ahmed799, pozazdroscic autka ale z drugiej strony niebawem przekonam sie jak to jest posiadac cos nowego ... z jednej strony super bo nowka z drugiej zobowiazanie pieniezne na dluzszy czas :|
[O2] Czujnik biegu wstecznego
Zwiń
X
-
[O2] Czujnik biegu wstecznego
Jako, że musiałem dzisiaj zmierzyć się z wymianą czujnika biegu wstecznego, a pomimo szczerych chęci nie udało mi się znaleźć informacji jak to zrobić w O2 (dla O1 znalazłem bez problemów, nawet ze zdjęciami) postanowiłem popełnić ten wpis - dla potomnych.
Pacjent: Octavia II, 2007, 1.6 MPI
Czujnik biegu wstecznego znajdziemy pod rozrusznikiem. Nie jest zamontowany od góry jak w O1, lecz z boku, poziomo, od strony chłodnicy. W miarę przystępny dostęp będzie do niego od góry, jeśli wymontuje się filtr powietrza wraz z obudową. Jeszcze lepszy dostęp powinien być jeśli odkręci się od spodu osłonę silnika. W mojej osłonie, w okolicy czujnika były co prawda dwa otwory jednak operowanie przez nie nie było zbytnio wygodne - niemniej jednak jak ktoś ma chude ręce to może próbować. Największą trudność sprawiło mi wypięcie wtyczki z czujnika - w zasadzie to nie udało mi się to zrobić normalnie - najpierw wykręciłem czujnik (klucz 22), a dopiero potem udało mi się rozpiąć wtyczkę.
UWAGA! Po wyjęciu czujnika zacznie wyciekać olej ze skrzyni biegów - warto przed jego wykręceniem zaopatrzyć się w coś czym będzie można zatamować wyciek.
P.S. Podziękowanie dla Maćka za pomoc
-
-
ale -1 za brak foto :?->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Hej mam też problem z lokalizacją czujnika biegu wstecznego w silniku BKD 2.0 tdi. Znalazłem w obraz pokazujący gdzie jest on zamocowany w skrzyni biegów ale nie mam pojęcia jak się odnieść do tego patrząc na silnik z góry. Pokazał by mi ktoś na przykładzie w której części silnika szukać wspomnianego czujnika (mniej więcej miejsce jego występowania)?
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.Załączone pliki
Komentarz
-
-
zdejmij filtr powietrza i jego obudowę i będzie czujnik->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
Obecnie -> Seicento 900+LPG
Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
Bylo ->GOLF 3 1.8