Rozładowany akumulator, szyby, ładowanie, wymiana, jaki typ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fanky
    Classic
    • 2017
    • 0

Zamieszczone przez Paddington
    Zamieszczone przez LUKI
    Paddington, nawet się nie zastanawiaj 1.8tsi

naprawdę będziesz zadowolony

często mam możliwość jeżdżenia właśnie po Wawie albo diesel albo pb i bez zastanowienia brałbym tsi

jak chcesz może uda się załatwić jazdę testową w aso
    Dzięki za opinię. Chętnie skorzystam z jazdy próbnej. Powiedz tylko gdzie w W-wie jest 1.8 TSI DSG 4x4 bo taki porównuję z TDI 2.0 DSG w tym wątku i taki mam problem z wyborem.
    I jeszcze byłbym wdzięczny za opisanie Twoich wrażeń z jazdy po W-wie
    Ja przed kupnem jeździłem demówką 1.8 4x4 z salonu na Al. Jerozolimskich. Czekałem na jazdę ponad dwa tygodnie i miałem na nią tylko godzinę bo jakiś dzinnikarz brał auto "do testów" na weekend. To była Octavia prawie na full wypasie.
    U mnie narazie pali 10l po mieście ale dopiero silnik się dociera i ja uczę się jeździć benzyną w automacie po 7 latach uzytkowania ON.
  • Fanky
    Classic
    • 2014
    • 6

Witam

Z uwagi na rzadkie użytkowanie (korzystam z auta prywatnego raz na dwa tygodnie) i wiek mojego akumulatora (9 lat) odmówił on współpracy. Z uwagi na to, że obawiam się ewentualnych problemów z elektroniką w samochodzie mam kilka pytań.

1. Czy fakt, że nie można opuścić szyb a np, działają światła i radio jest normalnym objawem przy uszkodzonym akumulatorze ?
    2. Czy można ładować akumulator przy podłączonych klemach ?
    3. Czego należy się spodziewać po odłączeniu akumulatora, Naczytałem się o zablokowanym radiu, problemach z centralnym zamkiem i szybami ?
    4. Jaki akumulator najlepiej dobrać (jaka fima, jaki model), obecnie ten co padł to jest CZ AKUMA 72Ah 640 ?
    5. Ewentualne inne problemy z funkcjonowaniem samochodu.

Samochód o którym mówimy to:
    Skoda Octavia II 1.6MPI (BGU) ELEGANCE XII-2004, przebieg 113.000km

Komentarz

• rafiki
      RS
      • 2012
      • 15975
      • Superb III (3V3)

Fanky, zacznijmy od tego, że skoro mowa o O2, to nie w dziale O1 ale tym się już ktoś z modów zajmie sorry, że nie po kolei, ale:
      4. Na forum jest temat o akumulatorach -> szukajka: jaki akumulator
      2. Tak, można
      1. Widocznie aku jest tak słaby, że komputer odłącza poszczególne odbiorniki. Jak z ładowaniem?
      Co do reszty się nie wypowiem, bo nie chcę wymyślać.
      رافال
      Spoty
      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Biszczu
        RS
        • 2011
        • 5567

Re: Rozładowany akumulator, szyby, ładowanie, wymiana, jaki

Zamieszczone przez Fanky
        1. Czy fakt, że nie można opuścić szyb a np, działają światła i radio jest normalnym objawem przy uszkodzonym akumulatorze ?
        Wątpię...mi przy rozładowanym aku działało wszystko tak samo jak przy naładowanym

Zamieszczone przez Fanky
        2. Czy można ładować akumulator przy podłączonych klemach ?
        Można, ale ogólnie lepiej ściągnąć

Zamieszczone przez Fanky
        3. Czego należy się spodziewać po odłączeniu akumulatora, Naczytałem się o zablokowanym radiu, problemach z centralnym zamkiem i szybami ?
        Bezedura skasuje Ci się przebieg w aucie tylko (pisze z własnego doświadczenia)

Zamieszczone przez Fanky
        4. Jaki akumulator najlepiej dobrać (jaka fima, jaki model), obecnie ten co padł to jest CZ AKUMA 72Ah 640 ?
        Osobiście mam Boscha i nie narzekam,

ale o akumulatorach jest już temat:

Zamieszczone przez Fanky
        5. Ewentualne inne problemy z funkcjonowaniem samochodu.
        Żadne
        "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Fanky
          Classic
          • 2014
          • 6

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, no nic zostawiam prostownik na noc na małym prądzie ok. 5A i zobaczymy co będzie jutro, teraz póki co tylko "terkoce" przy próbie uruchomienia i przygasają kontrolki.

Wolałem zapytać, poprzednio miałem Citroena i tam jak mi padł akumulator to przy próbie uruchomienia uszkodził się wskaźnik paliwa, obrotomierz i wskaźnik przebiegu km, więc musiałem dodatkowo wymienić licznik, stąd pytaniem gdyż mam złe doświadczenia z usterkami związanymi z prądem.

Komentarz

• Biszczu
            RS
            • 2011
            • 5567

Fanky, spokojnie nic się nie stanie , ale na Twoim miejscu kupiłbym już nowy akumulator

Komentarz

• Fanky
              Classic
              • 2014
              • 6

Tak, Tak , jutro już śmigam po nowy akumulator, jednak jakoś się muszę wykaraskać z garażu, a niestety jest to garaż podziemny więc jest "pod górkę" . Liczę, że jakoś się uda uruchomić skodzinkę. Muszę przyznać, że i tak jestem pod wrażeniem, ten AKU jest chyba fabryczny !!!!! więc naprawdę długo wytrzymał. Przy moich średnich 13tyś km/rok to tylko dobrze o nim świadczy.

Komentarz

• Biszczu
                RS
                • 2011
                • 5567

Fanky, jeżeli masz AKUMĘ to na 100% jest fabryczny. Akuma była dawana w O2 na pierwszy montaż

Komentarz

• Fanky
                  Classic
                  • 2014
                  • 6

Witam

A więc skończyło się tak, 16h ładowania AKUMY nie przyniosło żadnego efektu, skodzinka tylko szybciej terkotała przy próbie odpalenia. Kupiłem więc BOSCH Silver S5 77Ah i wystartowała od razu.

Problemy jakie się pojawiły

1. Zapieczona klema na "-" 50 minut delikatnej walki mini brzeszczotem z śrubą kontrującą.
                  2. Po wymianie akumulatora świeciły się kontrolki:
                  - Wspomagania (wspomaganie działało)
                  - ESP
                  - czujniki ciśnienia w kołach
                  - na MFD wyświetlał się komunikat "AIRBAG FAILURE"
                  Wszystko minęło po przejechaniu ok. 10km

Radio nie wymagało wprowadzenia kodu !!!, wszystkie ustawienia MFD (ostrzeżenie o oponach zimowych, ustawienia świateł i podświetlenia), czujnik deszczu, ściemnianie lusterka, etc działało OK.
                  Szyby też domykają się prawidłowo we wszystkich czterech oknach.

Komentarz

• Biszczu
                    RS
                    • 2011
                    • 5567

Fanky, cieszę się, że mogłem pomóc. Tak jak mówiłem nic się nie stanie jak odłączysz akumulator Octavia to bardzo wdzięczny samochód

Komentarz

• Fanky
                      Classic
                      • 2014
                      • 6

Tak tak, czuć w Skodzie powiew niemieckiej technologii :-)

Ogólnie to też mam pozytywne odczucia, dobrze się to autko sprawdza na długich wypadach. Ja z racji przebiegów ok. 15tyś km/rok wybrałem benzynę i nie żałuję. Średnio za ostatnie 30tyś km wyszło mi 7,2ltr/100km a na trasie zużywam 5,9ltr/100km przy prędkości 95-105km/h. Uważam to za niezły wynik jak na tej klasy i wielkości samochód. Eksploatacyjnie też jest tanio (klocki, filtry, etc).

No i pierwszy raz w życiu spotkałem w aucie akumulator który wytrzymał 9 lat uzytkowania !!!

Komentarz

• Sony
                        Rider
                        • 2015
                        • 341
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Co ok. 3, 4 miesiące doładowuję akumulator 44 Ah Varty (6 lat, jazda na krótkich odcinkach) raczej profilaktycznie. Kilka razy zdarzyło się jednak, że auta nie uruchomiłem bez podładowania aku - słychać było tylko terkotanie. Żadnego ostrzeżenia w postaci powolnego kręcenia rozrusznikiem tylko od razu terkotanie.
                        Czy to oznaka końca aku ?, co wywołuje owe terkotanie (przekażnik?) ?, czy jest w aucie jakaś sygnalizacja (ostrzeżenie) spadku napięcia na aku?

Komentarz

• logan_x
                          Rider
                          • 2011
                          • 401
                          • Octavia I (1U2)
                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

W OI podczas uruchamiania silnika gdy napięcie mocno spada zapala się kontrolka od ABS.

Komentarz

• Luckymen
                            Ambiente
                            • 2012
                            • 172
                            • Volkswagen
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Sony, za niskie napięcie i to terkotanie to automat na rozruszniku

Komentarz

• Sony
                              Rider
                              • 2015
                              • 341
                              • Octavia II (1Z3)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dzięki za uświadomienie.
                              Zima będzie testem dla tego akumulatora. We wrześniu 2014 r. aku był podłączany do testera obciążeniowego z wynikiem - akumulator dobry, napięcie - 12,62 V, prąd rozruchowy - 432 A EN (znamionowy 360 A EN), test ładowania - OK - 14,18 V, test rozrusznika - normalne - 10,91 V. Dzień wcześniej aku był ładowany na full i po tym auto krótko jeździło w mieście (w tym dojazd na test).
                              Zastanawia tylko skąd wg testu dużo wyższy prąd rozruchowy aku w stosunku do znamionowego na etykiecie ?

Komentarz

Pracuję...