Przerywacz - czyli czeski film cd.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Przerywacz - czyli czeski film cd.

W mojej O2 FL (2012) mam chyba fabryczny alarm od Skody.
    Tzn mam czujniki zamontowane w środku na listwach przy przedniej szybkie (ultradźwiękowe? tzn na zbitą szybę itd?).. i przy kratce nawiewu po lewej strony od kierownicy mam mały "guzik" (wielkość guzika z kilkoma wypustkami).

Jak rozumiem, jest to guzik to "wyciśnięcia" PINu do alarmu?
    Problem => nie znam PINu

Chyba, że się mylę, i "to nie jest to".
    Jedna uwaga: na tylnej prawej szybie (pasażer) mam oryginalną skodowską naklejkę "Skoda Alarm" ( czy jakoś tak ).

Zakładając więc, że jest to oryginalny "alarm" - jest on cokolwiek wart?

Swoją drogą => dodatkowo do w/w w najbliższych tygodniach chcę dołożyć pilocik zbliżeniowy (tzn nie odpalisz samochodu jak nie będziesz w odległości 1-2 metrów od samochodu).

Używał ktoś kiedyś tego? Jakieś opinie ?

W jakie zabezpieczenie "warto" zainwestować ? (wiem, że profesjonalista każdy samochód uprowadzi...)

Dzięki za pomoc!

Przerywacz - czyli czeski film cd.

Pierwsza awaria w mojej O2 Wiem, że temat awarii awaryjnych i kierunkowskazów był już nie raz klepany ale mój objaw przejawił się dziś wyjątkowo dziwnie.
    po wejściu do auta dostałem komunikaty o przepaleniu żarówek (łącznie dostałem 21 komunikatów, tak jakby wszystkie żarówki się przepaliły). Fizycznie żarówki są ok, wszystkie świecą. Problem dotyczy kierunkowskazów. Po ich włączeniu "cyka" bardzo często, a same żarówki migają 4 x po czym zapalają się na stałe (przód i tył a lusterka migają . Po jakimś czasie zaczynają prawidłowo mrugać,a "cykanie"zostaje częste. Co może być tego przyczyną? Rozumiem że standardowo zaczynamy od czyszczenia manetki i włącznika awaryjnych, ale zaniepokoiły mnie komunikaty z kompa.
    Będę wdzieczny za sugestie, pozdrawiam

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Cantaloop, skoro OII, to czemu piszesz w dziale OI i to w usterkach mechanicznych ( przeniosłem już do odpowiedniego działu )?

A co do problemu, to czyszczenie manetki i/lub wyłącznika awaryjnych nic nie da. Wszystkim steruje moduł Centralnej Elektryki i to tam trzeba by poszukać przyczyny dziwnego zachowania ( info o przepalonych żarówka też zgłasza CE ). Najlepiej było by podłączyć auto pod kompa ( VCDS ) i zobaczyć jakie błędy zgłasza CE.

BTW. Nie masz jakiegoś udziwnionego alarmu?
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

Sorki, przekopując szukajkę zauważyłem że ten problem opisywany był w mechanicznych usterkach.
        Alarm standard, zero udziwnień, jako że jestem zielony dopiero czytam o podłączaniu diagnozy Najlepsze jest to że na chwilę obecną nie mam już tego problemu. Zwiastun problemów w przyszłości?Czy co?;-)

Komentarz

• kecaj
          RS
          • 2009
          • 1511
          • Superb II (3T4)

Cantaloop, alarm masz fabryczny czy dokładany?
          Twój opis wygląda na zapis z systemu alarmowego.
          Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

Fabryczka. Sugerowałbyś że alarm był w użyciu i tak daje do zrozumienia że coś się działo?

Komentarz

• kecaj
              RS
              • 2009
              • 1511
              • Superb II (3T4)

Cantaloop, nie, żebym krakał, ale dla mnie tak to wygląda.

Komentarz

kecaj, dzięki.Zastanawiam się w takim razie jak odnaleźć nazwę alarmu ( i manual?)

Komentarz

• kecaj
                  RS
                  • 2009
                  • 1511
                  • Superb II (3T4)

Cantaloop, jak fabryczny to nie dostałeś instrukcji?

Komentarz

• Kicer
                    Ambiente
                    • 2011
                    • 217

kecaj, Jak zdłasza 21 żarówek to watpie żeby powodował to alarm bo on steruje najwyżej 4 żarówki.
                    Jak dla mnie to umiera sterownik sieci pokładowej (centralnej elektryki)
                    Ale najlepiej zaczać od odczytania błędów.
                    Cantaloop, nie masz pozakładanych jakiś ledowych żarówek albo co gorsza xenon HID? Zdarzały się w po FL że przy HID'ah sterowniki umierały...

Pozdrawiam MArcin
                    Skoda... Hmmm... No jak się niema co się lubi, to się lubi co się ma...

Komentarz

Kicer, dzięki za wskazówkę.Absolutna seria. Nic ledowego. Problem pojawił się raz i nie wrócił.

Komentarz

• kecaj
                        RS
                        • 2009
                        • 1511
                        • Superb II (3T4)

Kicer, nie 21 żarówek a 21 komunikatów - to wielka różnica...

Komentarz

• Kicer
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 217

kecaj, Ale co sugerujesz że wyświetlił 21 komunikatów dotyczących 4 żarówek...? Szczerze wątpie. A poza tym prosze "...wejściu do auta dostałem komunikaty o przepaleniu żarówek (łącznie dostałem 21 komunikatów, tak jakby wszystkie żarówki się przepaliły...".

Pozdrawiam MArcin
                          Skoda... Hmmm... No jak się niema co się lubi, to się lubi co się ma...

Komentarz

Pracuję...