Zamieszczone przez eaglemirek
Sygnal predkosci auta
Zwiń
X
-
Sygnal predkosci auta
Witam . Musze znalesc w mojej octavi sygnal predkosci auta . Wiem napewno ze jest na 9 pinie w zagarach . Ale czy jest gdzies jeszcze naprzyklad w tym module centralnej elektryki ? Na schemacie w ELSA wogole nie moge znalesc gdzie ten kabel od predkosci idzie . Troche mi sie nie usmiecha ciagnac kabel az od licznika ...
-
-
Wiem, ze sygnał do prędkościomierza jest brany z czujnika w skrzyni biegów, ale tyłko "wiem", nie wiem dokładnie w którym miejscu on jest.
Wszystko zależy od tego, do czego, i w jakiej postaci taki sygnał jest potrzebny, bo równie dobrze można prędkość "mierzyć" za pomocą impulsów z jednego z czujników ABS, znajdujących się przy każdym kole.
Swego czasu trochę eksperymentowałem, i taki sygnał z czuinika ABS (w tylnym kole) można znależć w wiązce na słupku tylnych drzwi. Jest to bardzo "zdrowy" sygnał sinusoidy o częstotliwości ściśle zależnej od prędkości obrotowej kół, czyli od prędkości samochodu.
Komentarz
-
-
Po canie to wiem ale musial bym zamontowac modul dekodujacy sygnal z wyjsciem . Montowalem modul doswietlania zakretow i drl z leparda do pelnego szczecia brak mi tego sgnalu . Choc modul dziala fenomenalnie dobrze bez .
p.s polecam moduly z leparda sam nie mam zadnego interesu w promowaniu ... ale sprawdza sie swietnie plus suport techniczny rewelacja .
Komentarz
-
-
technics, nie masz tego sygnału nigdzie indziej w postaci czystych impulsów. Od zestawu wskaźników, wszędzie gdzie prędkość jest potrzebna, przesyłana jest w postaci komunikatów na magistrali CAN.
[ Dodano: Nie 21 Gru, 14 20:30 ]
zastanawiam się jednak po wała dokładasz dodatkowe moduły, jak funkcje, które opisujesz, obsługiwane są przez moduł CECM.
Gdyby to był tuning Polskiego Fiata 125p, gdzie takich funkcji w ogóle nie było.. ale w O2? :-DPozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
Wszystko sie zgadza . Ale w swoich modowych planach nie mam zamiaru wymiany glownego modulu . Nie mam zamiaru dokladac ksenonu ani tylnych elektrycznych szyb . Halogeny mam na przekazniku od tylnych przeciwmgielnych . Choc nigdy nie wiadomo na co przyjdzie mi chec . Jak na chwile obecna kupilem modul za 160 zl i jest ok . Isc w wymiane glownego modulu to ponad 600 .
Komentarz
-
Komentarz