Witam,
Bardzo proszę o pomoc osób znających się na rzeczy w ocenie logów.
Pacjent: to O2 FL 1.9 TDI BXE (X.2010 - 70 tys. km).
Dolegliwość: Pojawiający się dziwny dźwięk z komory silnika w zakresie obrotów silnia mniej więcej 2,500 - 3,500. Dźwięk przypominający obijanie/tłuczenie się plastikowej pokrywy silnika pojawia się gdy samochód się rozgrzeje solidnie (minimum 25-30 km trasy), na krótszych odcinkach objaw póki co nie pojawia się (bez pokrywy jest tak samo).
nic nie czysc . robert profilaktycznie to mozna wziasc i łyknac witamine c a nie czyscic przepływke bo moze to przyniesc wiecej szkody niz porzytku . co do tego dziwieku to sprawdz napinacz paska wielorowkowego i sprzegiełko na alternatorze .
german81, rOBERTO795, dzięki za zainteresowanie tematem.
Jeżeli nie ma wskazań to nie będę nic czyścić. Co do napinacza i sprzęgiełka to sprawdzę po pracy jak to wygląda.
Przy okazji mam jeszcze pytanie jak zmienić kodowanie w VCDS aby widoczna była w programie moja klima manualna (wersja AMBIENTE) ? Po podpięciu do samochodu kolegi abstynent jego climatronic był widoczny i można było sprawdzić wszystko, natomiast mojej manualnej klimy nie udało się odczytać.
piotrek_gdy, nie ubliżaj Climaticowi! to jak najbardziej elektroniczna i diagnozowalna komputerowo klimatyzacja, wiem, bo ją mam. :-D
Inna sprawa, jak ktoś ma Octavię bez jakkolwiek zautomatyzowanego sterownika klimatyzacji w aucie - jak to ma miejsce w O2 FL - tego faktycznie nie da się diagnozować komputerowo, ale zwłaszcza tego czegoś nie wolno nigdy nazywać sterownikiem Climatic
Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz