Brak trzeciego stopu i brak reakcji klamki klapy bagażnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • misiekk45
    Classic
    • 2010
    • 1

na wlepie w bagażniku lub/i książce serwisowej masz oznaczenie skrzyni.

Generalnie powinny pasować bo to ten sam silnik(jeżeli mówimy o TDI 90HP i 110HP)
    Na obudowie skrzyni również masz jej 3literowe oznaczenie, warto sprawdzić żeby nie było niespodzianek.
  • kecaj
    RS
    • 2009
    • 1511
    • Superb II (3T4)

Będąc na wakacjach po dość gorących dniach przestało mi działać trzecie światło STOP.
    Błąd - zwarcie do plusa.
    W tym samym dniu pojawił się kolejny problem z otwieraniem bagażnika. ie mogę go otworzyć za pomocą klamki. Jedyna możliwość to przytrzymanie przycisku otwierania bagażnika na pilocie od centralnego zamka.
    Błędów w systemie brak.
    Rozebrałem dolna tapicerkę klapy bagażnika. Odłączyłem wtyczkę od klamki bagażnika i po zamknięciu klapy zwarłem styki we wtyczce - brak reakcji.
    Macie jakieś sugestie? Dziwny zbieg okoliczności - dwie usterki w okresie kilku godzin związane z klapą bagażnika.
    Według rysunków nie ma połączenia elektrycznego miedzy tymi elementami oprócz masy.
    Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• kabanos
      RS
      • 2011
      • 4544
      • Octavia I combi (1U5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

kecaj, wiązka kabli pomiędzy budą a klapą do sprawdzenia. W OI-kach lubiały się tam przecierać kable.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

tak jak mówi kabanos, przetarło się pewnie na zawiasie
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• kecaj
          RS
          • 2009
          • 1511
          • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez kabanos
          kecaj, wiązka kabli pomiędzy budą a klapą do sprawdzenia. W OI-kach lubiały się tam przecierać kable.
          Pierwsze co zrobiłem to zdjąłem gumę między klapą a budą. Nic tam nie znalazłem, ale może coś mi umknęło. Jeszcze raz to sprawdzę. Dzięki.

[ Dodano: Pon 05 Sie, 13 19:36 ]
          Wiązka między klapą a budą jest jak nówka. Trzecie światło stop to może być żarówka (dioda), gorzej z tą klamką bo nie mam pojęcia gdzie dalej szukać.
          Szukałem w Blokach w BSG i drzwi kierowcy ale nie znalazłem bloku z tylną klapą.
          Sprawdziłem kodowanie - jest prawidłowe.
          To taki objaw jak dla funkcji SAFE. Nie można otworzyć klapy po jeździe dopóki nie otworzy drzwi kierowca.

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

kecaj, zajrzyj pod lewą stronę tapicerki w bagażniku, tam są złączki wiązki idącej do bagażnika. Często puszcza łączenie wężyka od spryskiwacza i płyn leje się na te złączki...
            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• kecaj
              RS
              • 2009
              • 1511
              • Superb II (3T4)

Dzisiaj usterka naprawiona. Analiza wiązki, przewodów, kostek i ważna informacja z serwisu (za co im jestem bardzo wdzięczny), że lampy LED od stopu w liftbacku baaaaardzo rzadko się psują ( w combi dość częsta usterka).

Wyczepiła się czarna kostka za lewą tapicerką w bagażniku. Dość luźno wchodziła (jakby zaczep nie trzymał) wiec założyłem opaskę ściągającą.
              W tej kostce jest
              PIN 1 - przewód biały - ogrzewana tylna szyba
              PIN 2 - przewód brązowo - czerwony - przycisk odryglowania bagażnika
              PIN 3 - przewód biało - niebieski od włącznika centralnego ryglowania w zamku w klapie do lampek oświetlenia bagażnika.
              PIN 4 - biało - żółty - zasilanie trzeciego światła STOP
              PIN 5 - brązowy - masa

[ Dodano: Sro 07 Sie, 13 21:31 ]
              kowal 2002, dokładnie tam było uszkodzenie ale tak jak pisałem tylko czarna kostka była luźna.

Komentarz

Pracuję...