podpowiedzieć fachowcom w ASO bo nie wiem czy znają już ten problem... (zakładam że nie
                      znają :evil

Dzięki
                      Moja Octa:

Komentarz

• marlej108
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 4976
                        • Octavia III (5E3)
                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez conan
                        Znajomy miał to samo w o2 tour, tzn że trzeba było pokrętło dać na maks zimne i ciepłe żeby zaczęło grzać wnętrze.
                        W aso chcieli mu zmienić nowy panel ale że nie mieli na stanie to jakiś magik podłączył auto pod kompa i okazało się że nie było komunikacji z panelem. Teraz wszystko zakodowali i działa.
                        Aso skody śliwa :wink:
                        dzieki Kolego za informacje!

Zaznaczylem ze POMOGLES :-)

czyli dobrze zesmy podejrzewali ze chodzi o soft a nie usterke mechaniczna...

a moglbys podac maila do tego Kolegi? bo by mozna wtedy go zapytac o szczegoly - na czym dokladnie owa usterka polegala (no chyba ze ASO nie wytlumaczylo a tak jest czesto...)?

pozdro i jeszcze raz dzieki :diabelski_usmiech
                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• conan
                          Rider
                          • 2011
                          • 546

W sumie w niczym nie pomogłem :wink: . On raczej więcej nie wie. Podłączyli auto pod kompa i tyle. Mu powiedzieli że niby komputer wogóle nie widział "instalacji". Jak będę się z nim widział to spytam dokładnie jeszcze raz.
                          Moja skodzinka o2
                          Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

• klakier81
                            Classic
                            • 2010
                            • 30

witam,
                            mam podpobny problem w mojej o2. Sprawa dokładniej wygląda tak:
                            odpalam silnik - jest zimno, wiadomo. po rozgrzaniu silnika przez jakiś czas leci ciepłe powietrze. Jak przez dłuższą chwilę jest na obrotach powyżej 2000-2200 zaczyna lecieć zimne powietrze i niezależnie od tego co bym robił z pokrętłami, przełącznikiem AC itp. leci zimne. Zauważyłem ostatnio, że na postoju jak przytrzymam obroty na poziomie między 1500-2000 wtedy robi się ciepło znowu. Póxniej schemat się powtarza.
                            Tydzień temu podczas dłuższego wypadu dodatkowo 2x zdarzyło mi się wahanie temperatury (na wskaźniku) w granicach 90-115 C. Dodam jeszcze, że co jakiś czas (raz na 2 tyg to chyba dosyć często) muszę uzupełniać płyn chłodniczy, jednak temperatura powietrza nawiewanego nie zależy od poziomu płynu w układzie.
                            Nie wiem, czy to termostat, pompa czy jak cholera, ale zaczyna mnie to drażnić...
                            POMOCY.

Komentarz

• marlej108
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 4976
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

@klakier81 - to my w Tourach mamy inna przygode.... u nas wszystkich jest to samo - czyli ogrzewanie dziala tylko po wylaczeniu silnika trzeba przekrecic galke na zimne powietrze i spowrotem na cieple - tak jakby komputer nie rozpoznawal ustawienia tej galki po wylaczeniu silnika, i chyba wlasnie wynika to z oprogramowania... czekamy na razie na wiesci od tego kolegi, ktoremu ASO to naprawilo bezinwazyjnie (co by nie eksperymentowac niepotrzebnie) poprzez zmiane softu (?).
                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• klakier81
                                Classic
                                • 2010
                                • 30

obawiam się raczej, że u mnie to nie wina softu. Martwią mnie przede wszystkim te ubytki płynu, które wychodzą po "agresywniejszej" jeździe - nie mówię tu o katowaniu silnika, czasem trzeba przepaliś turbinę...

Komentarz

• pandzik
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2254
                                  • Seat

Zamieszczone przez mar979
                                  A jeszcze powiedzcie mi dodatkowo, czy jak macie ustawiony nawiew tylko na szybę przednią
                                  (kreska na godzinie 12 na pokrętle) to czy wieje Wam z wylotów przednich ale tych po bokach
                                  nie przy samej szybie (bo że z tych przy bocznych szybach to normalne w tym ustawieniu) -
                                  mam na myśli wylot z lewej strony nad włącznikiem świateł i z prawej nad drzwiczkami schowka w desce rozdzielczej.
                                  W moim poprzednim aucie (Clio II) wiało mi tylko na szyby w takim ustawieniu pokrętła
                                  Mam tak samo. Wieje mi bokami, czuje na karku zimne powietrze a na szybę wieje lechutko... W pandzi jak ustawiłem nawiew na szybę to chciało mi ją wyrwać - tak wiało. W O2 nawet na wyższych biegach wieje na szybę bardzo słabo. Na innych ustawieniach (nogi, kratki) jest OK.
                                  Waszego problemu jeszcze nie zaobserwowałem. Jeśli wystąpi to na pewno nie popuszczę. Auto ma grzać bez machania pokrętłem, które przy takiej obsłudze prędzej czy później sie przecież spierdoli.

Komentarz

• Polon
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 315

Zamieszczone przez marlej108
                                    ... a co to HW/SW?
                                    HW: Hardware - moduł elektroniczny urządzenia
                                    SW: Software - oprogramowanie procesora tej elektroniki
                                    Pozdrawiam

Komentarz

• marlej108
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 4976
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Polon
                                      ... a co to HW/SW?
                                      HW: Hardware - moduł elektroniczny urządzenia
                                      SW: Software - oprogramowanie procesora tej elektroniki
                                      a ok. :-)

no to wychodzi na to ze to problem z SW.... tylko ze nikomu (lacznie ze mna, chociaz ja bedac przypadkiem w Katowicach podjechalem do tego ASO co to zakodowalo komus na nowo klimatyzacje i dziala... ale jak tam bylem to nie mieli wolnego stanowiska a ja nie moglem czekac do nastepnego dnia) sie nie chce podjechac do ASO... :evil:
                                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• cieslo
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 206

klakier81, zobacz tutaj:

Komentarz

• Polon
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 315

...no to wychodzi na to ze to problem z SW....
                                          Dziwne, ale u mnie działa dobrze, więc to chyba nie software. Sprawdzałem kilka razy dla różnych ustawień nawiewu i temperatury (max też). Jedynie co zauważyłem ciekawego, to zapalanie się lampki AC przy ustawieniu pokrętła regulacji rozdziału powietrza na nadmuch na przednią szybę (wskaźnik pokrętła C ustawiony na godzinę 12). Jest to chyba pomocne przy osuszaniu zaparowanej szyby.
                                          Pozdrawiam

Komentarz

• marlej108
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 4976
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Polon
                                            ...no to wychodzi na to ze to problem z SW....
                                            Dziwne, ale u mnie działa dobrze, więc to chyba nie software. Sprawdzałem kilka razy dla różnych ustawień nawiewu i temperatury (max też). Jedynie co zauważyłem ciekawego, to zapalanie się lampki AC przy ustawieniu pokrętła regulacji rozdziału powietrza na nadmuch na przednią szybę (wskaźnik pokrętła C ustawiony na godzinę 12). Jest to chyba pomocne przy osuszaniu zaparowanej szyby.
                                            boze kolego tylko mieszasz w naszym watku...
                                            primo klimatyzacja dziala Ci dobrze = tak to sobie Skoda wymyslila ze jak przekrecisz nawiew na przednia szyba to Ci sie wlacza klima (i dlatego jak piszesz zapala Ci sie lampa AC)..
                                            a secundo to jest na pewno w przypadku problemu opisanego w tym watku problem SW a nie mechaniczny.... to co dolega Twojemu pojazdowi nie jest opisane w tym watku - wiec proponuje zalozyc nowy - moze Ci ktos cos doradzi... tutaj mamy zabawe z przekrecaniem pokretla cieplego powietrza po wylaczeniu silnika i jego ponownym wlaczeniu - auto nie widzi ustawienia pokretla na cieplym powietrzu i trzeba je tylko przekrecic - jest to wszystko opisane powyzej dokladnie.

Wiec stad prosba - niech ten watek pozostanie poswiecony temu zagadnieniu bo inaczej zrobi sie burdello...

w dalszym ciagu wiec czekamy na osobe ktora pierwsza pojedzie do ASO na zalatwienie tego i poinformowanie o co dokladnie z tym problemem chodzi :diabelski_usmiech
                                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Polon
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 315

...boze kolego tylko mieszasz w naszym watku..... tutaj mamy zabawe z przekrecaniem pokretla cieplego powietrza po wylaczeniu silnika i jego ponownym wlaczeniu - auto nie widzi ustawienia pokretla na cieplym powietrzu i trzeba je tylko przekrecic - jest to wszystko opisane powyzej dokladnie. ...
                                              Bardzo dokładnie przeczytałem oba scalone wątki. Tylko o tym piszę i próbuję Wam pomóc szukając przyczyny. U mnie działa tak, jak powinno - pamiętane jest położenie pokrętła temperatury po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu. Poświęciłem trochę czasu, aby to dokładnie sprawdzić w moim samochodzie, takim samym jak Wasze i podzielić się doświadczeniem mając nadzieję, że choć trochę pomogę w rozwikłaniu zagadki, a tu taki prysznic.

Wracając do sprawy - póki jest gwarancja na samochód trzeba żądać naprawy w ASO i oczywiście zainteresować tematem SAP, wysyłając do nich opis problemu. Może uruchomią jakąś akcję serwisową.
                                              Pozdrawiam

Komentarz

• radgal
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 49

Zamieszczone przez Polon
                                                U mnie działa tak, jak powinno - pamiętane jest położenie pokrętła temperatury po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu. Poświęciłem trochę czasu, aby to dokładnie sprawdzić w moim samochodzie, takim samym jak Wasze i podzielić się doświadczeniem
                                                Sprawdziłem u siebie tak jak Polon - i u mnie też jest ok. Widać nie wszystkie nowe toury tak mają...

Komentarz

• marlej108
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 4976
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez radgal
                                                  Zamieszczone przez Polon
                                                  U mnie działa tak, jak powinno - pamiętane jest położenie pokrętła temperatury po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu. Poświęciłem trochę czasu, aby to dokładnie sprawdzić w moim samochodzie, takim samym jak Wasze i podzielić się doświadczeniem
                                                  Sprawdziłem u siebie tak jak Polon - i u mnie też jest ok. Widać nie wszystkie nowe toury tak mają...
                                                  Boze... bo to dotyczy tylko niewielkiej czesci uzytkownikow - tak jak kazda usterka...

w takich watkach pisza tylko ci, co maja taki sam problem, a nie ci, ktorzy tego problemu nie maja... bo inaczej 90% forumowiczow bedzie sie wszedzie wypowiadalo, ze u nich dziala... i co z tego...
                                                  to tak jakby ktos napisal, ze mu na przyklad cos stuka przy tylnym kole i zaraz nagle ktos inny napisal, ze jemu nie stuka .... bez sensu... tylko zasmiecanie danego watku...

tu mamy konkretny problem - te kilka osob i czekamy az ktos pierwszy toto rozwiaze :szeroki_usmiech
                                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• radgal
                                                    Drive
                                                    • 2010
                                                    • 49

Boze... bo to dotyczy tylko niewielkiej czesci uzytkownikow - tak jak kazda usterka...
                                                    Heh, zabrałem głos tylko dlatego, że pisaliście o akcji serwisowej..., aby ją zgłosić przydałoby się ustalić, której partii pojazdów ten problem dotyczy.

Komentarz

Pracuję...