Witam!
Mam problem z moją octavią 2 2.0 TDI 140KM 2005 rok. Silnik gdy jest zimny pracuje idealnie natomiast gdy tylko się nagrzeje zaczyna się trząść(chodzi jak traktor) i nie ma w ogóle mocy. Gdy zgaszę auto i odpalę działa przez chwilę dobrze, a po czasie problem wraca. Byłem u wielu mechaników i ilu mechaników tyle diagnoz. Wymieniłem już pompę paliwową i filtr paliwa, filtr powietrza jest dobry. Auto było podpinane pod komputer i pokazuje błędy z wtryskami, raz pokazuje wtrysk nr 2, 3, 4 innym razem pokazuje 2, 3, 4 a innym jeszcze tylko 1. Błędy jakie pokazuje to 17677 i analogicznie w dół lub w górę, zależy który wtrysk. Czy ktoś miał już taki przypadek? Czy jest możliwe żeby 3 wtryski na raz padły? Czy może to być wiązka elektryczna do tych wtrysków? Proszę o pomoc
Jak wali takimi błędami to do sprawdzenia jest sama wiązka i połączenia oraz odczyt bloków pomiarowych w bloku 018.
Opis bloku:
018,0,Injector Status
; 000 = No Faults detected
; 002 = Control while Starting
; 004 = Small Injection Quantity or Injector faulty
; 008 = Maximum Current reached
; 016 = Begin of Injection Period (BIP) out of Specification
; 032 = Samples too low
; 064 = Conversion Error
; 128 = Begin of Injection Period (BIP) not possible
018,1,Injector Status,Cylinder 1,Specification: 0 (See Label File)
018,2,Injector Status,Cylinder 2,Specification: 0 (See Label File)
018,3,Injector Status,Cylinder 3,Specification: 0 (See Label File)
018,4,Injector Status,Cylinder 4,Specification: 0 (See Label File)
Myślę że na początek to porządna diagnoza nie ma co "wróżyć z fusów". Kolega Matej52 nic nie napisał o ubytkach płynu lub innych niepokojących objawach także chyba głowica chyba OK. Nie straszcie kolegi już pewnie jest odpowiednio zestresowany po wizycie u wielu "mechaników" dlatego się zwraca z pytaniem na forum. Jesteśmy po to by pomagać a nie pogrążać kolegi.
piotr303, ja Go nie pogrążam, to była tylko sugestia i tak jak zrobienie logów tak wiedza co to za silnik i jakie w nim usterki występują mogą pomóc w trafnej diagnozie.
Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz