[O2] Problem z dmuchawa i ogrzewaniem w O2

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DJ MŁODY
    RS
    • 2007
    • 5908
    • Octavia II (1Z3)

i co Panowie wyjasniło się coś ?
    czy to oprogramowanie czy co nawaliło ?
    aż sie obawiam ze mojego turka poskładaja z resztek które bedą leżały po kątach i
    jak to ma działać ?
    pozdrawiam Adam
    Octavia 2 - Tour II - Kosiarka

Spontany Katowickie

Komentarz

• tomekdwk
      Drive
      • 2008
      • 40

Witajcie,

Ja mam O II FL z Climatic'iem i mam podobne objawy ...

Zauważyłem że jak ustawię temp na 25 stopni (silnik rozgrzany, w samochodzie zimno ) i dam nawiew w kierunku szyb - leci zimne powietrze ... jak tylko przesunę pokrętło kierunku na 'wnętrze i nogi' - jest OK leci ciepłe powietrze

Czy ma ktoś z Was opis VAG jak podejrzeć działanie klimatyzacji ? (czujników ? )

Komentarz

• mar979
        Ambiente
        • 2011
        • 187

Witam Panowie po dłuższym czasie, odgrzeję ten nieruszany już temat.
        Z racji tego że nikt tutaj już nic nie pisał i nie był w ASO z tym problemem, udałem się dzisiaj
        sam do ASO i przedstawiłem sytuację. Panowie obejrzeli co i jak, oczywiście po ponownym
        włączeniu silnika znowu nie grzało (co dzieje się u mnie nie za każdym razem ale w większości
        przypadków) i oznajmili że TEN TYP TAK MA. Uzasadnili to w ten sposób że po moim telefonicznym
        umówieniu się wczoraj sprawdzili dzisiaj w kilku nowszych Tourach czy tak samo jest i tak samo było,
        dodatkowo powiedzieli że ten typ ogrzewania ma tak że po włączeniu silnika na starcie jest
        zamknięty jakiś wylot chyba z nagrzewnicy czy coś w tym stylu a że pokrętło temperatury
        jest elektroniczne to ono samo nie wie w jakim jest położeniu i zakłada że jest na minimum
        i dlatego trzeba przynajmniej trochę go ruszyć w którymś kierunku żeby załapało gdzie jest.
        Dodatkowo obok w serwisie stała nowiutka Octavia i powiedzieli mi że ona TEŻ TAK MA.

Nie wiem co wy na to, ale ja już chyba sobie odpuszczam
        Moja Octa:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=54561

Komentarz

• klakier81
          Classic
          • 2010
          • 30

U mnie sprawa wygląda teraz tak.
          Wymieniłem rozrząd z pompą wody - nic nie dało. Wymieniony termostat - sytuacja się poprawiła, ale nadal jak przycisnę moją o2 to wieje chłodem.
          Zauważyłem prawidłowość, że po mocniejszej jeździe - przy zimnej chłodnicy - włączają się obydwa wentylatory i wtedy właśnie wieje chłodem.
          Podejrzewam sterownik wentylatorów lub czujnik temperatury wody w chłodnicy.
          Maił ktoś podobny przypadek?

Komentarz

• mar979
            Ambiente
            • 2011
            • 187

Zamieszczone przez klakier81
            U mnie sprawa wygląda teraz tak.
            Wymieniłem rozrząd z pompą wody - nic nie dało. Wymieniony termostat - sytuacja się poprawiła, ale nadal jak przycisnę moją o2 to wieje chłodem.
            Zauważyłem prawidłowość, że po mocniejszej jeździe - przy zimnej chłodnicy - włączają się obydwa wentylatory i wtedy właśnie wieje chłodem.
            Podejrzewam sterownik wentylatorów lub czujnik temperatury wody w chłodnicy.
            Maił ktoś podobny przypadek?
            Oj u mnie i chyba u większości kolegów z tego tematu jest coś w ogóle innego. A i tak nie
            chce mi się wierzyć dla ASO że tak w tych autach jest, tym bardziej że tutaj niektórzy koledzy
            piszą że mają poprawnie - tak jak w innych samochodach można by powiedzieć
            Moja Octa:

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

mar979, poproś to ASO, żeby swoje wnioski ( TTTM ) dali Ci na piśmie, bo np. potrzebujesz taką opinię do wykonania ekspertyzy.
              Bardzo chętnie bym to zobaczył i posłuchał późniejszych komentarzy ze strony SAP...
              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• mar979
                Ambiente
                • 2011
                • 187

Zamieszczone przez kowal 2002
                mar979, poproś to ASO, żeby swoje wnioski ( TTTM ) dali Ci na piśmie, bo np. potrzebujesz taką opinię do wykonania ekspertyzy.
                Bardzo chętnie bym to zobaczył i posłuchał późniejszych komentarzy ze strony SAP...
                Ehh, szkoda gadać, poczekam jeszcze z pół roku i zobacze czy ktoś nie rozwiązał tego problemu
                i wtedy faktycznie poproszę ASO o wnioski na piśmie
                Moja Octa:

Komentarz

• l1530s
                  Classic
                  • 2011
                  • 17

Panowie, cały czas monitoruje ten temat i widzę że ten nasz problem z ogrzewaniem chyba szybko nie będzie rozwiązany. Tak jak pisałem wcześniej ja byłem w ASO i został mi wymieniony panel klimatyczny który dokładnie nic nie poprawił. A podgranie nowego oprogramowania też ze dwa razy miałem robione, co pomagało na góra dwa trzy dni.

Może ktoś będzie miał inne doświadczenia i ładnie nam to opisze.

Komentarz

• mar979
                    Ambiente
                    • 2011
                    • 187

Moje podejście do tej sprawy jest takie że jeżeli ma tak być cały czas to już mogę nawet za
                    każdym razem przekręcać to pokrętło w lewo i w prawo OBY tylko nie było gorzej.
                    Ja się najbardziej obawiam tego że jak za 1,5 roku minie mi gwarancja to to ustrojstwo się
                    schrzani na całego i będę musiał za swoją kasę wymieniać czy panel sterujący ogrzewaniem,
                    czy jakiś sterownik czy cokolwiek innego za co kilka stówek trzeba dać. Tego właśnie na
                    przyszłość chciałbym uniknąć, a do tego przekręcania pokrętła za każdym razem to już
                    się o dziwo nawet przyzwyczaiłem...
                    Nie zmienia to jednak faktu że prawdopodobnie jest to wada i wypadałoby to naprawić...
                    Moja Octa:

Komentarz

• Rosomak
                      L&K
                      • 2011
                      • 1365
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Koledzy ja w swojej O2T mam to samo co opisujecie. Wyłączę ciepły silnik z ustawionym grzaniem na max i po ponownym uruchomieniu z nawiewów leci zimne powietrze...
                      Nie wiem czy jechać do ASO, ale pewnie podjadę i też pewnie usłyszę...TTTM...
                      Wnioski po wizycie w ASO napiszę....
                      Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                      http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                      Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• mirokez
                        Classic
                        • 2010
                        • 15

Witam odebrałem swoja O2 1.6 mpi na początku stycznia i u mnie jest dokładnie to samo

Komentarz

• fish2048
                          Classic
                          • 2010
                          • 8

Witam...
                          a co powiecie na to..
                          rano biorę samochód z garażu po całej nocy nawiew chodzi i włączam klime mam klimatronik lecz ciepłe powietrze nie leci do czasu, aż silnik się nie zagrzeje...
                          dojadę do pracy temp. 90 stopni wszystko ok zostawiam autko na 15 minut.
                          Ponownie je odpalam bo trzeba gdzieś skoczyć i ani klima ani nawiew wentylacji nie działa zero podmuchów, A DIODY NA POKRĘTŁACH SIĘ KOLEJNO ZAPALAJĄ jak podczas prawidłowej pracy klimy.... samochód wstawie na noc do garażu rano go zabieram i to samo co na początku nawiew działa a z klimy dalej zimno leci .. zajade gdzies, silnik rozgrzany wyłącze go i postoje np. 30 minut. Odpalam i zero nawiewów ...
                          na kompie pisze usterka mechaniczna ... koleś mi coś gadał, że może to być jakiś siłownik pod schowkiem od strony pasażera lub jakiś silniczek, który kosztuje ok 420PLN...
                          miał już ktoś z was taką usterkę w O2?? proszę o radę... pozdro

Komentarz

• kosma
                            Classic
                            • 2012
                            • 32

Moja Octavia ma tak samo. Odebrałem auto w końcu stycznia 2012 i kilka razy wydawało mi się, że muszę ruszyć pokrętłem ogrzewania, by je włączyć pomimo ustawienia na maksymalne ogrzewanie. Sprawdziłem dokładnie. Ogrzewanie jest ustawione na maksa, wychodzę z rozgrzanego samochodu i po godzinie kiedy wracam autem do domu zastanawiam się, dlaczego nie grzeje pomimo wzrostu temperatury silnika. Wystarczy ruszyć pokrętłem ogrzewania i od tego momentu ogrzewanie działa normalnie. Przez kilka dni działa dobrze i potem znowu coś nie zadziała prawidłowo. Przeważnie ogrzewanie podczas jazdy zmniejszam po zagrzaniu się wnętrza, może mi się wydaje, ale brak ogrzewania występuje wtedy gdy pozostawię ogrzewanie ustawione na największą wartość.

Komentarz

• Gaber
                              Ambiente
                              • 2011
                              • 201

Mam i ja. Problem z ogrzewaniem o którym piszecie w postach równierz u mnie występuje.

Komentarz

• pejo
                                Rider
                                • 2010
                                • 286
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Miałem i ja. W ASO zmienili oprogramowanie i jest ok.

Komentarz

• mar979
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 187

Zamieszczone przez pejo
                                  Miałem i ja. W ASO zmienili oprogramowanie i jest ok.
                                  Witam, czy ktoś z Was spróbował rozwiązać ten problem tak jak kolega pejo ?

Czy tylko u niego tak to naprawiono ? Może u mnie też wystarczy to zrobić i będzie ok, ale
                                  chcę to wiedzieć przed pojechaniem do ASO
                                  Moja Octa:

Komentarz

• pc 4x4
                                    Classic
                                    • 2012
                                    • 3

Pomocy bo zima idzie !

Mój przypadek też do ciekawych należy. Proszę o radę lub potwierdzenie co jej tj. OCTAVI mam wymienić :lol:
                                    Klimatronik nie grzeje pomimo temperatury silnika 90. Klimatronik sprawdzony na kompie wszystko ok. Test.
                                    Ogrzewanie zaczyna działać kiedy pojazd przez ok 5 sekund pracuje powyżej 3000 obrotów. Po spadku obrotów ogrzewanie przestaje działać.
                                    Wydaje mi się ,że to wina zapchanej nagrzewnicy (tylko raz puszcza a raz nie -dziwne ale chyba chodzi o ciśnienie).
                                    A wyciągnąć nagrzewnice to trochę ops:
                                    Może jakiegoś odkamieniacza.
                                    Pomóżcie od czego zacząć.

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

A plynu masz dosc ??
                                      Pompa wody dziala dobrze, bo silnik sie nie przegrzewa jak rozumie
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• obrus
                                        Elegance
                                        • 2011
                                        • 783
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Specjalnie zostawiłem gałkę ciepełka na maxa i po nocy po zapaleniu ciepełko zaraz (jak na warunki jesienne oczywiście) zaczęło lecieć, a pokrętła nie ruszałem. Czyli u mniej jest OK.

Komentarz

• mar979
                                          Ambiente
                                          • 2011
                                          • 187

Dla mnie najdziwniejsze jest że problem z nastawą ogrzewania opisywany w tym poście
                                          występuje tylko w niektórych egzemplarzach tego modelu, tak jakby były to "niedopracowane"
                                          sztuki z tej samej serii. Na tym forum wiele ludzi się dziwi że w tym modelu i z tego rocznika
                                          w ogóle ten problem występuje bo u nich jest ok. Najbardziej wkurzające jest to że nikt w ASO i na tym forum
                                          jeszcze nie rozwiązał tej zagadki i pewnie jej nie rozwiąże...
                                          A co do TTTM tego modelu to uważam już że ten konkretnie model to jeden wielki zbiór tych
                                          wszystkich TTTM które ja uważam za zbiór niedociągnięć i fabrycznych zaniedbań a nie "normalka" w tym egzemplarzu. Dla mnie to
                                          już przestało być śmieszne i tyle tych niedociągnięć ile zauważyłem u siebie po roku czasu od
                                          wyjazdu z salonu to woła o pomstę do Nieba i nikomu nie polecam tego auta. Ten samochód
                                          był klepany na kolanie u dziadka w stodole i tyle w tym temacie - u mnie już 6 poważniejszych
                                          niedociągnięć-usterek zauważyłem które wiele osób określa TTTM - łącznie z usterką tu w temacie

[ Dodano: Sro 28 Lis, 12 12:50 ]
                                          Dzisiaj przeczytałem artykuł w necie że anomalie z ogrzewaniem wnętrza samochodu mogą
                                          być spowodowane błędami w instalacji gazowej lub wadliwym montażem tej instalacji.
                                          Opisywany w ten poście problem zaliczam do anomalii, może specjaliści od LPG na tym forum
                                          się wypowiedzą.
                                          I chciałbym też wiedzieć czy ta usterka z nastawami ogrzewania występuje u kogoś z samym
                                          silnikiem 1,6 Mpi - bez instalacji LPG, czy też tak jak u mnie w zagazowanym silniku. Może to
                                          być cenna wskazówka, tym bardziej że ja już ostatnio miałem wymieniane wszystkie
                                          wtryskiwacze LPG...
                                          Moja Octa:

Komentarz

• jasiek2905
                                            Rider
                                            • 2012
                                            • 262
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                            • DADA 1.5 TSI 150 KM

Witam, ja posiadam 1.6 Mpi z kwietnia 2012r klima manual auto bez gazu i również miałem efekt nadmuchu zimnego powietrza przy nastawie na max. Silnik miał 90 stopni i po skręceniu do min i ponownym na max wszystko było OK.

Komentarz

• mar979
                                              Ambiente
                                              • 2011
                                              • 187

Zamieszczone przez jasiek2905
                                              Witam, ja posiadam 1.6 Mpi z kwietnia 2012r klima manual auto bez gazu i również miałem efekt nadmuchu zimnego powietrza przy nastawie na max. Silnik miał 90 stopni i po skręceniu do min i ponownym na max wszystko było OK.
                                              Piszesz kolego "miałem" tzn. że Ci to już naprawili ?
                                              Moja Octa:

Komentarz

• jasiek2905
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 262
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                                • DADA 1.5 TSI 150 KM

Dlatego tak napisałem bo raz to zaobserwowałem. Nie przypuszczałem, że to jest jakaś usterka. Teraz będę zwracał więcej uwagi na to jak działa ogrzewanie.

Komentarz

• The_playa
                                                  Drive
                                                  • 2012
                                                  • 45

I jak tam ktoś rozwiązał zagadkę samoregulującej się temperatury??? Mam to samo...oczywiście ASO zbyło mnie jakimś krzywym tekstem. U mnie autoscan oczywiscie nie pokazuje zadnych błędów.

Komentarz

• pager1
                                                    Drive
                                                    • 2011
                                                    • 51
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Odgrzeje kotleta, ale z racji, ze moja czeszka również została zarażona problemem ogrzewania, nie daje mi to spokoju więc pytam, czy ktoś już poradził sobie z tym problemem
                                                    a może któreś ASO wie co z tym fantem zrobić.

[ Dodano: Sro 19 Mar, 14 19:41 ]
                                                    Czy rzeczywiście nikt nie poradził sobie do tej pory z tym problemem ?

Komentarz

Pracuję...